Giffarna pustar ut – akuta hotet avblåst: ”Vi har räddat det här”
För ett par veckor sedan meddelade GIF Sundsvall att klubben riskerade konkurs. Tolv miljoner behövdes innan årets slut. Nu kommer glädjebeskedet att pengarna redan är säkrade genom ett riskkapitalbolag.
– Vi har räddat det här. Och framför allt gör investerarna det som går in med ett stort GIF-hjärta, säger ordföranden Hans Selling till Sundsvalls Tidning.
När Linus Hallenius såldes här om dagen uppgavs Giffarna få in runt fem miljoner kronor i en affär som kan växa med prestationsmässiga bonusar.
Det var ett stort steg i rätt riktning gällande klubbens akuta ekonomiska kris, där tolv miljoner kronor behövs innan årets slut. Klubben har flaggat för att sälja flera stjärnor i sommar för att få in kapital – där spelare som David Batanero och William Eskelinen båda är i farozonen med utgående kontrakt efter säsongen.
Men sent på onsdagskvällen kom ett oerhört positivt besked från klubbens ordförande Hans Selling. Efter ett möte med sponsorer så berättar han att ett riskkapitalbolag kommer att upprättas som skjuter in tio miljoner kronor i klubben. Faran är därmed över.
– Vi har räddat det här. Och framför allt gör investerarna det som går in med ett stort GIF-hjärta. Dessutom har vi fått positiva besked från våra bankrelationer i dag, så det är två goda saker som hänt, säger han till Sundsvalls Tidning.
Investerarna vill vara anonyma, en det handlar om en typ av riskkapitalbolag, som garanterar pengar så att klubben klarar årets resultat.
– IFK Göteborg har gjort ett likadant upplägg. Det är ett fondupplägg som är ett riskkapitalbolag där vi lägger in alla våra transfereringar, oavsett om vi säljer Linus Hallenius eller får in pengar för Emil Forsberg. Det är inga namngivna spelare utan hela vår spelartrupp ligger i det här bolaget, och det är ett upplägg som är godkänt av Fotbollförbundet, säger Selling.
– Om vi säljer en spelare och får in en intäkt hamnar inte allt i GIF Sundsvalls kassa, utan delar av det hamnar hos investerarna. Det enda vi inte bestämt än är hur stor procenten ska vara.
Den här artikeln handlar om: