LÅNGLÄSNING: AIK-favoriten vill inte glömma – men kan inte lova comeback

LOULÉ. Förre AIK-mittbacken Niklas Backman “kastade bort” sin landslagschans när han drog till Kina. I dag är det Danmark och Ålborg som gäller – men det är trots allt ingen bitter 29-åring som FD träffar i Portugal. Det blev ett långt samtal om Allsvenskan, kapprustningen, Micke Stahre och (icke)kontakterna med AIK.
– Väldigt lite, man tänker alltid att det ska pågå men det är sällan att det blir riktigt så, säger han till FotbollDirekt.se.

Det är försäsong och det är i Portugal.

På en träningsanläggning träffar jag en spelare jag tidigare haft väldigt bra koll på. Niklas Backman spelade i Skiljebo, året var 2007 och serien var division 1 norra. På den tiden arbetade jag som scout och fattade direkt tycke för den kraftfulle mittbacken.

Nu elva år senare har det hänt mycket.

Väsby United, AIK, en vända till Kina och nu i danska Århus. Lägg till ett par landskamper via januariturnéerna. Det är med glädje jag möter den på sidan av planen så ödmjuke Niklas Backman.

Jaha Niklas, nu är du med Århus på träningsläger i Portugal, hur känns det?

– Jo, det känns bra. Det är skönt att vara här, jag missade förra årets läger på grund av en skada och jag var då borta i några månader tyvärr. Nu känns det bra. Jag var petad några månader men vi har bytt tränare och sedan dess har jag fått spela. Det känns som jag har ett stort förtroende från honom, säger han till FotbollDirekt.se.

TÄCKER SKOTT. Niklas Backman i Väsbytröjan 2008.

Det har hänt lite sedan du lämnade Skiljebo. Du hamnade via Väsby (2008-2009) och AIK (2010-2013) i Dalian i Kina inför 2014?

– Ja, ett lite annorlunda val men det var bra, jag gillade Kina. Det var utvecklande både på och utanför planen. Det var ett märkligt beslut tyckte många men för mig var det ganska givet när det kom upp att ta chansen. Jag hade varit i AIK i fyra hela säsonger och kände att jag behövde något nytt. De erbjudanden jag hade i övrigt var ungefär på samma nivå som AIK så då kände jag att jag ville pröva något helt annat. Jag är väldigt glad att jag gjorde det och jag trivdes väldigt bra där.

Då du ska summera karriären är det i alla fall ett äventyr?

– Ja precis, men det är nog även så att många underskattar fotbollen där bort. Det är stort intresse och vissa matcher hade vi 50.000 åskådare på läktarna, så det är ingen lek! Det är på riktigt men visst, man försvinner lite. Jag var väl inte med i landslaget men det var lite snack när jag spelade i AIK. Jag visste att mitt beslut skulle ge mig minimal chans att komma med men det var andra saker som övervägde och det var ett enkelt beslut. Dock var det ett tufft beslut att lämna AIK som jag hade en fantastisk tid i.

Hur var det rent socialt och kulturellt att anpassa sig till Kina?

– Första tiden var tufft, speciellt för min flickvän, min nuvarande fru, men sen kom vi in i det. Man skaffar sig en krets med de övriga utlänningarna som är i laget. Vi kom i i det och andra året var ju Mikael Stahre coach och även Mattias Ranegie anslöt. Det var ett toppenår kan jag säga.

Sen tog Kina-äventyret slut, hade du många alternativ då?

– Mycket och mycket. Jag hade ett par alternativ, mest i Skandinavien och en möjlighet att stanna i en annan klubb i Kina, men det blev inte så. Jag pratade en del med Jens Andersson (tidigare sportchef i AIK) som var sportchef här i Århus då och det kändes som en bra helhetslösning. Jag skrev först ett avtal på 1,5 år bara men jag förlängde sedan och har nu avtal till sommaren 2019. Tyvärr blev jag skadad precis efter min förlängning, det var lite segt.

ÅRHUS. I dag spelar Backman i danska Superligan, men sneglar avundsjukt på stämningen på läktarna i Allsvenskan.

Hur tänker du nu då, du har 1,5 år kvar på kontraktet?

-Jag trivs jättebra även om vi som lag inte riktigt har presterat som jag hoppats på. Det finns en enorm potential här, det vet jag. Det finns supportar och sponsorer och potentialen är jättestor. Dessutom är Århus en väldigt fin stad och vi trivs jättebra. Vi har ett bra lag men har inte riktigt fått ut allt så det hade varit väldigt roligt att få vara med om att vara med när det väl vänder. För det kommer det att göra, det är bara en tidsfråga.

– Men man vet aldrig, det är transferfönster och grejer, helt plötsligt vaknar man upp någon annanstans. Men jag trivs jättebra i Århus och Danmark.

Hur är det att spela i Danmark då?

– Tyvärr är det få lag som har supportar i några större mängder, vi har FCK och Bröndby såklart men generellt är det lite tunt. Det är trist och det finns lite få klubbar där det blir den inramning man vill. Mot FCK och Bröndby är det riktigt bra, men annars är det sådär. Man saknar atmosfären.

Hur är fotbollen då, du kan ju jämföra Allsvenskan och Superligan?

-Jag trodde väl lite mer…det här gamla är ju att i Danmark spelar man mer, i Sverige sparkar man långt. Jag skulle säga att det är mer fysiskt i Danmark mer flängigt spel och man-man. I Sverige är det mer taktiskt, den tekniska nivån är ungefär densamma i båda ligorna.

Påminner det lite om Championship i England, att matcherna böljar lite fram och tillbaka?

– Precis så, men det trodde inte jag. Jag trodde att det skulle vara mera “tiki-taka”. Men det är inte så, det smäller mycket mer och du kommer i många en mot en-dueller och det är mer fysiskt.

Men passar inte det dig då?

– Ja, men det har varit väldigt utvecklande, Nisse (Nils-Eric Johansson, AIK) är inte där och räddar upp det om du missar… Det blir mål i stället.

Jag minns ju dig från Skiljebo när du var den fysiska spelare som körde över och igenom allt…?

– Ja, men visst.. men med det spelet får man acceptera att det blir ett par mål extra i baken ibland.

FINBESÖK 2013. AIK:s Niklas Backman och Manchester Uniteds Robin van Persie.

När du väl var på väg tillbaka från Kina, fanns det andra allsvenska alternativ?

– Jag hade en del andra allsvenska alternativ men med tanke på min bakgrund i AIK så.. just då passade inte de alternativen in. Dessutom kände jag att hade jag “kommit hem” då hade jag nog blivit kvar i Sverige så jag kände att jag ville vara ute ett tag till. När man väl har lämnat tryggheten kan man lika gärna köra på .

Den dagen du väl väljer att vända hem är då AIK ditt första val eller..?

– Det är väldigt speciellt när man spelar i AIK, man får en väldigt nära kontakt med både supportar och alla runt omkring. Det är en väldigt speciell klubb att spela i på så sätt. Jag kan ju inte säga att det är i AIK jag ska spela i den dagen jag vänder hem. Det är mycket som ska stämma både för mig och för AIK ska vilja ha mig. Det är svårt att låsa sig.

Har du haft kontakt med AIK under åren utomlands?

– Väldigt lite, man tänker alltid att det ska pågå men det är sällan att det blir riktigt så.

CELSO BORGES. En av de stora stjärnorna under säsongen 2013.

Jag tänker att Björn Wesström är kvar sedan din tid i Väsby?

– Det är inte så att vi någon speciell kontakt, men när vi träffas så pratar vi givetvis men inte mer än så.

Hur länge tror du då att du stannar utomlands?

-Jag har 1,5 år kvar på kontraket och känner mig väldigt pigg och hungrig. Men det är svårt att säga vad som händer som jag sa, det kan hända något imorgon eller jag kan bli kvar i Århus i fyra år till, man vet aldrig. Men jag har ingen klar plan. Mitt kontrakt här är det jag lever efter.

Det är väl skönt ändå att kunna ha ett öppet sinne?

– Ja, fotbollsvärlden har blivit stor. Det är inte det gamla vanliga att gå via allsvenskan till Holland och göra det bra. Sedan till Premier League eller liknande liga, det finns inte längre. Det finns många fler vägar att gå i dagens fotboll vilket är kul.

Ok, vi ska prata lite om nutiden, hur känns förberedelserna inför fortsättningen med Århus?

– Jodå, det känns bra. Vi fick en bra genomkörare igår med de kroatiska ligamästarna där vi lyckades vinna med 2-1 så det var en bra start. Förutsättningarna är hur bra som helst även om arenan igår inte var lika bra som vår träningsplan, den är helt makalös, en av de bästa jag har varit på. Det är ju som en golfgreen! Matchplanen var lite sämre och det var en vind som var svår men förutsättningarna är bra, med ett motstånd som sporrar oss. Inte för bra, men bra det är tuffa matcher. Det vore kul att få möta ett svenskt lag i slutspelsmatchen också..

– Jag hade dock hoppats på lite varmare temperatur, jag badade i poolen igår, jag tror den var tolv grader….

Lite isbad alltså?

– Haha, ja, precis. Nej det är bra. det här är tredje året i rad vi är på den här turneringen så vi kan det mesta här nu.

Det känns som det här är en “riktig” turnering?

– Ja, jag har varit på La Manga förut men då var det mer juniorerna lirar en match och sen A-laget, det var inte på riktigt. Nu är det ju också så att ligan snart startar om igen, ungefär samtidigt som de svenska lagen startar i svenska cupen.

Vad har du för förhoppningar nu när ni startar om då?

-Ja att…det är svårt. Vi har ju det här topp 6-systemet och dit är det ganska långt för oss just nu men vi hoppas fortfarande såklart. Det finns en chans.

Vad har hänt med FC Köpenhamn?

– Säg det! De tappade ju några spelare innan säsongen men det är märkligt. De har ju den bästa truppen i Skandinavien skulle jag säga. Men det säger också en del om ligan. Det är väl FCK, Bröndby och Midtjylland som ses som bättre än alla andra. Under det kan alla slå alla. Har du ett bra år är du nära toppen, annars kan det vara nära nedflyttning.

EUROPA LEAGUE. Kval mellan AIK – CSKA Moskva. Hårda nypor mot Rasmus Elm.

Du har bra koll på allsvenskan också?

– Ja, jag följer den rätt noga.

Vad säger du om “kapprustningen” som pågår, främst mellan Malmö FF och AIK?

– Det ser riktigt spännande ut, AIK ser ut att få ihop en väldigt spännande trupp de ser i princip kompletta ut även med en bra bredd. Malmö får nog se upp ännu mer i år. Malmö har en stark trupp igen, så det är väl mellan de två det står.

Jag såg Norrköping igår och de kändes vassa redan.

– Ja, absolut. Med många konstgräslag lär de bli farliga, deras spel passar bra för det. Jag vill nog även nämna Elfsborg men ny tränare och allt.

Men IFK Göteborg då, var inte de ute efter dig?

– De fanns med tidigt när jag spelade i Skiljebo och provtränade men det blev ingenting. Men det var nog bra, jag var nog inte redo för det steget då.

Det blev ganska lagom med Väsby och sedan AIK?

– Ja det blev så bra. Jag hade ju Micke Stahre i Väsby och sedan tog han över AIK. Förtroendet var stort hela vägen och det var bra för mig.

Du har ingen “normal” utvecklingskurva?

– Nej, jag har ju gått vägen via seniorlag, den hårda vägen (skratt). Det har varit bra för mig!. Det finns olika vägar.

JANUARITURNÈN 2014. Mittbacken har haft svårt att slå sig in i landslaget sedan dess.

Har du helt släppt tankar på landslaget efter ditt “udda” val att dra till Kina?

– Jag tror nog att jag hade behövt byta klubb hur som helst. Nu med Janne Andersson är det kanske lite annorlunda men då kändes det som ett måste. Allsvenskans status är annorlunda i dag jämfört med den med förre förbundskaptenen. De alternativ jag hade fotbollsmässigt var likvärdiga så..ja, jag tog ett beslut. Jag kunde gått som Bosman, jag kunde förlängt eller de likvärdiga förslagen med AIK eller Kina. Jag valde Kina och kanske försvann chanserna då.

Är det inte så, dessutom, att många svenskar i “bättre ligor” har trassel med speltid?

– Ja precis, det var bättre, eller tuffare, konkurrens på många positioner då. Men landslaget går ju bättre nu ändå. Landslaget är inget jag tänker på, jag är mer ett fan när de spelar.

Camp Sweden?

– Nej, inte den nivån, men ett fan, haha.

Har du någon önskemotståndare i slutspelsmatchen?

– Det vore ju kul med allsvenskt motstånd, Bajen kanske, jag har aldrig mött dem. De var i Superettan när jag var i AIK.

Annars får du kanske chansen vid en återkomst till allsvenskan?

– Ja, man vet aldrig, säger Niklas Backman till FotbollDirekt.se

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 02 oktober
12:30 Lazio - Spezia Serie A
13:00 Lorient - Lille Ligue 1
13:00 Vittsjö - Umeå Allsvenskan, damer
13:00 Karlstad - Team TG Ettan norra
13:00 Brommapojkarna - Kalmar Allsvenskan, damer
13:00 Utsikten - Västerås SK Superettan
13:00 Stoke - Watford Championship
14:00 Espanyol - Valencia La Liga
14:00 Midtjylland - Viborg Superligaen
15:00 Manchester C - Manchester U Premier League
15:00 KIF Örebro - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Piteå - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Toulouse - Montpellier Ligue 1
15:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
15:00 AC Ajaccio - Clermont Ligue 1
15:00 Auxerre - Brest Ligue 1
15:00 Troyes - Reims Ligue 1
15:00 Djurgården - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Eskilstuna - Kristianstad Allsvenskan, damer
15:00 Sassuolo - Salernitana Serie A
15:00 Lecce - Cremonese Serie A
15:00 Sundsvall - Norrköping Allsvenskan
15:00 Varberg - Häcken Allsvenskan
15:00 Sampdoria - Monza Serie A
15:00 Norrby - Skövde AIK Superettan
15:30 Hertha Berlin - Hoffenheim Bundesliga
16:00 Vasalund - Piteå Ettan norra
16:00 Falkenberg - Qviding FIF Ettan södra
16:15 Celta Vigo - Real Betis La Liga
17:05 Monaco - Nantes Ligue 1
17:30 Leeds - Aston Villa Premier League
17:30 Kalmar - Helsingborg Allsvenskan
17:30 Sirius - AIK Allsvenskan
17:30 Schalke - Augsburg Bundesliga
18:00 Atalanta - Fiorentina Serie A
18:00 Köpenhamn - Aarhus Superligaen
18:30 Girona - Real Sociedad La Liga
20:45 Lens - Lyon Ligue 1
20:45 Juventus - Bologna Serie A
21:00 Real Madrid - Osasuna La Liga
21:00 Portland Timbers - Los Angeles FC MLS
måndag 03 oktober
19:00 Nordsjälland - Randers Superligaen
19:00 Värnamo - Mjällby Allsvenskan
19:00 Trelleborg - Jönköping Superettan
19:00 FC Trollhättan - Oddevold Ettan södra
19:10 Göteborg - Elfsborg Allsvenskan
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Leicester - Nottingham Forest Premier League
21:00 Rayo Vallecano - Elche La Liga
tisdag 04 oktober
18:45 Marseille - Sporting Lissabon EUROPA: Champions League
18:45 Bayern München - Viktoria Plzen EUROPA: Champions League
19:00 Öster - Brommapojkarna Superettan
21:00 Eintracht Frankfurt - Tottenham EUROPA: Champions League
21:00 Inter - Barcelona EUROPA: Champions League
21:00 Club Brügge - Atletico Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Porto - Bayer Leverkusen EUROPA: Champions League
21:00 Liverpool - Rangers EUROPA: Champions League
21:00 Ajax - Napoli EUROPA: Champions League
21:00 Cardiff - Blackburn Championship
onsdag 05 oktober
18:45 Leipzig - Celtic EUROPA: Champions League
18:45 Salzburg - Dinamo Zagreb EUROPA: Champions League
21:00 Preston - West Bromwich Championship
21:00 Manchester C - Köpenhamn EUROPA: Champions League
21:00 Real Madrid - Shakhtar Donetsk EUROPA: Champions League
21:00 Benfica - Paris SG EUROPA: Champions League
21:00 Juventus - Maccabi Haifa EUROPA: Champions League
21:00 Sevilla - Borussia Dortmund EUROPA: Champions League
21:00 Chelsea - Milan EUROPA: Champions League
01:00 Charlotte - Columbus Crew MLS
torsdag 06 oktober
02:00 Inter Miami CF - Orlando City SC MLS
15:00 Köln - Partizan Belgrad UEFA Europa Conference League
18:45 Malmö - Union Berlin UEFA Europa League
18:45 Silkeborg - FCSB UEFA Europa Conference League
18:45 Lech Poznan - Hapoel Beer Sheva UEFA Europa Conference League
18:45 Slovacko - Nice UEFA Europa Conference League
18:45 Molde - Shamrock Rovers UEFA Europa Conference League
18:45 Sivasspor - FC Ballkani UEFA Europa Conference League
18:45 Pyunik - Zalgiris Vilnius UEFA Europa Conference League
18:45 Dnipro - Vaduz UEFA Europa Conference League
18:45 HJK Helsingfors - Ludogorets UEFA Europa League
18:45 Zürich - PSV UEFA Europa League
18:45 Sturm Graz - Lazio UEFA Europa League
18:45 Anderlecht - West Ham UEFA Europa Conference League
18:45 Sheriff Tiraspol - Real Sociedad UEFA Europa League
18:45 Röda Stjärnan - Ferencvaros UEFA Europa League
18:45 Monaco - Trabzonspor UEFA Europa League
18:45 Omonia Nicosia - Manchester U UEFA Europa League
21:00 Braga - Union Saint Gilloise UEFA Europa League
21:00 Olympiakos - Qarabag UEFA Europa League
21:00 Rigas FS - Basaksehir UEFA Europa Conference League
21:00 Hearts - Fiorentina UEFA Europa Conference League
21:00 Villarreal - Austria Wien UEFA Europa Conference League
21:00 Slavia Prag - CFR Cluj UEFA Europa Conference League
21:00 Gent - Djurgården UEFA Europa Conference League
21:00 Freiburg - Nantes UEFA Europa League
21:00 Midtjylland - Feyenoord UEFA Europa League
21:00 Basel - Slovan Bratislava UEFA Europa Conference League
21:00 AZ Alkmaar - Apollon Limassol UEFA Europa Conference League
21:00 Arsenal - Bodö/Glimt UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Larnaca UEFA Europa League
21:00 Rennes - Dynamo Kiev UEFA Europa League
21:00 Roma - Real Betis UEFA Europa League
fredag 07 oktober
18:30 Arminia Bielefeld - Karlsruhe 2. Bundesliga
18:30 Regensburg - Greuther Furth 2. Bundesliga
20:30 Spanien - Sverige Landskamp, damer
20:30 Hoffenheim - Werder Bremen Bundesliga
21:00 Queens PR - Reading Championship
21:00 Osasuna - Valencia La Liga
21:00 Lyon - Toulouse Ligue 1
lördag 08 oktober
13:00 Hansa Rostock - Paderborn 2. Bundesliga
13:00 Eintracht Braunschweig - St Pauli 2. Bundesliga
13:00 Qviding FIF - GAIS Ettan södra
14:00 Almeria - Rayo Vallecano La Liga
15:00 Västerås SK - Norrby Superettan
15:00 Sassuolo - Inter Serie A
15:00 Öster - Landskrona Superettan
15:00 Skövde AIK - Trelleborg Superettan
15:30 Bayer Leverkusen - Schalke Bundesliga
15:30 Mainz - Leipzig Bundesliga
15:30 Augsburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Bochum - Eintracht Frankfurt Bundesliga
16:00 Chelsea - Wolverhampton Premier League
16:00 Falkenberg - Lindome Ettan södra
16:00 Stoke - Sheffield U Championship
16:00 Oskarshamns AIK - Tvååker Ettan södra
16:00 Bournemouth - Leicester Premier League
16:00 IFK Malmö - Ljungskile Ettan södra
16:00 Newcastle - Brentford Premier League
16:00 Manchester C - Southampton Premier League
16:15 Atletico Madrid - Girona La Liga
16:30 Volendam - Ajax Eredivisie
17:00 Marseille - AC Ajaccio Ligue 1
18:00 Milan - Juventus Serie A
18:30 Sevilla - Athletic Bilbao La Liga
18:30 Brighton - Tottenham Premier League
18:30 Borussia Dortmund - Bayern München Bundesliga
19:00 Köpenhamn - Nordsjälland Superligaen
20:30 Hamburg - Kaiserslautern 2. Bundesliga
20:45 Bologna - Sampdoria Serie A
21:00 Getafe - Real Madrid La Liga
21:00 Reims - Paris SG Ligue 1
söndag 09 oktober
12:30 Torino - Empoli Serie A
13:00 Montpellier - Monaco Ligue 1
13:00 Gefle - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Brommapojkarna - Utsikten Superettan
13:00 Huddersfield - Hull Championship
14:00 Valladolid - Real Betis La Liga
15:00 Clermont - Auxerre Ligue 1
15:00 West Ham - Fulham Premier League
15:00 Åtvidaberg - FC Trollhättan Ettan södra
15:00 Brest - Lorient Ligue 1
15:00 Angers - Strasbourg Ligue 1
15:00 Monza - Spezia Serie A
15:00 Udinese - Atalanta Serie A
15:00 Salernitana - Verona Serie A
15:00 Crystal Palace - Leeds Premier League
15:00 Nice - Troyes Ligue 1
15:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
15:00 Malmö - Värnamo Allsvenskan
15:00 Sundsvall - Göteborg Allsvenskan
15:00 Östersund - AFC Eskilstuna Superettan
15:00 Piteå - Hammarby TFF Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Köln Bundesliga
16:00 Team TG - Vasalund Ettan norra
16:00 Oddevold - Ängelholm Ettan södra
16:15 Cadiz - Espanyol La Liga
16:45 Heerenveen - PSV Eredivisie
17:05 Rennes - Nantes Ligue 1
17:30 Djurgården - Häcken Allsvenskan
17:30 Arsenal - Liverpool Premier League
17:30 AIK - Helsingborg Allsvenskan
17:30 Hertha Berlin - Freiburg Bundesliga
18:00 Cremonese - Napoli Serie A
18:00 Randers - Bröndby Superligaen
18:30 Real Sociedad - Villarreal La Liga
19:30 Stuttgart - Union Berlin Bundesliga
20:00 Everton - Manchester U Premier League
20:30 Philadelphia Union - Toronto FC MLS
20:30 Atlanta United - New York City FC MLS
20:30 Inter Miami CF - Montreal MLS
20:30 Chicago Fire - New England Revolution MLS
20:30 Orlando City SC - Columbus Crew MLS
20:30 DC United - FC Cincinnati MLS
20:30 New York Red Bulls - Charlotte MLS
20:45 Lille - Lens Ligue 1
20:45 Roma - Lecce Serie A
21:00 Barcelona - Celta Vigo La Liga
23:00 Seattle Sounders - San Jose Earthquakes MLS
23:00 Minnesota United FC - Vancouver Whitecaps MLS
23:00 Real Salt Lake - Portland Timbers MLS
23:00 Austin FC - Colorado Rapids MLS
23:00 FC Dallas - Sporting Kansas City MLS
23:00 Los Angeles FC - Nashville SC MLS
23:00 Houston Dynamo - LA Galaxy MLS
måndag 10 oktober
19:00 Örebro - Dalkurd Superettan
19:00 Norrköping - Mjällby Allsvenskan
19:10 Hammarby - Varberg Allsvenskan
20:45 Fiorentina - Lazio Serie A
21:00 Elche - Mallorca La Liga
21:00 Nottingham Forest - Aston Villa Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 24 14 6 4 27 48
2 BK Häcken 24 13 9 2 22 48
3 Hammarby IF 24 12 7 5 23 43
4 Malmö FF 24 12 5 7 10 41
5 Kalmar FF 24 12 5 7 9 41
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 AIK 24 11 8 5 8 41
7 IF Elfsborg 24 9 9 6 14 36
8 IFK Göteborg 24 11 3 10 5 36
9 Mjällby AIF 24 8 9 7 -1 33
10 IFK Värnamo 24 8 7 9 -9 31
11 IFK Norrköping 24 7 7 10 -1 28
12 IK Sirius 24 7 5 12 -13 26
13 Varbergs BoIS 24 6 7 11 -16 25
14 Degerfors IF 24 5 6 13 -20 21
15 Helsingborgs IF 24 4 5 15 -18 17
16 GIF Sundsvall 24 3 2 19 -40 11

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten