Sök

LÅNGLÄSNING: AIK-favoriten vill inte glömma – men kan inte lova comeback

LOULÉ. Förre AIK-mittbacken Niklas Backman “kastade bort” sin landslagschans när han drog till Kina. I dag är det Danmark och Ålborg som gäller – men det är trots allt ingen bitter 29-åring som FD träffar i Portugal. Det blev ett långt samtal om Allsvenskan, kapprustningen, Micke Stahre och (icke)kontakterna med AIK.
– Väldigt lite, man tänker alltid att det ska pågå men det är sällan att det blir riktigt så, säger han till FotbollDirekt.se.

Det är försäsong och det är i Portugal.

På en träningsanläggning träffar jag en spelare jag tidigare haft väldigt bra koll på. Niklas Backman spelade i Skiljebo, året var 2007 och serien var division 1 norra. På den tiden arbetade jag som scout och fattade direkt tycke för den kraftfulle mittbacken.

Nu elva år senare har det hänt mycket.

Väsby United, AIK, en vända till Kina och nu i danska Århus. Lägg till ett par landskamper via januariturnéerna. Det är med glädje jag möter den på sidan av planen så ödmjuke Niklas Backman.

Jaha Niklas, nu är du med Århus på träningsläger i Portugal, hur känns det?

– Jo, det känns bra. Det är skönt att vara här, jag missade förra årets läger på grund av en skada och jag var då borta i några månader tyvärr. Nu känns det bra. Jag var petad några månader men vi har bytt tränare och sedan dess har jag fått spela. Det känns som jag har ett stort förtroende från honom, säger han till FotbollDirekt.se.

TÄCKER SKOTT. Niklas Backman i Väsbytröjan 2008.

Det har hänt lite sedan du lämnade Skiljebo. Du hamnade via Väsby (2008-2009) och AIK (2010-2013) i Dalian i Kina inför 2014?

– Ja, ett lite annorlunda val men det var bra, jag gillade Kina. Det var utvecklande både på och utanför planen. Det var ett märkligt beslut tyckte många men för mig var det ganska givet när det kom upp att ta chansen. Jag hade varit i AIK i fyra hela säsonger och kände att jag behövde något nytt. De erbjudanden jag hade i övrigt var ungefär på samma nivå som AIK så då kände jag att jag ville pröva något helt annat. Jag är väldigt glad att jag gjorde det och jag trivdes väldigt bra där.

Då du ska summera karriären är det i alla fall ett äventyr?

– Ja precis, men det är nog även så att många underskattar fotbollen där bort. Det är stort intresse och vissa matcher hade vi 50.000 åskådare på läktarna, så det är ingen lek! Det är på riktigt men visst, man försvinner lite. Jag var väl inte med i landslaget men det var lite snack när jag spelade i AIK. Jag visste att mitt beslut skulle ge mig minimal chans att komma med men det var andra saker som övervägde och det var ett enkelt beslut. Dock var det ett tufft beslut att lämna AIK som jag hade en fantastisk tid i.

Hur var det rent socialt och kulturellt att anpassa sig till Kina?

– Första tiden var tufft, speciellt för min flickvän, min nuvarande fru, men sen kom vi in i det. Man skaffar sig en krets med de övriga utlänningarna som är i laget. Vi kom i i det och andra året var ju Mikael Stahre coach och även Mattias Ranegie anslöt. Det var ett toppenår kan jag säga.

Sen tog Kina-äventyret slut, hade du många alternativ då?

– Mycket och mycket. Jag hade ett par alternativ, mest i Skandinavien och en möjlighet att stanna i en annan klubb i Kina, men det blev inte så. Jag pratade en del med Jens Andersson (tidigare sportchef i AIK) som var sportchef här i Århus då och det kändes som en bra helhetslösning. Jag skrev först ett avtal på 1,5 år bara men jag förlängde sedan och har nu avtal till sommaren 2019. Tyvärr blev jag skadad precis efter min förlängning, det var lite segt.

ÅRHUS. I dag spelar Backman i danska Superligan, men sneglar avundsjukt på stämningen på läktarna i Allsvenskan.

Hur tänker du nu då, du har 1,5 år kvar på kontraktet?

-Jag trivs jättebra även om vi som lag inte riktigt har presterat som jag hoppats på. Det finns en enorm potential här, det vet jag. Det finns supportar och sponsorer och potentialen är jättestor. Dessutom är Århus en väldigt fin stad och vi trivs jättebra. Vi har ett bra lag men har inte riktigt fått ut allt så det hade varit väldigt roligt att få vara med om att vara med när det väl vänder. För det kommer det att göra, det är bara en tidsfråga.

– Men man vet aldrig, det är transferfönster och grejer, helt plötsligt vaknar man upp någon annanstans. Men jag trivs jättebra i Århus och Danmark.

Hur är det att spela i Danmark då?

– Tyvärr är det få lag som har supportar i några större mängder, vi har FCK och Bröndby såklart men generellt är det lite tunt. Det är trist och det finns lite få klubbar där det blir den inramning man vill. Mot FCK och Bröndby är det riktigt bra, men annars är det sådär. Man saknar atmosfären.

Hur är fotbollen då, du kan ju jämföra Allsvenskan och Superligan?

-Jag trodde väl lite mer…det här gamla är ju att i Danmark spelar man mer, i Sverige sparkar man långt. Jag skulle säga att det är mer fysiskt i Danmark mer flängigt spel och man-man. I Sverige är det mer taktiskt, den tekniska nivån är ungefär densamma i båda ligorna.

Påminner det lite om Championship i England, att matcherna böljar lite fram och tillbaka?

– Precis så, men det trodde inte jag. Jag trodde att det skulle vara mera “tiki-taka”. Men det är inte så, det smäller mycket mer och du kommer i många en mot en-dueller och det är mer fysiskt.

Men passar inte det dig då?

– Ja, men det har varit väldigt utvecklande, Nisse (Nils-Eric Johansson, AIK) är inte där och räddar upp det om du missar… Det blir mål i stället.

Jag minns ju dig från Skiljebo när du var den fysiska spelare som körde över och igenom allt…?

– Ja, men visst.. men med det spelet får man acceptera att det blir ett par mål extra i baken ibland.

FINBESÖK 2013. AIK:s Niklas Backman och Manchester Uniteds Robin van Persie.

När du väl var på väg tillbaka från Kina, fanns det andra allsvenska alternativ?

– Jag hade en del andra allsvenska alternativ men med tanke på min bakgrund i AIK så.. just då passade inte de alternativen in. Dessutom kände jag att hade jag “kommit hem” då hade jag nog blivit kvar i Sverige så jag kände att jag ville vara ute ett tag till. När man väl har lämnat tryggheten kan man lika gärna köra på .

Den dagen du väl väljer att vända hem är då AIK ditt första val eller..?

– Det är väldigt speciellt när man spelar i AIK, man får en väldigt nära kontakt med både supportar och alla runt omkring. Det är en väldigt speciell klubb att spela i på så sätt. Jag kan ju inte säga att det är i AIK jag ska spela i den dagen jag vänder hem. Det är mycket som ska stämma både för mig och för AIK ska vilja ha mig. Det är svårt att låsa sig.

Har du haft kontakt med AIK under åren utomlands?

– Väldigt lite, man tänker alltid att det ska pågå men det är sällan att det blir riktigt så.

CELSO BORGES. En av de stora stjärnorna under säsongen 2013.

Jag tänker att Björn Wesström är kvar sedan din tid i Väsby?

– Det är inte så att vi någon speciell kontakt, men när vi träffas så pratar vi givetvis men inte mer än så.

Hur länge tror du då att du stannar utomlands?

-Jag har 1,5 år kvar på kontraket och känner mig väldigt pigg och hungrig. Men det är svårt att säga vad som händer som jag sa, det kan hända något imorgon eller jag kan bli kvar i Århus i fyra år till, man vet aldrig. Men jag har ingen klar plan. Mitt kontrakt här är det jag lever efter.

Det är väl skönt ändå att kunna ha ett öppet sinne?

– Ja, fotbollsvärlden har blivit stor. Det är inte det gamla vanliga att gå via allsvenskan till Holland och göra det bra. Sedan till Premier League eller liknande liga, det finns inte längre. Det finns många fler vägar att gå i dagens fotboll vilket är kul.

Ok, vi ska prata lite om nutiden, hur känns förberedelserna inför fortsättningen med Århus?

– Jodå, det känns bra. Vi fick en bra genomkörare igår med de kroatiska ligamästarna där vi lyckades vinna med 2-1 så det var en bra start. Förutsättningarna är hur bra som helst även om arenan igår inte var lika bra som vår träningsplan, den är helt makalös, en av de bästa jag har varit på. Det är ju som en golfgreen! Matchplanen var lite sämre och det var en vind som var svår men förutsättningarna är bra, med ett motstånd som sporrar oss. Inte för bra, men bra det är tuffa matcher. Det vore kul att få möta ett svenskt lag i slutspelsmatchen också..

– Jag hade dock hoppats på lite varmare temperatur, jag badade i poolen igår, jag tror den var tolv grader….

Lite isbad alltså?

– Haha, ja, precis. Nej det är bra. det här är tredje året i rad vi är på den här turneringen så vi kan det mesta här nu.

Det känns som det här är en “riktig” turnering?

– Ja, jag har varit på La Manga förut men då var det mer juniorerna lirar en match och sen A-laget, det var inte på riktigt. Nu är det ju också så att ligan snart startar om igen, ungefär samtidigt som de svenska lagen startar i svenska cupen.

Vad har du för förhoppningar nu när ni startar om då?

-Ja att…det är svårt. Vi har ju det här topp 6-systemet och dit är det ganska långt för oss just nu men vi hoppas fortfarande såklart. Det finns en chans.

Vad har hänt med FC Köpenhamn?

– Säg det! De tappade ju några spelare innan säsongen men det är märkligt. De har ju den bästa truppen i Skandinavien skulle jag säga. Men det säger också en del om ligan. Det är väl FCK, Bröndby och Midtjylland som ses som bättre än alla andra. Under det kan alla slå alla. Har du ett bra år är du nära toppen, annars kan det vara nära nedflyttning.

EUROPA LEAGUE. Kval mellan AIK – CSKA Moskva. Hårda nypor mot Rasmus Elm.

Du har bra koll på allsvenskan också?

– Ja, jag följer den rätt noga.

Vad säger du om “kapprustningen” som pågår, främst mellan Malmö FF och AIK?

– Det ser riktigt spännande ut, AIK ser ut att få ihop en väldigt spännande trupp de ser i princip kompletta ut även med en bra bredd. Malmö får nog se upp ännu mer i år. Malmö har en stark trupp igen, så det är väl mellan de två det står.

Jag såg Norrköping igår och de kändes vassa redan.

– Ja, absolut. Med många konstgräslag lär de bli farliga, deras spel passar bra för det. Jag vill nog även nämna Elfsborg men ny tränare och allt.

Men IFK Göteborg då, var inte de ute efter dig?

– De fanns med tidigt när jag spelade i Skiljebo och provtränade men det blev ingenting. Men det var nog bra, jag var nog inte redo för det steget då.

Det blev ganska lagom med Väsby och sedan AIK?

– Ja det blev så bra. Jag hade ju Micke Stahre i Väsby och sedan tog han över AIK. Förtroendet var stort hela vägen och det var bra för mig.

Du har ingen “normal” utvecklingskurva?

– Nej, jag har ju gått vägen via seniorlag, den hårda vägen (skratt). Det har varit bra för mig!. Det finns olika vägar.

JANUARITURNÈN 2014. Mittbacken har haft svårt att slå sig in i landslaget sedan dess.

Har du helt släppt tankar på landslaget efter ditt “udda” val att dra till Kina?

– Jag tror nog att jag hade behövt byta klubb hur som helst. Nu med Janne Andersson är det kanske lite annorlunda men då kändes det som ett måste. Allsvenskans status är annorlunda i dag jämfört med den med förre förbundskaptenen. De alternativ jag hade fotbollsmässigt var likvärdiga så..ja, jag tog ett beslut. Jag kunde gått som Bosman, jag kunde förlängt eller de likvärdiga förslagen med AIK eller Kina. Jag valde Kina och kanske försvann chanserna då.

Är det inte så, dessutom, att många svenskar i “bättre ligor” har trassel med speltid?

– Ja precis, det var bättre, eller tuffare, konkurrens på många positioner då. Men landslaget går ju bättre nu ändå. Landslaget är inget jag tänker på, jag är mer ett fan när de spelar.

Camp Sweden?

– Nej, inte den nivån, men ett fan, haha.

Har du någon önskemotståndare i slutspelsmatchen?

– Det vore ju kul med allsvenskt motstånd, Bajen kanske, jag har aldrig mött dem. De var i Superettan när jag var i AIK.

Annars får du kanske chansen vid en återkomst till allsvenskan?

– Ja, man vet aldrig, säger Niklas Backman till FotbollDirekt.se

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
lördag 23 oktober
13:00 Vasalund - Västerås SK Superettan
13:00 Gefle - Hudiksvall Ettan norra
13:00 Brommapojkarna - Sollentuna Ettan norra
13:30 Nürnberg - Heidenheim 2. Bundesliga
13:30 Chelsea - Norwich Premier League
13:30 Fortuna Düsseldorf - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Cardiff - Middlesbrough Championship
13:30 Holstein Kiel - Darmstadt 2. Bundesliga
14:00 Valencia - Mallorca La Liga
15:00 Salernitana - Empoli Serie A
15:00 Jönköping - Örgyte Superettan
15:00 Djurgården - Kalmar Allsvenskan
15:00 Norrby - Öster Superettan
15:30 Arminia Bielefeld - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 RB Leipzig - Greuther Furth Bundesliga
15:30 Bayern München - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Freiburg Bundesliga
16:00 Leeds - Wolverhampton Premier League
16:00 Täby - Sandvikens IF Ettan norra
16:00 Örebro Syrianska - Hammarby TFF Ettan norra
16:00 Everton - Watford Premier League
16:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
16:00 Southampton - Burnley Premier League
16:00 Coventry - Derby County Championship
16:15 Cadiz - Alaves La Liga
17:00 Nantes - Clermont Ligue 1
17:30 Häcken - Halmstad Allsvenskan
18:00 Sassuolo - Venezia Serie A
18:30 Brighton - Manchester City Premier League
18:30 Hertha Berlin - Borussia M'gladbach Bundesliga
18:30 Elche - Espanyol La Liga
19:00 Tondela - Porto Portugisiska ligan
20:30 Schalke - Dynamo Dresden 2. Bundesliga
20:45 Bologna - Milan Serie A
21:00 Lille - Brest Ligue 1
21:00 Athletic Bilbao - Villarreal La Liga
21:30 Sporting Lissabon - Moreirense Portugisiska ligan
00:00 Columbus Crew - New York Red Bulls MLS
01:30 New York City FC - DC United MLS
01:30 Philadelphia Union - Nashville SC MLS
01:30 Toronto FC - Montreal Impact MLS
söndag 24 oktober
02:00 Inter Miami CF - FC Cincinnati MLS
02:00 Minnesota United FC - Los Angeles FC MLS
02:00 Chicago Fire - Real Salt Lake MLS
03:00 Colorado Rapids - Portland Timbers MLS
04:00 LA Galaxy - FC Dallas MLS
04:00 San Jose Earthquakes - Vancouver Whitecaps MLS
12:30 Atalanta - Udinese Serie A
13:00 Akropolis - Landskrona Superettan
13:00 Piteå - Karlstad Ettan norra
13:00 St Mirren - Rangers Skottland Premiership
13:00 Nice - Lyon Ligue 1
13:30 Sandhausen - Werder Bremen 2. Bundesliga
14:00 Bröndby - Köpenhamn Superligaen
14:00 Sevilla - Levante La Liga
15:00 Lens - Metz Ligue 1
15:00 Rennes - Strasbourg Ligue 1
15:00 Reims - Troyes Ligue 1
15:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
15:00 Fiorentina - Cagliari Serie A
15:00 Brage - GIF Sundsvall Superettan
15:00 West Ham - Tottenham Premier League
15:00 Verona - Lazio Serie A
15:00 Lorient - Bordeaux Ligue 1
15:00 IFK Haninge - Umeå Ettan norra
15:00 Hammarby - Östersund Allsvenskan
15:00 Mjällby - IFK Göteborg Allsvenskan
15:00 Brentford - Leicester Premier League
15:30 Köln - Bayer Leverkusen Bundesliga
16:00 Dalkurd - Assyriska IF Ettan norra
16:00 Sylvia - IFK Luleå Ettan norra
16:15 Barcelona - Real Madrid La Liga
16:45 Ajax - PSV Eredivisie
17:00 Monaco - Montpellier Ligue 1
17:30 AIK - Norrköping Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Union Berlin Bundesliga
17:30 Manchester U - Liverpool Premier League
17:30 Varberg - Malmö Allsvenskan
18:00 Roma - Napoli Serie A
18:00 Midtjylland - SönderjyskE Superligaen
18:30 Real Betis - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Bochum - Eintracht Frankfurt Bundesliga
20:45 Inter - Juventus Serie A
20:45 Marseille - Paris SG Ligue 1
21:00 Atletico Madrid - Real Sociedad La Liga
23:00 Austin FC - Houston Dynamo MLS
01:30 Orlando City SC - New England Revolution MLS
måndag 25 oktober
19:00 IFK Värnamo - Falkenberg Superettan
19:00 Örebro - Degerfors Allsvenskan
19:00 Ålborg - Viborg Superligaen
21:00 Getafe - Celta Vigo La Liga
tisdag 26 oktober
18:30 Spezia - Genoa Serie A
18:30 Venezia - Salernitana Serie A
19:00 Trelleborg - AFC Eskilstuna Superettan
19:00 Helsingborg - GAIS Superettan
19:00 Alaves - Elche La Liga
20:00 Borussia Dortmund - Ingolstadt Tyska cupen
20:05 Skottland - Sverige Landskamp, damer
20:45 Milan - Torino Serie A
20:45 Queens PR - Sunderland EFL-cupen
20:45 Arsenal - Leeds EFL-cupen
20:45 Chelsea - Southampton EFL-cupen
21:00 Espanyol - Athletic Bilbao La Liga
21:30 Villarreal - Cadiz La Liga
onsdag 27 oktober
04:30 Los Angeles FC - Seattle Sounders MLS
18:30 Sampdoria - Atalanta Serie A
18:30 Udinese - Verona Serie A
18:30 Juventus - Sassuolo Serie A
19:00 Sirius - Hammarby Allsvenskan
19:00 Mallorca - Sevilla La Liga
19:00 Kalmar - Varberg Allsvenskan
19:00 Malmö - AIK Allsvenskan
19:00 Östersund - Häcken Allsvenskan
19:00 Rayo Vallecano - Barcelona La Liga
20:00 Real Betis - Valencia La Liga
20:45 Preston - Liverpool EFL-cupen
20:45 Leicester - Brighton EFL-cupen
20:45 Stoke - Brentford EFL-cupen
20:45 West Ham - Manchester City EFL-cupen
20:45 Stuttgart - Köln Tyska cupen
20:45 Empoli - Inter Serie A
20:45 Cagliari - Roma Serie A
20:45 Borussia M'gladbach - Bayern München Tyska cupen
20:45 Burnley - Tottenham EFL-cupen
20:45 Lazio - Fiorentina Serie A
20:45 Hibernian - Celtic Skottland Premiership
21:00 Nice - Marseille Ligue 1
21:30 Real Madrid - Osasuna La Liga
01:30 Atlanta United - Inter Miami CF MLS
01:30 New York City FC - Chicago Fire MLS
torsdag 28 oktober
02:00 FC Dallas - Real Salt Lake MLS
04:00 Portland Timbers - San Jose Earthquakes MLS
04:00 Vancouver Whitecaps - Minnesota United FC MLS
19:00 Norrköping - Mjällby Allsvenskan
19:00 Celta Vigo - Real Sociedad La Liga
19:00 Halmstad - Örebro Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
19:00 Degerfors - Elfsborg Allsvenskan
20:00 Granada - Getafe La Liga
20:45 Napoli - Bologna Serie A
21:30 Levante - Atletico Madrid La Liga
fredag 29 oktober
18:30 Heidenheim - Schalke 2. Bundesliga
19:00 Umeå - Morön Elitettan
19:00 Täby - Brommapojkarna Ettan norra
20:30 Hoffenheim - Hertha Berlin Bundesliga
20:45 Queens PR - Nottingham Forest Championship
21:00 Paris SG - Lille Ligue 1
lördag 30 oktober
13:00 Lindome - Assyriska IK Ettan södra
13:00 AIK - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Sundsvall - Jitex Elitettan
13:00 Tvååkers IF - Österlen Ettan södra
13:00 Sollentuna - IFK Haninge Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Utsikten Ettan södra
13:00 Qviding FIF - Lunds BK Ettan södra
13:30 Dynamo Dresden - Sandhausen 2. Bundesliga
13:30 Hannover 96 - Erzgebirge Aue 2. Bundesliga
13:30 Werder Bremen - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Fulham - West Bromwich Championship
13:30 Leicester - Arsenal Premier League
14:00 Lidköping - Älvsjö Elitettan
14:00 Hammarby - Linköping Allsvenskan, damer
14:00 Elche - Real Madrid La Liga
14:00 Alingsås FC - Bollstanäs Elitettan
15:00 Torns IF - Oskarshamns AIK Ettan södra
15:00 Västerås SK - Örgyte Superettan
15:00 Sirius - Malmö Allsvenskan
15:00 Brommapojkarna - Mallbacken Elitettan
15:00 Ljungskile - FC Linköping City Ettan södra
15:00 Varberg - Östersund Allsvenskan
15:00 Atalanta - Lazio Serie A
15:00 Kalmar - Uppsala Elitettan
15:30 Freiburg - Greuther Furth Bundesliga
15:30 Inter - Juventus Serie A, damer
15:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
15:30 Borussia Dortmund - Köln Bundesliga
15:30 Arminia Bielefeld - Mainz Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Wolfsburg Bundesliga
16:00 Newcastle - Chelsea Premier League
16:00 Hudiksvall - Örebro Syrianska Ettan norra
16:00 IFK Malmö - Vänersborgs IF Ettan södra
16:00 Liverpool - Brighton Premier League
16:00 Burnley - Brentford Premier League
16:00 Norrkoping - Borgeby Elitettan
16:00 Stoke - Cardiff Championship
16:00 Manchester City - Crystal Palace Premier League
16:15 Sevilla - Osasuna La Liga
16:30 PSV - Twente Eredivisie
17:00 Metz - St Etienne Ligue 1
17:30 Häcken - Kalmar Allsvenskan
18:00 Verona - Juventus Serie A
18:30 Tottenham - Manchester U Premier League
18:30 Valencia - Villarreal La Liga
18:30 Eintracht Frankfurt - RB Leipzig Bundesliga
19:30 Inter Miami CF - New York City FC MLS
20:30 Hamburg - Holstein Kiel 2. Bundesliga
20:45 Torino - Sampdoria Serie A
21:00 Lyon - Lens Ligue 1
21:00 Barcelona - Alaves La Liga
21:00 Reading - Bournemouth Championship
21:30 Real Salt Lake - San Jose Earthquakes MLS
22:00 New York Red Bulls - Montreal Impact MLS
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 24 14 5 5 17 47
2 AIK 24 14 5 5 14 47
3 Malmö FF 24 13 6 5 23 45
4 IF Elfsborg 24 14 3 7 16 45
5 Hammarby IF 24 11 7 6 8 40
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IFK Norrköping 24 12 3 9 8 39
7 Kalmar FF 24 10 7 7 0 37
8 BK Häcken 24 8 7 9 5 31
9 IK Sirius 24 8 6 10 -14 30
10 Varbergs BoIS 24 7 8 9 -3 29
11 IFK Göteborg 24 7 7 10 -4 28
12 Mjällby AIF 24 6 9 9 1 27
13 Halmstads BK 24 5 11 8 -4 26
14 Degerfors IF 23 7 4 12 -15 25
15 Örebro SK 23 4 4 15 -30 16
16 Östersunds FK 24 3 4 17 -22 13

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten