Asbaghi inställd på höga krav: “Hur stor klubb IFK Göteborg är behöver man inte förklara”
Poya Asbaghi berättar i det senaste avsnittet av Blåvittpodden om sina första intryck av IFK Göteborg. Men också om kraven på honom själv utifrån och hur han vill utvecklas som tränare:
– Jag blir chockad om det inte är höga krav ställda redan. Jag är tränare för IFK Göteborg, och det kommer man inte undan, säger Asbaghi i podcasten.
Poya Asbaghi är i gång som ny tränare i IFK Göteborg. Den 1 december inleddes hans anställning formellt hos Blåvitt, 7 december höll han sin första träning med spelarna. I det senaste avsnittet av Blåvittpodden som kommer ut i morgon, så berättar Asbaghi om sina första intryck.
Bland annat om vad han imponerats mest av under sin korta tid i Blåvitt:
– Väldigt många saker. Jag kan imponeras av det engagemanget som finns bland exakt alla. Det spelar ingen roll om du jobbar som tränare för a-laget, om du är sportchef, scout eller om du är kock därnere. Alla bryr sig om IFK Göteborg, alla här blir nog tjuriga efter en förlust. Och det tycker jag är underbart på något sätt, säger han i podden och fortsätter:
– Faciliteterna här är helt fantastiska. Kamratgården med allt vad det innebär, hybridplanen utanför, PSA-hallen nära till hands… om inte alla så väldigt många fotbollslag i Sverige borde vara avundsjuka på det. Om vi pratar om att spelarna ska få bra verktyg för att prestera på planen, så kan även tränarna prata om att vi ska ha bra verktyg för att göra ett bra arbete. I den här verktygslådan har man fått alla verktyg av klubben känns det som. Sett till faciliteter och förutsättningar så finns det ingenting att klaga på.
IFK Göteborg har slitit med ekonomin och många anser att förväntningarna inför 2018 bör vara ställda därefter. Samtidigt väger traditionen som en av allsvenskans verkliga giganter tungt, och Asbaghi tycker att han bör ha krav på sig.
– Jag blir chockad om det inte är höga krav ställda redan. Jag är tränare för IFK Göteborg, och det kommer man inte undan. Jag tror att det kommer vara krav på den personen som tränar IFK Göteborg i all framtid. Det hoppas jag. Den dagen det inte blir krav, då tyder det på att IFK Göteborg inte är den klubben som den alltid varit och är. Och dit vill vi inte.
Vad sportchefen Mats Gren och övriga i Blåvittledningen mer uttryckligen ställt för krav på Asbaghi inför 2018? Att peka ut en riktning för klubben är grunden menar tränaren, som skrivit på ett treårskontrakt med Blåvitt.
– Det viktigaste för att min arbetsgivare ska känna sig nöjd: Att jag driver en utveckling, en process som går framåt. Hur stor klubb IFK Göteborg är som klubb behöver man inte förklara, framför allt inte för dem som lyssnar på den här podden. Det är viktigt att IFK Göteborg får vara den klubben. Om de sedan inte framstår som lika stora just det här datumet i dag som de gjorde för tio år sedan… så behöver vi aktivt jobba i klubben för att komma dit.
– Sedan tror jag inte kravet på mig är “i morgon ska vi vara där”. Men det skulle vara konstigt om inte kravet på mig inte är att försöka i alla fall jobba för att nå dit, och att man ser att vi aktivt tar steg ditåt. Sedan vet jag inte om jag kommer vara den som är med när IFK Göteborg hamnar högst upp. Men om jag i alla fall kan påbörja ett sådant arbete så lovar det gott i alla fall.
Poya Asbaghi har under sin korta tid som seniortränare hunnit med en och en halv säsong på elitnivå som som huvudtränare. Först i Dalkurd, där han tog över klubbens första säsong i superettan i fjol då Dalkurd slutade fyra. I somras lämnade han för Gefle, som han räddade kvar i superettan.
Som 32-åring är han en av de yngsta elittränarna, och en karriär på elitnivå som bara är i sin linda. Han berättar i ett längre resonemang om vad han vill utveckla mest hos sig själv:
– Då skulle jag på ett klyschigt sätt säga “allt”, och det stämmer ju. Men för att förtydliga det med “allt” ännu mer: Jag vill inte hamna i ett läge där jag bara utvecklas. Jag skulle vilja utvecklas hela tiden, så klart. Men om man kan komma till punkt där man också är före, då har man också ett övertag tror jag. Så vill jag gärna vara, att inte bara försöka hänga med toppen och hänga med de bästa tränarna. Jag hämtar otroligt många intryck från dem, till och med dem jag inte träffat. Men jag skulle inte vilja vara nöjd där, jag skulle vilja driva utvecklingen så pass mycket att man kan vara före andra, för att på så sätt vinna konkurrensfördelar säger han och utvecklar:
– Att försöka parallellt med mitt arbete där det handlar om att utveckla laget “så här ska vi jobba”. Men parallellt med det också som individ tänka, “vad kommer vara vinnande om två år?” Det är ingenting som spelarna behöver höra. De ska vara fokuserade på “vad är det vi ska använda i år?”. Men någonstans behöver jag själv parallellt med det tänka, “vad är nästa steg”. För att det är en färskvara, det är så otroligt mycket konkurrens i det här, folk kommer hela utmana varandra. Som tränare behöver man hela tiden vara varse om att “okej, vi kanske vinner matcher i dag, kan vi vinna likadant om två år?”. Kanske inte, någon kommer försöka utmana oss. Och sedan försöka driva sin utveckling så.
Den här artikeln handlar om: