Foton: Bildbyrån
Allsvenskan

ENKÄT: Så vill ditt lag spela

ANNONS

Är coronakrisen en perfekt möjlighet för svensk fotboll att testa det internationella höst-vår-konceptet? Eller är det en forcerad och ogenomtänkt idé?
Här är vad representanter från ALLA allsvenska klubbar har att säga i frågan - som är uppdelad i olika läger - men där en majoritet (åtta för, sex emot och två osäkra) ser positivt på att ge det en chans. 

AIK: Björn Wesström, vd och klubbdirektör   

– Vi är öppna för en sån omställning men det jag har sagt, och det som är AIK:s ståndpunkt, är att då måste vi också hitta en lösning för alla de klubbar som inte har samma förutsättningar som oss, sa Wesström nyligen till TT.

Wesström är dock skeptisk till om hela den svenska fotbollsfamiljen är positivt inställda till höst-vår. 

– Det handlar om att hitta ett system där upp- och nedflyttning fungerar, oavsett nivå. Det handlar inte bara om allsvenskan, superettan eller damallsvenskan utan det handlar om ett system som måste ta till vara allas intressen i svensk fotboll. Den som löser den nöten, varsågod och kliv fram.

BK Häcken: Sonny Karlsson, sportchef 

– En del lag har massor av utgående kontrakt efter detta året. Då är det lurigt att kortsiktigt byta till höst-vår i en sådan situation. Så svaret är nej, säger han i ett sms till FotbollDirekt.se.  

Djurgården: Bosse Andersson, sportchef: 

– Jag tror inte det är lösningen. Det finns många som har lösningar i osäkra tider och jag tror inte på höst-vår i det korta perspektivet. Däremot har jag sett att det finns andra som tycker det, men det är lite att blanda äpplen och päron, säger han till FotbollDirekt.se. 

Varför är det en dålig idé, enligt dig?
– Jag tror det finns en ganska stor vikt i att ett sånt beslut påverkar svensk fotboll i stort väldigt mycket. Så oavsett vad man tycker är det inte lösningen just nu i mina ögon. Det är en svår situation men svensk fotboll har haft en historia om att spela som vi gör nu. Ska man göra något annat så behöver alla gå ihop och besluta om det senare. Jag tror det är mer en fråga om nyhetstorka hela den här diskussionen.

Vad ska man göra om Folhälsomyndigheten säger att det inte går att ha publik förrän i augusti då?
– Fotboll är en liten sak i en tuff tid för hela världen. Det måste man ha respekt för. Det är mitt svar.

Falkenberg: Hans Eklund, tränare 

– Jag tycker vi ska spela vår-höst tills bättre argument förs fram. Grundidén är att vi redan har en bra produkt i allsvenskan som har utvecklats jättebra. Ska vi då börja avgöra serien på våren så har vi en väldigt stor konkurrens med vinteridrotter och internationell fotboll som ska avgöras samtidigt. Dessutom har vi klimatet att ta hänsyn till. Det skulle bli fler som går mot konstgräs och det är inte bra för svensk fotboll, säger han till FotbollDirekt.se.

Finns det ändå något som kittlar med höst-vår?
– Klart att en avslutning i maj med gott väder och fina planer lockar mer än i november när det är kallt och jävligt. Jag som varit i den här branschen länge skulle även uppskatta lite längre ledighet på sommaren om det gick att ordna. För det är man inte van vid som fotbollstränare...  Men det är ju ett beslut som behöver tänkas igenom grundligt. 

Hammarby: Jesper Jansson, sportchef 

– Jag har ju förespråkat det här förslaget i alla år och det är inte annorlunda nu. Jag har lyft det lite internt i Hammarby, även om det jag säger nu ändå är min personliga inställning, säger Jansson till FotbollDirekt.se och lyfter upp att han vill se en utredning. 

 – Helst vill vi starta säsongen så snart som möjligt men om det dröjer ytterligare och inte blir premiär i juni så vill jag se en utredning av höst-vår-säsong. Vad handlar höst-vår om? Plus och minus och exakt vilka månader det skulle handla om och undvika vissa av vintermånaderna, säger han till FotbollDirekt.se.

Vilka är dina starkaste argument?
– Dels att säsongen ju måste räddas men också att allsvenskan måste närma sig internationellt. Men sedan ska man också se det att infrastrukturen nu jämfört med för tio år sedan har utvecklats, arenor och underlag. Frågan var uppe för ganska många år sedan, men sedan dess har som sagt ganska mycket hänt.

Helsingborg: Andreas Granqvist, försvarare: 

– Nu har jag inte varit med från början i den här debatten men för mig känns det ganska logiskt att spela samtidigt som de andra ligorna. Det är väl nästan bara vi och Norge som inte spelar höst-vår? Utifrån rådande situation känns det som en goda möjligheter att genomföra det, och det hade jag tyckt  i vanliga fall också, säger han till FotbollDirekt.se.

Det skulle kanske göra det svårare för svenska klubbar att kvala in i Europa?
– Du menar att vi är mitt i säsong och utländska klubbar har försäsong? Ja, det är klart att det hade blivit lite svårare för svenska klubbar men det är jättesvårt att spekulera i den här frågan.

Elfsborg: Johan Larsson, försvarare:   

– Jag tycker det låter rimligt. Varför inte? Klarar Danmark det så ser jag inte varför jag inte skulle göra det här. Dessutom så har man en superchans att testa det. Skulle det inte fungera så kan väl köra den här korta säsongen nästa år då? Att starta upp i juni-juli fram till december eller vad det nu blir. Allt går att lösa bara man vill, säger han till FotbollDirekt.se.

IFK Göteborg: Kennet Andersson, sportchef:  

– Det tror jag inte är aktuellt. Det ligger långt, långt fram och det måste man i så fall förbereda i många år med avtal och sponsorer. Så det känns inte aktuellt, säger han till FotbollDirekt.se. 

Även om det inte går att spela förrän i sensommar?
– Nej, men vi jobbar efter det som är mest realistiskt. Det finns ju för- och nackdelar med allt naturligtvis. Att spela fotboll på gräs i januari-februari... är svårt även om det i teorin är möjligt. Ska man vara rent krass så har vi en allsvensk produkt som fansen älskar. Då är det väl dem vi ska lyssna på i första hand. 

IFK Norrköping: Jens Gustafsson, manager  

– Jag tror att det hade varit bra för svensk fotboll om man gjorde det nu, säger han till FotbollDirekt.se.

Kan du utveckla om fördelarna?
– Dels läget som det är nu, att man hade fått lite luft till att starta upp i augusti och jag tror att intresset av det hade stärkts, än att man startade mitt i sommaren. Sedan finns det såklart de europeiska, både tävlingarna och transferfönstren, som hade legat mycket bättre för den svenska delen. Det finns jättemånga saker som talar för att man ska testa detta nu. 

Gustafsson tror också att vi kan hamna i ett läge, där vi "tvingas" in i en omläggning: 
– Det kan nog tvingas att bli en realitet. Att man inte har något annat val. Att, ska vi spela allsvenskan så får vi börja på sensommaren och då kommer vi inte klara 30 omgångar. Och då blir det nästan givet att detta är alternativet. 

IK Sirius: Henrik Rydström, tränare  

– Jag känner att jag inte har alla variabler i kunskapsarsenalen för att kunna svara. Jag vill ju säga höst-vår, eftersom det känns lockande med avgörande matcher när vädret är bra. Men jag har inte djupare argument än så, säger han i ett sms till FotbollDirekt.se.


Kalmar FF: Lucas Nilsson, klubbchef:   

– Det är inget vi haft uppe för diskussion, så jag kan inte säga att Kalmar förespråkar det ena eller det andra. Jag kan se för- och nackdelar med det. Det blir ju ett väldigt långt uppehåll som kan ställa till det, säger han till FotbollDirekt.se. 

Tycker du att allsvenskan ska starta i juni även om det till en början inte går med publik? 
– Nej, men vi hoppas givetvis att allt går som planerat och att vi kan starta i juni. Det vore väldigt trist om det inte blev möjligt att spela under sommaren med publik. Det är en jättesvår fråga som jag inte kan svara på. Vi får ta allt vecka för vecka helt enkelt. 

Malmö FF: Oscar Lewicki, mittfältare 

– Är det något tillfälle som man skulle kunna vända på säsongen så är det nu. För min del så tycker jag det hade varit ännu bättre, men det är ett helt fotbolls-Sverige som ska vara överens, säger han till FotbollDirekt.se.

Lewicki beskriver fördelen som han ser det med ett skifte från vår-höst till höst-vår.
– Man närmar sig de andra internationella ligorna, det kommer gynna den svenska ligan i längden, även om det blir en omställning i början.

Mjällby AIF: Hans Larsson, sportchef 

– Allt är väl möjligt, men jag föredrar att spela en serie som vi är vana vid för det känns tryggast med våra väderförhållanden och planer. Vi har inget konstgräs som är godkänt på vår arena så det hade blivit tufft för oss, säger Larsson som främst tar upp klimataspekten. 

– Det är det som blir tufft att lösa på så kort sikt. Vi föredrar gräs alla dagar i veckan och vi vill inte ändra det heller. 

Någon fördel med höst-vår som du ser det? Oavsett om det blir nu eller om ett par år framåt.
– Klart det är en fördel att synka med övriga Europa. Det blir lite lättare med transferfönstren. På sikt är det värt att titta på det men det känns för hastigt att göra om redan till i år. 

Varbergs Bois: Joakim Persson, manager:   

– Jag är för höst-vår. Framförallt för att vi blir synkade med resten av Europa, säger han kort i ett sms till FD.

Örebro SK: Axel Kjäll, manager

– Den är lite lurig. Alltså, man ska vara försiktig med att fatta stora beslut för snabbt. Den osäkerheten som finns i svensk fotboll har jag och vi aldrig varit i närheten av. Varken klubbar eller förbund heller och att i den sitsen införa något som vi inte haft i modern tid känns risky. Tidigare har jag nog tänkt att det känns lockande att avsluta säsongen i bra väder, spela i samma takt som de internationella ligorna och vara i fas med samma transferfönster, säger han till FotbollDirekt.se.

– Men min personliga åsikt är att i år är inte rätt läge att göra det. Som jag ser det är det alldeles för många osäkerhetsfaktorer med hur man ska lösa arrangemang, hur det blir med svenska cupen och andra saker också. Så jag är nog emot det här samtidigt som jag kan förstå att vissa är för. Men för mig är det alldeles för många praktiska osäkerhetsfaktorer för att införa det i år. 

Östersunds FK: Ian Burchnall, manager   

– Jag tycker det är en så svår fråga om säsongen. Vi vet inte om den kan starta i juni eller om det blir värre. Går det inte att dra igång förrän i juli-augusti, ja då är det ingen dum diskussion om höst-vår. I Danmark kör de sitt break mellan december och februari, och vi har ju ändå cupspel i februari och mars. Så visst är det möjligt. Det är väl allra svårast för oss uppe i Östersund med tanke på klimatet. Men i teorin så är det möjligt även för oss. Det kan vara ett sätt att möta resten av Europa med att starta säsongen i augusti, säger han till FotbollDirekt.se. 

Ser du något positivt med att gå över till höst-vår?
– Ur ett transferperspektiv är det positivt. Du har spelare vars kontrakt går ut efter halva säsongen nu och det är lite problematiskt. Sommarfönstret är för oss det bästa fönstret att sälja, men samtidigt det värsta att tappa spelare i. Det hade blivit lättare om allsvenskan var i linje med resten av Europa. 

Och det mest negativa enligt dig?
– Då skulle jag säga Europaspelet. Vi har definitivt en fördel att komma till kvalspelet på sommaren och möta lag som inte är i säsong. Utan den fördelen skulle det bli mycket svårare för svenska lag att kvala in till turneringarna i Europa. 

Så ja eller nej om du måste välja idag?
– Haha, oj vad svårt. Jag föredrar ändå att vi startar tidigare och avslutar säsongen i december. Men går det inte att spela innan augusti så måste vi överväga att byta till höst-vår för att få ihop det.

FOTNOT: FotbollDirekt har åsikter från representanter för samtliga sexton allsvenska lag. Åsikterna är dock individuella.


🎧 PODD: FotbollDirekt - Vad är det som händer?

En daglig informationskanal åt alla supportrar och övriga intresserade som söker sanningar kring statusen av ligan och favoritlagen under det ovälkomna uppehållet.

Du hittar podden här: ►FotbollDirekt ►iTunesAcastSpotify


Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 mars
16:30 AIK - Vålerengen Träningsmatch
18:00 Litauen - Gibraltar UEFA Nations League - Liga C
18:00 Lettland - Liechtenstein Landskamp
18:00 Georgien - Grekland EM-kval
19:00 Norge - Slovakien Landskamp
19:00 Ungern - Kosovo Landskamp
19:00 Malta - Belarus Landskamp
20:00 Tjeckien - Armenien Landskamp
20:15 Danmark - Färöarna Landskamp
20:45 Wales - Polen EM-kval
20:45 Slovenien - Portugal Landskamp
20:45 Skottland - Nordirland Landskamp
20:45 Irland - Schweiz Landskamp
20:45 Tyskland - Nederländerna Landskamp
20:45 Ukraina - Island EM-kval
20:45 England - Belgien Landskamp
21:30 Spanien - Brasilien Landskamp
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15