Sök
Trelleborgs FF

Sundin lägger av: “Vemodigt – men samtidigt skönt”

Det blev ingen fortsättning i Hammarby. Sedan dess tyst om Erik Sundin. Nu är Helsingborgs förre guldhjälte inställd på att spelarkarriären är över.
– Det finns inte så många klubbar här som kan matcha trycket runt Hammarby förutom AIK och Djurgården – jag blir mentalt mer och mer inställd på att sluta, säger han till FotbollDirekt.se. 

Så sent som för två och ett halvt år sedan guldhjälte i Helsingborgs IF – åtta mål då av Erik Sundin när HIF tog sitt första SM-tecken sedan 1999. Sundin var med i det stjärnspäckade HIF-lag som tog fem raka titlar 2010-2012 (SM-guld 2011, två cuptitlar och två supercuptitlar).

Sommaren 2012 valde han att flytta hem till Stockholm. Han skrev på ett 1,5-årskontrakt med Hammarby med option på förlängning över 2014.

Men efter fjolårssäsongen så blev det ingen fortsättning. Erbjudanden från andra klubbar har inte saknats, men det har inte känts rätt, berättar Sundin. Nu är han inställd på att fotbollskarriären är över.

– Det har har varit en del erbjudanden under vintern som jag har kunnat hoppa på. Men jag har varit lite kräsen – jag, min fru och mina barn, vi har slagit oss ner i Stockholm för gott nu och jag kan absolut inte tänka mig flytta igen, säger Sundin till FD och fortsätter:

– Jag hade sagt redan från början att om det handlar om klubbar utanför Stockholm så kändes det absolut inte aktuellt. Sedan finns det inte så många klubbar här som kan matcha trycket kring Hammarby förutom AIK och Djurgården.

Det är något sådant som ska till för att du ska börja spela igen?

– Ja, det är väl lite så. Jag blir mentalt mer och mer inställd på att sluta, skulle det komma något väldigt intressant bud från något håll så ska jag inte stänga dörren. Den står väl på halvglänt, den är inte helt öppen kan man säga. Men motivationen försvinner mer och mer ju längre tiden går. När man blir lite till åren vill man gärna ha allt det där runt omkring som finns i de större klubbarna för att känna drivet.

– På ett sätt är det lite surt, för det känns fortfarande bra i kroppen och jag känner att jag lätt skulle kunna spela några år till på högsta nivå. Men samtidigt, jag är 35 och dagen då man slutar kommer förr eller senare ändå. Då känns det någonstans bättre att sluta när man är i form än att det ryker på någon skada. Jag är samtidigt också väldigt tacksam för att jag fått uppleva så pass mycket inom fotbollen.

Karriären tog fart sent, från Café Opera, Väsby United och Assyriska gick flyttlasset söderut till Trelleborg 2007. Efter två lyckade allsvenska säsonger där slog HIF till och värvade Sundin, och där kom det verkliga lyftet.

– Jag lyfte ju i Trelleborg på högsta nivå, sen vidareutvecklades det i Helsingborg. Och det är klart att Helsingborgstiden var fantastisk, den mest lyckade tiden i min karriär fotbollsmässigt. En stor klubb med mycket supportrar, jag hade fantastiska medspelare och vi vann allt som gick att vinna i Sverige.

– Men det har varit kul allting, det blir så dumt att peka ut ett lag och en tid i karriären när allt egentligen hänger ihop, det jag gjorde i Trelleborg bar ju sedan frukt i Helsingborg.

Sundin värvades till Hammarby mitt under säsongen 2012 samtidigt som det att klubbikonen Kennedy Bakircioglu återvände. Förhoppningarna var höga hos de hårt prövade Bajen-fansen men varken då eller i fjol räckte det till allsvenskan.

– Bajen-sejouren blev väl inte vad jag förväntat mig. Men jag är ändå glad och stolt över att ha fått vara med där. Att få vara en del av en så pass anrik och stor klubb med de fansen och det trycket. HIF var ändå i ett topplag i allsvenskan och skulle spela CL-kval när jag lämnade. Då valde jag Hammarby, trots att de spelade i superettan som jag spelat i tidigare och kanske inte tyckte var en superkul serie.

– Men då valde jag Bajen på grund av allting runt omkring, att få hjälpa en storklubb tillbaka till finrummet. Det var lite drömmen, att få spela upp Bajen och få en ego-boost till, men nu blev det inte så. Jag känner väl att… ett misslyckande ska jag kanske inte säga att det var, vi blev fyra och femma de åren jag var där.

– Jag borde ha gjort fler mål än jag gjorde, det är väl det jag kan känna. Så det var väl målskyttet som saknades, men jag kan se mig själv i spegeln trots allt, jag gav allt under min tid där. Sedan var det också en turbulent tid när jag kom, det var mycket runtomkring som inte stämde. Det fanns mycket kompetens i laget men vi fick tyvärr inte ut det.

Det kom besked om spelare som fick lämna nästan varje dag ett tag där i vintras. Vad trodde du själv för egen del, var det ett överraskande besked när du fick lämna?

– Alltså, de gjorde en utrensning och det tycker jag var bra av Hammarby att göra. Det var helt rätt att ta in Nanne, en etablerad tränare som vet vad han gör, det var rätt att börja om från början tycker jag. Sedan såg jag kanske inte mig själv som en av dem som skulle få gå.

– Så klart att det hade varit kul att vara med på den här nya resan, men sånt är livet. Jag vet hur branschen funkar och känner ingen bitterhet över det nu. Det är klart man funderade lite, “ska man lägga av nu när kroppen känns bra och man har några år kvar”. Jag tycker inte att jag var värdelös i Bajen heller men det var en turbulent tid.

Nu ser Sundin ut att lämna fotbollen helt och hållet.

– Nu har jag en massa andra grejer på gång. Det är lite projekt, jag kan inte gå in på det i detalj, men det är saker jag brinner för. Det har inget med fotbollen att göra. Men jag är en social person och har träffat på mycket folk genom åren, och det har jag nytta av nu.

– Jag har ju pluggat två år marknadsföring, och jag har lite kurser i affärsjuridik sedan tidigare. Jag blommade sent som spelare och jag hade hunnit med att jobba civilt i några år innan fotbollen. Jag jobbade med försäljning, pluggade lite och har under årens lopp skapat ett kontaktnät som jag kommer ha nytta av.

– Sedan om jag fått välja så hade jag ju blommat när jag var 18 och varit heltidsproffs hela tiden istället för att gå och jobba vid sidan om så länge. Jag spelade i allsvenskan först vid 27 års ålder, och då hann man med allt det där andra med civilt jobb och utbildning, att få med sig den biten. Det kommer jag ha fördel av nu, så det är ju samtidigt bra att det blev så.

Det finns inget inom fotbollen som lockar alls?

– Jag är egentligen inte superintresserad av fotboll, ett tränaruppdrag känns till exempel inte särskilt aktuellt. Men nu när du säger det på det sättet så låter det värre, aldrig mer fotboll? Det känns lite vemodigt och när man hållit på så länge så är det klart att det varit svårt att se sig själv inte spela fotboll. Nu tränar jag och håller igång som vanligt, mer för att inte bli en soffliggare, så kroppen känns helt okej och så. Men det blir nog inget mer spel i alla fall, inte på lägre nivå.

– Jag tar det lugnt nu, njuter av att vara med familjen och det vackra vädret. Man kan planera för en vanlig semester nu, att till exempel kunna planera för midsommar så här långt i förväg, det känns helt overkligt. Men det är en av fördelarna med att inte spela längre. Jag ser ljust på framtiden, det kommer bli väldigt bra. Det kommer bli annorlunda, men ju längre tiden går utan fotboll, desto enklare blir det. Självklart är det en stor förändring, men det känns ganska skönt också.

Den här artikeln handlar om:
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten