HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN GAME LOUNGE

Spela Sunt

Åldersgräns för spel är 18 år. Spelar du för mycket? Kontakta stödlinjen, stodlinjen.se.

Nya regler i Allsvenskan 2020

Nya regler i Allsvenskan 2020

På grund av Coronapandemin i Sverige har fotbollen fått stå på vänt fram tills nu. Och när nu äntligen Allsvenskan skall dra igång, gör den det med en hel del nya regler. Låt oss ta en titt på några av dem här:

5 istället för 3 byten tillåtna

Det Internationella fotbollsförbundet (FIFA) har beslutat att tillfälligt tillåta upp till fem spelarbyten, i stället för tre, som ananrs är det normala. Det gäller för serier som avslutas vid slutet av året, exempelvis Allsvenskan och Superettan. Anledningen till regeländringen beror på att man vill 

Regeländringen är gjord för att hjälpa lagen som står inför många matcher på kort tid i coronakrisens spår, vilket kan slita mycket på spelare.

De fem byte per lag som får göras får göras vid tre tillfällen, detta för att inte lagen skall kunna utnyttja det i slutet av en match för att maska. 

William Hill Sport
100 kr gratis bet.
Gratisspel
| Regler & villkor gäller | Endast nya spelare. Få ett gratisspel värt 100 kr vid första insättningen. Omsättningskrav 1x till lägsta odds 1.80. Min. insättning 200 kr.

Vilka lag gynnas av 5 byten?

Den nya regeln med 5 byten per match kommer säkerligen gynna en del lag mer än andra. I det långa loppet lär spelartrupper med en stor bredd dra stora fördel av denna regel. Malmö FF är ett lag som säkerligen inte är missnöjda med den nya regeln då man har en stor och bred trupp med i princip 22 startspelare. Kanske läge att lägga en extraslant på MFF denna säsong kanske?

Unibet Sport
100 kr omsättningsfri bonus.
Få ett gratisspel
| Regler & villkor gäller | Endast nya spelare. Få ett gratisspel värt 100 kr utan omsättningskrav vid första insättning. Min. insättning 100 kr. Vid eventuell vinst tar Unibet insatsen tillbaka men du behåller resterande summa av spelvinsten.

Ny handsregel

International Football Association Board (IFAB) har besultat om totalt 14 nya ändringar i fotbollen. Samtliga av dessa börjar gälla från och med den 1 juni 2020. En av dem stora skillnaderna jämfört med tidigare är handsregeln där gränsen mellan armen och axel och skuldra nu definieras som armhålans botten. 

Samtliga nya regler för Allsvenskan 2020

Här följer alla nya regeländringar för Allsvenskan 2020:

Källa: Allsvenskan.se

1. Målställningar och målribba tillåts vara en kombination av de fyra grundläggande formerna (kvadratisk, rektangulär, rund eller elliptiskt). 

2. Gula kort (varningar) och muntliga tillsägelser följer inte med till en straffsparksläggning. Spelare som blivit utvisade får ej delta i straffsparksläggningen. Spelare som fått en varning under matchens gång och får en ny varning under straffsparksläggningen blir inte utvisad, men två varningar skall ändå anges i rapporten. 

3. Vid en straffsparksläggning: om målvakten och den spelare som lägger straffen bryter mot reglerna samtidigt, varnas straffsparksläggaren och straffen registreras som en miss. 

4. Spelare som är i offsideposition anses inte längre vinna en fördel om spelaren tar emot bollen efter att den spelats från en motståndares hand på ett otillåtet sätt. Spelare blir därmed inte bestraffad för offside. 

5. Hands: gränsen mellan armen och axeln/skuldran definieras som armhålans botten. 

6. Hands: Sedan tidigare gäller att en ”oavsiktlig” kontakt mellan anfallande spelares hand och bollen endast ska bestraffas vid mål eller målchans. Nu preciseras detta till att gälla endast om det sker omedelbart före målet/målchansen. Det är inte hands om bollen, efter handkontakten, färdas långt och/eller det är flera passningar innan målet/målchansen uppstår.

7. Om målvakten vidrör bollen en andra gång då spelet återupptas (t ex inspark och frispark) och stoppar ett lovande anfall eller förhindrar en uppenbar målchans, varnas (vid lovande anfall) eller utvisas (vid målchans) målvakten. Detta gäller även om målvakten använder armen/handen, eftersom regelbrottet inte är hands; det är istället att ha spelat bollen otillåtet en andra gång.

8. Alla regelbrott (inte bara tacklingar, fasthållningar etc) som stoppar ett lovande anfall resulterar i varning. Därför blir det varning till en spelare som otillåtet spelar bollen en andra gång så att ett lovande anfall stoppas.

9. Om domaren tillåter en s k snabb frispark när någon stoppat ett lovande anfall (som är ett regelbrott som normalt medför varning) utdelas inte varningen. Med snabb i detta fall menas att laget snabbt sätter igång spelet och att laget har en klar möjlighet att göra mål, samt att domaren inte påbörjar proceduren för att dela ut varningen. 

10. Vid stoppande av lovande anfall: Om domaren använder fördelsregeln och låter spelet fortsätta delas inte varning ut.

11. En spelare som inte respekterar avståndet 4 m vid nedsläpp ska varnas.

12. Vid straffspark bestraffas inte ett regelbrott som begås av målvakten om straffsparken missar målet eller studsar från målet (utan att ha vidrörts av målvakten), såvida inte straffsparksläggaren klart påverkas av målvaktens agerande.

13. Vid straffsparks utförande får målvakten en erinran för första regelbrottet och vid fortsatta regelbrott delas varning ut.

14. Vid straffsparks utförande: Om målvakten och straffsparksläggaren begår regelbrott samtidigt, bestraffas straffsparksläggaren med varning och indirekt frispark.

Ingen publik på grund av Corona

Så länge Folkhälsomyndighetens beslut om att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar får ha max 50 deltagare, kommer Allsvenskan spelas helt utan publik. I Danmark där gränsen är satt vid 500, har man börjat ta in publik på vissa matcher. I Allsvenskan räknar man till en början inte med någon publik alls, och frågan är givetvis när man skall kunna börja ta in publik. 

FotbollDirekt

Ansvarig utgivare: Max Andersson

Support: Kontakta kundtjänst