PÅ FD: AIK:s nya framtid – så ska Gnaget jaga ifatt Bajen igen
AIK är regerande svenska mästare och går nu mot ännu ett försök i Champions League. Ska AIK som storklubb växa ytterligare denna sommar? – drömmen om gruppspel finns ju där och 100-tals miljoner. Samtidigt pågår i kulisserna ett arbete som aldrig stannar av. Patrick Ekwall har i nya ”Allsvenskan Runt” träffat människor som jobbar med AIK:s läktarkultur för nya unga fans.
ALLSVENSKAN RUNT MED PATRICK EKWALL PRESENTERAS AV SVEA CASINO
AIK omgärdas av mängder av fans och har flest medlemmar av alla allsvenska storklubbar. I dag över 30 000 och stadigt publiksiffror på 15000-20 000 åskådare.
Men samtidigt så är man inte längre etta etta i den allsvenska publikligan och hur Hammarby tagit över den tronen.
Men jobbet med AIK:s supporterskultur pågår ständigt och gör det på så många vis genom projektledaren Mathias Johansson som jobbar med att locka nya generationer att bli en del av AIK och den stora apparat som råder runt i kring en av landets största klubbar.
– Min första match var ju inför 1500 åskådare på Råsunda en gång, säger Mathias Johansson till FotbollDirekt.se i det nya avsnittet av ”Allsvenskan Runt” och konstaterar även att han började se AIK på plats 1987.
– Vi vill stå för och jobba med en positiv läktarkultur och utbilda en ny generation AIK:are.
– Varför finns vi? Dels är det ett samhällsengagemang men vi vill ju också rekrytera nya AIK:are. Det handlar om kretsloppet som vi kallar det, konstaterar projektledaren.
…- Att hamna på Norra ungdom innan man kanske är redo att gå över till Norra stå. Det är man kanske inte direkt, det är ett för stort steg att ta direkt. Man är inte redo på en gång.
Patrick Ekwall sticker sedan in med att denna AIK-modell kanske kan målas som grundskola, högstadie och gymnasium, vilket han får medhåll om.
Mathias Johansson berättar också om hur målgruppen han och hans medarbetare jobbar mot är 12-16 år gamla men vill inte se sig som någon sorts rektor på en kuskbock.
– Vi vill utbilda men man måste också få leva ut, leva ut sitt supportersskap.
– Men sedan finns det ju också som med allting annat negativa saker men där vi ska visa vad ett positivt supportersskap handlar om.
Med i programmet finns även unga AIK-människorna Eddie och Ella som båda är i 15-årsåldern och som själva fint och tänkvärt visar upp ett tänk onekligen visar så mycket som allt som cirkulerar i och runt i kring en storklubb som AIK och om hur det är att växa upp i just ett sådant här sammanhang.
– Det är en ära, börjar Eddie.
– Jag satt först på sittplats och det såg så roligt ut, konstaterar Ella om hur hon på allvar blev en del av AIK.
Den här artikeln handlar om: