FD LÅNGLÄSNING: Rydströms dröm – ”Fan, Pep fick Barcelona!…”

LÅNGLÄSNING. Som spelare en stentuff mittfältare som spelade enkelt – utan stora risker. Som tränare vill han tvärtom. Henrik Rydström gör i år sin första säsong som assisterande tränare i allsvenskan och Kalmar. Här pratar han om sina framtida drömmar:
– Fan, Pep (Guardiola) fick Barcelona efter ett år. Nu kanske man inte ska jämföra med Pep, haha. Men det finns många exempel, säger Henrik Rydström till FD.

I två decennier spelade Henrik Rydström i Kalmar FF där han gjorde otaliga matcher för klubben. Direkt efter avslutad spelarkarriär tog han över U17-laget i Kalmar. Säsongen därpå avancerade han till U19-laget och i år nådde han a-laget igen.

Under vårsäsongen har Henrik Rydström fungerat som Peter Swärdhs högra hand då han blivit tilldelad sig rollen som assisterande tränare. En roll som Rydström nu har haft i ett halvår.

– Tittar man på vart vi ligger i tabellen är det en missräkning. Tittar man rent spelmässigt hade jag hoppats att vi var stabilare än vad vi har varit. Tittar man med vad jag själv har bidragit med i rollen som assisterande tränare kan jag ha gjort mer. En del bitar har jag bidragit med som jag trodde innan, andra bitar är jag lite missnöjd med. Jag var nog lite naiv och tänkte att ”här kliver man in och gör det här och det här så blir det jättehärligt”. Sedan kommer verkligheten och då ställer saker och ting till det, säger Henrik Rydström.

Ställer till det hur?
– Ja, det gick ju bra för oss i cupen, vi tog oss ändå till semifinal mot Malmö. Då tänkte man att vi har hittat något bra direkt. Vi jobbade tillsammans, kände oss trygga och litade på varandra. Men gruppen var lite skörare än vad jag trodde. Direkt i allsvenskan åkte vi på däng mot J-Södra. Då vaknade gamla andar till liv, det var en massa jäkla demoner som dök upp. Jag ville hjälpa till så mycket, men misslyckades lite med det.
– Jag är rätt självkritisk. Det är lätt att man driver på för många saker samtidigt och då kommer man på ”just det, fan jag ska ta hand om dem unga spelarna i truppen med”. Det är en jäkla balansgång. Jag vill ju ta plats, men samtidigt vill jag inte vara någon bulldozer som kör över folk hela tiden.

Vad känner du att du har bidragit med?
– Frågar man en del spelare kanske de säger att jag har bidragit till att få lite mer lagkänsla. Där tror jag att jag har stor nytta av att jag har varit lagkapten en gång i tiden. Att få spelare att följe efter, hur vi vill agera när det går motigt och vilka krav vi ställer på varandra. Sedan är det inte alltid fel att vara naiv. Jag har kommit in lite med barnens ögon på tränaryrket. Peter (Swärdh) har jobbat mycket längre och kanske blir lite små-blind på vissa saker. Förhoppningsvis kanske jag har öppnat en del ögon och gett ett annat synsätt.

Var rollen som du förväntade dig?
– Det är svårare än vad jag hade trott. Som sagt så var jag naiv och tänkte ”va fan, det är ju bara att studsa in här så kommer det att bli skitbra”. Ser jag tillbaka på detta halvår är jag redan mer luttrad. Som assisterande tränare måste du hela tiden balansera din roll rätt. Det kanske inte är min största styrka, haha. Men det är en bra utmaning för mig och nyttigt för mig som person att kunna anpassa sig väldigt mycket och maximera det man kan göra i rollen. Det är väldigt kul att kunna hjälpa spelare att uppnå den potentialen de har. Ibland har jag känt att jag kan bidra med att göra så att spelarna känner sig tryggare, men inte tillräckligt ofta för att vara nöjd.

Fotboll, allsvenskan, Kalmar - IFK Gšteborg

Vad har du lärt dig under dessa månader?
– Jag är en reflekterande person som försöker lära mig av alla situationer, även dem mindre bra situationerna. Den största lärdomen är väl att man som tränare måste vara oerhört tydlig med vad man vill så att spelarna inte glider undan. Ges spelarna minsta möjlighet till att glida undan gör de det. Det borde jag veta eftersom jag var expert på det själv när jag spelade. Det handlar även om att kunna ”kill your darlings”. Under dem här månaderna har jag blivit mer hårdhudad. Det är lätt att säga att det var en bra insats till någon spelare fast att jag inte tycker det. Det är bättre att vara rak, ärlig, tydlig och sedan jäkligt pushande. Men det är svårt. Många i laget har jag ju lirat med sedan innan och vissa är jag även vän med privat. Samtidigt har jag nog successivt lyckats med att bli tydligare och tydligare.

Vid sin sida har han rutinerade Peter Swärdh som bland annat har tränat Helsingborg, Åtvidaberg och Mjällby i allsvenskan.

– Han är verkligen en älskvärd, genomsympatisk och trevlig människa som är omöjlig att tycka illa om. Alla tränarkollegor gillar honom. När jag har haft hand om U21-laget och spelat bortamatch någonstans har det hänt flera gånger att motståndartränarna ber mig hälsa till Peter. Jag själv vill göra så bra jobb som möjligt och hjälpa honom på det sättet. Sedan tror jag att vi kompletterar varandra bra. Han är en trevlig och fin person, jag…kanske inte alltid är det. Jag har inga problem med att kliva in och säga ”fan, det här duger inte!”. Peter är mer diplomatisk.

Vad är det bästa respektive sämsta med att jobba med honom?
– Det bästa är att jag alltid känner mig bekväm med honom. Jag känner att jag får möjlighet till att uttrycka det jag tänker och tycker hela tiden. Det sämsta är ju att man själv framstår som en överjävlig person bredvid honom. Han framstår som en skön pilsnerfilm medan man själv är någon jäkla skräckfilm.

Hur mycket har du att säga till om exempelvis laguttagningar och under match?
– Tidigare var det mer öppet för dialog och diskussion, innan själva säsongen drog igång. Jag fick bland annat planera hela träningsupplägget. När det sedan blev tävlingsmatcher och det gäller mer så söker nog dem flesta sig till det trygga och det man är van vid. Att det blir svårare och svårare att påverka, men så är det nog för alla assisterande tränare. Han (Peter Swärdh) frågar ju alltid vad jag tänker och tycker. Samtidigt är han jäkligt bra på att säga att han exempelvis gjorde ett byte försent och borde ha lyssnat. Jag inser att han är chefen och att jag ska förhålla mig till det. Men jag försöker att tjata på honom ändå, jag ger mig inte.

Fotboll, Allsvenskan, Malmš FF - Kalmar

Trots att Henrik Rydström är assisterande tränare har han haft huvudansvaret vid två tillfällen denna säsong. Detta då Peter Swärdh varit avstängd på grund av för kraftiga protester i samband med match. Först blev det förlust mot Östersund och sedan ett kryss mot Häcken.

– Det är jävligt svårskött. Det är stor skillnad att ha huvudansvaret med träningar och genomgångar, att man håller i allt det själv. Det är ju Peter som sköter det. I första matchen mot Östersund var det Peter som skötte genomgången på hotellet, gick igenom olika scenarion och jag visste vilka byten han ville göra. Då gjorde jag så. Samtidigt måste man gå på sina instinkter och lita på din erfarenhet även om den inte är så stor. I pausen ändrade jag spelsystem för att det såg för jävligt ut. Det kanske han inte blev så glad över, haha.

– I nästa match mot Häcken gav Peter mig allt ansvar. Jag höll i sista träningen och genomgången inför match. Det gjorde mig lugnare och mer trygg. Det är en jävligt bra erfarenhet att få. Innan visste jag inte om jag skulle gilla att vara huvudtränare i allsvenskan. Nu känner jag bara att ”jo för fan, jag tror jag kan bli bra!”.

Du har ju sagt att du vill bli huvudtränare i framtiden. När tror du att det är realistiskt att ta det steget?
– Jag skulle vara bra nu! Jag har en enorm respekt för tränaryrket och inser att det är mycket svårare än vad jag trodde. Det är så himla många fler parametrar att vara tränare än spelare. Jag sade det till Nanne (Bergstrand) när vi mötte Bajen, att jag plötsligt förstod vissa saker han hade sagt till mig. Det är skitsvårt att vara tränare för att man måste ta hänsyn till allt. Men det känns som att det blir till en överdrift ibland. Visst har vi Magnus Haglund i Elfsborg och Magnus Pehrsson var i GAIS. Båda var i 30-årsåldern och gjorde det bra. Jag är i 40-årsåldern och har massa rutin från spel på elitnivå.

– Jag är grymt sugen på att lära mig och är ödmjuk inför uppgiften. Än så länge har jag inte åkt på någon käftsmäll, jag tror att jag hade fått spelarna att förstå vad jag vill att de gör på planen. Jag har en tydlig tanke om hur jag vill att ett lag ska agera och spela. Min tid som kapten tror jag också är en styrka då jag lyckades att få spelarna att dra åt samma håll även om det fanns splittringar. Jag vet att det krävs utbildning och att jag är långt från färdig. Att jag kommer göra massa misstag på vägen.

– Fan, Pep (Guardiola) fick Barcelona efter ett år. Nu kanske man inte ska jämföra med Pep, haha. Men det finns många exempel, kolla (Zinedine) Zidane. Han har ju knappt tränat innan och fick Real Madrid och vinner Champions League. Visst han har en hel stab runt sig, men fan, är man bra så fixar man det. Det kanske visar sig att jag är en kass tränare, men jag tror fan jag kan bli bra alltså. Jag tror inte det finns någon rätt tidpunkt för när man ska bli en huvudtränare i allsvenskan, det är nästan lite som att skaffa barn. Finns det någon rätt tidpunkt för det? Vissa väntar och sedan är det för sent. Man får vara glad om det blir något och om det inte blir något får man vara glad ändå.

Fotboll, Gothia Cup, Tipselit Trophy

Rydström berättar att han just nu går tränarutbildningen och att han till december blir klar med steget advanced. Sedan återstår sista steget pro. Därefter är han helt färdigutbildad och redo att ta över som huvudtränare.

– Jag var väldigt dum som spelare och målade in mig i ett hörn. Det var Kalmar jag skulle spela för hela tiden och då blev ens möjligheter lite begränsade av det. Jag är väldigt exalterad av tränaryrket och när jag tänker på det optimala för mig tänker jag Kalmar.
– Jag och Jens Nilsson (Akademiansvarig) pratar dagligen om hur man ska utveckla Kalmar som förening. Jag har ju väldigt många år i klubben som spelare och tränare för ungdomslagen. Jag har hela perspektivet och inte bara från a-laget. Jag värderar verkligen hela processen med hela föreningen. Samtidigt kommer jag inte att vara lika patetisk som jag var som spelare och vägra andra alternativ än Kalmar, det får man inte så mycket för. Jag är definitivt villig att träna andra lag om det hade passat socialt. Vem vet det kanske blir i Uzbekistan, det kan vara vad som helst.

Vad hade drömjobbet varit?
– När jag summerar min tränarkarriär vill jag ha varit tränare i Kalmar. Det hade varit större för mig än när jag var kapten och vann SM-guld som spelare. Man påverkas så väldigt mycket mer som tränare. Av någon anledning är det väldigt svårt för svenska tränare att nå utomlands, men det hade varit häftigt att vara tränare i den spanska ligan. Antagligen hade det slutat i katastrof och man hade fått sparken efter fyra matcher, men det hade varit kul.

Vad tror du det beror på att så få svenska tränare hamnar utomlands?
– Vi är så jävla långt efter i svensk fotboll. Det känns som att vi har somnat in rent taktiskt i träningsmetoder och sådant. Vi utnyttjar inte det vi kan utnyttja här, men jag märker en annan attityd hos dem yngre tränarna. Jimmy Thelin i J-Södra jobbar väldigt intressant tycker jag och visar hur man kan agera trots små resurser. På utbildningen märker man att det är väldigt många unga hungriga tränare som väljer andra och olika vägar. Som tar intryck från andra länder och sätter in det i deras egen miljö. Det är den energin man vill åt och det är dit vi måste gå.

Hur ser din spelfilosofi ut?
– Som spelare var jag feg och hade ett säkerhetstänk hela tiden. Det är jag helt ointresserad av som tränare. Jag vill att mitt lag ska attackera och skapar situationer som är till vår fördel. Sedan måste vi löpa mer och vara mer aggressiva i svensk fotboll. Jag förstår inte varför vi inte utnyttjar den fysiska biten. Att löpa mer handlar enbart om fysik och den mentala biten, där ska vi vara lika bra som övriga världen. Kolla hur Diego Simeone får sina världsstjärnor i Atletico Madrid att jobba hårdare än djur. Det är helt obegripligt att vi i Sverige som kanske inte har tekniken alla gånger inte jobbar lika hårt. Sedan hade jag inte velat att mitt lag bara slår bort en boll och rensar. Det ska finnas en tydlig idé om hur vi ska lösa situationer med spelskicklighet. Jag är nog krävande fast på ett någorlunda mänskligt sätt. Man ska sätta krav på sina spelare.

Fotboll, allsvenskan, Halmstad - Kalmar

Är det någon ledare du ser upp till?
– Jag gillade vad Pep svarade i en intervju nyss. Bayern Munchen ledde med 4-0, men bara fortsatte att jaga motståndarna. Han fick då frågan varför de fortsatte med sådan extrem press. Pep svarade att han hatar när motståndarna har bollen. Helt fantastiskt svar. Men jag läste precis en jätteintressant bok om olika träningsmetoder angående pressfotboll som utövades på 50-60 talet i Ukraina. Även Johan Cruyffs totalfotboll som man än i dag imponeras av är häftigt.

– Men jag är väldigt fascinerad av hur Pep kan få sina lag med massa storstjärnor att jobba så hårt och få till sådana matchbilder mot fantastiskt bra motstånd. Annars gillar jag hur Phil Jackson ledde Chicago Bulls när Michael Jordan spelade där. Hans ledarskap vill jag gärna försöka applicera på fotbollen.

Vad det alltid självklart att du skulle bli tränare efter karriären?
– Nej, nej. Jag tänkte jag absolut skulle bort från fotbollsvärlden. Men ju närmare man kom slutet desto mer värdesatte jag den miljön. Det är fantastisk arbetsmiljö att vara i. Sista året som spelare tänkte jag mer och mer på hur vi tränade och på vilken typ av tränare jag hade velat vara. Mitt första år som U17-tränare hade jag ingen aning om vad jag gjorde, men det var jäkligt kul.

– Som spelare var jag väldigt självupptagen och tänkte vad som var bäst för mig själv. Nu har jag verkligen förstått tillfredställandet i att hjälpa någon annan. Calle Johansson till exempel. Honom har jag tjatat in i Kalmar och jobbat väldigt mycket med. När han kommer in i allsvenskan och gör mål känns det bättre än när jag själv gjorde mål. Jag ångrar att jag inte slutade spela tidigare och började plugga tränaryrket.

Gamla bilden

Calle Johansson är ju en av många unga spelare Kalmar har fått fram på senare år. Vad tror du det beror på?
– Det är en effekt är att vi länge, länge, har jobbat långsiktigt med vår ungdomsverksamhet. När man blöder ekonomiskt som vi gör kanske man inte vill lägga pengar på något som inte ger frukt förrän om några år i bästa fall, men vi har gjort det bra. Framgång föder framgång. När en spelare ser att ens lagkamrat är i landslaget vill han också dit. Det är lite samma om någon sätter ett världsrekord på någon distans. Helt plötsligt spränger alla drömgränsen.

– Dessutom försöker vi ge dem unga spelarna chansen och erfarenhet istället för att satsa på lite äldre spelare. Det är mycket vi kan vara stolta över. Vi är bland dem ledande akademierna i landet och vi har väldigt många spelare från närområdet. Samtidigt vill vi ha in ännu fler spelare till a-laget, det steget är rätt stort.

Hur ser du på Kalmars framtid?
Vi är i ett mellanskikt och märker att det är svårt att attrahera andra spelare, speciellt med tanke på ekonomin med. Akademin blir nog allt viktigare i att hitta en identitet, det behöver vi kommunicera ut, vår fina akademi. Att vi ska vinna ett SM-guld innan 2018 är då kanske lite motsägelsefullt. Det handlar mer om att de dåliga åren ska vara så bra att det inte är i närheten av att åka ut serien och att de bra åren betyder att man slåss i toppen.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
måndag 16 maj
18:30 Sampdoria - Fiorentina Serie A
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 AIK - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
19:00 Häcken - Kalmar Allsvenskan, damer
19:00 Linköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Rosengård - KIF Örebro Allsvenskan, damer
19:00 Hammarby - Kristianstad Allsvenskan, damer
19:10 Djurgården - Malmö Allsvenskan
20:45 Huddersfield - Luton Championship
20:45 Juventus - Lazio Serie A
21:00 Newcastle - Arsenal Premier League
tisdag 17 maj
20:45 Southampton - Liverpool Premier League
20:45 Nottingham Forest - Sheffield U Championship
onsdag 18 maj
19:00 Utsikten - Landskrona Superettan
19:00 Västerås SK - Jönköping Superettan
19:00 Skövde AIK - Örebro Superettan
19:00 Örgryte - Trelleborg Superettan
20:45 Northampton - Mansfield League Two
21:00 Eintracht Frankfurt - Rangers UEFA Europa League
torsdag 19 maj
19:00 Brommapojkarna - Östersund Superettan
19:00 Brage - Dalkurd Superettan
19:00 Öster - Halmstad Superettan
19:00 AFC Eskilstuna - Norrby Superettan
20:30 Hertha Berlin - Hamburg Bundesliga
20:45 Port Vale - Swindon League Two
20:45 Everton - Crystal Palace Premier League
21:00 Chelsea - Leicester Premier League
21:00 Aston Villa - Burnley Premier League
fredag 20 maj
15:30 Portugal U17 - Sverige U17 Euro U17
18:00 Eskilstuna - Rosengård Allsvenskan, damer
lördag 21 maj
15:00 AIK - Sirius Allsvenskan
16:00 Rangers - Hearts Skotska cupen
17:30 Helsingborg - Värnamo Allsvenskan
20:00 Freiburg - RB Leipzig Tyska cupen
21:00 Angers - Montpellier Ligue 1
21:00 Paris SG - Metz Ligue 1
21:00 Marseille - Strasbourg Ligue 1
21:00 Clermont - Lyon Ligue 1
21:00 Lille - Rennes Ligue 1
21:00 Lens - Monaco Ligue 1
21:00 Nantes - St Etienne Ligue 1
21:00 Brest - Bordeaux Ligue 1
21:00 Lorient - Troyes Ligue 1
21:00 Reims - Nice Ligue 1
söndag 22 maj
13:00 Dalkurd - Västerås SK Superettan
13:00 Landskrona - Brage Superettan
13:00 Brommapojkarna - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Trelleborg - Öster Superettan
15:00 Kristianstad - AIK Allsvenskan, damer
15:00 KIF Örebro - Vittsjö Allsvenskan, damer
15:00 Hammarby - Norrköping Allsvenskan
15:00 Piteå - Häcken Allsvenskan, damer
15:00 Varberg - Degerfors Allsvenskan
15:00 Elfsborg - Göteborg Allsvenskan
17:00 Liverpool - Wolverhampton Premier League
17:00 Midtjylland - Randers Superligaen
17:00 Köpenhamn - Ålborg Superligaen
17:00 Arsenal - Everton Premier League
17:00 Burnley - Newcastle Premier League
17:00 Crystal Palace - Manchester U Premier League
17:00 Leicester - Southampton Premier League
17:00 Norwich - Tottenham Premier League
17:00 Brighton - West Ham Premier League
17:00 Manchester City - Aston Villa Premier League
17:00 Chelsea - Watford Premier League
17:00 Brentford - Leeds Premier League
17:30 Malmö - Häcken Allsvenskan
17:30 Kalmar - Djurgården Allsvenskan
18:30 Real Madrid - Real Betis La Liga
18:30 Real Sociedad - Atletico Madrid La Liga
18:30 Rayo Vallecano - Levante La Liga
18:30 Barcelona - Villarreal La Liga
18:30 Elche - Getafe La Liga
18:30 Sevilla - Athletic Bilbao La Liga
18:30 Osasuna - Mallorca La Liga
18:30 Granada - Espanyol La Liga
18:30 Valencia - Celta Vigo La Liga
18:30 Alaves - Cadiz La Liga
måndag 23 maj
19:00 Norrby - Utsikten Superettan
19:00 Djurgården - Hammarby Allsvenskan, damer
19:00 GIF Sundsvall - Mjällby Allsvenskan
19:00 Örebro - AFC Eskilstuna Superettan
19:00 Halmstad - Brommapojkarna Superettan
20:30 Hamburg - Hertha Berlin Bundesliga
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 AIK 9 6 1 2 3 19
2 Hammarby IF 8 5 2 1 9 17
3 BK Häcken 8 5 2 1 6 17
4 Djurgårdens IF 9 4 3 2 9 15
5 Malmö FF 9 4 3 2 1 15
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Mjällby AIF 8 4 2 2 3 14
7 IFK Norrköping 8 4 1 3 5 13
8 IK Sirius 8 4 1 3 -4 13
9 Kalmar FF 8 4 0 4 3 12
10 IF Elfsborg 8 3 2 3 6 11
11 IFK Göteborg 8 3 2 3 1 11
12 Varbergs BoIS 8 2 2 4 -5 8
13 IFK Värnamo 8 1 3 4 -5 6
14 Degerfors IF 8 2 0 6 -12 6
15 Helsingborgs IF 9 1 2 6 -5 5
16 GIF Sundsvall 8 1 0 7 -15 3

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten