HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN GAME LOUNGE

Spela Sunt

Åldersgräns för spel är 18 år. Spelar du för mycket? Kontakta stödlinjen, stodlinjen.se.

Corona: En ekonomisk katastrof för fotbollsklubbarna

Corona: En ekonomisk katastrof för fotbollsklubbarna

Pandemin av Coronaviruset slår allt hårda mot fotbollsklubbarna i Sverige och i många föreningar är det närmst panik. Igår konstaterade Helsingborgs IF:s ordförande Krister Azelius att klubben kommer gå back runt 17 miljoner kronor på grund av viruset, vilket skulle innebära att elitlicensen är rökt. Och dessvärre är Helsingborgs IF inte ensamma om detta.

Vilka Allsvenska klubbar står kvar när stormen svept förbi?

Mer eller mindre allting i samhället står på stand by och detta har börjat ge ordentliga svallvågor i samhället. Dessvärre gäller detta även fotbollen och föreningslivet i stort. I kommun efter kommun larmar idrottsföreningarna om en sviktande ekonomi och en stor risk att behöva lägga ner verksamheten. Och i Allsvenskan är det ett flertal klubbar som riskerar att gå under om Corona-pandemin kommer fortgå under en längre tid. Redan nu efter mindre än 1 månads paus från fotbollen har dem flesta Allsvenska klubbarna beslutat att permittera personal och till och med spelare och ledare.

Läget i Stockholmsklubbarna

Så här ser det ut i Stockholmsklubbarna i Allsvenskan just nu: 

AIK:

I AIK tar klubben hjälp av staten och korttidspermitterar sin personal från den 1 april.
- Jag är därför oerhört stolt över den lyhördhet för situationen och den medkänsla som vår spelartrupp och ledare visar genom sin handling, säger sportchefen Björn Wesström.

- Syftet med korttidspermitteringarna är att anpassa vår verksamhet till den verklighet som råder här och nu och med en framtid som är mycket oviss. Jag är otroligt stolt över den laganda som vår organisation har visat och den välvilja som finns hos våra medarbetare och spelare. Att under rådande omständigheter kunna genomföra detta i samsyn känns mycket bra, säger AIK Fotboll AB:s tf VD Håkan Strandlund i en kommentar.

Den korttidspermittering som AIK kommer köra med start den 1 april kommer pågå tillsvidare fram till den 30 april, men perioden kan komma att förlängas.

Eget kapital 2019: 63.1 miljoner kr

Resultat 2019: - 3.7 miljoner kr

Kommentar: AIK blöder rejält ekonomiskt och då man inte gjort någon större spelarförsäljning under 2020 riskerar man att gå back rejält. Det egna kapitalet uppgick efter 2019 till 63.1 miljoner kronor. en summa som kanske låter ganska hög, men faktum är att den äts upp i ganska snabb takt just nu. En permittering av klubbens personal och spelare är därmed livsnödvändig. Under mitten av mars gick klubben ut med en kampanj, där man vädjade till fansen att samla in pengar. Med kampanjen: ”Det som får oss att leva – inte bara existera” hoppas AIK kunna samla in fem miljoner kronor innan den 31 maj 2020. 

Djurgårdens IF:

För dem regerande svenska mästarna Djurgården, rullar det på som vanligt. Men klubbens VD: Henrik Berggren är givetvis orolig för hur pandemin kan påverka Djurgården på sikt. - Vi har en ganska lång uthållighet i Djurgården att hantera detta, men vi kommer inte kunna hantera det hur länge som helst. Efter 2 veckors semester har A-laget nu dragit igång sin träningen igen. 

Henrik Berggren påpekar att man ännu inte vidtagit några åtgärder vad gäller permittering av personal och spelare: - Från vår sida har vi ännu inte fattat något beslut. Först och främst jobbar man på att få lägga om personal att ta ut semester så de inte tappar någon större lön om dem måste gå ner i arbetstid. 

Eget kapital 2019: 57.2 miljoner kr

Resultat 2019: - 14.8 miljoner kr

Kommentar: Även om Djurgården uppvisade ett lägre eget kapital än AIK, ser situationen ljusare ut för dem. Anledningen är främst försäljningen av Markus Danielsson som ger klubben en hel del pengar. Vad den exakta övergångssumman landade på är ännu inte klart, men rykten säger att Djurgården fick mellan 40 och 50 miljoner kronor för sin lagkapten. Pengar som gör att Djurgården ligger klart bättre till ekonomiskt än rivalen AIK. 

Hammarby IF:

Under 2019 steg Hammarbys personalkostnader runt 35 % från 66 miljoner kronor upp till 89 miljoner kronor. Och kostnaderna för 2020 lär knappast bli mindre om inte åtgärder sätts in. Hos Hammarby har man än så länge inte fattat något slutgiltig beslut. Men att det kommer att bli ekonomiska åtstramningar inom kort

I Hammarby säger vd:n Henrik Kindlund att spelarna är beredda att göra sin beskärda del för att klubben ska klara sig igenom stålbadet.

- Alla, även leverantörer och sponsorer, fattar läget. Och det gör våra spelare också. 

Eget kapital 2019: ca 50 miljoner kronor

Resultat 2019: + ca 8 miljoner kronor

Kommentar: För Hammarby slutade 2019 med ca + 8 miljoner kronor i årsredovisningen. Men en långvarig pandemi skulle slå hårt mot Bajen under 2020. En stor anledning till att Corona slår extra hårt mot Hammarby är deras stora tapp av pengar i publikintäkter. Under dem senaste åren har Hammarby haft högst publiksnitt i Allsvenskan och för perioden april-juni rör det sig om över 10 miljoner i utebliven inkomst i publikintäkter, om det inte kommer spelas någon fotboll. 

Malmö FF sitter säkert i båten

Efter försäljningen av Markus Danielsson, kan Djurgården sitta ganska lugnt i båten just nu, men skulle det bli en längre paus från Allsvenskan, riskerar även dem att drabbas riktigt hårt. För mesta mästarna Malmö FF är läget också beskymmersamt men knappast i nivå med övriga klubbar i Allsvenskan. MFF har efter sina framgångar i Europa, samlat på sig ett stort eget kapital som 2019 uppgick till 512,9 miljoner kronor. Vilket är runt 10 gånger mer än toppkonkurrenternas. I Malmö FF har man dock vidtagit åtgärder för att inte tappa allt för mycket pengar. I veckan beslutade man att korttidspermittera stora delar av klubbens personal. Beslutet innebär att berörd personal går ner i arbetstid med upp till 60 procent från och med 1 april. Spelarna i herr- och damelitlagen påverkas inte.

- Händelserna i omvärlden har gjort att stora delar av vår verksamhet står helt stilla, säger Anders Pålsson, ordförande för Malmö FF:s styrelse.

Helsingborgs IF mot ruinens brant

Lite längre norrut från Malmö, är läget klart mer bekymmersamt. Helsingborgs IF är i djup kris på grund av corona. På måndagen lade klubben korten på bordet. - Vi går 17 miljoner back på grund av corona. Det betyder att elitlicensen är rökt, säger ordförande Krister Azelius. I de 17 miljonerna finns bland annat förlorade publikintäkter på 2,6 miljoner kronor, minskade sponsorintäkter på 6 miljoner, ett transfernetto där 2 miljoner beräknas försvinna och 4,5 miljoner i minskade, övriga rörelseintäkter. Om inte HIF får statligt stöd är risken stor att man inte kommer överleva coronavirusets härjningar......

FotbollDirekt

Ansvarig utgivare: Max Andersson

Support: Kontakta kundtjänst