PÅ FD: Fifa-regel stoppar talangen från matcher med Bajen

16-årige mittfältaren Abdul Halik-Hudu provtränar med Hammarby – men med tävlingssäsongen i gång så får inte Bajen använda spelaren i match. En Fifa-regel stoppar utländska spelare under 18 år:
– Det försvårar för klubbarna här i Sverige, för det vi gör här är inte på något sätt  olagligt, säger Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg till FotbollDirekt.se.

16-årige Abdul Halik-Hudu från Inter Allies i Ghana har varit hos Hammarby på ett längre provspel. Mittfältaren med smeknamnet “Rooney” har imponerat och enligt medier i Ghana är han till och med klar för Bajen.

Fifas regler gör att ett bindande kontrakt inte är möjligt förrän spelaren fyllt 18, något som gör att han formellt sett ännu inte är klar.

Men regler för representation i tävlingsmatcher gör att Hammarby får svårt att använda spelaren i matchspel också som provspelare.
I veckan startade U21-allsvenskan och Bajen mötte Sirius i premiären. Ett perfekt tillfälle att få se “Rooney” i aktion under match ansåg klubben – men det gick inte. En relativt ny regel från Fifa gör att utländska spelare yngre än 18 år inte får delta i tävlingsmatcher. Hammarby vände sig till Sef för att se om möjligheten fanns, då “Rooney” snart återvänder till Ghana. Det blev nej.

– Vi hörde oss för men det gick inte. Nu fick andra spelare medverka istället. Spelare som bara någon dag innan redan spelat match. Belastningen blev inte optimal för dessa spelare och “Rooney” kunde inte spela alls. Annars hade den här matchen varit ett utmärkt matchtillfälle för “Rooney”, säger Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg till FotbollDirekt.se.

Sef:s sportdirektör Stefan Lundin förklarar kring regeln:

– Det är inget vi har hittat på själva, utan det är en Fifa-regel, “Protection of minors“. Ett skyddande av unga spelare. Ett sätt att se till att undvika “rovdrift” på spelare, om man ska uttrycka sig hårt, säger Lundin till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Den regeln har vi fått till oss från högre instans och vi har bara att förhålla oss till den. Den infördes för några år sedan, man tillåts inte ha utländska spelare som är under 18 år i serien. Sedan är det tråkigt att det blir så som det blivit i det här fallet. Men jag ser inga konstigheter i den här regeln, det finns en anledning till att den införts.

Regeln har införts för att komma tillrätta med regelrätt “fotbolls-trafficking”, där diverse oseriösa aktörer tagit unga spelare, främst från Afrika, till Europa enbart för att tjäna pengar på dem. Christian Everskog på förbundets tävlingskommittté utvecklar om regeln:

– Det finns en anledning till att Fifa ser hårt på det här, att unga spelare under 18 kommer till Sverige eller något annat land, säger han till FD och fortsätter:

– Det har hänt att man skeppat över en hel last spelare, satt dem i en lägenhet i ett nytt land och försökt göra pengar på dem. Det är helt enkelt något som kan utnyttjas av de olika aktörer som vill tjäna pengar på fotbollsspelare. Nu ska jag inte säga att det någonsin skett i något sammanhang här i Sverige, men Fifa handlar inte bara om Sverige. Så det är därför den här regeln finns, och det är bara för oss att förhålla oss till den.

Samtidigt så klassas U21-serien som “organiserade träningsmatcher” och det är upp till klubbarna själva att följa de regler som finns. Någon administration för uppföljning av regelbrott finns inte. Klubbarnas egna samvete får råda.

Stefan Lundin:

– Det här är en utvecklingsserie, så det går att blunda för det. Men jag tycker att man ska förhålla sig till en regel, precis som att du ska förhålla dig till hur många avbytare du får ha och så vidare. Den här regeln har dessutom ett gott syfte, att skydda unga spelare. Jag förstår att den regeln har kommit till. Men det är klart, när en klubb tar hit en spelare så vill man förstås se den spelaren i matchspel.

Att lösa det med att helt enkelt arrangera en träningsmatch bara för att spelaren eller spelarna ska få visa upp sig är ett bra sätt att hantera det på, säger Lundin.

– Det är en bra lösning, om man vill se honom i sin egen klubb, att helt enkelt arrangera en träningsmatch. Eller att man åker till landet där spelaren kommer i från och ser honom i hans egna miljö.

Mikael Hjelmberg köper argumentationen för regelns uppkomst, men tycker att det är olyckligt när svenska klubbar drabbas.

– Det försvårar för klubbarna här i Sverige, för det vi gör här är inte på något sätt olagligt. Det här är en spelare som vi sett på plats flera gånger i hans hemmamiljö, han är här i landet lagligt, vi har alla papper på plats. Vi betalar flygbiljetter och ordnar med boende och tar stort socialt ansvar. Vi har en väldigt god relation till hans klubb nere i Ghana. Men det faller på att det finns en problematik i andra länder, med mer oseriösa aktörer där.

“Rooney” kommer nu att spela i Hammarbys träningsmatch mot Enskede på måndag, och därefter åker han hem till Ghana. Det finns idéer om att låta honom komma tillbaka till Sverige senare i år, men ett nytt besök tappar sitt värde om han bara får träna och inte spela matcher, säger Hjelmberg.

– Han kan inte spela några bindande tävlingsmatcher alls. U19-serien kan han inte spela, han kan inte spela juniorallsvenskan där man måste vara registrerad. Det som återstår är träningsmatcher alternativt internmatch på träning. Men vill man ha en domare och ett annat lag på andra sidan så är det bara att arrangera träningsmatcher som gäller.

– Men det är inte alltid så lätt att boka träningsmatcher så att det passar i schemat under säsong. Spelares prestationer utvärderas bäst i match. Den dagliga träningsverksamheten är viktig, men den bästa utvärderingsmiljön kommer alltid vara matchen.

Men det är vad ni kommer göra nu, arrangera matcher för honom? 

– Det ska vi inte utesluta. Om vi plockar hit honom igen så måste vi se till att han får spela match.

MISSA INTE!

Allt om Hammarby – gå till FotbollDirekts Hammarbysida
 Bajens konflikt med polisen – är inte det här en bagatell?
 Lämnade Bajen för Kina: ”Många är avundsjuka”

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: