Sök
Krönika
Vi måste sluta övervärdera cupen
Det tog några år av eländiga försök för Svenska Cupen att hitta ett format som alla verkar bry sig om.

Nu är vi äntligen där, i ett läge där cupen betyder något på riktigt.

Men i all tänkbar överanalys av 1-0 på Öis, förlust i Tvååker eller en uddamålsseger i Karlskrona; Svenska Cupen behöver inte betyda ett skit. 

Under mina första år som sportjournalist minns jag eviga reportage om hur cupfotbollen skulle ta fart i Sverige.

Det mest bisarra var att vi alltid sneglade mot Norge, där cupfinalen var årets fotbollshöjdpunkt, utan att reflektera över att baggarna inte hade så mycket annat.

Där var cupen större än ligan, ville vi verkligen ha det så?

Så jag har varit med om det mesta.

Som namnbytet till "Skandia Cupen", när det delades ut checkar till lag som gick vidare för att det skulle höja statusen.

Till gruppspelsfiaskot i Gävle, som hade fler funktionärer än åskådare.

Många refererar gärna till en match just på Strömvallen (som dock inte var det där gruppspelet) mellan Gefle och Djurgården då TV4 gjorde direktintervjuer med målskyttarna. 

En TV-klassiker i sig.

Jag var där och jobbade, men det var INTE jag som gjorde intervjuerna, vilket många tror. Vi satte ett headset på målskytten som sprang ut till sidlinjen och Robban Perlskog ställde frågor.

Svårt att glömma att Jones Kusi Asare, som normalt inte var särskilt pratglad i mediasammanhang, blev matchens första målskytt. Han kom ut till sidlinjen, andfådd, och hade ingenting att säga om sitt mål. Vilket inte var så konstigt, han var mitt i matchen.

Idén var Per Nunstedts (idag chef på Viasat/Nent) och bägge lagen gjorde tummen upp.

Det blev såklart ett jävla liv, feta rubriker om TV-tittare som var vansinniga och ledare ute i klubbar gormade och skrek om "dom där typerna på TV4".

Det blev den gången, i en åttondelsfinal i Gävle och oavsett vad folk (säkert med all rätt) tyckte om greppet, så var det den cupmatch som blev mest omskriven och omtalad av alla det året.

Det säger också en del om vilken status cupen hade. 

Eller den gången i ett svinkallt och regnigt november när vi fick en final på Råsunda mellan Helsingborg och Gefle.

Det talades om ca 3.000 åskådare. Jag tror inte det var 1.000 pers på plats.

Förbundet - fortfarande kvar i Norge- eller möjligen bandybubblan - hade bestämt sig för att finalen alltid skulle gå på Nationalarenan i Stockholm.

Men så intressant var inte cupen.

Inte för publiken. Och inte heller för klubbarna.

För hur ofta hette det inte att "vi satsar på cupen" för att sen åka till en kvartsfinal med ett halvt B-lag eftersom det var viktigare att spara spelare till allsvenskan.

Idag ser vi fram emot Svenska Cupen på ett helt annat sätt. Men det handlar inte om själva cupspelet. 

Snarare om att det finns ett helt annat uppdämt fotbollsintresse i landet och ett allt mindre tålamod att uthärda världens längsta försäsong.

Cupspelet blir starten på ett nytt år, det som så många gått och längtat efter under en väldigt lång period. Fans, media och klubbar ser det som tävlingsmatcher och det blir på något vis en perfect match; 15.000 pers på Hammarby-Varberg i slutet på februari, för att ta ett exempel.

Det är på alla sätt häftigt att se hur intresset och spelglädjen spirar runt om i landet.

"Undrar vilken startelva det blir mot Sollentuna"-snacket.

Det geniala med det upplägg vi har idag är inte att man gjort om Svenska Cupen, det är att den blivit Försäsong de Luxe.

Och att matcherna i några fall är värda väldigt mycket mer än så, när lag som AIK, IFK Norrköping, IFK Göteborg och Elfsborg jagar den europaplats de misslyckades att ta i förra årets allsvenskan.

Så långt, gott nog. 

Jag ser hellre det här cupspelet än det som ingen orkade bry sig om, jag ser hellre en sån försäsong än träningsmatcher med fjorton byten. 

Men en spade är en spade.

Idag har vi gett de här cupförsäsongmatcherna så mycket kraft att vi VILL tro att de är avgörande för en hel säsong.

Det finns en stark tendens till överanalys av allting inom fotbollen idag. Och den trenden hittar vi i det här cupspelet också.

Visst kan vi läsa av ett och annat, det går möjligen att se konturer och tränarnas nya favoritval.

Det är dock fortfarande fotbollsmatcher i februari och mars, hur mycket till cupspelet det än må beskrivas som. 

Om ni glömt det, förra årets cupfinal spelades mellan Häcken och AFC Eskilstuna.

Ett lag som åkte ur och ett som kändes som en stor besvikelse i allsvenskan.

Det finns egentligen ingenting som säger att goda intentioner i vinterfotbollen sätter standarden för hur resten av året kommer att se ut. 

Svenska Cupen är fortfarande försäsongsmatcher som innehåller en del sökande, testande, experimenterande och - kanske framförallt - betydelsefulla spelare som inte går för 100 procent, eftersom de vare sig vill eller kan vid den här tidpunkten på säsongen.

Att Malmö FF förra året försvann försvann från cupspelet mot Öster betydde ju inte så mycket mer än att MFF ändå blev 2:a i allsvenskan och tog sig vidare ut i Europa eller att Öster faktiskt fick kvala sig kvar i Superettan 8 månader efter triumfen mot Malmö.

För att jämföra med ett väldigt färskt resultat: Sandvikens 2-2 mot svenska mästarna Djurgården.Vad ska vi läsa in i det?

Ja, inte mycket mer än att det är väldigt upplyftande med den här typen av skrällar i matcher där poäng och resultat räknas på riktigt.Det är sådant som innebär att Svenska Cupen får en försäsong att lyfta på riktigt, som gör att intresset förhöjs över en längre period.

Men det är vad det är; fortfarande ganska långt från allsvenskan.

Den här artikeln handlar om:
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten