BRANDMANNEN. I dag följer Lill-Foppa Giffarna från läktaren och sonen på tv. Kroppen håller han i trim genom att lira innebandy, tennis och badminton med kollegorna på Räddningstjänsten. …

LÅNGLÄSNING: Dagens allsvenska stjärnor imponerar inte – ”Absolut för bortskämda”

FOTBOLLDIREKT – ALLSVENSKANS HISTORIA – DEL 3:

Av tre generationer Forsberg är landslagsstjärnan Emil Forsberg den allra största framgångssagan. Men ännu har han en bit upp till farsans kultstatus i Gif Sundsvall. I en lång intervju med FD berättar Leif “Lill-Foppa” Forsberg om känslorna att gå upp med Giffarna tre gånger, den misslyckade tiden i Blåvitt, hans pensionerade tröjnummer, Guldbollen och Emils kommande klubbval.

Namn: Leif ”Lill-Foppa” Forsberg
Ålder: 54 (född 1963)
Bor: Sundsvall
Position: Anfallare
Klubbar som spelare: GIF Sundsvall (1980-1987), IFK Göteborg (1988-1989), GIF Sundsvall (1990-2001)
Klubbar som tränare: GIF Sundsvall tipselit (2002-2004), Alnö IF
Meriter som spelare: Allsvenskt spel med GIF Sundsvall (över 400 matcher och 143 mål) och IFK Göteborg. 7 OS-landskamper. Debuterade som 17-åring 1980 och avslutade karriären vid 38 års ålder 2001.
Gör idag: Jobbar som brandman på Räddningstjänsten i Sundsvall. ”Går i pension om tre år, ska blir jäkligt skönt”.

LÄS MER: DEL 1 MED MFF-LEGENDAREN HÅKAN LINDMAN

LÄS MER: DEL 2 MED BLÅVITT OCH DIF-IKONEN STEFAN REHN

– Vi spelade i alla fall kvartsfinal i Europacupen mot Steaua Bukarest. Det är väl det enda jag klått Emil på, säger han till FotbollDirekt.se och skrattar. 

Emil “Mini-Foppa” Forsbergs fotbollstalang finns onekligen i blodet.

Farfar Lennart “Foppa” Forsberg var en fruktad vänsterinner som spelade i Gif Sundsvall och Djurgården under 40- och 50-talet och ingen annan spelare har gjort fler matcher för Giffarna än pappa Leif “Lill-Foppa” Forsberg.

Emils braksuccéer i Malmö FF, landslaget och RB Leipzig till trots, så har han fortfarande en bra bit upp till farsans ikonstatus i Giffarna. Det blev till slut över 400 matcher och 143 mål för stadens lag innan karriären avslutades 2001. Än i dag hänger Leif Forsbergs tröja nummer 10 pensionerad på Idrottsparken.

– Ja, den hänger kvar där ännu även fast några kanske vill ta ned den (skratt). Det är klart att det är kul och känns lite overkligt. Men det är väl ett tecken på att man gjort något bra för den här klubben, säger han till FotbollDirekt.se.

TRÖJAN. Giffarna är en av få klubbar som pensionerat ett tröjnummer. Ingen får använda Leif Forsbergs nummer 10.

Forsberg var en fruktad toppstriker som med sin snabbhet och känsla för målet oroade försvarare både i landets högsta och näst högsta division.

– Jag var rätt snabb och gjorde en del mål. Men tittar man på statistiken så gjorde jag faktiskt mer assist än mål. Nej, jag var ingen diva utan mer en lagspelare.

17 år gammal – precis som sin pappa Lennart och sin son Emil – debuterade han i Giffarnas a-lag. Att satsa på fotbollen var det aldrig någon tvekan om med tanke på att sporten låg nära hjärtat hos familjen Forsberg.

– För mig fanns det inget annat. Jag åkte slalom på vintrarna, men annars var det fotboll hela ungdomen. Jättemycket spontanfotboll.

Giffarna spelade i motsvarande superettan året då Leif debuterade borta mot Gefle 1980. I 17-18 årsålder gick han in och ut i startelvan, men 1981 åkte laget ur division 2 Norra (dåvarande superettan) och var under flera års tid stadens andralag bakom IFK Sundsvall. Efter ett par säsonger i division 3 lyckades Giffarna ta sig upp igen och tillsammans med en stomme från Giffarnas juniorlag gick klubben rakt igenom division 2 och upp i allsvenskan genom seriesegern 1986.

– Det var riktigt skoj med tanke på att vi var ett gäng som hållit ihop ända sedan juniortiden. Vi värvade såklart in några utifrån, men stommen bestod av lokala spelare och hade Anders Grönhagen (tidigare spelare i klubben) som tränare.

ALLSVENSK DEBUT. 1987 är första året Leif Forsberg spelar allsvenskan. Här i 3-1-förlusten mot MFF.

I det allsvenska Sundsvallslaget fanns en viss Tomas Brolin. Mittfältaren hade flyttat från Hudiksvall upp till Sundsvall för att gå fotbollsgymnasiet. Precis som för “Lill-Foppa” fick han chansen i a-laget vid 17 års ålder i en match mot Elfsborg, och blev klubben trogen i tre säsonger innan flyttlasset gick till IFK Norrköping.

– Det är klart att man såg att det fanns talang. Men att förutse att han skulle bli en av Sveriges bästa spelare genom tiderna, det var svårare. Han var hyfsad redan då men att han skulle bli en världsspelare var svårt att föreställa sig. Året efteråt gick jag till IFK Göteborg och det var väl då Brolin slog igenom på riktigt och var riktigt bra i Giffarna.

Blåvitt, ja. 1987 vann man UEFA-cupen för andra gången efter att ha slagit ut Inter i kvarten, Swarowski Tirol i semin och vunnit mot Dundee United i finalen. Dessutom blev IFK svenska mästare samma år och i laget fanns spelare som Thomas Wernerson, Roland Nilsson, Michael Andersson, Glenn Hysén och Stefan Pettersson för att nämna några namn.

KLAR FÖR MÄSTARNA. Leif drar på sig Blåvitt-tröjan för första gången 1988.

Lill-Foppa hade varit en vital del av det Giffarna som tagit sig från dagens division 1 till allsvenskan igen. 1987 gjorde han sju mål på 22 matcher, gjorde landslagsdebut och fångade därför storklubbens ögon. Förväntningarna var höga, men de två säsongerna i Göteborg blev inte som han hade hoppats på.

– De vann allt året innan jag kom och började vinna igen med Roger Gustafsson när jag lämnade. Det var riktigt segt och inte vad man hade hoppats på. Vi hade ett bra lag men fick inte till det, tränarna (Kjell Pettersson, Glenn Holm) hade inte riktig koll på mig som spelare. Det var Gunder Bengtsson som värvade mig och jag gjorde en del mål. Men sedan tappade jag formen. De ville att jag skulle spela på ett annat sätt än jag gjorde i Sundsvall och vi klickade inte riktigt. Jag försökte anpassa mig men var inte tillräckligt bra heller. Andra året fick jag problem med menisken i ett knä.

MISSLYCKADE ÅR. 1988-89 blev inga minnesvärda år för IFK Göteborg.

Klubben var bäst i Sverige när han kom dit och med nya spelare som Thomas Ravelli, Kenneth Andersson och Pontus Kåmark var resultaten inte tillräckliga för en klubb av den digniteten. Men Forsberg krigade på och fick i alla fall vara med om att gå långt i Europacupen.

– Vi hade ett bra lag med 8-9 landslagsmän men lyckades aldrig få till det. Det var lite synd. Men vi spelade i alla fall kvartsfinal i Europacupen mot Steaua Bukarest. Det är väl det enda jag klått Emil på (skratt). Att gå långt i det som är dagens Champions League.

LYCKLIGT PAR. Anna och Leif bodde två år i Göteborg innan Sundsvall kallade på nytt.

Men Lill-Foppa hade fått nog. Paret Leif och Anna hade fått sitt första barn Lisa och han hade möjlighet att gå tillbaka till sitt civila jobb i Sundsvall.

– Jag hade kvar jobbet och vi valde att flytta hem. Det var väl ett tryggt val på något sätt. Om det hade sett ut som i dag där alla är professionella spelare så hade man kanske tänkt annorlunda.

Inte ens i de regerande svenska mästarna var spelarna professionella på den tiden, och i Gif Sundsvall fick Forsberg aldrig vara med om att vara heltidsproffs innan han slutade med fotbollen 2001.

– Året efter var första gången Giffarna heltidsanställde spelarna. Men under min tid räckte aldrig pengarna till för det. Men det gick bra och fungerade med mitt jobb på Räddningstjänsten. Jag kunde jobba fulltid och träna två gånger om dagen ibland ändå. Så länge det var kul var det inga problem alls.

Sundsvall var tidiga med den fullstora inomhushallen Nordichallen (invigning 1992) men under hela Forsbergs fotbollsuppväxt var det gymnastikhallar och uppvärmt grus som gällde på vintrarna. Att inte få ens i närheten av en heltidslön på kontot för det, var inget man på den tiden gnällde över, menar Forsberg.

– Vi hade ju spillvärmeplanen som gjorde att vi kunde träna på uppvärmt grus hela vintrarna. Det var kanon för oss och vi hade det faktiskt bättre än Stockholmslagen på den punkten. Sedan var Sundsvall tidiga med att få konstgräs. Jag minns att vi spelade några matcher på Västhagen när Idrottsparken skulle läggas om. Jag tror det var 1991. Det var en sådan där nålfiltsmatta, var stenhård och gjorde skitont när man tacklade. Men den var grön!

Är spelarna i dag bortskämda?

– De är absolut bortskämda. I dag så gnäller spelarna när det är kallt ute. Många är tyvärr väldigt curlade. De får kläder, skor, frukost… allt är upplagt för dem på ett helt annat sätt. Sedan förstår jag också att fotbollsklubbar i dag är mer som företag och att det är spelarnas jobb. Om det är till det bättre eller till det sämre. Ibland är det bra att ta eget ansvar också.

Under sina drygt 20 år i Giffarnas tjänst som spelare fick Forsberg vara med om att gå upp till allsvenskan vid tre tillfällen.

– Giffarna var inget stabilt lag på den tiden utan vi åkte upp och ned med jämna mellanrum. Nu är det lite bättre i dag men problemet har alltid varit att få ekonomin att gå ihop och kunna ersätta bra spelare som försvinner.

Vilka är de bästa minnena från din karriär? 

– Ett är definitivt 1987. Att få gå upp i allsvenskan med många av spelarna jag lirade ihop med i pojk- och juniorlaget. Att få lira allsvenskan för första gången och att få göra det med ett sådant gäng var ju en barndomsdröm. Seriesegrarna sticker ju ut, så är det.

OS-KVAL. Lill-Foppa poserar med förbundskapten Benny Lennartsson efter 1-0-segern mot Irland 1987.

– Sedan gjorde jag ju sju OS-landskamper också. Visst, det var inte samma som a-landslaget, men att få dra på sig Sverigetröjan var givetvis stort. Jag spelade alla kvalmatcher till OS 88 i Seoul utom första och sista. När det väl kom till kritan fick jag inte följa med till Sydkorea. Klart att det var surt, men med spelare som Brolin och Dahlin som konkurrenter så fick man köpa det.

På frågan om vilken upplaga av Gif Sundsvall som var den bästa han spelat i:

– Vi var nog allra bäst mitt sista år 2001 (slutade elva) när vi hade spelare som Andreas Yngvesson, Fredrik Sundfors, Lunkan (Fredrik Lundqvist), Cain Dotson, Hasse Bergh och Joel Cedergren.

GIF SUNDSVALL 2001.

– Även 1990 hade vi ett riktigt bra lag i division 2 (motsvarande superettan). Gunnar Samuelsson, Dick Lidman och Jonas Lundgren i målet. Vi vann serien och jag minns att vi kunde vinna matcher med 10-0, 8-0. Det var i näst högsta divisionen så vi måste ju ha varit rätt bra.

Hur var publikintresset i Sundsvall på 80-90-talet? 

– Som i dag. Går det bra så kommer folket. Vi hade ändå hyfsat mycket publik. Innan de byggde om IP så kunde vi ha 8 000-10 000 på matcherna i bland. Men det var samma som det är nu, det måste gå bra annars kommer inte folk. Jag tycker att det är lite tragiskt. Som i fjol när svenska mästarna (MFF) kommer på besök och det inte ens är 4000 där. Det är lite synd att intresset är så ljummet.

Vad ska man göra för att förändra det? 

– Det går inte. I mina ögon så beror det på att det saknas genuint fotbollsintresse i stan. Det är samma i hockeyn, när det går bra så kommer publiken. Sedan kan jag förstå att det inte är så kul att titta på fotboll i oktober när det är tre grader ute.

Hur ser du på Östersunds framgångar. Det är väl lika kallt, om inte ännu kallare, där och ändå kommer publiken? 

– De är inne i en framgångssaga just nu och det är ju helt nytt för dem med allsvenskan. Vi har ju historia i Sundsvall och har varit uppe i allsvenskan många gånger genom åren. I Östersund är det lite nyhetens behag. Man får nog utvärdera det efter att par år när de måste fylla på med nya spelare. Sedan missunnar jag dem absolut inte, tvärt om! Det är bättre att det spelas fotboll i Östersund än ännu ett lag i södra Sverige. Derbyna är ju en extra krydda dessutom.

Bästa spelarna du lirade med? 

– Svår fråga. I Giffarna vill jag nog säga Gunnar Samuelsson. Brolin blev ju otroligt bra, men var en liten tuss när vi lirade ihop. I Göteborg var Micke Andersson och Stefan Pettersson på en otroligt hög nivå.

Sista åren spelade Leif Forsberg utan korsband i ena knät och med trasiga ledband i fötterna. Men det var aldrig något som fick honom att vika ned sig och karriären avslutades vid 38 års ålder.

– Det var egentligen mina tio sista år som spelare. Det var glapp i knät, men det gick ju. Att det gjorde lite ont fick man ta. Jag hämmades inte heller av det och hade det gjort alldeles för ont så hade jag ju slutat tidigare. Hemligheten var att träna upp musklerna runt knät. Jag hade ingen aning om att det var så trasigt förrän läkarna sa det. Knät är ständigt inflammerat. I dag får man halta lite ibland men man gör ju sina egna val. Det är inte så att jag är helt förstörd, jag kan ju lira tennis och badminton till exempel. Men ibland kan man vakna på natten och då hänger inte underbenet med riktigt. Det är väl åldern som tar ut sin rätt…

BRANDMANNEN. I dag följer Lill-Foppa Giffarna från läktaren och sonen på tv. Kroppen håller han i trim genom att lira innebandy, tennis och badminton med kollegorna på Räddningstjänsten.

Kan du sakna fotbollen?

– Nej, inte på det sättet. Jag spelade ju så jäkla länge och så länge jag tyckte det var kul. Sedan kanske alla inte tyckte att det var kul att jag spelade så länge (skratt). Fotboll har alltid handlat om glädje för mig. Glädje för att träna och spela match, och den hade jag fram tills jag var 38 år gammal. Jag är nöjd med min karriär.

Åtta år efter att Lill-Foppa lagt skorna på hyllan debuterar sonen Emil för Giffarna i superettan 2009 och i dag är “Mini-Foppa” landslagets kanske största stjärna och kopplas samman med en flytt till storklubbar som Milan och Arsenal. Men någon spikrak resa var verkligen inte för Forsberg den yngre. Det dröjde sent in på junioråren innan Emil tog en ordinarie tröja i Giffarnas juniorlag och samarbetsklubb i divison 3.

– Han var ju otroligt liten fram till 15-16 års ålder. Då fick han muskler. Han var bra med bollen men väldigt liten rent muskelärt. Sedan hände något.

DÄR RESAN BÖRJADE. Emil Forsberg debuterade som 17-åring i Superettan 2009. Fyra år senare spelar han i MFF och står i GIF-klacken under en match mot Landskrona.

Emil Forsberg var även en innebandytalang och ett tag fanns tankar på att satsa på den sporten i stället.

– Där var det inte samma fokus på styrka och storlek. Emil var kvick och hade bollkänsla. Han tyckte det var kul med båda sporterna, men länge gick det ju bättre i innebandyn.

Mini-Foppa kom inte med på elitpojklägret i Halmstad, men lyckades trots det slå igenom i Giffarna, bli värvad till Malmö FF där han vann två SM-guld innan sagan fortsatte i RB Leipzig.

– Även i Giffarna hade han svårt att ta plats. De tyckte han var för liten i nån DM-match och det är klart att han blev ledsen och inte tyckte det var så kul. En säsong med juniorlaget åkte de land och rike runt utan att vinna en match och han kunde sitta på bänken. Men han hade alltid glädje för fotbollen och kämpade på, han bet ihop.

GALEN SUCCÉ. Ingen hade kunnat förutspå Emil Forsbergs utveckling.

Hur stöttade du och familjen honom under den perioden?

– Det är bara att vara positiv. Nu får du visa att de har fel, ungefär. Jag sa åt honom att bita ihop och det gjorde han. Resultaten kom och tittar man nu har det gått ganska bra får man säga.

Leif Forsberg, som var tipselittränare i Giffarna i ett par säsonger efter karriären, tycker att dagens ungdomsspelare måste ha mer tålamod.

– Det gäller att vara bra i rätt tillfälle också. Att ta chansen när man får den. I grund och botten är det inte svårare än att du kommer få chansen om du är tillräckligt bra. Men spelare i dag har inte samma tålamod. Så fort de hamnar på sidan i unga år så är det tränarens fel och man kanske byter klubb. Då gäller det att vara stark mentalt och visa att tränaren har fel i stället för att skylla ifrån sig. Vissa utvecklas senare, så är det bara, och alla måste inte slå igenom som 16-17-åringar utan det går bra att göra det när man är 20 år gammal också.

LANDSLAGSSTJÄRNA OCH KVALHJÄLTE

Efter 2017 års säsong skulle Guldbollen delas ut och storfavorit var Emil Forsberg. I sin första Bundesligasäsong slog han assistrekord i ligan, och stod dessutom för flest framspelningar i alla stora europeiska ligor, när nykomlingen RB Leipzig slutade tvåa i ligan bakom Bayern München och tog sig till Champions League för första gången i klubbens historia. Dessutom hade han varit tongivande i landslagets VM-kval som slutade med playoffseger mot Italien. Priset gick som bekant till Andreas Granqvist i Krasnodar i stället.

– Jag är helt klart part i målet, men jag tycker att Emil skulle ha haft den. Ser man på hela säsongen så var han bäst. Jag vill absolut inte missunna “Granen” men Emil vann poängligan i en av världens absolut bästa ligor, gjorde flertalet mål för landslaget och fick pris som matchens bästa spelare hemma mot Italien. Men jag sa det igen: “Nu får du visa att du ska ha den nästa gång i stället”. Nu är det där historia och jag tror inte att han funderar så mycket över det nu. Det är som med Jerringpriset på Idrottsgalan. Det blir en del skriverier ett tag men folk går glömmer snabbt och går vidare. Där är ett pris man får och inget man tänker på under året.

Hur mycket lägger du dig i hans karriär? 

– Vi brukar prata lite innan och efter matcherna. Ja, vi pratar nog flera gånger i veckan men det är inte så att jag kommer med några större analyser. Man får inte säga för mycket för då tycker han bara att jag är jobbig (skratt).

När Leif Forsberg först fick höra om RB Leipzig intresse för Emil så var han tveksam.

– Det är klart att man funderade lite på vad det var för klubb. Men de visade verkligen att de trodde på honom. Både genom att betala stora pengar och förklara för honom vilken roll han skulle ha i klubbens strävan att bli ett topplag i Bundesliga. Han kunde ju gått till Salzburg också men kände att Tyskland var ett bättre fönster. Leipzig ville satsa och Ralf Rangnick (manager) var oerhört tydlig i vilken roll han såg för Emil. Det är såklart skönt att höra när man kommer till en ny klubb.

Emil Forsberg har det senaste året ryktats till klubbar som Milan, Manchester United och Arsenal. För pappas skull hade det dock inte varit fel om Liverpool hörde av sig med ett bra bud.

– Jag läste det där om Arsenal och det snacket är ju lite jobbigt eftersom jag håller på Liverpool (skratt). Jag lyckades få Emil att börja hålla på Liverpool också så vi följer dem. Skulle det bli Arsenal får man gilla det också, men Liverpool vore såklart roligt.

– Sedan ryktas det mycket hela tiden. Emil behöver inte ha bråttom. Han spelar i en toppklubb i en av världens bästa ligor, är en viktig spelare där och så kommer det ett VM i sommar. Naturligtvis kan det bli en flytt någon gång i framtiden men jag tycker inte han behöver stressa med tanke på den position han har i Leipzig lag.

Hur stolta är familjen Forsberg?

– Klart man är stolt som en tupp. Det är hela familjen och släkten. Det är lite overkligt att den där lilla tussen som var rädd för allting kommit så långt i dag. Vi är jättestolta och följer honom överallt. Ja, det blir ju lite som en saga i och med att han började i den tyska andradivisonen också.

SHERIFFEN. Leif Forsbergs förre lagkamrat Joel “Sheriffen” Cedergren är huvudtränare för Giffarna.

Leif Forsberg har full koll på Giffarna i dag och följer matcherna på plats. Att klubben behåller sin allsvenska status ser han som oerhört viktigt.

– Det är jätteviktigt att stadens största affischnamn Gif Sundsvall är kvar i allsvenskan. Vi har en bra ungdomsverksamhet där många vill flytta hit för att spela. Kan Östersund lyckas så kan vi. De har genererat mer pengar, men vi i Sundsvall måste lösa det med egna produkter om vi ska fungera över tid. Speciellt med tanke på den ekonomiska situationen där vi har svårt att locka hit de bästa spelarna. I dag finns många duktiga ungdomsspelare i klubben och det gäller att ge dem chansen, vilket jag tycker Giffarna gjort bra de sista åren. Det gäller att få fram något guldkorn då och då som man sälja och tjäna pengar på.

Med Forsbergs förre lagkamrat Joel Cedergren som tränare har Giffarna gått mot att bli ett mer spelförande lag med spanska influenser.

– Joel ville nog spela den fotbollen som aktiv, men han själv var bäst på att bryta och brunka. Förra säsongen var det lite för ojämna insatser och jag kan tycka att de borde spela lite rakare för att ta sig till hetare målchanser. De har en del att utveckla men jag tror och hoppas att de kan bli jämnare än i fjol och undvika den absoluta bottenstriden.

Med tanke på din ikonstatus så måste du ha en egen loge på hemmamatcherna?

– Haha nej, någon loge har jag inte. Jag har inte ens en egen plats.

Borde du inte ha det?

– Det tycker jag inte. Det finns alltid platser över ändå (skratt).

Åker du till Ryssland i sommar?

– Jag kommer se Sverige-Tyskland i Sotji. Det var den enda jag hade råd med (skratt). De andra matcherna är ju i riktiga små öststäder med tre-fyra hotell. Sedan är det så jäkla långt mellan matcherna, jag tror det är 300 mil mellan andra och tredje matchen och flygbolagen har höjt priserna med 1000 procent. Vi får helt enkelt se resten på tv. Det är inte så tokigt det heller.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
fredag 02 december
16:00 Sydkorea - Portugal VM
16:00 Ghana - Uruguay VM
19:15 Hoffenheim - Bayern München Bundesliga, damer
20:00 Serbien - Schweiz VM
20:00 Kamerun - Brasilien VM
21:30 Granada - Alaves LaLiga2
lördag 03 december
10:00 Freiburg - Duisburg Bundesliga, damer
13:00 Wolfsburg - Eintracht Frankfurt Bundesliga, damer
13:30 Sunderland - Millwall Championship
13:30 Manchester Utd - Aston Villa Women’s Super League
13:30 Thisted - Bröndby Danska ligan, damer
13:30 Kolding - Köge Danska ligan, damer
13:30 Århus - Nordsjælland Danska ligan, damer
13:30 Fortuna Hjörring - Sundby Danska ligan, damer
14:30 Inter - Juventus Serie A, damer
16:00 Nederländerna - USA VM
18:30 Gijon - Las Palmas LaLiga2
20:00 Argentina - Australien VM
söndag 04 december
13:30 Wycombe - Portsmouth League One
13:30 Reading - Tottenham Women’s Super League
14:30 Milan - Roma Serie A, damer
16:00 Frankrike - Polen VM
20:00 England - Senegal VM
21:00 Levante - Malaga LaLiga2
måndag 05 december
16:00 Japan - Kroatien VM
20:00 Brasilien - Sydkorea VM
tisdag 06 december
16:00 Marocko - Spanien VM
19:00 Real Oviedo - Las Palmas LaLiga2
20:00 Portugal - Schweiz VM
onsdag 07 december
19:00 Huesca - Andorra CF LaLiga2
21:00 Tenerife - Alaves LaLiga2
torsdag 08 december
18:45 KS Vllaznia - PSG UEFA Champions League, damer
18:45 Wolfsburg - Roma UEFA Champions League, damer
20:15 Gillingham - Dag & Red FA-cupen
21:00 Malaga - Granada LaLiga2
21:00 Real Madrid - Chelsea UEFA Champions League, damer
21:00 St Polten - Slavia Prag UEFA Champions League, damer
fredag 09 december
19:15 Eintracht Frankfurt - Potsdam Bundesliga, damer
20:00 Nederländerna - Argentina VM
lördag 10 december
13:00 Blackburn - Preston Championship
14:00 Bayern München - Bayer Leverkusen Bundesliga, damer
14:30 Sassuolo - Milan Serie A, damer
16:00 Swansea - Norwich Championship
21:00 Real Zaragoza - Huesca LaLiga2
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 BK Häcken 30 18 10 2 32 64
2 Djurgårdens IF 30 17 6 7 30 57
3 Hammarby IF 30 16 8 6 33 56
4 Kalmar FF 30 15 6 9 14 51
5 AIK 30 14 8 8 9 50
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Elfsborg 30 13 10 7 20 49
7 Malmö FF 30 13 7 10 10 46
8 IFK Göteborg 30 14 3 13 3 45
9 Mjällby AIF 30 11 10 9 0 43
10 IFK Värnamo 30 9 10 11 -13 37
11 IK Sirius 30 9 8 13 -11 35
12 IFK Norrköping 30 8 10 12 -2 34
13 Degerfors IF 30 7 10 13 -17 31
14 Varbergs BoIS 30 8 7 15 -26 31
15 Helsingborgs IF 30 4 5 21 -30 17
16 GIF Sundsvall 30 4 2 24 -52 14

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten