PÅ FD: Dagens chockbesked får AIK:s chefsläkare att kräva mer
I dag kom ett besked från ingenstans – Norrköpingsstjärnan Alhaji Kamara har diagnostiserats med ett hjärtfel och kan nu helt tvingas att sluta med fotbollen. Efter det svåra beskedet vill AIK-läkaren Karol Zyto se fler hjärtkontroller.
– Ja, det anser jag. Kanske inte varje år, men i alla fall vartannat eller var tredje år, säger Zyto till FotbollDirekt.se.
Alhaji Kamara har i dag alltså fått ett livsomvälvande beslut och hur hans karriär nu kan vara slut.
Vid en hjärtundersökning som enligt UEFA:s krav är obligatorisk inför Champions League-spel så har man hittat en avvikelse i kranskärlen hos Kamara.
”En ovanlig avvikelse men som medför stor risk för plötslig hjärtdöd vid maximal ansträngning. Experter på området avråder från fortsatt fotbollsspel”, skriver Norrköping på sin hemsida.
En tung nyhet för fotbolls-Sverige – och värst av allt för huvudpersonen själv som nu går en osäker framtid till mötes.
Men trots det svåra beskedet som i dag blivit officiellt så vill han inte ge upp sin karriär utan vill behålla hoppet om en framtid på elitnivå – trots att det redan nu står klart att han inte kommer att spela mer fotboll under 2016.
– Det är frustrerande. Inget jag hade förväntat mig och absolut inte hur jag ville att det skulle sluta. Jag tror att alla som har sett mig spela, under min tid här i IFK Norrköping, har sett mig som en väldigt frisk och energifull person. Jag ska vara stark och kämpa mig genom det här, säger Alhaji Kamara till hemsidan.
AIK:s chefläkare Karol Zyto beklagar mycket Norrköpingsstjärnan problem när FotbollDirekt.se ber honom ge sin syn på om hjärttester görs tillräckligt ofta i svensk fotboll:
– Alltså. Man ska se det ur två perspektiv. Om det är medfött så räcker det med att undersökas en gång i sin karriär. Med det menar jag att om man genomgår en vanlig hjärtundersökning någon gång så är det tillräckligt för att upptäcka ett medfött hjärtfel, säger Zyto till FD men anser att följande är ett huvudargument för att dagens omfattning i svensk fotboll inte är tillräcklig:
– Nej, det är det inte. Därför att om du har en avvikelse som kring kranskärlen så är det inte medfött, utan någonting som växer fram. Nu vet jag inte när Kamara blev undersökt senast men oavsett så har det helt enkelt växt fram sedan dess. Men tack och lov för att det upptäcktes nu i Uefas obligatoriska läkarundersökning som göra på alla spelare som ska delta i antingen Champions- eller Europa League.
– Nej, ett kranskärlproblem är aldrig medfött men det upptäcks i en vanlig hjärtkontroll. Men man ska komma i håg att avvikelse på det här viset är mycket sällsynt hos så att säga yngre vuxna.
Anser du med det här att fotbollsspelare på elitnivå borde hjärtundersökas oftare?
– Ja, därför att genomsnittligen skulle jag säga att som det är i dag, om man inte spelar ute i cuper i Europa, då testas man kanske bara en gång under sin karriär, säger han och betonar:
– Så, ja, det anser jag. Kanske inte varje år, men i alla fall vartannat eller var tredje år, säger Zyto.
Hur går en hjärtundersökning till, kan du beskriva?
– Först vill jag säga; det är ingen skillnad på en hjärtundersökning som görs i Uefa-sammanhanget kontra hjärtundersökningar här hemma av svenska fotbollsspelare. Ingen skillnad alls i omfattning. Men en hjärtundersökning går till på det viset att man tar ett så kallat hjärt-eko, ett arbets-EKG och ett vilo-EKG. Ett sådant test räcker för att hitta både infödda och eventuella avvikelser som har börjat utvecklats – men förstås inte om en avvikelse ännu inte börjat utvecklas.
MISSA INTE!
– Allt om IFK Norrköping – Gå till FotbollDirekts IFK Norrköping-sida
– Det svåra beskedet som skakar Norrköping
– Mitovs ovisshet – vad händer med målvaktsstjärnan?
FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM
ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll
Den här artikeln handlar om: