HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN GAME LOUNGE

Spela Sunt

Åldersgräns för spel är 18 år. Spelar du för mycket? Kontakta stödlinjen, stodlinjen.se.

Coronans effekter på fotbollen i världen

Coronans effekter på fotbollen

Corona-epedemins framfart i världen har satt enorma spår. Till dagens datum har närmare 120 000 människor fått sätta livet till, en siffra som säkerligen är betydligt högre än så. Över 1.5 miljon människor är bekräftade smittade, men även här lär vi ha ett stort mörkertal. Samhällen har stängt ner och en hel del människor sitter just nu i karantän. Ja det råder ingen tvekan om att Coronaviruset kommer påverka oss även i framtiden och detta gäller även världens mest populära sport: fotbollen. 

I skrivande stund är bara ett fåtal ligor i gång i världen. Vitryska Premier League, Nicaraguas Liga Primera, Taiwans Premier League och Tadzjikistans Vysshaya Liga är några av de få ligor som spelas. Men i övrigt är det inte mycket som är i gång och frågan är när spelandet kan starta igen? Premier League har haft paus sedan den 9 mars då Leicester och Aston Villa, spelade den sista matchen i ligan. I Serie A har fotbollen fått stå på vänt sedan samma datum, sista paret ut här var Sassoulo mot Brescia. 

Att människors hälsa i världen går först är givetvis en självklarhet, och nu ställer sig många frågan om det överhuvudtaget blir något mer spel innan sommaren? Och vad händer om man inte kan få igång något spel innan juni/juli? Vad kommer hända med nuvarande Champions League och Europa League säsong, och hur skall man gå till väga för att dra igång en ny turnering i höst? Ja Coronaviruset har sannerligen vänt uppochner på fotbollsvärlden. 

Hur blir det med kommande turneringar?

Då stora delar av Europas ligor inte är färdigspelade, innebär det stora problem för UEFA och deras planering inför Champions League och Europa League. Om man tänker genomföra turneringarna som planerat, frågan är då hur man skall gå till väga för att utse lagen som skall spela där? Att ge platserna till dem som hade dem när pandemin bröt ut, känns inte som något speciellt bra alternativ, så frågan är vad man skall göra istället? Mycket talar för att kvalet till Champions League och Europa League, kommer flyttas fram och i värsta fall kan hela säsongen för Champions League och Europa League, vara i fara. 

När börjar Allsvenskan?

Den Allsvenska premiären ligger fortfarande på vänt och i dagsläget är det ingen som vet när den kommer sparka igång. Målet är att kunna starta i början av juni, men detta är ytterst osäkert, då vi inte vet hur Coronapandemin kommer utvecklas. Ett scenario med matcher utan publik i Allsvenskan och Superettan, tycks inte vara speciellt troligt, då klubbarna skulle drabbas extremt hårt ekonomiskt. Spel utan publik är något man diskuterar i England och Premier League, då stora delar av intäkterna kommer från tv-bolagen. Och om sändningarna kan komma igång igen, så börjar tv-pengarna åter trilla in. I Premier League har man förhoppningar om att starta upp i mitten, slutet av maj. Men även här är det tämligen osäkert just nu. Folkets hälsa måste helt enkelt gå först och då kan man inte chansa och köra igång.

Kommer Allsvenskan kunna spelas klart?

Ju längre uppehållet av Allsvenskan blir, ju större är risken att Allsvenskan 2020 inte kommer kunna spelas klart. Men där finns snack om att korta ner Allsvenskan till 15 omgångar istället för 30. Problemet här skulle dock bli att hälften av lagen skulle få 8 hemmamatcher och hälften 7. Detta skulle inte bara ge lagen med en extra hemmamatch sportslig fördel utan även större publikintäkter. Så mycket talar för att en enkelserie inte är möjlig i Allsvenskan. 

Om Allsvenskan 2020 skulle dra igång i början av juni, som förhoppningar är, kommer lagen få en kompakt serie med 30 omgångar på mindre än 5 månader. Normalt sett hade Allsvenskan avverkat 11 omgångar innan EM-uppehållet, så detta innebär alltså att Allsvenskan ligger ganska mycket back vad gäller matcher. Att klämma in 11 omgångar under det tidigare EM-uppehållet är givetvis inte rimligt, det skulle innebära att matcher var tredje dag i en hel månad. 

Troliga scenarion under 2020?

Det är oerhört svårt att spekulera om hur det kommer bli med fotbollsåret 2020. Även om Coronapandemin skulle dämpas i omfattning är det inte bara fritt fram och köra på. Att Premier League skall kunna spelas klart utan publik, tycks inte vara helt omöjligt, men frågan är om Allsvenskan kommer kunna dra igång i juni? Om inte riskerar flera klubbar att gå om kull, redan nu råder stor kris i Helsingborg och Östersund, och ett flertal andra klubbar har flaggat för att man riskerar att tappa elitlicensen om inte serien drar igång snart. 

Risken för att Champions League och Europa League inte kan komma att spelas klart inom närmsta tiden är överhängande, då lagen inte kommer kunna resa kors och tvärs som läget är just nu. Och mycket talar för att kommande säsong i Champions League och Europa League, kommer ligga på vänt, kanske blir det till och med så illa att det inte kommer kunna spelas alls. 

FotbollDirekt

Ansvarig utgivare: Max Andersson

Support: Kontakta kundtjänst