Sök
Sverige

LÅNGINTERVJU – AIK:s nya rekord: ”Som ingen annan klubb, vi är unika”

AIK är bäst i allsvenskan på att släppa fram yngre spelare. Nya höjder på det viset nåddes när Gnaget krossade Tenhult i svenska cupen i lördags – den elva som avslutade matchen hade en snittålder på bara drygt 19 år.
– I årets upplaga av Svenska Cupen har ingen annan klubb gjort det som vi har gjort – på så sätt är vi unika, säger Wesström till FotbollDirekt.se.

AIK körde över divison 2-laget Tenhult i svenska cupen med 6-0 i lördags. Resultatet i sig inte någon sensation sett till att det skiljer tre divisioner mellan lagen.
Desto mer anmärkningsvärt: AIK:s i sammanhanget rekordunga trupp.
Efter att ha inlett cupen mot Varberg (seger 2-1) med ett mittfält där “åldermannen” var 22-årige Amin Affane, så spelades en ännu yngre elva i den uppföljande matchen mot Tenhult.

Samtliga spelare i startelvan utom Nils-Eric Johansson födda 1991 eller senare, och i och med den 36-årige veteranens medverkan en snittålder på 22,3 år.
Johansson gjorde sig emellertid illa tidigt i matchen och byttes ut.
Två byten senare hade 16-årige Alexander Isak kommit in, och den elva som avslutade matchen för AIK hade då en snittålder på 19,2 år. Det slutade med att nämnde Alexander Isak stängde matchen med sitt 6-0-mål. På samma gång blev han AIK:s yngste målskytt i tävlingssammanhang någonsin.

Det är den avgjort yngsta elvan en allsvensk klubb spelat med i cupens gruppspel, något som bekräftas av statistikföretaget Infostrada.
Enligt dem så har det också i allsvenskan endast hänt en gång på 2000-talet att en klubb startat med ett så ungt lag.
Det var när Brommapojkarna mötte Halmstad borta 2014. BP hade då en startelva med en snittålder på 21,9 år.

AIK:s två senaste cupmatcher har varit extrema exempel – men även längre tillbaka i tid så har Gnaget varit bäst på att släppa fram unga spelare. En kartläggning som fotbollskanalen gjorde nyligen visade att AIK har varit bäst i allsvenskan på detta de fem senaste åren.

FotbollDirekt möter klubbens sportchef Björn Wesström under lagets onsdagsträning på Skytteholm, för ett längre samtal om klubbens ungdomsverksamhet och talangutveckling.

– Det är en följd av det vi har hållit på med en längre tid. Det är inte någon enskild företeelse, utan det är en strategi. Att i grunden spela de spelarna som är bäst för uppgiften, säger Wesström och fortsätter:

– Sedan upplever jag ibland, att resonemanget blir att de unga spelarna inte är mogna uppgiften. Men får de aldrig chansen att träna på att bli mogna uppgiften, då kommer de heller aldrig att bli det. Så det krävs ett stort mod av tränaren som tar ut laget. Där visade Andreas Alm under förra säsongen sig bäst av dom allsvenska tränarna.

Vissa kanske vill invända där kring matchen mot Tenhult, att det där var ett bättre läge att spela yngre spelare med tanke på motståndet?

– Ja, jo det är lätt att säga sådana saker, men att vara det lag som spelar flest unga spelare under en säsong talar för sig självt.

– Sen under en period där det blir en kombination av uppbyggnad och tävling, vilket det här är, så handlar det om att belasta på ett sätt som gör att man kan ha nytta av spelarna så många tillfällen som möjligt under tävlingssäsong. Det är ett av skälen till att vissa av de äldre spelarna inte spelar lika mycket nu. Tävling är maxbelastning, och är de inte redo för maxbelastning då får vi se till att göra dem redo innan de kan maxbelastas. Annars kommer vi ha dålig nytta av dem över tid.

Vad är det som gjort att ni kunnat ta er hit, kan du beskriva arbetet som ligger bakom?

– Det är två saker, det ena är utbildningsarbetet som sker i akademin. Leif Karlsson (sportchef för AIK Ungdom) är arkitekten bakom organisationen som utbildar spelarna i AIK:s Ungdoms akademi, sedan leds det dagliga arbetat av Peter Wennberg (utvecklingsansvarig och chefstränare för AIK:s U16-U19) med dom spelare som ligger närmast A-truppen. Ledarna i den organisationen gör ett jävligt gott utbildningsjobb tillsammans med spelarna. Nästa del i framgången är selekteringen, urvalsprocessen. Tobias Ackerman (Chefsscout) tar fram beslutsunderlag utifrån dom behov vi har för att förbättra truppen. Vi har kort sagt pekat på rätt spelare, vilket är en styrka. Oavsett om du pekar på en spelare som är från ett annat land, eller från en annan klubb eller om du pekar på någon i akademin så är det samma bedömningsmall – att han ska klara av uppgiften i AIK:s a-lag och göra verksamheten bättre på kort- och/eller lång sikt.

Klubbar kommunicerar ibland målsättningar med egna ungdomsverksamheten… till exempel att man ska ha minst 40 procent egenproducerade spelare i truppen, eller i startelvan… hur jobbar ni där?

– Vi jobbar med våra kvoter, vi har ganska bra koll på vad vi vill ha eller inte vill ha. För oss handlar det om balans, mångfald och identitet. Jag tror helt enkelt inte att en klubb i Sverige med drömmar om att vinna en seniortitel i Sverige är mogen att ha 100 procent egenproducerade spelare.

Är det någon klubb någonstans som kan göra det?

– Internationellt så kan jag inte svara på. Den klubb i Stockholm som är mest känd för att jobba med egenproducerade spelare, det är BP. De vandrar också väldigt tydligt upp och ner i seriesystemet, och det tror jag är en effekt av det. Jag har extremt stor respekt för deras sätt att jobba. Men jag tror inte att det passar en klubb som AIK som har mål att kontinuerligt spela i Europa via topp-placeringar i Sverige.

– Utan för oss så handlar det om att hitta den balansen som passar oss. Vi behöver spelare med internationell erfarenhet, vi behöver spelare som har nationell seniorerfarenhet när de kommer till oss. Men vi behöver också spelare som bär vår egen identitet från akademin in i den dagliga verksamheten. Den mixen är den vi tror på. Den har vi jobbat med över en väldigt lång tid nu. Vi har dessutom sålt spelare från alla de här kvoterna. Vi har sålt spelare som kommit från vår akademi, som Robin Quaison, och vi har sålt spelare som kommer från utlandet som exempelvis Eero Markkanen. Och vi har sålt spelare som kommer från andra svenska klubbar, Nabil Bahoui till exempel.

Vad skulle vara realistiskt i allsvenskan för en klubb som du ser det, att ha 30 procent egna spelare?

– Det beror också på vad du pratar om, om det är trupp eller startelva, det är stor skillnad. Spelarna i truppen påverkar träningsverksamheten i väldigt stor utsträckning. Vilket gör att om du vill träna på ett specifikt sätt och stöpa spelare i en specifik form, då får du en effekt av att ha en majoritet från en speciell kategori spelare i träning. Match är en annan sak, det är ju en tävling mot ett mer eller mindre okänt motstånd. Då tror jag att mixen har den bästa effekten.

– Så skulle jag höfta, så skulle jag säga: En tredjedel med internationell erfarenhet, en tredjedel med nationell erfarenhet och en tredjedel med egenproducerade spelare. Att man ligger på en mix där det är möjligt att både vinna en titel i Sverige, men också bibehålla en identitet som supportrar vill identifiera sig med och Akademispelarna ser är möjlig att nå..

Du har flera uppsidor med egenproducerade spelare… där en givetvis är att du kan utveckla och sälja spelare vidare. Men också just det du nämner, med identiteten. Vad skulle du säga är viktigast… vad är det största värdet med att ta fram egna spelare?

– Det är identiteten. Absolut, definitivt. Identiteten och tron för alla dessa tusen spelare som tränar här kvällstid, där vi sitter just nu och tittar på a-laget… tron att förstå och veta att det går. Drömmen lever i spelarna. Om vi aldrig visar dem att det går, om vi aldrig ger Alexander Isak det där inhoppet, då visar vi heller inte att den tiden som de lägger här i träning med AIK:s akademi ska leda till vårt a-lag. Så det är ett viktigt signalvärde. Och när vi dessutom vet att verksamheten håller så pass hög nivå… att det är fullt möjligt att ur den verksamheten producera spelare till den här nivån. Då finns det inget för oss att tveka på.

Vad får ni för feedback från supportrar och andra runt klubben, att ni har så många unga spelare nu?

– Det är väl som alltid, det finns säkert lika många åsikter som det finns supportrar om saker och ting. Men det är klart, skulle du sätta ner mätstickan i dag, beroende på var du mäter någonstans, så skulle folk säga att “jo men ni har mött Varberg och ni har mött Tenhult, så att det är väl inget att stoltsera med”. I årets upplaga av Svenska Cupen har ingen annan klubb gjort det som vi har gjort – på så sätt är vi unika. Vi står på sex poäng och har gjort flest mål hittills i cupen, med det laget. Det är ett sätt att mäta. Och det önskar jag kanske ibland att man skulle känna större stolthet över. Men det är givetvis upp till var och en att bestämma, hur man vill förhålla sig till det.

– Vi är fullt medvetna om att över en säsong inklusive Europaspel, så kommer vi behöva varenda spelare som är i den här truppen. Och för oss är det då extremt viktigt att vi har en trupp som är konkurrenskraftig oavsett vilken kombination vi ställer på planen. Och den här försäsongen har i alla fall gett oss det beskedet; att med det lag vi ställer på banan, så är vi konkurrenskraftiga. Vi har gjort en enda riktigt svag halvlek fram till i dag, och det är första halvlek mot Vasalund. I övrigt har vi gjort stabila prestationer och stabila resultat. Och det indikerar att vi är på rätt väg.

Under din tid i klubben, har det någonsin sett bättre ut på ungdomssidan än vad det gör nu?

– Vi hade en period där samarbetet med Väsby gav effekt, utifrån att spelarna som kom in i a-truppen då; Viktor Lundberg, Martin Mutumba, Micke Torstensson… den typen av spelare kom från ett egenproducerat seniorspel.

– Skillnaden i dag är att spelarna ska gå från U19 rakt upp till seniorallsvenskan. Vilket är ett väldigt stort steg. Jag skulle gissa att ett U19-lag i Sverige i dag ligger någonstans på division 2-division 3-nivå, om de spelade i seriesystemet. Och det kan vi ju konstatera, att vi värvar inte sådär jättemånga spelare från den nivån. Men ska vi ta dem internt, då är det den nivån. Så att, det är ett steg att ta. Men uppenbarligen så är klarar vi att överbrygga det avståndet med den verksamhet vi har i AIK.

MISSA INTE – MER OM AIK

…och här slås ett annat AIK-rekord!
Nu pratar Wesström om känsliga uppgifter
Snöpligt för AIK? – nu kan han hoppa på en annan klubb

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

 

Den här artikeln handlar om:
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten