EXTRA: Polisen vill ta krafttag mot bengaler – nu kan ståplats förbjudas

Rök på svenska fotbollsläktare har varit årets mest kontroversiella allsvenska ämne. Nu har polisen granskat miljön på våra fotbollsarenor och konstaterar att giftigheten i luften är 56 gånger över Arbetsmiljöverkets gränsvärden. Nu kan ståplatser vara på väg att förbjudas – enligt polismyndighetens utredare.

– I förlängningen kan det handla om att inte ha någon ståplatspublik alls. Här handlar det om att komma till rätta med problemet och där är vi beredda att gå ganska långt, säger Fredrik Landberg, jurist och handläggare på utvecklingscentrum Stockholm, till Ekot.

Problemen med rök från pyroteknik har blivit en allt mer komplicerad fråga.
Situationerna har varit många den här säsongen där så väl vanliga åskådare som polismän har lidit skada av rökutveckling.

I dag uppges ett tiotal poliser ha skadats av rök från bengaliska eldar och andra pyrotekniska pjäser som är förbjudna men ändå tänds i 5 procent av allsvenska matcherna – företrädesvis i möten med storklubbarna inblandade.

I dagens Ekot i SR så visas nu upp hur polisen har tittat på arbetsmiljön på allsvenska fotbollsarenorna och hur pyroteknikens giftighet nu slås fast. I inandningsluften finns enligt undersökningen 56 gånger högre värde av skadliga partiklar än Arbetsmiljöverkets gränsvärden.

Nu kan Polismyndigheten vara beredda att gå så långt att man möter bengaleldande fans på tuffast tänkbara vis genom att helt enkelt ta bort ståplats. Detta enligt polisens utredare.

– I förlängningen kan det handla om att inte ha någon ståplatspublik alls. Här handlar det om att komma till rätta med problemet och där är vi beredda att gå ganska långt, säger Fredrik Landberg, säger jurist och handläggare på utvecklingscentrum Stockholm, till Ekot.

– Det är främst obehagskänslor men också mer allvarliga skador som har gjort att polismän fått ta ur tjänst en tid. Det kan handla om kemisk lunginflammation, obehagskänslor i lungor och problem med ögonskador på grund av rök, säger Fredrik Landberg.

Arbetsmiljöverkets satta gränsvärden för en dagsdos av de skadliga partiklar som pyroteknik orsakar är 5 milligram per kubikmeter.

Nu visar alltså polisens utredning som skapats tillsammans med Storstockholms brandförsvar och Totalförsvarets forskningsinstitut – nu visar den att pyrotekniken på fotbollsmatcher kunde ge en partikeltäthet upp till 281 milligram per kubikmeter.

Med andra ord skyhögt över normalvärden – och ett nytt viktigt inslag i debatten där många inblandade hävdar att röken alls inte är skadlig från pyropjäser.

Andra åtgärder som kan bli aktuella – utöver det slutgiltigt definitiva om att helt ta bort ståplats – handlar om att minska antalet platser, alternativt dela uppå dessa över områden.

Vidare konstateras att, citat: ”I en förlängning kan det innebära att vi förbjuder en offentlig tillställning”.

En effekt av de nya siffrorna blir även att polismän under högriskmatcher får tillgång till skyddsmasker i sin utrustning.

Dessa tester har enligt programmet genomförts i en container som ventilerats och där man försökt göra det så likt en matchmiljö som möjligt.

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: