PÅ FD: Vädjar till bengaleldande fans – ”Vi måste testa laglig pyroteknik”

Helsingborgs IF ansökte i maj månad om legal pyroteknik inför Skånederbyt mot Malmö FF. Det blev nej från polisen – och beskedet kom bara en vecka innan matchen. Ännu har inget försök med legal pyroteknik kunnat genomföras i allsvenskan.
– Jag vet inte hur det sett ut i det här enskilda fallet. Men det är klart det är en olycklig hantering från polisens sida att vänta så länge med att ge besked, säger SEF:s generalsekreterare Mats Enquist till FotbollDirekt.se.

Helsingborgs IF ansökte tillsammans med sina supportrar om att om att få använda legal pyroteknik i derbyt mot Malmö FF i söndags. En ansökan som lämnades till polisen i maj månad.

Det blev avslag från polisen, och den kom in först en vecka innan derbymatchen, enligt HIF:s klubbdirektör David Brodetsky.

– Som jag förstår det så har ansökan åkt fram och tillbaka mellan olika polisinstanser i Malmö och Helsingborg. Det stod att vi kunde överklaga, men det fanns ju ingen tid överhuvudtaget, sade Brodetsky till hd.se i måndags.

På förbundets representantskapsmöte i november i fjol togs beslutet att klubbarna från och med denna säsong kan ansöka om tillstånd för användning av legal pyroteknik. Något HIF nu ville få till men det blev avslag. Det ska alltså ha gått så långt som mellan maj och augusti innan ett svar kom från polisen. SEF:s generalsekreterare Mats Enquist är kritisk till den långa handläggningstiden.

– Jag vet för lite om just det här enskilda fallet. Men det är klart, att vänta med besked om en sådan här ansökan i flera månader som polisen gjort här… det är klart att den typen av hantering är väldigt olycklig, säger Enquist till FotbollDirekt.se.

– Sen vet jag inte hur ansökan har sett ut, det kan påverka. Oavsett det, så har ju ambitionerna varit att alla parter skall underlätta att söka legala lösningar.

Försök att få till stånd tester med laglig pyroteknik diskuterats länge, men ännu har vi inte sett något exempel på det i Allsvenskan. Möjligheten för klubbar att ansöka om detta ser inte ut att ha öppnat upp läget. I fallet med helgens Skånederby så ska ansökan från HIF ha kommit in i samråd med klubbens fans, vilket Mats Enquist i så fall applåderar.

– Ansökan går till så att klubben lämnar in ansökan till polisen och sedan går det vidare till förbundet. Blir det grönt ljus från polisen så kommer förbundet inte ställa sig i vägen.

– Om det är HIF tillsammans med sina supportrar som ansökt här, så är det mycket bra. Klubbarna kan ansöka själv utan supportrarna, men då missar man poängen. Vi tror att det är helt dödfött att en klubb söker själva utan att ha supportrarna med sig, det skapar bara ytterligare polarisering i ett redan upptrissat läge.

Hur ser du på att laglig pyroteknik ännu inte testats i någon allsvensk match?

– Jag kan notera att vi var överens i nationella strategin att parterna skulle verka för och underlätta att hitta legala alternativ. Jag kan tyvärr också konstatera att de som försökt få till det här ganska snabbt gått på pumpen. Vi upplever dessutom att viljan att bjuda till från alla håll kanske inte varit hundraprocentigt alla gånger.

– Vi ska inte ensidigt peka ut polisen här. Det är inte lätt att övertyga klubbar, fans, polis eller andra myndigheter om att det här är ett bra alternativ. För att det här ska fungera krävs att alla är med på tåget. Vi vet att det har försökts på en del håll men man har inte kommit fram riktigt.

– Det man väntar på, det är första exemplet; där supportrar, klubbar, förbund, polis och myndigheter alla är med på tåget. Jag tycker det är lite synd om vi inte ens kommer till det stadiet att vi testar. Vi är skyldiga varandra att åtminstone försöka. Sedan om det inte accepteras, fine. Men det vore väldigt synd om vi inte ens kom till ett försök.

Men hoppet om att alla inblandade parter ska närma sig varandra har inte försvunnit. Nästa fredag, den 11 september, så träffar SEF och förbundet tillsammans med flera andra aktörer regeringens nationella samordnare.

– Då är alla företrädare med, så då får vi lite fokus på kärnfrågan – “hur får vi det här att fungera”. Det är nationella samordnaren, representanter från hockeyn, bandyn, fotbollen, polis och räddningstjänst. Det är viktigt att vi tittar på då vad som kan göras för att hjälpa till i processen att söka om legal pyroteknik. För det är viktigt att det inte faller på ointresse.

– Det är mycket snack om vad fotbollens åsikt är här. Men fotbollens åsikt är helt ovidkommande. Det här är inte en värderingsfråga om pyroteknik är häftigt eller inte. Det är en arrangörsfråga om ansvar och om att alla skall känna sig trygga på våra matcher. Och – det är nu inte en SEF-fråga att hitta lösningar – det är en fråga för lokal polis, lokala klubbar och lokala supportrar.

– Så vi är lite klämda mellan två väggar just nu. Vi riskerar att inte få tillstånd att spela matcher om det fortsätter eldas illegalt. Vi vill samtidigt inte kväva det supporterengagemang som till stor del bygger fotbollen i Sverige. Vi har ingen lust att gå tillbaka till tiden av kollektiva bestraffningar och fördömanden.

Ser ni det som ett misslyckande att det inte kommit längre än så här?

– Det måste få ta tid. Det är en lång och en seg process. Det har varit så inflammerat och så stora avstånd mellan alla parter. Man ska inte ge upp för snabbt och säga att det här varit dåligt. Mycket fungerar väldigt bra nu! Vi har kommit ljusår framåt i dialogen med supportrar, klubbar och polis jämfört med bara några år sedan och vi tror starkt på att vi kommer hitta lösningar på det som återstår att jobba med. Legal pyroteknik är bara en av många vägar att vandra.

 

MISSA INTE!

Allt om Allsvenskan – Gå till FotbollDirekts Allsvenskan-sida

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: