HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN GAME LOUNGE

Spela Sunt

Åldersgräns för spel är 18 år. Spelar du för mycket? Kontakta stödlinjen, stodlinjen.se.

När startar ligorna i Europa?

När startar ligorna i Europa? 

Coronapandemin ligger som en våt filt över världen och har påverkat alla mycket stort. Och detta gäller även fotbollen som mer eller mindre varit i "stand by läge" sedan i början av mars. Den Allsvenska premiären har sjutits upp och vad gäller dem stora ligorna ute i Europa är det ännu ovisst när de skall dra igång. Men nu kanske det börjar komma en liten ljusning i tunneln. I maj och juni väntas den mesta fotbollen kunna dra igång igen. Frågan är dock bara, till vilket pris? Att få igång fotbollen är något som många önskar, men är det rimligt att köra igång hur som helst? Här nedanför har vi tagit en titt på när ligorna ute i Europa kan väntas starta upp igen:

Sverige:

Allsvenskan: Den 14 juni är det tänkt att allsvenskan ska starta. För att det ska gå har Svensk Elitfotboll sammanställt ett protokoll med åtgärder.

Superettan: Samma datum för premiär är satt för Superettan som Allsvenskan. SvFF siktar på att kunna dra igång ligan den 14 juni. 

Damallsvenskan: Elitfotboll Dam har satt upp 31 maj som målsättning, något som fått hård kritik från flera klubbar i Damallsvenskan, då datumen tycks vara allt för optimistiskt. 

Kommentar: Det är fortfarande för tidigt att säga om Allsvenskan och Superettan kan dra igång den 14 juni. Innan serien drar igång behöver lagen en hel del träningar i benen och helst några träningsmatcher också. Ett flertal tränare har gått ut och sagt att det vore osannolikt att kunna dra igång utan att ha kunnat spela några träningsmatcher innan premiären. Vad gäller Damallsvenskan känns den 31 maj inte speciellt realistiskt. Mycket talar för att premiären kommer skjutas upp till i mitten av juni. 

Finland:

Veikkausliiga: Den finska fotbollen har fått ett startdatum. Den första juli börjar Veikkausliiga.

England:

Premier League: Den engelska högsta ligan är uppskjuten på obestämd tid. Men det har nämnts ett flertal start datum. Förhoppningar finns att dra igång Premier League i början eller mitten av juni. 

WSL: Damernas motsvarighet till Premier League, Womens Super League WSL är uppskjuten på obestämd tid men FA hoppas kunna dra igång ligan i början eller mitten av juni. 

Spanien: 

La Liga: Uppskjutet på obestämd tid, förhoppningar finns att starta upp i mitten av juni. 

Tyskland: 

Bundesliga: 16 maj, formellt beslut ska fattas 6 maj.

Frankrike:

Ligue 1: Säsongen inställd, PSG utsågs till mästare och tabellen efter 28 omgångar gäller. 

Holland:

Eredivisie: Säsongen inställd. Inga mästare utses.

Europa: 

Champions League: Uppskjutet på obestämd tid, omstart väntas ske tidigast i början av augusti. 

Europa League: Uppskjutet på obestämd tid, omstart väntas i början av augusti med mål att avslutas i slutet av månaden. 

Kommentar: Det ser fortfarande ovisst ut på dem flesta håll i Europa. I Holland och Frankrike har man redan lagt ner verksamheten och risken är att fler ligor tar efter då det blir svårt att hålla sig till tidsramen. Sen är frågan hur det kommer gå med kommande kval till Europa League och Champions League? Kommer dessa matcher skjutas på framtiden? Mycket talar för det just nu då pågående turneringar ännu inte är avslutade. 

Vad avgör när ligorna skall dra igång?

Det slutgiltiga beskedet när en liga skall dra igång ligger oftast inte hos landets fotbollsförbund, utan längre upp än så. I Sverige har det svenska fotbollsförbundet gått efter Folkhälsomyndigheternas råd och lär förmodligen fortsätta göra detta även längre fram i tiden. Just nu är rådet att klubbarna skall skjuta upp eller ställa in matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper för vuxna. Vid varje arrangemang för barn och ungdomar, tänk på att begränsa antalet åskådare eller på annat sätt undvika trängsel, och se till att onödiga resor i samband med idrottsutövande undviks. Med andra ord är det idag ganska liten chans att spel med publik skall bli möjligt i svensk fotboll under den närmsta tiden. Om Allsvenskan och Superettan drar igång som planerat den 14 juni, kommer detta ske utan publik. När spel med publik skulle kunna starta upp är idag mycket oklart. Statsepidemiologen Anders Tegnell har tidigare under våren uttalat sig, att det med stor sannolikhet, måste spelas matcher utan publik, om det blir spel i sommar, och att han har svårt att se publik på matcher förrän tidigast till hösten.

I flera länder har fotbollsförbunden nu tagit fram olika handlingsplaner för att kunna komma igång med spelandet. I Tyskland hoppas man dra igång inom kort, men frågan är om det verkligen är realistiskt att börja redan den 15 maj? I 1.FC Köln som spelar i 1.Bundesliga testades 3 personer i klubben, 2 spelare och 1 fysioterapeut positivt för corona och trots detta har man valt att fortsätta med träningarna, vilket kan tyckas en smula märkligt. 

Enligt Der Spiegel tränar man i små grupper. De smittade ska ha haft "minimal" kontakt med truppen före testresulteten.

Alla Bundesligaklubbar inledde omfattande coronatester av spelare och personal i torsdags. De flesta lagen har inte presenterat några resultat.

Vilka ligor är igång?

Om vi slår en blick ut i fotbollsvärlden är det idag bara ett fåtal ligor som är igång. Den vitryska Premier League har pågått under hela coronapandemin och detta gäller även Nicaraguas Primera Division. Under den senaste tiden har även spel i Yokary Liga, Turkmenistan dragit igång och detsamma gäller Taiwans Premier League. I helgen kommer Färöarna och Sydkorea dra igång med spel och förhoppningar finns att fler tar efter allt eftersom. 

FotbollDirekt

Ansvarig utgivare: Max Andersson

Support: Kontakta kundtjänst