© Bildbyrån
Krönika
Var står detta MFF? Hur långt är ett snöre?
WOLFSBURG: Var har vi Malmö FF idag; ja, hur långt är ett snöre?

När MFF kastas ut i europaäventyr igen så är det ingen som vet om det ska bära eller brista.

Ny tränare, ny filosofi, nya tider. 

Och ingen Markus Rosenberg att hålla i handen när det blåser snålt.

"Stay in the game", betonade Jon Dahl Tomasson när han mötte mediapacket, kvällen före match.

Och jag tror att han har insett att det är just det som blir viktigast mot Bundesliganian Wolfsburg på Volkswagen Arena..

Det kommer handla om att överleva, för att sen lita till att Malmö FF kan göra det som visat sig vara möjligt i europaspelet på hemmaplan genom åren.

Det går också att se just det uttalandet från Tomasson som att han drar upp garden rätt stabilt runt hakan.

Jag tror att han inser att det KAN gå åt helvete, inte för att han tror det, men att risken finns.

För han vet inte.

Rasmus Bengtsson vet inte.

Daniel Andersson vet inte.

Jag tror inte ens att Martin Åslund vet.

Ingen vet var detta Malmö FF står.

Normalt ska inte ett allsvenskt lag ha mycket att hämta mot ett Bundesligalag av Wolfsburgs kaliber. Framförallt inte i mitten på februari.

Det är svårt nog som det är.

Och nu går Malmö FF ut till en sextondelsfinal i Europa League med en ny relativt oprövad tränare, en annan fotbollsfilosofi i sin linda, fyra veckors träning, två träningsmatcher över tre "halvlekar" i Marbella, en förlust mot Varberg och en cupseger mot ett lag som hade materialaren ombytt på bänken.

Alla inser att det känns en aning bräckligt.

Dessutom står alltså Markus Rosenberg i sin padelhall i Höllviken i morgon, inte i himmelsblå nr 9 på en tysk arena med all tänkbar uppdämd malmöitisk attityd, respektlöshet och killerinstinkt.

Det har förstås varit en sanning ganska länge och oundvikligt till slut, men det kommer att kännas i rätt många MFF-själar när de famlar efter en trygg famn i snålblåsten. Som inte längre finns.

Hur det ska gå?

Ingen vet. Det heller.

Det kanske fungerar hur bra som helt i ett läge där Malmös spelare lever upp nu när de uttryckligen  känner att de släppts fria från Uwe Röslers fångenskap. 

Det kan också bli 5-0 i röven.

Om någon, så tror jag att JDT är så pass mycket realist att han inser det. Det är också därför han predikar att det är 180 minuter och "stay in the game".

Överhuvudtaget är det ett kymigt läge för Malmö FF:s nya tränare.

Tomassons huvuduppgift är att bygga sitt lag för allsvenskt spel. Den här matchen är förstås inget han struntar i, men han har fått några få veckor på sig att sätta sin prägel på ett lag utan ett enda vettigt test i tävlingssammanhang.

Det går att ha full förståelse för att det inte räcker för att ens att vara i närheten av Wolfsburg.

Men det finns också en risk att ett lite för dåligt resultat över två matcher sätter en prägel på hans framtid. 

Fotbollsfans är inte direkt kända för att ha vare sig tålamod eller förståelse för alla förutsättningar.

Allting tyder på att ungtupparna Adi Nalic och Anel Ahmedhodzic kastas ut i in första stora europamatch i seniorsammanhang.

Det är inte Barcelona borta direkt, men det är ganska djupt vatten för någon som inte varit där förut.

Håller de sig ovan ytan? Eller drunknar dom?

Är ni med mig här? Misslyckas de så kommer det hamna i knät på Tomasson.

Stay in the game, som sagt.

Jag tror det blir ett 4-5-1-balanserat Malmö FF och där system hit och filosofi dit blir skitsamma. 

Malmö FF har massor av europarutin (Dahlin, Safari, Bengtsson, Lewicki, Bachirou, Christiansen) sen tidigare och Isaac Kiese Thelin hann med lite innan han drog, sen spelade han en hel del rätt stora Europa League-matcher under sin period i Bayer Leverkusen.

Det är de som tillsammans får ta sig samman och försöka överleva den tyska VW-anstormningen i Wolfsburg.

Oavsett hur det ser ut.

***

Jag visste ju ungefär hur det skulle se ut.

Ändå var Wolfsburg jävligare än jag hade annat.

Det är möjligt att grådasket och ett regn som piskade fram diagonalt gjorde sitt för att förstärka bilden...men helvete vilken ångest Wolfsburg är som stad.

Eller stad och stad...det är en fabrik, som har en liten stad. 

160.000 invånare varav 85 procent jobbar för Volkswagen. 

***

Malmö FF har valt att bo på ett klassiskt tyskt bratwursthotell, ett såtn som bara ligger där längs en landsväg ute i ingenstans.

Jag fick min beskärda dos av de hotellen under VM 2006 när Fifa lagt beslag på alla vettiga hotell i innerstäderna och erbjudit nåt fallfärdigt Holiday Inn i förorten Rucklinghaben (eller nåt) som bästa tänkbara.

Inrökt, sunkigt, en juice- och chipsmaskin sidan om hissen och en receptionist med okopplad schäferhund.

Utsikt mot åker eller vägarbete.

Skjuts till närmaste station med taximerca vars skinnsäten sjönk en halvmeter, luktade John Silver utan filter och där chaffisen såg ut att ha sovit under en presenning med sin gröna skinnkavaj tätt runt kroppen.

Sen 50 minuter med lokaltåget för en restaurang vars personal kunde säga tre ord på engelska.

Nu såg MFF:s hotell fräschare ut än så. Och de har en egen buss.

Men i en förort längs landsvägen till Wolfsburg. Bara en sån sak.

***

Det är förstås väldigt tydligt att Malmö FF vill sälja Romain Gall.

Jag tycker synd om killen.

Det ger inte att påstå att han fått en ärlig chans.

Han blev, trots allt, handplockad från Gif Sundsvall och gjorde åtta poäng på elva starter i allsvenskan när han kom, hösten 2018.

2019 fick han starta tre matcher.

Nu skeppas han iväg.

Jag tror inte att Jon Dahl Tomasson har något emot honom  som spelartyp, däremot är Gall en spelare som det kan finnas ett starkt intresse för i allsvenskan.

Till skillnad för en del andra spelare i Malmö som är på gränsen, inte minst åldersmässigt (Gall är 25).

I sådana fall blir det business first.

***

Det är fantastiskt att få tal av det som Erling Haaland (rättstavningsprogrammet vill få det till Halland) gör på en fotbollsplan. Nu och hela förra hösten.

Hur bra ska det bli?

Det han gör har vi knappt sett hos någon annan skandinavisk 19-åring förut.

En intressant detalj är att Lasse Lagerbäck gav honom två landskamper tidigt i höstas, en start mot Malta i Oslo och 17 minuter mot Sverige. I september. 

Sen fick han inte ens sitta på bänken i resterande delen av kvalet...och så jäkla illa gick det inte i Salzburg direkt.

Kan Lagerbäck hålla hålla honom borta från kvalmatcherna som snart är på gång?

***

Wolfsburg är lite som Åtvidaberg en gång i tiden, en gigant i svensk fotboll under några på 70-talet med Ralf Edström, som Golden Boy.

Alla jobbade på Facit.

Och skrivmaskinsfabriken var "staden".

En stor skillnad är ju förstås att Wolfsburgs fotbollslag inte lockar spelarna med jobb i fabriken.

 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
fredag 01 juli
19:00 GIF Sundsvall - Malmö Allsvenskan
lördag 02 juli
15:00 Dalkurd - Landskrona Superettan
15:00 Östersund - Utsikten Superettan
15:00 AIK - Mjällby Allsvenskan
17:00 Öster - Skövde AIK Superettan
17:30 Helsingborg - Kalmar Allsvenskan
18:00 Odd - Bodö/Glimt Norge Eliteserien
01:30 Toronto FC - Seattle Sounders MLS
söndag 03 juli
04:00 Vancouver Whitecaps - Los Angeles FC MLS
13:00 Västerås SK - Brage Superettan
15:00 Djurgården - Hammarby Allsvenskan
15:00 AFC Eskilstuna - Brommapojkarna Superettan
15:00 Varberg - Värnamo Allsvenskan
17:30 Häcken - Elfsborg Allsvenskan
17:30 Norrköping - Sirius Allsvenskan
23:00 New York City FC - Atlanta United MLS
01:30 Columbus Crew - Philadelphia Union MLS
01:30 New England Revolution - FC Cincinnati MLS
måndag 04 juli
02:00 Sporting Kansas City - New York Red Bulls MLS
02:00 Minnesota United FC - Real Salt Lake MLS
02:30 Houston Dynamo - Charlotte MLS
02:30 Nashville SC - Portland Timbers MLS
03:00 San Jose Earthquakes - Chicago Fire MLS
19:00 Göteborg - Degerfors Allsvenskan
19:00 Trelleborg - Norrby Superettan
01:00 Orlando City SC - DC United MLS
tisdag 05 juli
03:00 FC Dallas - Inter Miami CF MLS
04:30 LA Galaxy - Montreal MLS
19:00 Örgryte - Örebro Superettan
19:00 Halmstad - Jönköping Superettan
onsdag 06 juli
19:00 Zambia - Tunisia Women African Championship Women
21:00 England - Österrike Dam EM damer
22:00 Togo Women - Kamerun Damer African Championship Women
torsdag 07 juli
21:00 Norge - Nordirland EM damer
fredag 08 juli
18:00 Spanien Damer - Finland EM damer
21:00 Tyskland Damer - Danmark Damer EM damer
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 BK Häcken 11 7 3 1 8 24
2 AIK 13 7 3 3 3 24
3 Djurgårdens IF 12 6 3 3 15 21
4 Hammarby IF 11 6 3 2 11 21
5 Malmö FF 13 6 3 4 2 21
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 12 6 2 4 5 20
7 Mjällby AIF 12 5 4 3 2 19
8 IF Elfsborg 11 5 3 3 11 18
9 IFK Göteborg 11 5 2 4 2 17
10 IFK Norrköping 11 4 3 4 2 15
11 IK Sirius 11 4 2 5 -6 14
12 IFK Värnamo 11 3 3 5 -2 12
13 Varbergs BoIS 11 3 2 6 -11 11
14 GIF Sundsvall 12 3 0 9 -17 9
15 Degerfors IF 11 2 1 8 -15 7
16 Helsingborgs IF 13 1 3 9 -10 6

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten