Sök
Sverige

LÅNGLÄSNING: Duons långa resa – ska ta Sirius från division 1 till allsvenskan

Sveriges fjärde största stad har varit utan ett allsvenskt lag i 42 år. Men nu kan väntan vara över i Uppsala – IK Sirius på väg upp i högsta serien. Två  av klubbens spelare, Ante Björkebaum och Ian Sirelius, har varit med på resan från division 1 till vad som mycket väl kan bli allsvenskan nästa år:
– Vi tänker inte så mycket, det bara går vägen, vi vet att om vi fortsätter spela vårt spel så kommer vi vinna serien, säger Ante Björkebaum till FotbollDirekt.se.

1974. Det var senast Uppsala hade ett lag i allsvenskan. Sveriges fjärde största stad har elitlag i samtliga stora lagsporter, trots att man snarare är känd som studentstad än som idrotts stad. Men pricken över i:et saknas: ett lag i fotbollsallsvenskan.

IK Sirius har sedan man ramlade ur högsta serien i mitten på 1970-talet spenderat decennier långt i från finrummet, och det har snarare varit klubbens bandysektion som folk förknippat med klubbnamnet. Under 1980-talet var Sirius fotbollslag till och med nere i division 4.

Nu ser det dock annorlunda ut. Sirius leder superettan klart med elva omgångar kvar att spela. Det är sju poäng ner till tredjeplatsen, kvalplatsen till allsvenskan. Nio poäng ner till fjärdeplatsen.

FotbollDirekt träffar två av dem som varit med på hela resan från division 1 till vad som nu är på väg att som kan bli högsta serien igen.

Anfallaren Ante Björkebaum och mittfältaren Ian Sirelius, bägge 28, kom till Sirius samma år, 2011. Nu är duon elva matcher från allsvenskan – en serie de i så fall får debutera i som 29-åringar nästa år.

Avstampet började just det året Björkebaum och Sirelius kom till klubben.
Bengt Ågerup, entrepenör som gjort sig en miljardförmögenhet genom kosmetikaföretaget Q-Med, gick in ekonomiskt i Sirius inför den säsongen. Ågerup betalade av klubbens skulder och genom hans nystartade bolag USAB (Upplands Spelarutveckling) värvades spelare in. Totalt uppges han ha plöjt in 36 miljoner på spelarsidan i Sirius från 2011 och fram till nu. En storsatsning i division 1- och superettan-sammanhang.

– Det var ju en satsning där 2011, det var inget snack om att vi skulle gå upp i superettan. Sedan lyckades vi inte med det, och inte 2012 heller. Det dröjde två år. Nu vet jag inte om han tröttnat på det där lite, vi får klara oss själva lite, säger Björkebaum.

Var det något ni visste om överhuvudtaget när ni kom, att det satsades sådana pengar?

– Nej, vi hade ingen aning om det, säger Sirelius. Jag trodde mer att han gick in för att rädda Sirius, för att det gick så dåligt ekonomiskt just då, från tidigare… var det verkligen en så stor satsning när vi kom?

Björkebaum:

– Men USAB startades 2011, men som jag förstod det skulle de satsa på yngre spelare, det var det som var tanken. Jag kommer ihåg när jag kom dit, jag skulle fylla 23. Han tyckte att det var på gränsen till för gammal. Men det gick ändå, jag var något år för gammal.

Sirelius:

– Du var USAB alltså?

Björkebaum:

– (Skratt) nej, det vet jag inte. Det var inte så att man fick lön av dem, man fick lön av Sirius. Nu vet jag inte om det existerar nu, den satsningen. Han (Ågerup) bor väl i Schweiz. Vi har aldrig träffat honom, har aldrig sett honom. Jag vet inte om det är fotboll han satsar på mest nu. När Johan Arneng kom till Sirius inför 2013. Vad de sa så var det inte Sirius som betalade hans lön, utan det var Ågerup…

Sirelius;

– Ja, han fick jobb att hjälpa Ågerup att ta fram bra hästar, han har ju ett stort travintresse. Och det har Arneng också, han jobbar med, avla fram bra hästar…

Björkebaum:

– … och det gör han fortfarande. Som jag fattar det så går det skitbra för honom. Så han har varit viktig för oss, Ågerup. Men vi borde kunna klara oss utan honom. Uppsalapubliken måste bjuda till också. De har budgeterat för 2 500 åskådare i snitt, och det är på 1 900 nu, så det är lite pengar som går förlorade.

– Jag tror att publiksnittet var högre det året vi var i division 1 gick upp i superettan (2013) än det var förra året i superettan. Nu när vi leder superettan så borde det komma folk tycker man. Vi har en kärna med supportrar som är fantastiska, de åker på alla matcher, både hemma och borta. Men det är mycket medgångssupportrar också. Det borde kunna mer publik nu när vi leder superettan. Om det gjorde det i ettan, när det gick bra.

Bengt Ågerup, miljardär som uppges ha pumpat in 36 miljoner på nyförvärv i Sirius sedan 2011.

Bengt Ågerup, miljardär som uppges ha pumpat in 36 miljoner på nyförvärv i Sirius sedan han gick in  i klubben 2011.

När ni bägge skrev på då 2011, fick man känslan av att det här kan bli så här bra, eller var det mer att man skrev på för en division 1-klubb?

– Jag gick från Gröndal som låg i samma serie, så för mig så kändes det som att man kom till en storklubb. För i Gröndal, vi tränade två-tre gånger i veckan. På försäsongen hade vi inte ens någon plan att spela på, vi fick springa bara. Det var lite Åshöjdens BK över det hela. Så när jag kom till Sirius kändes det som att “nu är det på riktigt”, säger Sirelius.

Året efter Sirelius och Björkebaum kom till Sirius, så kom tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf in. Bägge tidigare allsvenska spelare; Bergstrand i AIK och Hammarby, Lagerlöf i AIK och Brommapojkarna.

– När Kim och “Tolle” kom så blev det ännu mer seriöst, de är väldigt fotbollskunniga. Det har alltid varit bra nivå på träningarna. Det kändes som att det skapades bra förutsättningar då för att det skulle kunna bli bra. Sedan har de kunnat plocka väldigt bra spelare varje år. Så det har bara blivit bättre för varje år. Det har ju funnits kontinuitet där också, med Kim och “Tolle, säger Sirelius.

Ja, att ha samma tränare i fem år på den nivån, det är inte så vanligt?

– Nej precis, säger Björkebaum. Det har varit snack om att de ska gå till större klubbar, nästan varje år. Norrköping var det snack om där nu i våras. Men när jag kom till Sirius, du frågade om det kändes som att man skrev på för en division 1-klubb … det kändes som att man kom till en superettanklubb tyckte jag, 2011. Det var inget snack om att vi skulle gå upp.

– Sedan blev det fördröjt längre och längre. Tanken var att vi skulle vara i superettan inför säsongen 2012. Nu blev det 2014, så det blev två år senare än vi tänkt. Det kanske har gjort gott också. Vi kanske inte var redo då heller. Nu känns det som att vi är extremt redo. Både organisatoriskt, och vi har en grym kvalitet i truppen. Vi har ändå “Ante” Eriksson skadad som är kanske superettans bästa. Det känns som att vi är grymt rustade för att gå upp.

När ni väl gick upp i superettan (2014), vad var förhoppningen… etablera sig några år först? 

Björkebaum:

– Jag trodde ju när vi gick upp 2014, att vi hade chans att vinna direkt. Det kändes lite så. Vi hade så sjukt mycket luft under vingarna från säsongen innan. Vi hade inte torskat en match på hela säsongen då…

Sirelius:

– … och vi tog med oss det in i försäsongen också, vi gick långt i cupen. Vi slog ut IFK Göteborg på Ullevi där. Så vi gick in i superettan med värsta självförtroendet. Vi vann första matchen mot Syrianska borta med 5-1. Då trodde man nästan att vi skulle jogga hem superettan också. Men så mötte vi Husqvarna hemma. Vi hade boll hela matchen, men de kontrade in ett mål och vann med 1-0. Då märkte man, “shit, det är inte så lätt”. Vi hade problem då, mot många lag. I och med att vi var väldigt hajpade och spelade bra så var det många som lågt . Vi hade mycket boll, men vi kunde inte få in den. Vi åkte på kontringsmål bakåt.

Det är bilden många har av superettan, att många lag brunkar… är det mer så än det är i division 1? 

Björkebaum:

– Ja, kanske. Men jag tyckte det var lite liknande i division 1 också, för då var det verkligen vi som skulle vinna. Det gick väl okej, men det kändes som att alla lag backade hem. Det är många som backar hem nu också, men nu har vi liksom…

Sirelius:

– … vi har lärt oss. Det är det här med erfarenhet och rutin. Jag kommer ihåg första året när vi mötte till exempel Ljungskile, som ligger lågt med laget och spelar rakt. Då hade vi problem och blev jättestressade. Men nu när vi spelade här senast (i lördags), vi vet hur de spelar Ljungskile, vi har mött dem så många gånger och vi vet vad som krävs för att vinna en sådan match. De verktygen hade vi kanske inte första året i superettan.

Ian Sirelius jublar efter sitt 2-1-mål i toppmötet mot Halmstads BK i våras.

Ian Sirelius jublar efter sitt 2-1-mål i toppmötet mot Halmstads BK i våras.

Kontinuitet är ett ord som kommer upp tidigt för att förklara Sirius resa – såväl på spelar- som på tränarsidan har klubben fått jobba med samma material en längre tid.

Sirelius:

– Det är ju många av oss i truppen som inte har lirat i allsvenskan. Det som präglat Sirius de senaste åren, det är att vi haft en jäkligt ambitiös grupp, som velat ta nästa kliv hela tiden. Kim och “Tolle” har varit  duktiga på att hitta spelare som har kvalitet för att lira högre upp, men som inte varit där. Vi har haft ett jäkla go på träningarna, alla har velat komma uppåt. Den där hungern har alltid funnits i laget. Det tror jag är jäkligt viktigt.

Nu är ni nära allsvenskan, relativt sent i karriäran. Har det varit en hård satsning för att komma dit? 

Sirelius:

– Nej, jag till och med slutade med fotbollen ett tag. Det var min gympalärare som sa åt mig att jag måste börja spela igen. I gymnasiet så hade jag några år där jag inte satsade alls.

– Och även åren efter gymnasiet, jag spelade division 3 i Ängby, sedan gick jag till Råsunda i division 2. Sedan hade jag två säsonger i Gröndal i division 1, och det var inte heller seriöst. Som jag sade innan, vi tränade två-tre gånger i veckan, det var alltid problem med någonting. Så det var först när jag kom till Sirius som det blev en satsning.

Har det varit viktigt att nå allsvenskan någon gång, har det varit en drivkraft?

Björkebaum:

– För mig i alla fall… i och med alla skador jag haft… det klart man drömmer om att spela högt uppe, men jag har aldrig varit så här att “jag måste spela allsvenskan”, det har mer varit du…

Sirelius:

– Ja, man har känt att det gått bra, när man legat i de här lägre serierna så har man ändå … man har velat testa se hur högt man kan komma. Så det har ännu funnits någonstans att man vill spela högre upp. Men jag har inte heller haft något mål, att “jag ska vara i allsvenskan”, utan jag har spelat för att jag tycker fotboll är enormt kul, sen har det bara blivit så.

Björkebaum:

– Men båda vi har pluggat också. Jag har läst företagsekonomi och blev klar nu i juni, så nu ska man försöka hitta något jobb att kombinera med. Det här med bara fotboll, alltså jag vet inte. Jag testade det när jag kom till Sirius 2011, körde ett halvår bara fotboll: Fika, tv-spel och fotboll. Det är kul i tre månader, sedan blev det bara… stressande. Det har varit skitbra att kunna kombinera det, fotboll och plugg. Och det är det många som gjort det i Sirius också. Kim (Bergstrand) brukar säga det också: Vi har flest högskolepoäng i svensk fotboll… där har du rubriken…

Smartaste laget i Sverige?

– Ja, precis (skratt). Nej men det har ändå varit så, vi har triggat varandra att plugga folk i laget. Det brukar Kim och “Tolle” uppmuntra till också, Annars kan jag tänka mig att i många lag: man kör 100 procent fotboll, att det är så det ska vara. De har ändå uppmuntrat oss till att göra något annat.

Om ni går upp i allsvenskan, kan du jobba med det då?

– Ja, det tror jag. Det är mest att man bor i Stockholm och pendlar till träningarna, det tar sex timmar tur och retur. Det är mest det som tar tid. Vi har ändå ganska bra med tid, en dag ledigt i veckan brukar det vara. Jag ska försöka hitta något just nu. Jag jobbar med Sirius marknad nu lite extra sedan två veckor tillbaka. Men tanken är att jag ska hitta något annat nu till hösten.

Sammanhållningen i laget är annan sak som bägge lyfter fram som en förklaring till framgångarna. Många spelare har varit i klubben länge, och spelarna umgås också tätt utanför planen, “mer än vad man gör i de flesta elitlag” tror Björkebaum. Ett antal spelare i laget bor i Stockholm och pendlar tillsammans till Uppsala, något som svetsar dem samman ännu mer:

– Vi är sju pers som pendlar mellan Stockholm och Uppsala, nu när Jesper Arvidsson kom in också. Sirius har fixat en bil för det nu, tidigare har vi suttit i en Nissan Micra fem pers och trängts. Nu har vi en bra bil, en sjusitsig Volkswagen Sharan. Så vi åker tillsammans, Benny (Lekström) brygger kaffe varje morgon, Java-kaffe, det är lite korsord…det är rätt trevligt att pendla. Det funkar skitbra, säger Björkebaum och fortsätter:

– Så vi är ett gäng som bor här, och Sirius är ändå på sätt och vis beroende, för de har hela tiden tagit spelare från Stockholmsområdet. Så de slipper fixa boende åt oss i Uppsala på det här sättet. Vi som bor här i Stockholm var på dem i flera år om att vi borde kunna få en bil så vi kan pendla. Till slut så löste de det, så det är skitbra.

Men om ni har en hemmamatch och motståndarna vill paja för er så är det bara att blocka bilen, då försvinner halva startelvan? 

– Precis (skratt). Vandalisera “Sharanen”, då blir det WO. Nej men det kan bli lite panik ibland, när det är rusningstrafik och grejer. Det har varit några matcher där det blivit precis på minuten. Men nej, “Sharanen” levererar, den är grym, skön bil.

Dragan Kapcevic (14 mål) och Ante Björkebaum (sju mål) har bidragit med mer än hälften av Sirius 38 mål hittills i superettan. Ian Sirelius är lagets tredje bästa målskytt med fem mål.

Om kontinuitet både på tränar- och spelarsidan varit ett vinnande koncept i Sirius, så har man ändå tappat ett par absoluta nyckelspelare efter varje säsong i superettan de senaste åren.

Efter första säsongen tappade man Kerim Mrabti till Djurgården. Inför den här säsongen försvann Stefan Silva, som var i skytteligatopp i superettan för två år sedan, till Gif Sundsvall.
I år har ghananske mittfältaren Kingsley Sarfo hyllats som en av superettans bästa spelare, och det har ryktats om större klubbar. Men med svenska transferfönstret stängt så är han kvar i Sirius. Ytterligare något som talar för avancemang?

Att ni kommer spela med den här truppen i höst under spurten, det måste vara en boost?

– Ja, verkligen, säger Björkebaum. Kingsley är ju grym. Vi får se inför nästa år, hur truppen ser ut då. Men om man tittar på senaste matchen, bara bänken senast… det är ju klasspelare på bänken. Den där bredden kommer göra att vi går upp (knackar i bordet).

Det är mest bara han som det varit rykten om?

– Precis, det är Sarfo som man har hört om. Men han har ju förlängt nu, över nästa år också. Men man har ju läst att det kommit in bud, från Östersund bland annat. Vi får hoppas att han är kvar. Han ska inte spela superettan nästa år i alla fall, han ska vara högre upp.

Ian Sirelius fyller i:

– Johan är ung och bra också, Johan Andersson, han är duktig. Både han och Kingsley är födda 1995 också, de har många år kvar. Annars är det ganska många som är uppe i åren. Det kanske är därför som det inte är så mycket transferrykten (skratt).

Det blir en rutinerad elva i allsvenskan om ni går upp… inte allsvenskt rutinerad kanske?

– Inte allsvenskt rutinerad, precis. Vi får hoppas att vi får behålla alla, säger Björkebaum.

Även om det funnits ekonomiskt stöd och en sportslig satsning de senaste fem åren, så finns det fortfarande en del runt om kring som saknas för att den allsvenska kostymen ska sitta helt rätt. Sirius har dispens för hemmaarenan Studenternas IP i superettan.

Sedan i fjol är det emellertid klart att Studenternas ska byggas om. En ny modern arena med plats för runt 10 000 åskådare är på gång på samma plats. Eller på gång: enligt nuvarande plan så står den klar först säsongen 2020.

– Vi har dispens för att spela i superettan nu på “Studan”. Så jag vet inte, om det blir allsvenskan, om man får söka någon slags extra-extra-dispens nästa år. Behovet av något nytt är extremt stort, säger Björkebaum, och fortsätter:

– Men ja, det dröjer fem år… och då är man fan till åren kommen alltså (skratt). Så man lär få köra på “Studan”, den klassiska “Studan”. Nu när de ska bygga om till nästa år så ska de ställa två provisoriska läktare på kortsidan, har jag förstått det som. Så det är på gång i alla fall.

Serieledning, men bara femteplats i superettans publikliga. Sirius hemmasnitt på Studenternas är 1 983 så här långt, Björkebaum och Sirelius hoppas på större hemmastöd i höst.

Om ni går upp i allsvenskan, den fotbollen ni spelar nu… tror ni att ni kan ta med den upp eller behöver ni justera något i spelet? 

Sirelius:

– Helt klart så kommer vi fortsätta spela på samma sätt. Våra tränare har en väldigt tydlig idé om hur fotboll ska spelas, och de kommer inte överge den för att vi går upp en serie, det har jag väldigt svårt att tro. Så vi kommer spela . Och varje försäsong har vi mött allsvenska lag på vårt sätt, och det har funkat bra. Vi har rullat ut en del väldigt bra allsvenska lag. Så det tror jag inte kommer förändras. Vi kommer säkert anpassa oss lite mer efter motståndet, men vår fotboll kommer nog se likadan ut.

Toppen i superettan och nedre halvan i allsvenskan, är det så stor skillnad?

Björkebaum:

– Det är svårt att avgöra. När man möter lag på försäsongen… vi har själv mött motståndare från lägre divisioner, det blir en annan grej, det är svårt att veta var man står egentligen. Vi har de där lagen som bara åker upp och ner, där tror jag att det är ganska likt i kvalitet. De lag som är etablerade i allsvenskan, som är stabila, de är nog lite bättre. Men om vi går upp så tror jag inte det kommer bli några problem att klara oss kvar. Jag har följt Östersund en del i år, och de spelar rolig fotboll. Jag tror att vårt spel också kommer funka bra om vi skulle gå upp.

Vad är det som talar emot att ni går upp? 

– Skador? undrar Björkebaum, och Sirelius fortsätter:

– Ja, och om det blir för mycket snack att vi ska upp, om folk börjar känna någon slags falsk trygghet. Annars kändes det jävligt stabilt. Vad har vi, sju segrar i rad?

Björkebaum:

– Vi tänker inte så mycket, det bara går vägen, vi vet att om vi fortsätter spela vårt spel så kommer vi vinna serien. Känslan är liksom, vi bara maler på och vinner. Man ska inte jinxa det för mycket. Men skadebiten har blivit bättre, så bara vi håller oss skadefria så ska vi lösa det.


Fakta, Sirius resa mot allsvenskan: 

2011: Satsar för att ta sig upp i superettan men faller på målsnöret i en superjämn tabelltopp. Umeå vinner Division 1 Norra på 51 inspelade poäng, AFC United tvåa och får kvalplats till superettan på 50 inspelade poäng – lika många som Sirius, men AFC har bättre målskillnad.

2012: Blir trea igen, också nu en jämn tabelltopp: Östersund vinner med 53 poäng, BK Forward tvåa (lika många poäng) och Sirius trea (52 poäng).

2013: Vinner Division 1 Norra i stor stil: 21 segrar, fem oavgjorda och noll förluster, vilket är poängrekord i serien. Går upp i superettan.

2014: Nykomlingar i superettan, gör succé i svenska cupen där man slår ut Djurgården i gruppspelet och sedan även IFK Göteborg i kvartsfinalen. Slutar sexa i superettan första säsongen.

2015: Trea i superettan efter Jönköpings Södra och Östersund. Allsvenskt kval mot Falkenberg, sammanlagt 3-3 (Falkenberg kvar i allsvenskan på fler bortamål).

2016: Leder superettan efter 19 omgångar, fem poäng ner till tvåan Halmstad och sju poäng ner till trean AFC United. Sirius har 13 segrar hittills och har bara förlorat två matcher. I eftermiddag väntar bortamatch mot Degerfors.

 

 

 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 30 juni
22:00 Barcelona - Atletico Madrid La Liga
onsdag 01 juli
18:00 Preston - Derby County Championship
19:00 Arsenal - Norwich Premier League
19:00 Everton - Leicester Premier League
19:00 Bournemouth - Newcastle Premier League
19:30 Valencia - Athletic Bilbao La Liga
19:30 Alaves - Granada La Liga
19:30 Inter - Brescia Serie A
19:30 Bologna - Cagliari Serie A
20:00 Ålborg - SönderjyskE Danska cupen
20:30 Rosenborg - Valerenga Norge Eliteserien
21:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:45 SPAL - Milan Serie A
21:45 Lecce - Sampdoria Serie A
21:45 Verona - Parma Serie A
22:00 Real Betis - Villarreal La Liga
22:00 Valladolid - Levante La Liga
torsdag 02 juli
18:00 Hull - Middlesbrough Championship
18:30 FC Fredericia - Hvidovre IF Danmark 1st Division
19:00 IFK Göteborg - AIK Allsvenskan
19:00 Sheffield U - Tottenham Premier League
19:30 Eibar - Osasuna La Liga
19:30 Atalanta - Napoli Serie A
19:30 Real Sociedad - Espanyol La Liga
20:30 Werder Bremen - Heidenheim Bundesliga
21:15 Manchester City - Liverpool Premier League
21:45 Roma - Udinese Serie A
22:00 Real Madrid - Getafe La Liga
fredag 03 juli
18:30 Naestved - Kolding Danmark 1st Division
18:30 Portsmouth - Oxford United England League One
20:30 Fleetwood Town - Wycombe England League One
21:15 Charlton - Millwall Championship
22:00 Atletico Madrid - Mallorca La Liga
lördag 04 juli
10:00 Bristol City - Cardiff Championship
13:30 Norwich - Brighton Premier League
13:30 Derby County - Nottingham Forest Championship
16:00 Leicester - Crystal Palace Premier League
16:00 Manchester U - Bournemouth Premier League
17:00 Celta Vigo - Real Betis La Liga
17:15 Juventus - Torino Serie A
18:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
19:30 Valladolid - Alaves La Liga
19:30 Sassuolo - Lecce Serie A
20:45 Bayer Leverkusen - Bayern München Tyska cupen
21:00 Chelsea - Watford Premier League
21:45 Lazio - Milan Serie A
22:00 Granada - Valencia La Liga
söndag 05 juli
13:00 Swansea - Sheffield Wednesday Championship
13:00 Hvidovre IF - HB Köge Danmark 1st Division
13:00 Burnley - Sheffield U Premier League
14:00 Athletic Bilbao - Real Madrid La Liga
14:30 Elfsborg - Malmö FF Allsvenskan
15:00 Skive - FC Fredericia Danmark 1st Division
15:15 Newcastle - West Ham Premier League
17:00 Espanyol - Leganes La Liga
17:15 Inter - Bologna Serie A
17:30 Liverpool - Aston Villa Premier League
19:30 Brescia - Verona Serie A
19:30 Sampdoria - SPAL Serie A
19:30 Cagliari - Atalanta Serie A
19:30 Parma - Fiorentina Serie A
19:30 Osasuna - Getafe La Liga
19:30 Udinese - Genoa Serie A
20:00 Southampton - Manchester City Premier League
21:45 Napoli - Roma Serie A
22:00 Villarreal - Barcelona La Liga
måndag 06 juli
18:00 Oxford United - Portsmouth England League One
20:30 Heidenheim - Werder Bremen Bundesliga
20:30 Wycombe - Fleetwood Town England League One
21:00 Tottenham - Everton Premier League
tisdag 07 juli
18:00 Nottingham Forest - Fulham Championship
19:00 Watford - Norwich Premier League
19:00 Crystal Palace - Chelsea Premier League
19:00 Degerfors - Umea FC Superettan
19:00 Akropolis IF - Trelleborgs FF Superettan
19:00 AFC Eskilstuna - Jönköpings Södra Superettan
19:30 Valencia - Valladolid La Liga
19:30 Lecce - Lazio Serie A
21:15 Arsenal - Leicester Premier League
21:45 Milan - Juventus Serie A
22:00 Celta Vigo - Atletico Madrid La Liga
onsdag 08 juli
18:00 Randers FC - Esbjerg Superligaen
18:00 AC Horsens - Hobro IK Superligaen
18:00 West Bromwich - Derby County Championship
19:00 GAIS - Dalkurd FF Superettan
19:00 GIF Sundsvall - Västerås SK Superettan
19:00 Ljungskile - IK Brage Superettan
19:00 Halmstad - Norrby IF Superettan
19:00 West Ham - Burnley Premier League
19:30 Genoa - Napoli Serie A
19:30 Getafe - Villarreal La Liga
19:30 Fiorentina - Cagliari Serie A
19:30 Real Betis - Osasuna La Liga
20:00 Lyngby - SönderjyskE Superligaen
21:15 Brighton - Liverpool Premier League
21:45 Atalanta - Sampdoria Serie A
21:45 Roma - Parma Serie A
21:45 Bologna - Sassuolo Serie A
21:45 Torino - Brescia Serie A
22:00 Barcelona - Espanyol La Liga
Allsvenskan 2020 / 2020
# LAG M V O F GA P
1 IFK Norrköping 5 4 1 0 9 13
2 Malmö FF 5 2 3 0 3 9
3 IK Sirius FK 5 2 2 1 1 8
4 IFK Göteborg 5 2 2 1 1 8
5 Varbergs BoIS FC 5 2 1 2 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 5 1 4 0 1 7
7 IF Elfsborg 5 1 4 0 1 7
8 AIK 5 2 1 2 0 7
9 Hammarby IF 5 2 1 2 0 7
10 Mjällby AIF 5 2 1 2 -1 7
11 Djurgårdens IF 5 2 0 3 2 6
12 Kalmar FF 5 2 0 3 -1 6
13 Örebro SK 5 1 3 1 -1 6
14 Falkenbergs FF 5 1 1 3 -4 4
15 Östersunds FK 5 1 1 3 -5 4
16 Helsingborgs IF 5 0 1 4 -9 1

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten