PÅ FD: Ryter till – vill hota MFF och AIK – ”Ska fan i mig försöka”

DUBAI. Med ett eget kapital på omkring 75 miljoner kronor är BK Häcken allsvenskans tredje rikaste klubb efter Malmö FF och AIK. Sportchefen Sonny Karlsson ogillar att prata om guld – samtidigt är det tydligt att någonting saknas i troféskåpet.
– Vi har hållit på med detta i åtta år och vill inte döda det som varit bra, säger han till FotbollDirekt.se.

BK Häcken har under sin nuvarande sejour varit i allsvenskan sedan 2009.

Men trots en av allsvenskans bästa ekonomier under alla år saknas det fortfarande ett guld.
Närmast var Hisingeklubben 2012 när laget slutade på andraplats – två pinnar bakom Elfsborg. Peter Gerhardsson var klubbens huvudtränare mellan 2009-2016 och har nu lämnat över fanan till den förre AIK- och IFK Göteborgstränaren Mikael Stahre.
– Åren med Peter Gerhardsson var fantastiska. Rekordår efter rekordår på något sätt. Vi har bättre ekonomi än någonsin och varje år är ett rekordår eftersom vi aldrig varit i allsvenskan så många år innan. Så på något sätt har det varit otroligt bra år där vi spelat en fantastisk fotboll under många, många år, säger Häckens sportchef Sonny Karlsson till FotbolDirekt.se.

Förra säsongen slutade Häcken på en blek tiondeplats i ligan, men tog äntligen sin första titel när Malmö FF besegrades efter förlängning och straffar i Svenska cupen.
– Vi har aldrig vunnit serien. Men vi vann cupen nu och det var otroligt roligt att få vinna någonting. Det var ju den första titeln för oss och det känns i hela klubben att det var viktigt att visa att vi också kan. Man glömmer aldrig en titel och då blev tiondeplatsen en parantes i sammanhanget.

Cuptiteln till trots – kan man inte önska mer från Häckens sida?
Enligt FotbollDirekts sammanställning har BK Häcken ett uppskattningsvis eget kapital på cirka 75 miljoner kronor och är därmed trea bakom AIK (cirka 120 miljoner) och Malmö FF på cirka 450 miljoner kronor.

Många nämner er som dark horse till guldet efter starka guldtips till MFF och AIK?
– Ja, det får de väl göra men vi kom tia förra året (skratt). Det är ju det, hur många av de små lagen vinner guld?

Är det inte dags då?
– Jo, jo, varje år (skratt). Men vi får vara någorlunda realistiska. Något år då och då så orkar man hela vägen som liten klubb. Som när vi var tvåa för fem år sedan. Vi satsar på att göra det igen men det är ändå en lång väg att gå. Det ska vi ha jäkligt klart för oss.

Men ni har ändå en av allsvenskans allra bästa ekonomier?
– Visst är det så, men vi jobbar ju fortfarande i vår box med spelare. Vi kan inte ringa spelare som AIK, Blåvitt och Malmö ringer för de spelarna har en annan tanke med var de vill vara. Man har olika boxar att hitta spelare i. Det är hela tiden föränderligt och vi ser vår statushöjning, men det är fortfarande inte där vi är. Sedan är vi inte där hela vägen med lönerna heller.

EN SMÄLL SOM KAN KOSTA FÖR HÄCKEN

Gothia Cup genererar en vinst på omkring 7 miljoner kronor varje år och det senaste årets försäljningar av John Oweri (BD Rongda, Kina), Rasmus Schüller (Minnesota Utd), Samuel Gustafson (Torino), Simon Sandberg till Levski Sofia och Alexander Jeremejeff till Malmö FF har inbringat omkring 20 nya miljoner kronor.

– Även om vi har pengar så kan vi inte kasta bort dem med stora satsningar på bara några år. Vi väljer att vara tuffare med allt. Vi har breddat ledarstaben från sex till åtta-nio personer och vi bygger om träningsanläggningen för att bli ännu bättre. Vi gör det vi kan för att konkurrera all the way och det kostar pengar. Så nu har vi gått back 2016. 6,2 miljoner eller något sånt, och det är risk att vi hamnar på något liknande 2017. Vi har råd och är villiga att göra det för att se vad det ger oss.

– Allting kostar pengar. Vi har satt upp kameror på träningsanläggningen som filmar varenda träning, vi mäter spelarnas rörelsemönster via GPS-system. Om vi inte kan värva Messi får vi bygga en struktur som är bättre än konkurrenternas. Vi gör det för att ge alla våra unga spelare chansen att bli ännu bättre och spelare som vi plockar med rutin tycker att vi är professionella.

Ni har sedan tidigare plockat in Alexander Farnerud, Rasmus Lindgren och Alhassan Kamara. Nu har ni fyllt på med Jonathan Rasheed (IFK Värnamo), Erik Friberg (Seattle Sounders), Alexander Faltsetas (Djurgården), Jakob Lindström (Örgryte) och Shkodran Maholli från Åtvidaberg. Vad behöver ni förstärka ytterligare att slåss i toppen?
– Vi har letat en mittback under en tid nu. Emil (Wahlström) har haft småskavanker och nu bröt Rasmus (Lindgren) näsan. Vi brukar vilja vara en extra i backlinjen och på mittfältet. Det är åtta positioner och vi känner att vi behöver nio spelare. Sedan behöver vi kantspelare också. Paulinho har ett tag kvar på sin rehab (knäskadad) och Demba Savage är hemma i Finland på grund av privata skäl som jag inte vill gå in på. Det är osäkert om han kommer tillbaka.

Vad ligger mobilräkningen på just nu?
– Nu har jag nog jävligt hög mobilräkning (skratt). Det har varit mycket här nere (i Dubai). Vi brukar vilja vara klara med truppen tidigt, men Rasmus Schüllers försäljning kom oväntat. Sedan måste vi följa hur det går med Paulinhos rehab.

Mikael Stahre vann guld med AIK 2009. Var det en faktor till att ni valde honom som Gerhardssons ersättare?
– Vi har hållit på med detta i åtta år och vill inte döda det som varit bra. Då tyckte jag att Micke har ett jävla bra driv. Dessutom är det en jäkla go kille. Det kanske man inte tycker när han är i en annan än sin egen klubb. Men han är rolig, kunnig och driver på spelarna. Dessutom vet han vad som krävs eftersom han vunnit guld. Båda parterna bestämde sig direkt efter första mötet vi hade på min terrass i somras.

Är det viktigt att fortsätta spela den snabba och underhållande fotbollen?
– Men samtidigt att vinna! Vår nya slogan är att ”allt räknas” och ibland är det faktiskt så. Visst ska vi försöka spela en underhållande fotboll men också ta tre poäng de dagar vi inte är bra.

Det var väl lite känslan förra året. Att ni spelade roligt men inte speciellt effektiv fotboll?
– Ja, det har blivit en slags känsla till slut. Att vi inte är så effektiva. Då vill vi på något sätt vara bra både defensivt och offensivt i år. Men då måste vi kanske göra avkall på en väg genom att vara bra båda vägar. Det säger ju sig självt, går man med mycket folk framåt får man svårare att försvara sig.

Är det en fördel för er att slippa krav från fansen som det är i storklubbarna?
– Ja, men samtidigt vill vi ha mer publik. Det är ett av våra största problem, säger Karlsson.

BK Häcken hade annars ett publiksnitt på 3 213 personer säsongen 2016. En siffra som klubben givetvis vill lyfta. Problemet är bara att det inte finns så många supportrar kvar att slåss om.
– Det går långsamt framåt och vi har en klack i dag. Vi har blivit starkare, men marknaden är redan upptagen i Göteborg. Det finns siffror på att vi har ungefär tio procent fans att slåss om som inte redan valt lag i Göteborg. Man håller ofta på ett lag via sin familj, så för oss gäller det att vara bra ett antal år. Vi har vuxit men vi är långtifrån att spränga gränsen.

– De stora klubbarna har krav från sina supportrar. Vi har som mål att vinna varje match och gör vi det vet vi vart det kommer att ta oss. Gör vi inte det är det inte hela världen, men vi ska fan i mig försöka. Alla pratar om vi ska skrika efter mer, men jag vet inte om det kommer gå bättre för det.

LENNART SANDAHL

MISSA INTE – MER OM HÄCKEN

– Så där lagom road över Djurgårdens superaffär

– Häcken hade velat ha storstjärnan

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: