PÅ FD: Så här kan allsvenska klubbar värva i augusti

Svenska transferfönstret är stängt, men det går fortfarande att värva kontraktslösa spelare för allsvenska klubbar. Dispens går att få efter fönstrets stängning, men det är en snårig väg dit. Här reder vi ut begreppen kring dispens och kontraktslösa spelare.

Det svenska transferfönstret stängde natten till onsdag förra veckan. De flesta fönstren för de europeiska ligorna är öppna hela augusti ut, och det ser nu ut som att spelare endast kan försvinna från allsvenska klubbar.

Men det finns fortsatt möjligheter att skaffa nya spelare. FD avslöjade i helgen hur tidigare Hammarbymittfältaren Maic Sema, numera klubblös, tackat nej till Sundsvall och diskuterat med IFK Norrköping. Hur stora är möjligheterna för Sema och andra klubblösa spelare att få kontrakt med en klubb i Sverige efter fönsterstängning?

Ska det bli kontrakt krävs dispens. En dispensansökan kommer in till förbundets tävlingskommitté som behandlar det hela. Tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager redogör här för processen:

– Regelverket säger att en spelare kan ansöka om en dispens, och spelaren kan då få en dispens om det finns särskilda skäl. I regelverket står det inte vilka de särskilda skälen är. Men Fifa har sagt att spelare som aktivt sökt arbetsgivare och inte fått det, de ska inte förhindras att utöva sitt arbete, säger Sager till FotbollDirekt.se.

– Då har vi de kriterierna, att en spelare som uttömt alla möjligheter att söka ny arbetsgivare ska inte förhindras att få ny klubb. Skälen är då att sökandet varit aktivt.

Det finns utländska fönster öppna ända in i september… Portugals fönster exempelvis stänger först den 22 september?

– Det finns inget föreskrivet om det. För ett eller två år sedan hade vi ett fall med en spelare som inte uttömt alla sina möjligheter i utlandet. Då sa vi att en spelare måste göra det. Men vi sa också att det handlar om fönster som är realistiska.

– Vi kräver inte att man varit runt i alla länder där transferfönster är öppet. En spelare kan inte gärna vara ute och söka i alla Europas länder. Om en spelare visat att varit ute och sökt i flera olika länder så kan det räcka.

– Det ska vara ett aktivt sökande. Det räcker inte att spelarens agent mailar runt till 10-20 klubbar och anmäler intresse. Spelare ska kunna visa på kontakt, exempelvis genom provspel. Det måste vara en aktiv kontakt. Vi har sagt nej i fall där spelarens agent har visat upp listor på klubbar han mailat till.

Vad krävs för att kontakten ska definieras som aktiv… det måste finnas en korrespondens, dialog?

– Ja det måste ha varit en dialog med klubben. Har vi ett sådant här ärende där spelaren söker dispens och ger exempel på kontakt med klubbar, då kontaktar vi klubbarna i fråga och ber dem yttra sig i frågan. Men varken dialog eller provspel är definierat i bestämmelser.

Om en klubblös spelare tackar nej till ett erbjudande från en klubb, har hen försatt sina chanser då? 

– Det behöver det inte göra. Det sker en bedömning från fall till fall. En individuell prövning, man tittar på varför har spelaren i så fall tackat nej, har han varit aktiv i sitt sökande, har det funnits flera intressenter. Det är från fall till fall. Så det går inte säga rakt av att det avgör åt något håll.

Man får ändå anta, att i slutändan är det en bedömningsfråga… det finns ingen knivskarp skiljelinje mellan vad som är aktivt sökande och inte?

– Det finns inga uppställda regler för det. Men vi är en klok tävlingskommitté som brukar ta välgrundade beslut.

Det finns också ett undantag utöver spelare som aktivt söker klubbar.

– Det här kan också gälla en skadad spelare, en spelare som varit skadad och kan visa upp intyg på det. Den gamle Blåvittmålvakten Bengt Andersson blev ett prejudikat för den regeln när Örgryte ville värva honom för några år sedan. I hans fall handlade det om att han visade läkarintyg på en skada och egentligen hade slutat med fotboll. Det är inte så vanligt att klubbar vill ha spelare som går skadade så det är i praktiken inget som förekommer så ofta.

Klubbar kan söka dispens för spelare året runt när fönstret är stängt, men i realiteten kommer ansökningarna normalt veckorna efter fönstrets stängning på våren och i slutet av augusti.

– Det går att komma in egentligen hela året. Men 1 september inträder en annan regel, som innebär att man inte kan spela a-lagsfotboll för en klubb.

1 september-regeln som Sager hänvisar till säger att man inte får delta i ett representationslag efter 1 september.

– Den regeln tillkom för 30 år sedan för att förhindra att klubbar ska kunna förstärka sina lag i slutskedet av serien. Så övergångsanmälan ska vara inne före den 1 september, men eftersom det är en övergångstid på en vecka så blir spelklarheten i praktiken senast det 7 september. Men det går alltså inte att komma in med en expressanmälan den 6 september till exempel.

– Så det är två regler att ta hänsyn till efter den 1 september och det är ytterst sällsynt att någon får dispens efter det. I de fall där vi ger dispens efter 1 september, handlar det nästan alltid om amatörer i lägre divisioner. Det kan exempelvis vara någon som flyttat till ny ort på grund av jobb eller studier och som vill spela i en ny klubb på orten.

Så i praktiken är det slutvärvat efter den 1 september?

– Ja, det går alltid att ansöka. Men det finns två regler att ta hänsyn till, och det är som sagt ytterst sällan som det ges dispens efter det datumet när det gäller profesionella spelare.

 

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETER OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: