Sök
Sverige

LÅNGLÄSNING – Emil Salomonsson: ”Allsvenskan är hajpens mamma – jag älskar den”

Med sju säsonger och över 200 matcher för klubben har Emil Salomonsson, 28, växt ut till en av IFK Göteborgs viktigaste kuggar. I en lång intervju med Mårthen Bergman berättar han om förändringen som sker nu, vikten av att kunna visa känslor, vart hans egen karriär är på väg och hur mycket han älskar såväl Blåvitt som allsvenskan.
– Allsvenskan är ju hajpens mamma. Jag älskar allsvenskan och jag tror jag kan varenda spelare i den. Det är min serie. Att vara en del av allsvenskan är fantastiskt, säger han.

Ni kan storyn vid det här laget. IFK Göteborg bygger om. Unge succétränaren Poya Asbaghi har tagits in, 4-4-2 är inte givet längre, ungdomsverksamheten försöker bredda sin ”rekrytering” och klubben kan inte längre ”ta för givet” att slåss i toppen. Pengarna finns inte längre och utveckling går, i viss mån, före resultatet just nu. Åtminstone känns det så.
– Jag har varit här nu i sju säsonger och kan nog påstå att jag känner Blåvitt ganska bra. Men det här ”nya Blåvitt” som folk kallar det, det är nytt även för mig. Det är ganska intressant och blir verkligen en nytändning. För fem år sen skulle man spela fotboll på ett sätt och om fem år vet vi inte hur det kommer se ut. Det behövs förändring för att utvecklas, oavsett om man presterat bra eller dåligt, säger Emil Salomonsson och fortsätter.

– Den platsen som IFK Göteborg och svensk fotboll har i näringskedjan är rätt långt ner. Det man kan göra då är att fostra spelare och sen sälja dem, men det kräver att de utvecklas på rätt sätt, där hade vi ett bra exempel med Pontus Dahlberg förra året. Någonstans är det så man får jobba och det man vill uppnå är väl det som Norrköping hade 2015. De hade många unga killar i den truppen som vann SM-guld. Men de var tillräckligt bra för att vara tongivande spelare vilket ledde till att de både kunde prestera där och då, på en nivå som ledde till guld, samtidigt som de ett halvår senare kunde säljas för mycket pengar.

–  Vi har ofta haft bra trupper och bra spelare de säsonger vi slutat två-trea, men de spelarna har varit betydligt äldre och inte genererat så mycket pengar när de lämnat. Vilket gjort det svårt att ersätta dem med likvärdiga spelare. Visst, kontinuitet är viktigt men man bör nog kunna förändra på ett par positioner varje säsong, spetsa till det ytterligare. Och det säger sig självt att det är svårare att sälja en 28-åring för en tillräckligt bra slant och kunna ta in ännu mer spets. Det har blivit lite av en ond spiral. Man har gärna velat satsa, satsa, satsa och det har inte riktigt gått för man har tagit in äldre spel som ska leverera där och då och inte släppt in de unga som kan utvecklas och generera pengar på sikt.. Klubben tvingas lite till det vi gör nu, eftersom att man inte lyckats få till den där ekvationen.

– Samtidigt kan man inte bara kasta ut alla och ösa in med yngre som man inte kunnat forma och utveckla. Det är en balansgång. När jag kom hit så var det många spelare som spelat i Blåvitt länge och visste vad det innebär. Nu är det väl jag, Tobbe, Sebbe Eriksson och Erik Dahlin som är i den rollen. Man får inte glömma vikten av att ha spelare som vet vad föreningen är.

Vad vill du förmedla till de nya spelarna som kommer in? Vad är IFK Göteborg?
– Jag försöker hela tiden förklara vilken ära det är att spela för IFK Göteborg. Jag vill att de ska ha lite koll på klubbens historia, men den ska inte bli någon börda utan man ska känna stolthet över den. Det är av stor vikt att alla inser hur man beter sig såväl både på och utanför plan och hur vi förvaltar arvet från alla legender. Jag orkar inte ens rabbla alla för då får du skriva så pennan glöder.

Hur tas det emot tycker du?
– Vi har haft många unga spelare som varit lyckade men också ett gäng som inte lägger de där sista 30 minuterna som behövs varje dag för att vara maximalt förberedd för att kunna hantera att spela en hel säsong på hög nivå. Det handlar och såväl fysiska som mentala förberedelser.
– Samtidigt vill vi aldrig behandla spelare som robotar och säga ”det här är den rätta vägen, gör såhär”. Man måste prata om allt och kunna visa känslor på sitt eget sätt. Vi är väldigt öppna med varandra känns det som, jag ska inte säga för mycket för man vet aldrig hur alla mår, men det känns som man har koll på hur varje individ har det. Man är farligt ute om alla känner att de måste anpassa sig eller vara på ett speciellt sätt för att kunna spela i Blåvitt. Man ska kunna vara sig själv och känna sig bekväm i den man är. Vi har lagar och regler i ett lag, där är vi noga och hårda, men man måste se varje individ och lära sig vad den behöver för att få alla att må bra. Så vill jag att Blåvitt ska vara.

Jag intervjuade David Moberg-Karlsson för ett tag sedan. Han berättade om hur Stefan Selakovic och kompani sköt iväg bollar för att han skulle hämta dem när han kom upp som junior. Jag antar att det hänt en del där vad gäller ”uppfostran” av de yngre spelarna?
– Jag kommer själv ihåg när jag var ”liten” i början av 2000. Jag fick fylla flaskor, räta in sig i ledet och så vidare. Jag har lätt att passa in i grupper, så har det alltid varit, därför har den grejen aldrig varit något problem för mig. Men David har rätt, det har varit ett hårdare klimat än det är nu. Allt handlar om hur man ger kritik, vi vill inte att de yngre som kommer till träningen ska känna att de inte vill träna med A-laget för att de inte känner sig bekväma och inte vågar göra sin grej, då är man farligt ute. Men samtidigt måste de lära sig att A B C D E F G i IFK Göteborg handlar om att vi ska vinna nästa match. Vi vill deras bästa och om vi ger kritik på ”rätt sätt” så måste de vara öppna för den. Självklart ska de känna sig bekväma, men jag tycker det är bra att spelarna är på dem för även om man har en tränare så finns det 25 spelare där ute som det finns massor att lära av. Mycket av det jag har lärt mig är ju från andra spelare.

Sparkar ni bort bollen a’la ”Sella” i dag?
– Inte med meningen men ibland missar man ju målet efter en träning, haha! Det är definitivt inte så längre. Tar man bort de fem-sex äldsta i laget så är det många som knappt var födda när Blåvitt vann sitt senaste SM-guld, höll jag på att säga. Man ska aldrig fastna i saker med motiveringen att ”det alltid varit så”, då är man snett ute. Varför köra en Volvo XC90 när det finns 240? För tiderna förändras, man måste inse det.

Under Malmö FF:s träningsläger i Bradenton uppfattade jag det som att Markus Rosenberg var på deras unge mittback Hugo Andersson lite extra mycket. ”Han kan bli bra” sa Mackan när jag påpekade det.
– De man tar under sina vingar extra mycket är de man tänker ”den här gubben kan bli riktigt bra” om. Vad vi än gör här så kommer det bli tio gånger värre utomlands, det är nog därför en sån som Rosenberg kan vara på och hetsa lite extra. När jag var ung och fick höra saker såg jag det som en positiv grej, att de var på mig, för det var andra som de inte sa varken positivt eller negativt till och då tänkte jag att de inte bryr sig om dem för de tycker inte de är tillräckligt bra. Likgiltiga känslor är det värsta. Det handlar inte om att skjuta iväg 50 bollar, men man är på med kritik, när de gör nåt fel, och det är för att man vill göra spelaren bra.

Känner ni er som en storklubb fort?
– Storklubb definieras av mer än en dålig säsong innan eller en tuff framtid. En storklubb är så mycket mer. Varumärket, supportrarna, historian, spelare som varit där, titlarna. IFK Göteborg mot Malmö FF kommer många titta på oavsett vad som skett förra året. Vi kom tia förra året, vilket är långt, långt under Blåvitts värdighet. Men det är tio hack upp som vi ska ta, det kommer vara en tuff säsong. Samtidigt som vi vill prestera i paritet med förväntningarna så har vi fått bygga om och tappat många tongivande. Det är väldigt lätt att säga ”vi ska ha tålamod” när man kommunicerar i november, sen går det som det går och då är det svårt att backa upp det längst vägen och där tycker jag att det är väldigt viktigt hur föreningen väljer att till väga.

– Säljer man årskort med budskapet att ”SM-guld är det enda som gäller”, ja då finns risken att man som köpare blir besviken. Men det kan inte vara det enda som gäller, för supportrarna kommer ju ändå. De står där vecka ut och vecka in. Mitt i all besvikelse så finns det en extrem och omåttlig kärlek till Blåvitt. När jag är på stan och folk kommer fram är det enbart positiva röster. De säger att de förstår och köper det vi håller på med. Det är många av våra supportrar som är väldigt fotbollskunniga. Ibland blir jag förvånad över hur mycket fotboll de kan.

Du är 28 bast nu och gör din nionde allsvenska säsong. Hur tänker du kring att spela utomlands?
– Jag har på nåt sätt närt en dröm om att jag vill spela fotboll utomlands, i ett annat land, annan liga och med annan kultur. Det har varit den ultimata drömmen. Jag hade inget riktigt favoritlag i allsvenskan utan det var Europa-fotboll som jag drömde om som mest. Jag har alltid haft den drömmen, sen har jag alltid varit väldigt noga med att jag inte ska lämna bara för att och jag trivs så förordat bra i den här klubben, staden och Sverige som land. Jag trivs väldigt, väldigt bra här med allt vad det innebär.

Du har ändå gjort säsonger som är jämnbördiga med många av dina utlandsflyktade ytterbackskollegor.
– Jag har aldrig riktigt hamnat i den sitsen, jag har haft ganska långt kvar på kontraktet och det har handlat om att jag ska spela tillräckligt bra för att någon klubb ska vilja lägga kanske fem plus miljoner på en ytterback som är äldre än 25, det är ganska mycket för de klubbarna. Hade jag varit 18-19 är det en annan sak. Även om jag tycker att min spelstil passar ännu bättre ute i andra ligor där det är ännu mer fysisk och snabbare fotboll med temposkillnader, där jag har min absoluta styrka i att orka springa snabbt och mycket.

– Klubben gör ett vägskäl nu så vi får se lite vad som händer. Men drömmen om att spela i utlandet försvinner inte, jag fyller 29 i år och jag ser inte mig själv sluta spela fotboll – peppar peppar ta i trä – på åtminstone sex, sju, åtta år till. Jag har sagt det här så mycket att folk nog är trötta på att höra det men: jag är inte uppfödd med Blåvitt, som många är, men min kärlek började 2011 när jag kom hit och att ha fått äran att representera Blåvitt, som är så pass mäktig klubb, gör att jag inser vad jag har.

Men du måste tackat nej till ett gäng klubbar genom åren?
– Jag har ju tackat nej till några klubbar under de här åren, utländska klubbar av olika nivåer, för ingenting har känts rätt. Sen har det funnits intresse som har varit något jag gärna hade hoppat på, men det har stannat vid just intresse. Till syvende och sist är det så att gör jag 20 mål som högerback så kommer vilket lag som helst köpa mig och Blåvitt kommer få de pengarna de kräver. Jag har inte varit tillräckligt bra för att få något som är bättre.

Ja, fast alltså…
– Självklart finns det omständigheter som påverkar. Men i tider då man snackar mycket agenter så vill jag ändå påstå att är man tillräckligt bra så får du gå någonstans. Jag vill inte tro att det har med en agent att göra, som säger ”ta den spelaren istället”. Har en klubb tre spelare att välja mellan så tar de den som är bäst, oavsett den smutsiga business som fotbollen är…

Men det har ju lite med din lojalitet att göra också?
– Visst, jag skrev på fyra för fyra år. Jag hade kunnat skriva två år och varit Bosman efter den säsongen jag gjorde sju mål och sju assist. Då har ju nästan alla klubbar råd, men frågan är om man vill gå under den premissen.

Din inställning är lite annorlunda.
– Vi är olika skapta, jag är familjekär. Jag spelar i IFK Göteborg, tjänar bra pengar, jag kan gå ut genom dörren och prata med första bästa granne och förstår hur allt i det här landet fungerar. Som den trygghetsmänniska jag är, ska man lämna något så ska det vara för något annat som är riktigt intressant. Pengar är viktigt men det är inte allt, utan att låta för kaxig kommer jag hitta saker att hitta på efter fotbollen. Jag har alltid haft lätt i skolan och har inga problem med att jobba och så vidare, jag har aldrig känt den stressen.
– Sen är det den rent sportsliga grejen. Det är kul att spela i en liga som allsvenskan. Det känns om den bara blir hetare och hetare för var år. Det är bara att se på vilka värvningar klubbarna kan göra och hur Östersund går in mot Arsenal, det gör inte direkt att den svalnar av. Allsvenskan är ju hajpens mamma. Jag älskar allsvenskan och jag tror jag kan varenda spelare i den. Det är min serie. Att vara en del av allsvenskan är fantastiskt. Ja, du hör ju på mig det ska till något extra för att jag ska lämna detta. Det är inte så att man kräks på situationen.
– Varje år låter det ”såhär mycket drag kring allsvenskan har det aldrig varit”. Visst, jag hade kunnat tjäna 100 000 kronor extra i månaden men om det hade inneburit att jag spelade för mindre publik, och att intresset runtom hade varit mindre, är det då värt det? Kommer jag se tillbaka på det med samma värme när jag slutar? Jag vill inte vara i en klubb och liga där jag bara är en legoknäckt. Man kan bara köpa ett hus, en bil och äta sig mätt. Om man inte blir ekonomiskt oberoende men så pass är mycket realist är jag att jag insett att det aldrig kommer hända. Huruvida jag bor i den finaste och dyraste delen av Göteborg, eller någon annan del, det är inte så viktigt för mig. Jag har tänkt mycket på detta men många gånger kommit tillbaka till att lejonet är en vän och det är gött att ha lejonet på bröstet.

På tal om familjen. Vad betyder den?
– Min mamma, pappa och flickvän kan se varje match, sånt får man inte underskatta heller. Om jag hade dragit iväg 15 år som utlandsproffs och inte träffat dem lika mycket. Jag tror man sätts på planeten för att värna om de som gjort det möjligt, och familjen och vännerna är allt. En kväll med vänner är helt magiskt, och det är värt många kronor. Många tycker man är dum i huvudet och att sånt är konstigt, och för mig är det mycket mer värt än att jaga en maxad ekonomi.

Rent hypotetiskt. Säg att du lirar sju år till och alla blir med IFK Göteborg. Är du nöjd då?
– Ja, absolut. Att spela för Blåvitt och få vinna i alla fall ett SM-guld, då hade jag tagit sju år, inga problem. Om det är dealen så tar jag den här och nu. Kokar man ihop allt så handlar det om att vinna. Då kommer jag känna att jag i alla fall fick möjlighet att glädja folk och ge tillbaka för all stöttning och kärlek som jag fått genom alla år här. Att gå ge tillbaka i form av ett SM-guld, då hade jag varit så nöjd och tillfreds över min fotbollskarriär.

Jag skulle säga att du är på väg att bli den ”perfekta allsvenska spelaren”. Det enda som saknas är en misslyckad utlandssejour så att ”gett upp” det.
– Fan vet, men jag har ju säkert 250-300 allsvenska matcher. Det är klart att jag tänkt den där tanken.

Hur säker är du på att du hade ”färgat” utomlands?
– Säker är jag inte med jag är ganska säker på att jag passar in. Mitt ID som spelare, som spelar lite högre upp, med högre tempo och mer maxlöpningar. Sen är det mycket som ska komma in, jag vet inte hur det är bo utomlands, ny träningsmiljö och jag har bara haft tränare i Sverige. Man har inte varit udda fisken i omklädningsrumsdammen. Det är många såna saker man inte vet om hur det påverkar en som fotbollsspelare. Men hur min utveckling har varit och fysiskt sett skulle jag säga att jag är optimal nu, jag blir bättre och bättre för varje säsong.

När dina ytterback kollegor har lämnat för Danmark, MLS, Holland och så vidare. Finns det inget hos dig som känner ”varför inte jag”?
– Nej, det finns ingen bitterhet här. Livet händer. Jag sätter stolhet i att vara en bra människa, jag vill bete mig på det sättet man ska och jag missunnar ingen någonting. Om jag hade spelat i Barcelona men varit en vidrig människa istället för att spela här och vara den jag är nu, det hade jag aldrig tagit. Är du en bra fotbollsspelare så, fine, då kommer man få folk runtomkring sig som vill vara kompis med en för att man är det. Men jag har hellre vänner som gillar mig för den jag är, och det finns en grund som är så mycket större och djupare än det man håller på med som yrke.

Nu är du dock i en ”ny sits”. Ditt kontrakt går ut efter säsongen?
– Som du säger har jag aldrig varit i den sitsen tidigare och hade jag varit i klubben i typ två år och inte visste vad som skulle ske så hade jag nog haft en lite annan känsla. Men det har runnit mycket vatten under broarna under de här sju år, det är lång tid och det är många matcher. Jag vet vad det innebär att spela här, och jag vet hur jävla jobbigt det är när det går dåligt. Jag tycker om den här klubben så extremt mycket och kommer göra allt för det ska bli bra. Jag vill leda laget verbalt, med min spelstil, med… allt. Jag kommer göra det mer än någonsin i år. Jag kommer kriga som jag aldrig krigat förr. Många förknippar mig med den här klubben och det ska mycket till för att jag inte ska skriva på ett nytt kontrakt.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 05 augusti
18:55 Shakhtar Donetsk - Wolfsburg UEFA Europa League
18:55 Köpenhamn - Basaksehir UEFA Europa League
19:00 Varbergs BoIS FC - Djurgården Allsvenskan
19:00 Hammarby - Falkenberg Allsvenskan
19:00 Malmö FF - Helsingborg Allsvenskan
19:00 Molde - Start Norge Eliteserien
21:00 Inter - Getafe UEFA Europa League
21:00 Manchester U - LASK Linz UEFA Europa League
torsdag 06 augusti
02:00 Philadelphia Union - Portland Timbers MLS
18:55 Sevilla - Roma UEFA Europa League
18:55 Bayer Leverkusen - Rangers UEFA Europa League
19:00 AIK - Elfsborg Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Östersund Allsvenskan
19:00 Kalmar FF - Örebro SK Allsvenskan
19:00 Häcken - IFK Norrköping Allsvenskan
19:00 Mjällby AIF - Sirius Allsvenskan
21:00 Wolverhampton - Olympiakos UEFA Europa League
21:00 Basel - Eintracht Frankfurt UEFA Europa League
fredag 07 augusti
02:00 Orlando City SC - Minnesota United FC MLS
19:00 Uppsala - Rosengård Sverige Allsvenskan Damer
19:00 Västerås SK - IK Brage Superettan
19:00 Öster - Akropolis IF Superettan
19:00 GIF Sundsvall - Ljungskile Superettan
21:00 Manchester City - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Juventus - Lyon EUROPA: Champions League
lördag 08 augusti
13:00 Degerfors - AFC Eskilstuna Superettan
14:00 Umeå - Vittsjö Sverige Allsvenskan Damer
14:00 Piteå - Kopparberg/Göteborg Sverige Allsvenskan Damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Sverige Allsvenskan Damer
15:00 Eskilstuna - Växjö Sverige Allsvenskan Damer
17:00 Linköping - Kristianstad Sverige Allsvenskan Damer
17:30 Dalkurd FF - Norrby IF Superettan
17:30 Halmstad - GAIS Superettan
17:30 Jönköpings Södra - Umea FC Superettan
18:00 Valerenga - Bodö/Glimt Norge Eliteserien
21:00 Barcelona - Napoli EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Chelsea EUROPA: Champions League
söndag 09 augusti
14:30 Falkenberg - Malmö FF Allsvenskan
14:30 Örgryte IS - Trelleborgs FF Superettan
14:30 Örebro SK - IFK Göteborg Allsvenskan
14:30 Häcken - Kalmar FF Allsvenskan
17:30 Östersund - Elfsborg Allsvenskan
17:30 Djurgården - Hammarby Allsvenskan
17:30 Mjällby AIF - AIK Allsvenskan
18:00 Ålesund - Viking FK Norge Eliteserien
18:00 Mjondalen - Haugesund Norge Eliteserien
18:00 Kristiansund BK - Start Norge Eliteserien
18:00 Strömsgodset - Sandefjord Norge Eliteserien
18:00 Stabaek - Odd Norge Eliteserien
20:30 Rosenborg - Sarpsborg 08 Norge Eliteserien
måndag 10 augusti
19:00 Sirius - Varbergs BoIS FC Allsvenskan
19:00 Helsingborg - IFK Norrköping Allsvenskan
20:30 Molde - SK Brann Norge Eliteserien
21:00 Manchester U - Köpenhamn UEFA Europa League
tisdag 11 augusti
19:00 Halmstad - Öster Superettan
19:00 Akropolis IF - GIF Sundsvall Superettan
onsdag 12 augusti
19:00 Jönköpings Södra - Dalkurd FF Superettan
19:00 Djurgården - Mjällby AIF Allsvenskan
19:00 Trelleborgs FF - Västerås SK Superettan
19:00 Malmö FF - Örebro SK Allsvenskan
19:00 Vittsjö - Kopparberg/Göteborg Sverige Allsvenskan Damer
19:00 Rosengård - Linköping Sverige Allsvenskan Damer
19:00 Umeå - Eskilstuna United Sverige Allsvenskan Damer
19:00 Piteå - Djurgården Sverige Allsvenskan Damer
19:00 KIF Örebro - Uppsala Sverige Allsvenskan Damer
19:00 GAIS - Degerfors Superettan
19:00 Kristianstad - Växjö Sverige Allsvenskan Damer
19:00 IK Brage - Norrby IF Superettan
19:00 Ljungskile - AFC Eskilstuna Superettan
21:00 Atalanta - Paris SG EUROPA: Champions League
torsdag 13 augusti
19:00 Varbergs BoIS FC - Häcken Allsvenskan
19:00 AIK - Östersund Allsvenskan
19:00 Sirius - Helsingborg Allsvenskan
19:00 Umea FC - Örgryte IS Superettan
19:00 Kalmar FF - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Elfsborg - Falkenberg Allsvenskan
19:00 IFK Norrköping - Hammarby Allsvenskan
21:00 RB Leipzig - Atletico Madrid EUROPA: Champions League
Allsvenskan 2020 / 2020
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 13 8 4 1 16 28
2 IFK Norrköping 13 7 4 2 12 25
3 IF Elfsborg 13 6 6 1 4 24
4 Djurgårdens IF 13 7 2 4 7 23
5 BK Häcken 13 5 6 2 11 21
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IK Sirius FK 13 4 6 3 0 18
7 Hammarby IF 13 4 5 4 -2 17
8 Varbergs BoIS FC 13 4 4 5 1 16
9 Örebro SK 13 4 4 5 -2 16
10 Mjällby AIF 13 4 4 5 -6 16
11 IFK Göteborg 13 2 7 4 -5 13
12 AIK 13 3 4 6 -7 13
13 Falkenbergs FF 13 2 6 5 -5 12
14 Östersunds FK 13 2 6 5 -6 12
15 Helsingborgs IF 13 1 7 5 -10 10
16 Kalmar FF 13 2 3 8 -8 9

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten