PÅ FD: Dif-stjärnans fulspel – ”Klart vi vill att fuskare ska straffas”
Omtalad situation i derbyt mellan Djurgården och Hammarby, när Blårändernas Jesper Karlström föll lätt i duell med Bajens Pa Dibba.
Ska spelare som lyckas lura domare med filmningar bli bestraffade i efterhand? I England tillämpas ett sådant system, och svenska domare välkomnar det härhemma:
– Det är klart att vi vill att fuskare ska straffas, och kan man göra det i efterhand så är det väl jättebra, säger Stefan Johannesson, chef på förbundets domargrupp, till FotbollDirekt.se.
Ett par situationer har uppmärksammats den här säsongen. När AIK mötte Djurgården för några veckor sedan så fick Blårändernas anfallare Yura Movsisyan rött kort när han måttade en skalle på Gnagets Daniel Sundgren.
Ett tilltag som automatiskt rött kort och en matchs avstängning, men sedan gavs Movsisyan en matchs extra avstängning när Disciplinnämnden sagt sitt. På reprisbilderna av händelsen kunde man dock se att Sundgren förstärkte rejält.
I derbyt mellan Djurgården och Hammarby nu i helgen så var det Jesper Karlström som hamnade i fokus då han föll i duell med Pa Dibba. Reprisbilder visade att Karlström föll lätt, och Hammarbyanfallaren var kritisk till både Djurgården och domarna efter matchen.
Uppmärksammade fall finns också längre bak i tiden. Många minns nog IFK Norrköpings Andreas Johansson i en match mot AIK 2015.
I England har FA (engelska förbundet) valt att tillsätta en oberoende kommitté för att titta extra på filmningar. I november i fjol så valde kommittén att för första gången någonsin straffa en filmande spelare i efterhand. Evertons Oumar Niasse föll i offensivt straffområde i matchen mot Crystal Palace, något som gav hans eget lag straffspark.
Kommittén beslutade att i efterhand ge Niasse två matchers avstängning för filmningen, enligt den nya förseelse som kallas ”Successful Deception of a Match Official”.
Från domarhåll är man positiv till ett sådant system också här i Sverige. Stefan Johannesson, mångårig allsvensk domare och chef i förbundets domargrupp, säger att förbundet får besluta om en sådan fråga.
– Vill svensk fotboll införa det så kommer vi domare följa det. Det här är ingen domarfråga egentligen. Det är klart att vi vill att fuskare ska straffas, och kan man göra det i efterhand om det är så att domaren lurats under match, så är det väl jättebra, säger Johannesson till FotbollDirekt.se och fortsätter:
– Men det är bara ett fotbollshjärta som pratar nu. Det är förbundet som ska avgöra om något sådant ska införas. Vi domare följer de regler som vi får till oss, vi kan inte skapa nya regler.
Samtidigt är han tydlig med att man från domarhåll är positiv till en förändring. Men att försöka komma åt grogrunden till att spelare filmar överhuvudtaget är än viktigare, menar Johannesson.
– Jag tycker det är jättebra om vi kunde få den hjälpen, det vill vi så klart. Som domare, om du går på en filmning och om en spelare sedan åker dit på det… det är klart att den spelaren knappast kommer försöka göra om det.
– Men samtidigt, lagen vinner på det och det kanske är där man ska börja. Så länge lagen själva vinner på att fuska så är det svårt att påverka. Det är klart vi tycker allt fusk ska beivras, det tycker väl alla. Man kanske ska gå in på etik- och moralfrågor i klubbarna istället. Det är svårt att få bort det när lagen tjänar på det. Men det blir ju så; när lagen själva tjänar på det så är man tyst, men när man sedan själv drabbas av en filmning från motståndaren så ropar man högt om det.
Om ett liknande system som i England ska börja tillämpas så måste det klubbas igenom på förbundets Representantskapsmöte, som hålls i december. Där finns 45 röster att fördela: 24 från distrikten, åtta från Svensk Elitfotboll (Sef), sju från förbundsstyrelsen samt sex från Elitfotboll Damer. Förslag på förändringar tas fram av den nya tävlingsutvecklingskommittén på förbundet.
Den här artikeln handlar om: