FD KRÖNIKA: Supertalangen valde Roma före Bajen – drabbades av förbannelse
Det vilar en förbannelse över skytteligavinnarna i U17-VM. För bara tre år sedan öste Valmir Berisha in mål och kröntes som hela turneringens skyttekung. Efter VM nobbade han Hammarby och gick istället till storklubben Roma. I dag står han utan klubb.
2013 var Valmir Berisha 17 år och spelade i Halmstads BKs U19-lag.
En fantastisk höstmånad i Förenade Arabemiraten renderade i att anbuden haglade in från alla håll och kanter.
Hammarby var en klubb som visade intresse. En annan var Roma. Valet föll på det senare alternativet. Ett, i efterhand, ödesdigert beslut.
Att gå från Halmstads U19-lag till Romas Primavera-lag är ett stort steg att ta. Ett för stort steg rentav visade det sig. Istället för att försöka slå sig in i ett seniorlag på hemmaplan valde han att sticka utomlands tidigt.
En chansning som inte gick vägen. För intresse hemma i Sverige, det fanns. Halmstad ville ha kvar honom och en klubb som visade stort intresse var Hammarby.
Väl under sin tid i Roma satt han med på bänken vid två tillfällen i Serie A.
Närmre än så kom inte Berisha. En utlåning till Panathinaikos gav endast ett kort inhopp på tio minuter i högsta ligan.
Roma och Berisha gick skilda vägar och han hamnade i holländska Cambuur. Ett lag som ligger sist i Eredivisie. Inte heller där funkade det då han fick väldigt sporadiskt med speltid.
Nu står han alltså klubblös. Endast 2,5 år efter den där magiska höstmånaden i Förenade Arabemiraten 2013.
Men Valmir Berisha är inte den enda som har blivit skyttekung i U17-VM och blivit väldigt upphaussad och värvad till en storklubb – för att sedan se karriären dala. Under 2000-talet finns det flera exempel.
Vad sägs som Berishas föregångare, Elfenbenskustens Souleymane Coulibaly som vann skytteligan 2011 på rekordhöga nio mål.
Han värvades till Tottenham. Nu tillhör han Peterborough i League One. För tillfället är han utlånad till Newport County i League Two, engelska fjärdedivisionen.
2001 vann Florent Sinama Pongolle skytteligan och gick till Liverpool. Nu lirar han i Dundee United.
Macauley Chrisantus vann 2007 och flyttade till Hamburg. I dag är han i AEK Athen utan större framgång.
Carlos Vela som blev skyttekung 2005 är ett undantag. Även om han gick till Arsenal och inte lyckades där blev han ändå en mexikansk landslagsman och presterar bra i Real Sociedad.
Haris Seferovic, 2009, måste även han tillhöra kategorin undantagen.
Även om han tillhör Frankfurt och inte fick den utväxlingen i Fiorentina som många trodde. Han delade dock skytteligavinsten med svenskbekantingen Sani Emmanuel som gick till Lazio, han är numera i Sarajevo.
Uruguays Sebastian Gallegos gick till Atletico Madrid, han spelar nu i Peru. Borja från Spanien agerar inhoppare i Eibar.
Cesc Fabregas måste däremot räknas som den enda skytteligavinnaren som det gick riktigt bra för.
Colombianen Carlos Hidalgo och portugisen Manuel Curto som han delade vinsten med däremot, blev inte lika framgångsrika. Hidalgo gjorde sju matcher för Sporting Gijon medan Curto huserar i den portugisiska andraligan.
I fjol totaldominerade Nigerias Victor Osimhen och slog rekord då han smällde in tio mål. Imponerande nog nätade anfallaren i samtliga sju matcher han spelade i.
Han drar till Wolfsburg nästa år. Vad blir hans öde? Sett till historien är det inte direkt något genidrag att flytta och skriva på för en storklubb.
Hur Valmir Berishas karriär hade sett ut i dag om han hade valt Bajen framför Roma är omöjligt att sia om.
Kanske hade han varit utlandsproffs och tongivande i U21-landslaget. Kanske hade han varit klubblös ändå. Kan det ha varit så att han bara lyckades pricka in sitt livs månad som fotbollsspelare just under U17-VM 2013?
FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM
ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll
Den här artikeln handlar om: