PÅ FD: Zlatans förre agent irriteras – pekar ut ny allsvensk toppmarknad
Allsvenska toppnamn i utländska andraligor kritiserades nyligen. Både SEF:s Stefan Lundin och agenten Hasan Cetinkaya ondgjorde sig för Fotbollskanalen. I dag reagerar Zlatans forne agent Anders Carlsson starkt på utspelen.
– Kritiken är fel. Det borde räcka med att konstatera att The Championship i England är en av världens högst rankade ligor, säger han till FotbollDirekt.se.
Är statusen för allsvenskan på väg att gå tillbaka när fler och fler allsvenska klubbar gör affärer med klubbar i europeiska andraligor?
Trots flera storaffärer så här långt i år med Vidar Örn Kjartansson som senaste exempel så hamnar många allsvenskar utanför högstaserier.
En illavarslande utveckling anser både Stefan Lundin och agenten Hasan Cetinkaya som hävdar att allsvenska fotbollsspelare hamnar på för låg nivå utanför högstaligor.
Detta trots att allsvenska klubbar många gånger de senaste åren gjort affärer i 20-30-miljonersklassen och med allsvenska mått mätt, många gånger skyhöga löner.
Zlatan Ibrahimovic forne agent Anders Carlsson har svårt att förstå oron/kritiken och vill istället hävda att flera andraligor är som förstaligor i anseende, innehåll och resurser.
– Jag har reagerat starkt på den föråldrade synen på att specifik liga eller divisions tillhörighet skulle göra att man “inte ska” gå från allsvenskan, säger Carlsson som i dag äger agentfirman Northern Sky och fortsätter i irriterade ordalag:
– Ursäkta mig men man går väl till ett lag som kan utveckla dig som spelare och med matcher som kan stimulera varje vecka. Det kan väl Championship definitivt erbjuda precis som även Bundesliga 2 kan erbjuda detta. Det är ett lagom steg för de flesta skandinaviska spelare att ta, anser agenten.
Men alldeles oavsett vilken sida man står på; synsätt på olika marknader – så vill Anders Carlsson ringa in flera affärer som blivit starka affärer och hur hans bolag varit med om att ta både IFK Göteborgs Gustav Engvall till Bristol City och Marcus Antonsson till Leeds.
– Men ta ett namn som Lasse Vibe som exempelvis var ju fullständigt dominant i allsvenskan och a-landslagsman i Danmark, han har etablerat sig först förra säsongen i Brendtford i Championship och är i dag en spelare som är närmare på ett personligt plan att ta sig upp i världens mest attraktiva liga Premier League, säger Anders Carlsson och fortsätter med så högt ett antal andraligor rankas på den europeiska himlen:
– Emil Forsberg är ett annat exempel i Bundesliga 2. Kvalitetsmässigt så har de flesta lagen ett antal landslagsmän och rutinerade spelare som gör att kvalitén är högre än alla skandinaviska ligor. Championship är ju kvalitetsmässigt liga nummer 6-7 i Europa. Premier League, Bundesliga, La Liga, Serie A och Franska ligan är de som är bättre.
På det har agenten statistik på hur The Championship är i stort sett den mest logiska vägen i världen till världens kanske bästa liga, Premier League.
Så här resonerar han:
– Sanningen är efter sommarens transfer fönster kan man konstatera att bara spanska La liga (15 spelare) levererade mer spelare till Premier League när de stormrika engelsmännen valde sina förstärkningar. Hela tolv spelare köptes från Championship, mer än Bundesliga, Franska Ligan exempelvis , Mer än Serie A och Turkiska Ligan tillsammans. Så närheten är ju enorm.
Ett annat starkt skäl för att jobba med rätt andraligor och klubbar är ekonomiskt robusta klubbar. I England har namn som Engvall och Vibe omkring 600 000 kronor i månadslön.
– Attraktiviteten att vara i förstoringsglasets lupp som kommer från Premier League bör vara stort för Svenska spelare. Men det stannar ju inte vid det av argument. De flesta arenor är fulla (jämför det med Serie A?) , en bra supporterkultur, enormt media intresse och inte minst viktigt ur mitt perspektiv som rådgivare / agent nämligen att ersättningar kommer som en klocka varje månad, säger han och markerar en dålig kultur i många länder kring slarv med löneutbetalningar:
– Fråga Erkan Zengin och andra spelare som varit i Turkiet bland annat hur det varit det senaste året. Hur har det varit i Italien? Alla jag pratar med säger att det varit besvärligt och mycket energi lagts på saker utanför fotbollen. Lönenivån har gått om Holland, Belgien och de nedre klubbarna i Italien.
Den här artikeln handlar om: