PÅ FD: Besaras liv i Saudi – tänker på allsvenskan: ”Ska sätta mig ner”

ANNONS

Nahir Besara lämnade allsvenskan för spel i den saudiska högstaligan – nu berättar den tidigare Hammarby- och ÖSK-stjärnan om en annorlunda tillvaro i Saudiarabien, och möjligheten att återvända till allsvenskan:
– Det har en varit väldigt nyttig erfarenhet för mig. Sedan får man se vad som händer säsongen. Jag ska sätta mig ner och fundera, säger Besara till FotbollDirekt.se.

Nahir Besara lämnade Örebro SK efter den gångna säsongen. Kontraktet med ÖSK gick ut och det stod klart ganska tidigt i fjol att han skulle lämna efter säsongen.

I slutet av januari blev det klart med ny klubb: Al-Feiha FC i den saudiska högstaligan. Besara skrev på ett kontrakt säsongen ut med klubben, som håller till i den lilla staden Al Majma’ah i centrala Saudiarabien.

En ny verklighet – Besara har tidigare i en intervju med Sportbladet berättat om livet i staden, som ska ha 45 000 invånare men som han själv mer klassar som en by. ”Då har jag sett max 20 pers av dem”, sade han om stadens påstådda invånarantal.

– Herregud ja, det är skillnad mot för hemma. Jag pratade med (Filip) Rogic och Lorentz (Martin Lorentzson) ifrån Örebro dag om det här, vilken skillnad det är. Jag kan skriva en bok om det efter tre månader här. Man behöver inte säga att det är bättre eller sämre, det är helt enkelt bara annorlunda, och det har varit givande för min egen utveckling som person att ta det här steget, säger han till FD.

– Huvudstaden är jättenice, du har några av de bästa restaurangerna i världen, och mycket stora gallerior och sådant. Där jag bor finns det inte så mycket att göra. Men jag är här för att spela fotboll. På ett sätt är det kanske bra. Det är inte så att det inte går att få dagarna att gå.

Vilka de största skillnaderna är? Det är svårt att peka ut något särskilt. Men på det stora hela är han glad att han tog steget.

– Jag kom hit med noll förväntningar egentligen. Det har varit positivt. Jag visste inget om livet här, och man ska egentligen uppleva det själv. Viktigast har varit att få spela och utvecklas, och det har jag fått göra, säger Besara, som har flyttat ned själv till Saudi under den här våren. Familjen är kvar i Sverige.

– De är inte med här, jag är själv här nere. De har varit här och besökt mig, men vi sade att det här första halvåret är lite mer att jag ska känna mig för och så får vi se sedan. Jag är ändå borta från hemmet så mycket här, med träningar varje dag och så de här träningslägren. Så även om de varit här så hade vi inte setts så mycket ändå.

När FD pratar med Besara så sitter han i lagets spelarbuss på väg till träning i huvudstaden Riyadh. Al Feiha befinner sig på träningsläger där inför nästa omgång i ligan som är först lördag nästa vecka. Träningsanläggningen ligger en kvart från lagets hotell, men bussresan har redan pågått i närmare en timme. Träningen ska börja först tre timmar efter att vi pratas vid.

– Trafiken… vi är i huvudstaden nu, och det påminner om Istanbuls trafik. De som tycker att det är mycket trafik i Stockholm, de vet inte vad de pratar om. Jag kollade på Google Maps och det ska vara 15 minuters bussresa men det går knappt framåt överhuvudtaget.

Vad gör man på en sådan bussresa, när du inte pratar med mig?

– Jag kan inte språket men vi har några andra utlänningar i laget så det blir att jag sitter och snackar en del med dem. Plus att det blir en del mobiltelefon förstås. Som Nanne sade i Hammarby, det är ”facedown-generationen” vet du.

Nanne visste vad han pratade om?

– (Skratt). Ja, jag går i fronten för den.

Träningsläger kan utlysas lite när som helst och Nahir Besara har redan varit på två sådana med laget, liksom han är på läger nu i Riyadh. Som längst har lägren pågått i två veckor.

– Vår sista match skulle vara den 2 maj egentligen men ett av lagen här tog sig vidare till finalen i arabiska Champions League så nu är hela ligans omgångar framflyttade med två veckor. Nu är det uppehåll så de har skickat oss på träningsläger.

– De har åkt till olika ställen varje gång, Varför de gör så? Det handlar dels om att svetsa samman laget men också att på det sättet har de har koll på alla spelare. Det är klart att det är en ny grej för mig, jag och de andra utlänningarna i laget är inte så vana. Men spelarna från Saudi har vanan inne, de har sina väskor packade hela tiden. Det är ju såhär i många länder, du såg vad Gattuso gjorde med Milan nyligen, spelarna instängda på träningsanläggningen i sex dagar för att en spelare kommit för sent till en träning. Man får bara ställa sig in på det.

En annan skillnad finns i att det är träning varje dag, såvida det inte är match.

– I Sverige är man ju ofta ledig två-tre dagar i veckan. Men vi tränar varje dag här. Det är inte så att det är stenhårda träningar varje dag men det är så man kör här. Det är inte bara min klubb, alla klubbar har det upplägget.

Förutom träning varje dag så finns en annan omställning i att träningstiderna är helt annorlunda mot för Sverige. Det är varmt i Saudiarabien och träningarna är förlagda till kvällstid.

– Vi har haft det så sedan jag kom hit, att vi kör klockan 19 på kvällarna. Nu börjar det bli varmare så det kommer flyttas fram till 22 på kvällen. Det blir förstås annorlunda. De i laget brukar driva med mig, att ”klockan 22 så sover du Besara, hur ska det här gå”. Man får försöka ställa om litegrann. Det gäller att komma in i deras deras rytm. sova när de sover, äta när de äter.

Besara har hunnit med nio ligamatcher i klubben, som slogs på den nedre halvan av tabellen när han anlände. Nu återstår två matcher och laget ligger på kvalplats nedåt.

– Det är viktiga veckor för klubben som väntar. Även om jag inte förstår språket så märker man att det här är väldigt avgörande för klubben, det är en klubb som ska vara i högstadivisionen och man vill absolut inte åka ur. Vi har två matcher kvar och möter lag i mitten av tabellen som inte har så mycket att spela för, så vi har goda förhoppningar om att klara det utan kval.

Du har fått gott om speltid. Hur har det känts för egen del spelmässigt?

– Det har gått bra. Jag kom hit typ tre dagar innan vi hade första matchen jag kunde vara med i. Vår tränare då var han som tog Serbiens landslag till senaste VM (Slavoljub Muslin). Direkt efter den matchen så får han sparken. Då var fortfarande sportchefen som värvat mig kvar. Vi förlorade ytterligare en match, sedan fick sportchefen också sparken.

– Det är klart att det kan gå ut över dig som spelare när bägge är borta, man får in ny tränare och ny sportchef. Man känner att det är viktigt att ha i alla fall en av dem i ryggen när man kommer hit som ny. Men det har gått bra, jag har ändå fått fortsätta spela fast det är ny tränare och ny sportchef. Senaste matchen gjorde jag mål också.

Besara har mest använts på den position på vilken han gjorde sig ett namn i allsvenskan, som en nummer tio-mittfältare. Men han har även testats i andra roller.

– I en match ganska tidigt så fick jag spela som nummer 6-mittfältare. Det har jag knappt gjort, det måste ha varit någon gång för länge sedan i Assyriska i så fall. Men det funkade bra, min roll var mer att vara playmaker bakifrån, sätta igång anfallen. Sedan fick jag förstås hålla mig lite längre ned i banan och inte följa med upp i anfallen. Men det funkar bra med ett sådant upplägg, det var inte så att man skulle vara någon köttare framför backlinjen utan mer en som satte tempot i spelet.

Vad kan du säga om ligan jämfört med allsvenskan?

– Det känns som att varje gång folk flyttar till klubbar utomlands så ska det jämföras med allsvenskan. Jag vet inte om det går att göra någon rak jämförelse. De bästa spelarna här är ruggigt bra. En sådan som Giovinco (ex-Juventus och italienska landslaget), han är inte given i sitt lag. De sämsta är inte alls bra. Bästa lagen skulle vara topplag i allsvenskan, de sämsta håller nog inte allsvensk klass. Du har spelare här som ensamma tjänar mer pengar än vad en allsvensk klubb har på banken.

– Det är många lag vill spela boll, det känns som alla är inställda på att föra spel. När jag var i Turkiet (Göztepe) var det många lag som var spelförstörande, men så är det inte här.

Nahir Besara tog en lite längre väg till fotbollens finrum i Sverige. Efter imponerande insatser i Assyriska i superettan så flyttade han 2013 till Hammarby, också de i superettan. Han var med och tog upp Bajen i allsvenskan 2014, och allsvenska debuten kom 2015, som 24-åring.

Det blev en och en halv säsong i Bajen innan han såldes till Göztepe i Turkiet, men året efter så kom han tillbaka till allsvenskan och Örebro. Där han verkligen etablerade sig som en stjärna i vår högsta serie.

Och allsvenskan följer han fortfarande – mer än han följer någon annan liga.

– Jag älskar ju allsvenskan, och har nog sett någon match i varje omgång hittills. Jag har förstås följt Örebro som jag varit i senast och jag såg derbyt mellan Hammarby och Djurgården nyligen. Alla kan slå alla på en bra dag, och det är det jag gillar. Här nere så vet du att av de lag som rankas 1-5 så kommer minst fyra av dem placera sig där också.

– Att allsvenskan är så oviss, det blir nästan roligare nu när man följer den än när man spelar själv. Man kan slå på vilken match som helst och man vet inte på förhand hur det ska gå.

Vad tror du om ÖSK, tuff start?

– Jag är 100 på att ÖSK hämtar sig, och det är inget jag säger för att jag spelat där, jag vet det. Truppen är alldeles för bra för bottenstriden, och tränarstaben är en av de bästa jag haft. Det är grymma spelare, Filip (Rogic) är gen personlig favorit och jag tror inte han blir kvar i Sverige så länge till, du har Nordin (Gerzic) som har rutin, ”Ogge” (Oscar Jansson), han var sjukt bra i senaste matchen, en klassmålvakt. Så nej, inte en chans att de blir kvar därnere.

Hur ser du på att återvända till allsvenskan i framtiden? 

– Det hoppas jag. Som jag sade så gillar jag verkligen allsvenskan och tittar hellre på den än någon annan liga. Det tog sin lilla tid för mig att ta mig till allsvenskan och jag hade alltid ett sug efter det, att få spela där. Och det känner man väl fortfarande i och med att det tog tid innan jag kom dit. Sedan om det blir om ett år eller om fem år, det får vi se.

Kontraktet med Al-Feiha är skrivet för säsongen ut, men det finns en option på ytterligare ett år.

– Jag vill egentligen inte kommentera det, vi har två viktiga matcher kvar nu som är väldigt avgörande för klubben, om vi hänger kvar eller inte. Sedan får vi se vad som händer, det är helt öppet. Jag trivs bra här. Det kan bli en fortsättning, det kan bli någon annan liga. Jag ska åka hem efter säsongen och fundera.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 06 juni
15:00 Hammarby - Häcken Svenska Cupen, damer
15:00 Helsingborg - Jönköping Superettan
15:00 Sundsvall - Gais Superettan
15:00 Örgryte - Landskrona Superettan
20:45 Arminia Bielefeld - Wehen SV 2. Bundesliga
onsdag 07 juni
21:00 Fiorentina - West Ham UEFA Europa Conference League
21:00 Levante - Albacete LaLiga2
fredag 09 juni
18:00 Linköping - Vittsjö Allsvenskan, damer
18:00 Uppsala - Rosengård Allsvenskan, damer
19:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
19:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan
19:00 Kalmar - Djurgården Allsvenskan, damer
lördag 10 juni
13:00 Gefle - Öster Superettan
13:00 Västerås SK - Skövde AIK Superettan
13:00 Häcken U - Umeå Elitettan
14:00 Mallbacken - Sundsvall Elitettan
14:00 Bollstanäs - AIK Elitettan
14:00 Boden - Karlstad Ettan norra
14:00 Kolding - Nordsjælland Danska ligan, damer
14:00 Köge - Bröndby Danska ligan, damer
14:00 Thisted - Fortuna Hjorring Danska ligan, damer
15:00 Kalmar - Degerfors Allsvenskan
15:00 Värnamo - Malmö Allsvenskan
15:00 Jönköping - Trelleborg Superettan
15:00 Alingsås - Rössö Elitettan
15:00 Utsikten - Sundsvall Superettan
17:30 Varberg - Halmstad Allsvenskan
21:00 Manchester C - Inter EUROPA: Champions League
söndag 11 juni
13:00 Brage - Landskrona Superettan
13:00 Brommapojkarna - Häcken Allsvenskan, damer
13:00 AFC Eskilstuna - Helsingborg Superettan
14:30 Twente - Sparta Rotterdam Eredivisie
15:00 Sirius - Göteborg Allsvenskan
15:00 Trelleborg - Jitex Elitettan
15:00 Lidköping - Bromölla Elitettan
15:00 KIF Örebro - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Växjö - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Gais - Örebro Superettan
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 AIK - Elfsborg Allsvenskan
17:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Djurgården - Norrköping Allsvenskan
21:00 Wydad Casablanca - Al Ahly Cairo CAF Champions League
måndag 12 juni
19:00 Norrköping - Kristianstad Allsvenskan, damer
onsdag 14 juni
18:30 Kalmar - Rosengård Allsvenskan, damer
18:30 Vittsjö - Piteå Allsvenskan, damer
20:45 Nederländerna - Kroatien UEFA Nations League - Liga A
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 11 9 1 1 19 28
2 IF Elfsborg 11 8 2 1 17 26
3 BK Häcken 12 8 1 3 18 25
4 Djurgårdens IF 12 6 2 4 2 20
5 IF Brommapojkarna 11 6 1 4 1 19
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 11 5 3 3 3 18
7 IFK Norrköping 11 5 2 4 3 17
8 Halmstads BK 11 5 1 5 -5 16
9 Mjällby AIF 11 4 3 4 0 15
10 Hammarby IF 12 3 4 5 -5 13
11 IFK Värnamo 11 4 0 7 -4 12
12 IK Sirius 11 2 5 4 -5 11
13 Degerfors IF 12 3 2 7 -19 11
14 IFK Göteborg 11 1 4 6 -3 7
15 AIK 11 1 4 6 -7 7
16 Varbergs BoIS 11 0 5 6 -15 5
Expressen Premium Max visar
fredag 09 juni
19:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
lördag 10 juni
13:00 Häcken U - Umeå Elitettan
14:00 Mallbacken - Sundsvall Elitettan
14:00 Bollstanäs - AIK Elitettan
15:00 Alingsås - Rössö Elitettan
söndag 11 juni
15:00 Trelleborg - Jitex Elitettan
15:00 Lidköping - Bromölla Elitettan