Förbud mot spel på gula kort – men ser risk för tandlös reglering
En tidigare allsvensk spelare åtalas för matchfixning.
Spelaren tog avsiktligt ett gult kort i en allsvensk match ifjol.
Nu införs förbud mot spel på gula och röda kort från och med nyår.
Men det finns fallgropar:
– Det här gäller bara svensklicensierade bolag. Risken är att sådana spel bara flyttas ut till icke licensierade bolag, säger Unibets Sverigechef Per Carlander.
I dag framkom att en tidigare allsvensk spelare åtalas för matchfixning. Det rör sig om en match mellan Kalmar och Elfsborg i fjol vår. Spelaren ska ha tagit ett gult kort avsiktligt, och i gengäld fått låna ett större belopp från personer som satsat på att han skulle bli varnad.
”Strax efter matchen fick spelaren låna en större mängd pengar av personer som lagt vadhållningsspel på att han skulle få en varning i den matchen”, säger kammaråklagare och förundersökningsledare Staffan Edlund vid Riksenheten mot korruption, i pressmeddelandet.
Efter nyår förbjuds just den typen av vadhållning. Det blir förbjudet att satsa pengar på "idrottsöverträdelser", vilket för fotboll gäller frisparkar, straffar, gula och röda kort.
Det blir även fler förändringar kring spelobjekt, berättar Unibets Sverigechef Per Carlander.
– Man får inte spela på påföljder, gula och röda kort, eller utvisning i hockey till exempel. Sedan är det lite nytt kring vilka divisioner man får spela på. Från och med nyår är det bara tillåtet med spel ner till division 2 i svensk fotboll, säger Carlander.
Han är dock tveksam till om den nya lagstiftningen får effekt.
– Man kan ju göra den typen av restriktioner. Då får inte bolag med svensk licens erbjuda det. Men det är inte så att bolag utan svensk licens kommer sluta erbjuda spel på den typen av matchhändelser.
Carlander har precis fått höra om det nya åtalet men han misstänker att det blivit av just för att spelet skedde på ett licensierat bolag.
– Enda skillnaden nu tyvärr, om det här lett till åtal för den här spelaren... jag är tämligen säker på att det spelet då skett på ett bolag med svensk licens. Vilket då gjort att polis och åklagare kunnat hämta in uppgifter och på så sätt kunna väcka åtal.
– Om samma sak sker nästa år då kommer det ske på ett bolag utan svensk licens, och då blir det svårare att komma åt för polisen. För bolag utan licens har ingen skyldighet att lämna ut uppgifter Det skulle kunna få motsatt effekt på det man vill uppnå. Jag hoppas att jag har fel, men risken finns.
Förbudet gällande spel på idrottsöverträdelser börjar gälla den 1 januari 2021.
Den här artikeln handlar om: