Nyheter

PÅ FD: Stora framgångar ihop – Rosenberg gläds över nya Bajenstjärnan

ANNONS

I kväll spelar Hammarby hemmamatch mot Brommapojkarna och då väntas Nikola Djurdjic göra sin första tävlingsmatch på Tele2 Arena. Att serben är tillbaka i allsvenskan är något som glädjer Malmös fixstjärna Markus Rosenberg.
– Han hade en bra sejour hos oss. Kul för honom och för Hammarby, säger 35-åringen till FotbollDirekt.se.
 

När Malmö FF för andra året i rad kvalade in till Champions Leagues gruppspel 2015 gjorde laget det med Markus Rosenberg och Nikola Djurdjic på topp. Den sistnämnde värvades in på sommaren som en direkt ersättare till Isaac Kiese Thelin som lämnade efter Champions League-triumfen året innan.

Djurdjic, som 2012 gjorde succé i Helsingborg i såväl allsvenskan som i Europa, visade sig återigen vara en tongivande spelare denna gång. Serben startade samtliga tio matcher i Champions League för MFF och på tolv allsvenska framträdanden blev det fem mål och sex assist.

Efter den förnedrande 8-0-förlusten borta mot Real Madrid i december 2015 lämnade Djurdjic MFF och Sverige, men i mars månad i år stod det klart att 32-åringen var tillbaka i allsvenskan, detta då han presenterades av Hammarby.

Djurdjic har skrivit på ett kontrakt säsongen ut med option på ytterligare två år.

I premiären hemma mot Sirius 1 april var Djurdjic inte spelklar, detta då han inte hade fått sitt arbetstillstånd. När Bajen i tisdags gästade IFK Göteborg på bortagräs fanns dock serben med från start och spelade då i en timme.

Bajen vann med 2-1 efter ett sent segermål av Jiloan Hamad och nu när Hammarby i kväll tar emot Brommapojkarna på Tele2 Arena förväntas Djurdjic på nytt finnas med från start, vilket innebär att han gör sin första tävlingsmatch på sin nya hemmaarena.

Markus Rosenberg, som kamperade ihop med Djurdjic i MFF 2015, gläds över att hans gamla anfallspartner nu är tillbaka i Sverige.

– Han hade en bra sejour hos oss. Nu var han kanske inte så lyckad i Danmark och Hammarby fick väl honom gratis. Nikola har så klart bra minnen från Malmö, Sverige och allsvenskan och det är kul för honom att han är tillbaka – och även kul för Hammarby, säger Rosenberg till FotbollDirekt.se.

När Djurdjic presenterades av Bajen i mars månad fick FD en pratstund med anfallsstjärnan och han var då tydlig med att lyfta fram MFF-fansen och deras betydelse för framgångarna i Champions League 2015.

– Jag måste säga att Malmös fans var fantastiska. Det vi gjorde det året hade varit omöjligt utan dem. Jag spelade i allsvenskan med Malmö i fyra månader och det var vad jag såg. Matcherna som vi hade var väldigt viktiga och de (supportrarna) tog fram sitt bästa då. Jag vet med säkerhet att matcherna mot Salzburg och Celtic, som tog oss till Champions Leagues gruppspel, inte hade gått så bra utan fansen. Intrycken som jag hade då var verkligen starka. Jag har bra minnen från Malmö, men nu ser jag fram emot att vara här i Hammarby, berättade Djurdjic för FotbollDirekt 16 mars.

När Markus Rosenberg får höra vad serben sagt om MFF-fansen håller kaptenen med.

– Ja absolut, de lyfte verkligen fram oss i de matcherna, helt klart!

Ni tog er till Champions Leagues gruppspel såväl 2014 som 2015. Vilken av de två framgångarna rankar du högst?

– Första gången är väl alltid speciellt så om man måste välja en av dem får jag väl säga 2014, men det är klart att bägge var väldigt häftiga.

Markus Rosenberg är god vän med Jonas Olsson. Duon möttes i Holland och spelade tillsammans såväl i landslaget som i West Bromwich. I fjol missade Olsson bägge mötena med MFF och för FotbollDirekt berättade Dif-stjärnan för en månad sedan hur mycket han ser fram emot att möta Rosenberg denna säsong.

Djurgården och MFF drabbar samman hela tre gånger under våren. Cupfinal om en knapp månad och så har höstmötet i Malmö flyttats till slutet av vårsäsongen, detta då båda lagen har Europaspel senare i år och därmed kommit överens om detta.

LÄS: LÅNGA VÄGEN EFTER MFF – NU TILLBAKA PÅ HÖGSTA SCENEN 

Första mötet lagen emellan spelas dock redan på onsdag, då i allsvenskans fjärde omgång på Tele2 Arena. Rosenberg ser också fram emot att möta Jonas Olsson.

– Ja det hade varit kul. Han har ju inte varit frisk de två andra gångerna så därför säger jag “hade varit kul” haha. Nej men han hade ju otur förra året med skador i båda våra matcher.

Ni kan i år vinna allsvenskan, Svenska cupen och kvala in till Champions League alternativt Europa League. Hur ser du på den utmaningen?

– Ja, det är uttalat att vi vill vinna i allt vi går in i. Kvalar vi till Europa vill vi ta oss till gruppspelet, är vi i final i cupen vill vi så klart vinna och likadant med allsvenskan givetvis!

Markus Rosenberg gör i år sin sista säsong i MFF, därefter lägger 35-åringen av med elitfotbollen. Fixstjärnan har startat samtliga tre allsvenska matcher så här långt. Mot Elfsborg och AIK kamperade han ihop med Alexander Jeremejeff på topp och nu senast mot Sundvall valde tränaren Magnus Pehrsson att matcha Carlos Strandberg bredvid Rosenberg. Kaptenen myser av mästarnas anfallsuppsättning.

– Vi tre är olika, men vi passar ändå ihop. Vi har otroligt hög kvalitet i anfallet och både Alex och Carlos har otroligt stor potential. De är unga och lovande, men de har ändå massvis med erfarenhet

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
lördag 13 juli
15:00 Mjällby - Malmö Allsvenskan
17:30 Sirius - Gais Allsvenskan
18:15 Queen of South - Aberdeen Skotska Ligacupen
söndag 14 juli
02:00 Kanada - Uruguay Copa America
14:00 Djurgården - Värnamo Allsvenskan
16:30 Kalmar - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Västerås SK - Norrköping Allsvenskan
16:30 Häcken - Elfsborg Allsvenskan
21:00 Spanien - England EM
måndag 15 juli
02:00 Argentina - Colombia Copa America
18:00 Rosenborg - Manchester U Träningsmatch
19:00 Halmstad - AIK Allsvenskan
19:00 Hammarby - IFK Göteborg Allsvenskan
tisdag 16 juli
19:00 Skottland - Serbien Euro Women - Qualification - League B
19:00 Tyskland - Österrike EM-kval damer Grupp A
19:00 Sverige - England EM-kval damer Grupp A
19:00 Spanien - Belgien EM-kval damer Grupp A
20:45 Hibernian - Queen's Park Skotska Ligacupen
torsdag 18 juli
18:00 Paphos - Elfsborg UEFA Europa League
fredag 19 juli
19:00 B 93 - Kolding Danmark Division 1
19:00 Vendsyssel - FC Roskilde Danmark Division 1
19:00 Sirius - Malmö Allsvenskan
20:00 Nordsjälland - Ålborg Superligaen
lördag 20 juli
15:00 Gefle - Trelleborg Superettan
15:00 Oddevold - Helsingborg Superettan
15:00 Öster - Sundsvall Superettan
15:00 Värnamo - Häcken Allsvenskan
15:00 Kalmar - Djurgården Allsvenskan
16:00 Esbjerg - Odense Danmark Division 1
17:00 Örebro - Örgryte Superettan
17:30 Brommapojkarna - Hammarby Allsvenskan
18:15 Dundee Utd - Ayr Skotska Ligacupen
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 15 11 2 2 28 35
2 Djurgårdens IF 14 10 1 3 16 31
3 Mjällby AIF 15 9 2 4 9 29
4 BK Häcken 15 7 2 6 1 23
5 IF Elfsborg 15 7 1 7 6 22
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Hammarby IF 13 7 1 5 6 22
7 Gais 14 7 1 6 -3 22
8 IK Sirius 14 5 3 6 0 18
9 IF Brommapojkarna 14 4 6 4 -4 18
10 Halmstads BK 13 6 0 7 -6 18
11 IFK Värnamo 14 5 2 7 -3 17
12 AIK 13 5 2 6 -5 17
13 IFK Göteborg 13 4 2 7 -8 14
14 Kalmar FF 14 4 1 9 -11 13
15 Västerås SK FK 14 3 2 9 -6 11
16 IFK Norrköping 14 3 2 9 -20 11