FD LÅNGLÄSNING – Jonas Olsson: ”Jag, Kim och ‘Isak’ tar inte över – men jag hoppas vi påverkar”

STOCKHOLM. Han hade inga planer på att spela i allsvenskan igen. Men när Andreas Isaksson och Kim Källström skrev på för Djurgården bytte han inställning. Jonas Olsson är tillbaka i Sverige och har guld i sikte.

34 år gammal kände Jonas Olsson att tiden var kommen att lämna England, som varit hans hemland i nio år sedan flytten från NEC Nijmegen, och Premier League för att komma hem till Sverige igen.
– Egentligen har jag aldrig haft någon jätteambition att komma hem och spela, men Stockholm har alltid lockat som stad och Djurgården är en klubb jag haft koll på. Framförallt sedan Kim Källström och Andreas Isaksson skrev på föll det sig ganska naturligt i slutändan, säger han till FotbollDirekt.se.

Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Olsson fick inte mycket speltid under den sista säsongen i West Brom och det, i kombination med utmaningen att vända på Djurgårdens svaga tabellplaceringar, bäddade för att flytta hem.
– Jag kände också att jag aldrig har spelat ut ett kontrakt under min karriär. Jag har aldrig tyckt om den osäkerheten att stå kontraktslös. Nu hade jag fyra månader kvar på kontraktet med West Brom och den här chansen var för bra för att missa. Fotbollsmässigt var det viktigt med en nytändning. Man höjer insatsen när man kommer som hemvändare, kraven och pressen är med all rätt högre på mig, Kim och ”Isak”. Det har jag alltid svarat bra på under min karriär så det är en spännande utmaning på det sättet.

FotbollDirekt träffar Jonas Olsson på Djurgårdens träningsanläggning Kaknäs under årets hittills varmaste dag. Trots att han tvingats stå mycket på sidan av fotbollsplanen på grund av skador är skåningen vid gott humör när han slår sig ned på uteplatsen utanför omklädningsrummet. Att förväntningarna på honom och laget är högre ställda än på väldigt många år är en utmaning han bara ser positivt på.
– Det är ett härligt drag kring klubben och stämningen på Tele2 Arena har varit otrolig. Jag trodde faktiskt inte att skulle vara så pass bra drag i allsvenskan och framförallt i Stockholmsfotbollen.

Från att ha mött världsstjärnor som Harry Kane, Sergio Agüero och Eden Hazard på veckobasis ställs Olsson på helt andra utmaningar i och med sin flytt. Att det inte är samma sorts utmaning att stångas med Mikael Boman i Blåvitt är inget han säger emot.
– Nej, det ska man inte sticka under stol med. Man kan alltid argumentera om vilken liga som är bäst, men Premier League är i alla fall störst sett till intresset. Jag hade nio år i England som jag är otroligt stolt över och jag trivdes egentligen bra från dag ett. Samtidigt är det här en annan utmaning. West Brom var aldrig mer än ett mittenlag i tabellen och nu kommer jag hem till ett Djurgården som har ambitionen att slåss om titlar varje år. Det ger en härlig tändvätska.

Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Kan det vara frustrerande att se lagkamraterna göra misstag som aldrig skulle hända i Premier League?
– Någonstans så är det villkoren du skriver under på när du kommer hit. Men jag håller inte med dig riktigt för jag tycker att kvaliteten är riktig bra. Sen kan det ju vara andra saker man kan störa sig en del på, säger han och blickar ut över ståhejet på träningsanläggningen bakom sig.
– Efter halva träningen i dag kommer det ett korpengäng eller något sådant och står uppställda för att träna efter oss. Det är ju lite märkligt kan jag tycka och då kan jag bli lite… Alltså, jag är inte en sån person som behöver ha jättemycket struktur runt allt. Men när det kommer in ett annat lag efter oss och ska träna. Det skulle aldrig hända i England (skratt). Det känns lite konstigt på den här nivån och när det gäller de bitarna kanske jag kan vara med och ställa krav på klubben.

Förutom korpengäng på Kaknäs. Vad har varit den största omställningen för dig?
– Det är nog just öppenheten. Som spelare i Premier League är du väldigt avskärmad från allt. I West Brom låg var träningsanläggning långt ute på landet och träningarna var i princip alltid stängda. Du träffade bara supportrarna på matchdagen och media var inte mer än i mixade zonen. Här på Kaknäs är det öppet för alla och fansen kan komma och titta på träningen. Det är en stor skillnad mot England.
– Jag trivs med det samtidigt som det kan vara jobbigt med den öppenheten när det vissa veckor inte går så bra och man egentligen vill vara för sig själv. Men jag tror det är viktigt för svensk fotboll att fansen får vara delaktiga. Jag har alltid trott på dialog och öppenhet för då är det lättare att förstå varandra.

Har allsvenskan högre status i dag än när du lämnade den 2005?
– Helt klart. Jag spelade i och för sig i Landskrona… Men det känns som allt har steppats upp. Intresset är generellt sett högre, arenorna har blivit mycket finare och de yngre spelarna är välskolade vilket höjer kvaliteten i kombinationen med alla hemvändare. Det var väl ”Mackan” (Rosenberg) som ledde den vägen. Nu har vi Safari i MFF, Bjärsmyr i Blåvitt, Hamad i Bajen, Kim och Isak här. Klart som fan allsvenskan vinner på det.

Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Lagets huvudtränare Özcan Melkemichel har tidigare bara varit tränare i allsvenskan under några säsonger i Syrianska. Samtidigt har Djurgården plockat hem mångåriga utlandsproffs med runt 300 A-landskamper tillsammans. Finns det en risk att Olsson, Isaksson och Källström går in och dikterar villkoren i klubben?
– Det är inte så att vi tar över men jag hoppas att vi påverkar. När man plockar hem erfarna spelare handlar det inte bara om att höja kvaliteten på planen. Med vår erfarenhet kan vi dela med oss av grejer i samband med träning och upplägg. Självklart har man ju en del funderingar kring det efter alla år utomlands. Samtidigt har jag en stor ödmjukhet inför det. Jag har inte varit hemma och spelat sedan 2005 och både Kim och Isak är också nya i allsvenskan som den ser ut i dag.

Vad är det bästa med Özcan?
– Egenskapen jag kanske uppskattar mest hos honom är hans optimism. Det måste du vara som fotbollstränare för att om vi har en dålig match, media skriver ned oss, fans och spelare är besvikna – då kan du inte ha en tränare som trycker ned gruppen. Han är väldigt positiv och trycker på det som varit bra och den egenskapen tycker jag är livsviktig i en fotbollstränare. Jag tycker även om att han lämnar en del ansvar till spelarna som har erfarenhet. Han är även optimistisk i sin approach till matcherna. Özcan vill vinna och är inte intresserad av att försvara sig i 90 minuter. Vi vill framåt och spela vårt spel oavsett motstånd. Han har en lite osvensk attityd i att vi är ett bra lag som inte ska anpassa oss för mycket till motståndarna. Sedan är han även en väldigt empatisk och varm människa vilket gör det lättare att knyta an hans filosofi.

Ni har några unga intressanta spelare som Kerim Mrabti, Jesper Karlström och Jacob Une Larsson. Försöker ni äldre spelare coacha de lite extra med tanke på potentialen som finns?
– Så är det absolut. Man försöker lyssna på spelarna och komma med små tips i träningsmiljön. I matcherna faller det sig mer naturligt för då tänker jag inte på om jag spelar i Premier League, landslaget eller i Djurgården. Det finns en otrolig potential i laget med spelarna som du nämner. Med tanke på att Une Larsson är mittback så försöker jag kanske ha en extra bra relation med honom. Vi pratar mycket med varandra under matcherna eftersom vi spelar bredvid varandra. Överlag är det en grupp som känns väldigt ärlig inför att både ge och ta kritik vilket är enormt viktigt för att nå utveckling både kollektivt och individuellt.

Ser du det som omöjligt att ta guldet redan i år?
– Om vi kollar på det laget vi har… Får vi vara friska och hela så varför ska inte vi kunna var med i toppen? Det finns många bra lag, samtidigt har vi visat att vi med ett ganska ofärdigt lag har en väldigt hög högstanivå. Poängmässigt har vi lite mer att önska men vi är ändå med. Jag gillar inte det svenska sättet att prata målsättningar. Vi har ett lag för att slåss i toppen och det är bara att skapa onödiga mentala barriärer om man velar kring det. Vi ska vara med där med det laget vi har och är vi inte så har vi inte gjort tillräckligt bra ifrån oss. Vi har materialet som behövs så nu är det upp till oss att bevisa det. vara där.

Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Du fick inte vara med på EM i Frankrike och det har inte blivit någon landskamp sedan dess. Hur tänker du kring landslaget?
– Jag tänker väl att det inte är något att tänka på. Jag vill inte kommentera det för mycket, samtidigt kommer jag aldrig tacka nej till ett landslag. Men jag känner inte att det är direkt jätteaktuellt. Det är många där som gör det bra och de verkar ha något spännande på gång. Det är kul, jag följer det men mitt fokus är här.

Hade du gärna varit med?
– Jag kommer som sagt aldrig tacka nej.

Jag har läst att du gillar att spela gitarr. Är det rockstjärna som gäller efter fotbollskarriären?
– Ja, det hade varit något men det blir nog svårt att tjäna pengar på det (skratt). Jag vet väl inte riktigt vad jag vill göra. Tidigare kände jag väl att ville göra något helt annat än att jobba inom fotbollen. Samtidigt när man nu levt i den här bubblan så länge så är det någonstans där ens nätverk och kunskap finns. Jag tror nog att jag vill vara kvar inom sporten i någon form. Vad det blir får vi se, det är svårt att tvinga fram ett beslut utan när jag lägger av kommer jag nog att ha lite distans ett tag. Resa lite kanske, göra saker som man inte haft möjlighet till särskilt ofta som elitspelare.

Kan du tänka dig att bli tränare?
– Just tränare känner jag mig inte speciellt sugen på faktiskt. Däremot har jag ju jobbat med media en del och tycker det är intressant. Jag skulle även kunna tänka mig något kopplat till fotboll och ungdomar. Men jag känner ingen riktig stress kring det beslutet. Privilegiet med att ha varit utlandsproffs så länge är att man har det finansiellt stabilt och inte behöver jobba för att jobba, utan för att det är roligt.

Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Du har ett år kvar på kontraktet efter den här säsongen. Sätter du punkt på karriären efter det?
– Det vet jag inte nu utan det kommer falla sig naturligt. Går det bra och är kul så vill jag kanske spela vidare. Har suget försvunnit så slutar jag. Det är som sagt inget beslut jag behöver ta här och nu.

Du kanske spelar vidare tills Djurgården vinner SM-guld?
– Ja, kanske. Förhoppningsvis dröjer det inte längre än två år framåt i tiden, säger han med ett leende.

* Intervjun gjordes i maj för FD Magasin (en gratistidning som släpps under sommaren)

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
fredag 26 november
18:30 Fortuna Düsseldorf - Heidenheim 2. Bundesliga
18:30 Regensburg - Dynamo Dresden 2. Bundesliga
19:00 AGF Århus - Silkeborg Superligaen
20:30 Stuttgart - Mainz Bundesliga
20:45 Cagliari - Salernitana Serie A
21:00 Lens - Angers Ligue 1
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
21:00 West Bromwich - Nottingham Forest Championship
lördag 27 november
13:30 Karlsruhe - Hannover 96 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Sandhausen 2. Bundesliga
13:30 Preston - Fulham Championship
13:30 Arsenal - Newcastle Premier League
13:30 Erzgebirge Aue - Darmstadt 2. Bundesliga
14:00 Alaves - Celta Vigo La Liga
15:00 GAIS - GIF Sundsvall Superettan
15:00 Trelleborg - Jönköping Superettan
15:00 IFK Värnamo - Norrby Superettan
15:00 Öster - Akropolis Superettan
15:00 Vasalund - Örgyte Superettan
15:00 Falkenberg - Brage Superettan
15:00 AFC Eskilstuna - Landskrona Superettan
15:00 Empoli - Fiorentina Serie A
15:00 Helsingborg - Västerås SK Superettan
15:00 Sampdoria - Hellas Verona Serie A
15:30 Köln - Borussia M'gladbach Bundesliga
15:30 Greuther Furth - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Bochum - Freiburg Bundesliga
15:30 Hertha Berlin - Augsburg Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Huddersfield - Middlesbrough Championship
16:00 Liverpool - Southampton Premier League
16:00 Crystal Palace - Aston Villa Premier League
16:00 Norwich - Wolverhampton Premier League
16:15 Valencia - Rayo Vallecano La Liga
17:00 Lille - Nantes Ligue 1
18:00 Juventus - Atalanta Serie A
18:30 Brighton - Leeds Premier League
18:30 Bayern München - Arminia Bielefeld Bundesliga
18:30 Mallorca - Getafe La Liga
20:30 Holstein Kiel - Werder Bremen 2. Bundesliga
20:45 Venezia - Inter Serie A
21:00 Nice - Metz Ligue 1
21:00 Villarreal - Barcelona La Liga
21:30 Belenenses - Benfica Portugisiska ligan
söndag 28 november
12:15 Sparta Rotterdam - Ajax Eredivisie
12:30 Udinese - Genoa Serie A
13:00 Livingston - Rangers Skottland Premiership
13:00 St Etienne - Paris SG Ligue 1
13:30 Paderborn - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:30 Nürnberg - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hamburg - Ingolstadt 2. Bundesliga
14:00 Viborg - SönderjyskE Superligaen
14:00 Real Betis - Levante La Liga
15:00 Manchester City - West Ham Premier League
15:00 Spezia - Bologna Serie A
15:00 Degerfors - Norrköping Allsvenskan
15:00 Milan - Sassuolo Serie A
15:00 Burnley - Tottenham Premier League
15:00 Leicester - Watford Premier League
15:00 Brentford - Everton Premier League
15:00 Lorient - Rennes Ligue 1
15:00 IFK Göteborg - Östersund Allsvenskan
15:00 Reims - Clermont Ligue 1
15:00 Bordeaux - Brest Ligue 1
15:00 Monaco - Strasbourg Ligue 1
15:00 Djurgården - Varberg Allsvenskan
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
16:15 Espanyol - Real Sociedad La Liga
17:00 Montpellier - Lyon Ligue 1
17:30 RB Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga
17:30 Kalmar - Malmö Allsvenskan
17:30 Chelsea - Manchester U Premier League
17:30 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
18:00 Roma - Torino Serie A
18:00 Ålborg - Köpenhamn Superligaen
18:30 Cadiz - Atletico Madrid La Liga
19:00 Sporting Lissabon - Tondela Portugisiska ligan
20:45 Napoli - Lazio Serie A
20:45 Marseille - Troyes Ligue 1
21:00 Real Madrid - Sevilla La Liga
21:30 Porto - Vitoria Guimaraes Portugisiska ligan
måndag 29 november
19:00 Elfsborg - AIK Allsvenskan
19:00 Mjällby - Örebro Allsvenskan
19:00 Vejle - Midtjylland Superligaen
19:00 Sirius - Häcken Allsvenskan
20:45 Derby County - Queens PR Championship
21:00 Osasuna - Elche La Liga
tisdag 30 november
18:30 Fiorentina - Sampdoria Serie A
18:30 Atalanta - Venezia Serie A
19:00 Sverige - Slovakien VM-kval, damer
20:30 Newcastle - Norwich Premier League
20:45 Salernitana - Juventus Serie A
20:45 Hellas Verona - Cagliari Serie A
20:45 Motherwell - Dundee Utd Skottland Premiership
21:15 Leeds - Crystal Palace Premier League
onsdag 01 december
18:30 Inter - Spezia Serie A
18:30 Bologna - Roma Serie A
19:00 Strasbourg - Bordeaux Ligue 1
19:00 Metz - Montpellier Ligue 1
19:00 Troyes - Lorient Ligue 1
19:00 Angers - Monaco Ligue 1
19:00 Brest - St Etienne Ligue 1
20:30 Southampton - Leicester Premier League
20:30 Wolverhampton - Burnley Premier League
20:30 West Ham - Brighton Premier League
20:30 Watford - Chelsea Premier League
20:45 Sassuolo - Napoli Serie A
20:45 Hibernian - Rangers Skottland Premiership
20:45 Genoa - Milan Serie A
21:00 Nantes - Marseille Ligue 1
21:00 Lyon - Reims Ligue 1
21:00 Rennes - Lille Ligue 1
21:00 Clermont - Lens Ligue 1
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Paris SG - Nice Ligue 1
21:15 Aston Villa - Manchester City Premier League
21:15 Everton - Liverpool Premier League
torsdag 02 december
18:30 Torino - Empoli Serie A
19:00 Dalkurd - GAIS Superettan
20:30 Tottenham - Brentford Premier League
20:45 Celtic - Hearts Skottland Premiership
20:45 Lazio - Udinese Serie A
21:00 Ajax - Willem II Eredivisie
21:15 Manchester U - Arsenal Premier League
fredag 03 december
18:00 Eintracht Frankfurt - Potsdam Bundesliga, damer
18:30 Werder Bremen - Erzgebirge Aue 2. Bundesliga
18:30 Darmstadt - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:00 Portimonense - Porto Portugisiska ligan
20:30 Union Berlin - RB Leipzig Bundesliga
21:00 Granada - Alaves La Liga
21:00 Fulham - Bournemouth Championship
22:15 Benfica - Sporting Lissabon Portugisiska ligan
lördag 04 december
13:30 Coventry - West Bromwich Championship
13:30 West Ham - Chelsea Premier League
14:00 Sevilla - Villarreal La Liga
15:00 Varberg - Mjällby Allsvenskan
15:00 Östersund - Degerfors Allsvenskan
15:00 Örebro - Elfsborg Allsvenskan
15:00 Häcken - Djurgården Allsvenskan
15:00 AIK - Sirius Allsvenskan
15:00 Malmö - Halmstad Allsvenskan
15:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
15:00 Norrköping - IFK Göteborg Allsvenskan
15:00 Milan - Salernitana Serie A
16:00 Southampton - Brighton Premier League
16:00 Newcastle - Burnley Premier League
16:00 Wolverhampton - Liverpool Premier League
16:15 Barcelona - Real Betis La Liga
17:00 Marseille - Brest Ligue 1
18:00 Roma - Inter Serie A
18:30 Watford - Manchester City Premier League
18:30 Borussia Dortmund - Bayern München Bundesliga
18:30 Atletico Madrid - Mallorca La Liga
19:00 Lille - Troyes Ligue 1
20:45 Napoli - Atalanta Serie A
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Lens - Paris SG Ligue 1
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 29 17 7 5 28 58
2 Djurgårdens IF 29 16 6 7 15 54
3 AIK 28 16 5 7 16 53
4 IF Elfsborg 28 16 4 8 17 52
5 Hammarby IF 29 14 8 7 11 50
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 29 13 8 8 4 47
7 IFK Norrköping 29 13 5 11 5 44
8 IFK Göteborg 29 10 8 11 2 38
9 Varbergs BoIS 29 9 10 10 0 37
10 BK Häcken 28 9 9 10 4 36
11 Mjällby AIF 28 8 10 10 4 34
12 IK Sirius 28 9 7 12 -15 34
13 Halmstads BK 29 6 13 10 -5 31
14 Degerfors IF 29 9 4 16 -18 31
15 Örebro SK 28 4 5 19 -34 17
16 Östersunds FK 29 3 5 21 -34 14

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten