Sök
Foto: Bildbyrån
Krönika
Ska allsvenskan acceptera allt som uttrycks på läktarna 2020?
Var drar vi gränsen för vad folk får skrika på en fotbollsläktare?

Vem ska bestämma vad som är acceptabelt?

Det är dags för fotbollsfamiljen att våga reagera - för, emot eller bara låtsas som om hora, fitta och bög är sånt man får leva med i fotbollens fina gemenskap.

Tottenhams Eric Dier tappade det till slut.

Efter FA-cupmötet med Norwich hörde han hur en person skrek allt möjligt förnedrande om honom och hans familj. För att Tottenham hade förlorat en fotbollsmatch på straffar.

Dier valde då att konfrontera supportern. Inte Cantona-style, men ändå väldigt tydlig med vad han tyckte.

I Tyskland vägrade Bayern München och Hoffenheim spela klart de sista tretton minuterna (de stod och bollade fram och tillbaka för att tiden skulle rinna ut) sedan delar av Bayerns fans kraftfullt förolämpat Hoffenheims magnat Dietmar Hopp.

Plakat rullades ut som bland annat beskrev Hopp som "son till en hora" och matchen bröts senare av domaren som refererade till Uefas nya trestegsprocedur mot rasism på läktarna.

Bayerns spelare vädjade till fansen att lägga ned förolämpningarna och klubbens CEO, den tidigare storpelaren Karl Heinz Rummenigge, var tydlig med sin åsikt efteråt:

"I am ashamed of what has happened and I have apologized to Dietmar Hopp. We will take action against these people in the stands. They have absolutely no place in a football stadium", sa han, enligt den engelska översättning, jag tagit del av.

Och sen dess har "kriget" trappats upp där en stor falang tyska fans tycker att de har rätt att tycka vad fan de vill på läktarsektionerna.

Har de det? Hur ska gränserna dras?

I en tid då iskalla mörka vindar blåser över jordklotet har rasismen fått rötter även bland små fotbollsfansgrupperingar i delar av Europa som inte är särskilt långt från våra egna arenor.

Vi tycker såklart att det är för jävligt och de allra flesta på arenorna vill inte se eller höra denna vidriga form av människoförakt.

Men att förolämpa spelare och ledare eller deras närstående genom att skrika nedsättande - ofta med en tydlig touch av homofobi eller kvinnoförnedring - är väl ändå OK, va? För vi gör ju det för att lyfta vårt lag och då är väl ändå allting tillåtet? Det är ju ändå på fotboll? Där får man väl bete sig hur  om helst?

Eller inte.

I september 2018 skrev jag en krönika i Expressen där jag ifrågasatte fotbollens publik som blivit förblindad av hat.

"I drygt 20 år bevakade jag allsvensk fotboll för TV4 och den arbetsmiljö jag ibland fick ta del av – främst med de ”stora” lagen – handlade nästan uteslutande om hotfulla gester eller att människor som håller på olika lag skrek att jag var en ”hora” eller en ”fitta”. Möjligen ”bögjävel” också. 

Men ”hora” och ”fitta” var alltid favoritvokabulären. De skrek så för att jag jobbade på en tv-kanal och för att de höll på ett fotbollslag, den ekvationen är inte väldigt enkel att få ihop men det handlar egentligen endast om hur den här specifika fotbollsarenamiljön är i vardagen. 

Det ska hatas, gärna hotas. Oavsett hur, vem och var eller om du håller på andra lag; hat, bara hat. De brinner en eld av vrede i de här människornas ögon. Och de är många och finns överallt. 

Det är de på ståplats i klackar, på alla sektioner även de med rester av en laxsnitt på överläppen från en vip-läktare. Det är till synes helt vanliga enkla män i sällskap med sina barn. Det är alla samhällsklasser, alla tänkbara yrkesgrupper och det är i stort sett bara män. För dom är folk horor och fittor om de inte håller på ett lag i röda tröjor, i stället för ett lag i gula tröjor. Spelare, domare, journalister, vaktmästare, bollkallar, kioskpersonalen; bara horor, fittor och kanske bögjävlar."

Skrev jag bland annat.

Min mejlkorg fylldes av...hat.

Hur kunde jag vara så jävla dum i huvudet som inte förstod att det är det här fotboll handlar om. Bögjävel.

Ungefär så.

För många är en fotbollsläktare en fristad för att få utlopp för känslor som IBLAND tenderar att dansa på gränsen till vad som är acceptabelt eller inte.

Vi kanske inte får skrika neger, men zigenare är väl OK? Eller åtminstone hora, rövknullare eller alkispack? Att vråla ut att man ska våldta någons syrra är väl inget som Eric Dier eller Henok Goitom eller Rasmus Bengtsson eller någon annan behöver bry sig om? 

Eller kanske inte.

Vi har fantastisk fotbollspublik i Sverige, det går inte en dag utan att den hyllas unisont av oss i mediapacket, av spelare, ledare och väldigt många andra som tar del av den allsvenska fotbollen.

Ingen kan ha undgått och tagit del av stödet som supporterrörelsen fått i sin kamp mot polismyndighetens envetna taktik att begränsa "rörelser" på läktarna.

Men det innebär ju inte att vi måste kunna diskutera avigsidorna, även om det inte ger några populistiska gratispoäng i diverse omröstningar.

För de flesta av oss är det möjligt att ha två bollar i luften samtidigt.

Och ska vi acceptera ALLT som förmedlas från en fotbollsläktare? Eller vem bestämmer vad som är OK?

Kan man få lov att vara "lite" rasist och kalla någon för turkjävel? 

Ska en allsvensk högerback häcklas genom att i förnedrande ordalag vara bögjävel eller åtminstone son till en hora?

Eller så här, för att ta ett mycket möjligt scenario 2020:

Kommer en allsvensk brytas om (eller snarare när) vi ser tryckta ärekränkande ord om Daniel Kindberg i samband med en av Östersunds matcher? Kommer spelarna vägra spela vidare?

Många tycker såklart mycket och illa om ÖFK och Kindberg, det kan till och med finnas kraftfulla skäl till att förstå det.

Men det finns en gräns någonstans.

Vem tar ansvar för den?

Och när kommer den dagen då en allsvensk spelare gör som Eric Dier?

När någon gör det som "professionella inte får göra, men som alla förstår att han gör", som Jose Mourinho. förmedlade det.

Det skulle kunna sluta riktigt illa, är jag rädd.

Men fram till dess får vi leva med att man får uttrycka vad man vill på en fotbollsarena, för det är ju ändå fotboll och de som håller på med det får röra sig att tåla att han är son till en hora.

Är det så vi vill ha det?

Den här artikeln handlar om:
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten