PÅ FD: Det här slår inte ens MFF – ”Inget kan jämföras med Djurgården”
Djurgården visade tidigare i veckan upp ett färskt bokslut för 2016. Året gav ett historiskt stort plusresultat på hela 36,7 miljoner kronor. Med det kan Dif visa upp ett eget kapital på över 53,4 miljoner kronor.
– Det är naturligtvis imponerande men framför allt fascinerande eftersom man gjort det utan stora sportsliga framgångar, konstaterar finansexperten Kristof Vogel för FotbollDirekt.se.
För två år sedan var Djurgården ett sorgebarn med en ekonomisk verklighet som krävde flera smärtsamma insatser för att rädda en då hårt läckande ekonomi. Djurgården tvingades sälja stjärnor som Daniel Amartey, Aleksandr Prijovic och Erton Fejzullahu.
Affärer som blev början på ett nytt Djurgården.
Men det var inte nog. Fler försäljningar skulle krävas – och så blev det. Nya affärsmässiga framgångar, trots trögt på den sportsliga fronten.
Och i dag, på bara några år, har Djurgården gått från att kämpa för ett nollresultat till att bli allsvenskans tredje mest förmögna klubb (Häcken i dag trea med 65-70 miljoner), vilket stockholmarna blir när Olunga-pengarna redovisas lite längre fram. Någon post för Olunga fanns inte med i bokslutet för förra året.
Kristof Vogel har tittat på Djurgårdens ekonomiska resultat och har på sätt och vis aldrig sett något liknande:
– Nej, men jag kan inte hitta någonting som går att jämföra med den ekonomiska utveckling Djurgården har gjort, säger Vogel till FD och slår fast:
– Vanligtvis brukar spelarförsäljningar av den magnituden komma efter att laget har upplevt framgång. Vi har sett det i Kalmar, i slutet av 00-talet. I Helsingborg under guldåret 2011 samt i IFK Göteborg de senaste tre- fyra åren. Vi ser det kontinuerligt i Borås och ännu mer kontinuerligt i Malmö. Stora spelarförsäljningar är en funktion av laget har framgångar på planen.
– Djurgården har på något sätt lyckas göra tvärtom. vara framgångsrika på transfermarknaden och handla med spelarkontrakt utan någon märkbar sportslig framgång. Det är aldrig lätt att göra större affärer och att göra det från ett lag som inte varit sportsligt framgångsrikt är förstås än svårare.
– Det är onekligen speciellt att se Djurgårdens utveckling. Jag hittar inte något annat enskilt exempel som går att jämföra med i Sverige.
Men det visar också hur komplex fotbollsekonomin är. Djurgården har gått från att ha problem med att nå nollresultat och där 20-30-tals miljoner rann ur klubben under ett par år efter 2010. Det pratades om konkurs och indragen elitlicens. Ett par år senare är klubben en av de rikare i allsvenskan, mätt i eget kapital.
LÄS OCKSÅ: DJURGÅRDENS ANFALLSVÄRVNING KAN MISSA TVÅ 08-DERBYN
Hur ser du på Djurgården nu och chanserna att behålla den position man nu har skaffat sig ekonomiskt?
– Man måste ju börja lyckas sportsligt. En fotbollsklubbs främsta mål är generellt inte att tjäna pengar, utan att vara framgångsrika på planen. Djurgården måste visa att man inte bara kan handla med spelarkontrakt med enskilda spelare, utan också kan bygga ett lag. Det är det enda som gäller och gör man det så kommer förstås ännu större möjligheter.
Vad betyder det att AIK och Djurgården för första gången gör affärer som hamnar på topp-10-listan av allsvenska transfers genom tiderna och att det nu är två Stockholmsklubbar som närmast utmanar MFF ekonomiskt?
– Kapprustning. Vi har sett det många gånger förr och vi har redan sett både AIK och Djurgården agera. Men samtidigt så gäller det att vara försiktig. Titta på Helsingborg som vann allt under några år för inte så länge sedan, sålde spelare för stora pengar, vann SM-guld och spelade i Europa. I dag är deras ekonomi förstörd och man spelar i superettan.
Du tror inte att MFF skulle lyckas visa plusresultat utan Europaspel och transfers. Detsamma för Djurgården med en mindre ekonomi?
– Under de 10 åren som jag har analyserat fotbollsekonomi och gjort anteckningar på min blogg så har jag varje vår hört klubbföreträdare säga att man ska nå ett positivt rörelseresultat före spelartransfers.
– Men det finns knappt något exempel som säger att någon har lyckats. Anledningen till det är om man har pengar som man har tjänat på spelartransfers så spenderar man dem för att försöka få in ännu bättre spelare. Djurgården förväntas att använda pengarna för att laget ska placera sig högre i tabellen och klubbens sportsliga ambitioner kommer naturligtvis göra att man till slut också gör det. Även om de kommersiella intäkterna från företagsförsäljning ökar så ökar dessa intäkter för flera andra konkurrenter också. Då blir det transferpengarna som kan göra skillnad.
MISSA INTE!
– Allt om Djurgården – gå till FotbollDirekts Djurgården-sida
– Provtränade med Djurgården – nu skriver han på för konkurrenten
– Stjärnan närmar sig spel – så ser planen ut
FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM