”Allsvenska klubbarna förlorar 200-300 miljoner på stök kring matcher”
FOTBOLLDIREKT I SAMARBETE MED IDROTTENS AFFÄRER
Idrottens affärers krönikör Dan Persson uppskattar här vad bengalproblemen kostar de allsvenska klubbarna i uteblivna intäkter. Och bedömningen han gör handlar om stora belopp.
Göteborgs-Posten har publicerat ett brev från en supporter som varit på fotboll med sin son och svaret från en av de större sponsorerna.
Vi vet att störningar, våld, slagsmål och bengaler kostar pengar i form av publik som stannar hemma och sponsorer som inte vill satsa på fotbollen. Vi vet dock inte hur mycket.
De skadar sin egen klubb
I ett läge när allsvenskan slår publikrekord, när imagen har förbättrats vilket syns i sponsorintäkter och när våldet totalt sett har minskat så räcker det med några storstadsmatcher som avviker för att den gamla mediabilden åter ska ha tagit kommandot.
Det här skadar fotbollen, det minskar intäkter för klubbarna, det förstör möjligheter att förbättra ranking så vi kommer åt fler europeiska fotbollsfester och de pengar som Champions League och Europaligan ger.
Publik som uteblir
60-70 procent av de som har en klubb de tycker om, som gillar fotboll men som inte går på fotboll anger störningarna som huvudorsak i de kundundersökningar som finns. Vet inte hur många gånger jag läst om människor som inte vill gå på fotboll igen i höst, men det har passerat 30. Vi kan anta att mörkertalet är på ett antal tusen gånger.
Vi kan se att mängden miljardföretag som sponsrar klubbarna är försvinnande få utifrån hur det ser ut i andra länder. Vi kan se att trots den fantastiska publikökningen i år så ökar inte Allsvenskan i matchdagsintäkter i samma tempo som resten av upplevelseindustrin.
Att företag efter skandaler i olika sporter från Ludmila och framåt idag gör omfattande riskanalyser inför ett större sponsoravtal är något alla känner. Att sponsorer agerar även när vi pratar miljardavtal kunde vi se häromdagen när tre företag kräver att Blatter lämnar Fifa omgående.
Att omsättning och tabellplacering hör ihop har bevisats flera gånger. Det vet de här supportrarna också. Vi får anta att de ser ökad omsättning och professionellare event som ett hot mot sin egen makt över eventen. Bengalerna bör i stor utsträckning ses som en maktdemonstration.
Makten över klubbarna
Konspirationsteorin, som till skillnad från de flesta andra sådana har mycket omfattande indikationer, är då att det vi nu ser är den stora slutgiltiga striden om makten över klubbarna mellan de ”onda” och de ”goda” krafterna.
De onda vill ha sitt event där sällanbesökare, barnfamiljer, sponsorer och vanliga svenskar enbart kan göra nytta om de förfasas och blir rädda men i övrigt inte skall ses som välkomna eftersom det riskerar minska gruppens makt över eventet.
Vi som vill gå på fotboll med hustru och vänner några gånger per år för att det är trevligt, vänligt, stämning och roligt att gå på fotboll är inte lika ”fina” eftersom vi inte lever enbart allena för gruppen supportrar och matcherna.
Det är inte långsökt att göra kopplingar till olika religiösa grupperingar inom samma religion. De psykologiska förklaringar som finns heter alltid något med ”sekt”.
Förlorar uppemot 300 miljoner
Det viktiga är att fotbollen är ett offer och att det handlar om ett samhällsproblem. Som Johan Esk förtjänstfullt skrivit i DN (tack Facebook för länken, föredrar media som är faktabaserade) så är inte festivaler hotade av media trots våldtäkter, grova våldsbrott, stölder, narkotikaproblem och krogarna. Stureplanskrogarna bär inte ansvar för stöket runt omkring och så vidare.
Min bedömning av uteblivna sponsorintäkter, uteblivna publikintäkter och uteblivna intäkter från arenakonsumtion hamnar på 200-300 miljoner kronor för allsvenskan som helhet med knappa hälften hos tre Stockholmslag och IFK Göteborg. Det är pengar nog för att öka deltagandet i Europaspel som lätt kan ge lika mycket till.
600 risksupportrar, primärt omogna unga män (resten åker med, men de är nog inte fler) med dåligt omdöme står just nu i vägen och de kostar uppemot en miljon per skalle.
Svensk elitfotboll har stora möjligheter att växa och bli bättre men då måste man få bukt på de här personerna.
Den här artikeln handlar om: