PÅ FD: Kastade bengaler under Blåvitt-Bajen – kan hamna hos disciplinnämnden
IFK Göteborg-Hammarby fick avbrytas tillfälligt när bengaler kastades från bortasektionen mot sittplatsläktaren. Nu ska förbundets riksombud avgöra om ärendet tas till disciplinnämnden.
– Vi har tillgång till tv-bilder och vi kommer begära ut bilder från kamerorna inifrån arenan – vi kommer hantera det nu i veckan, antingen i morgon eller på fredagen, säger riksombudet Per Eliasson till FotbollDirekt.se.
Matchen mellan IFK Göteborg och Hammarby förra tisdagen fick avbrytas tillfälligt. I andra halvlek kastades två bengaler från bortasektionen där Hammarby stod, mot sittplatsläktaren. En liknande händelse inträffade när samma lag möttes på Gamla Ullevi hösten 2015.
Vid den tidpunkten fanns inte funktionen med riksombud som nu tillämpas. Riksombudet ska fungera som en slags åklagare och avgör om ett ärende ska tas vidare till disciplinnämnden.
Riksombudet Per Eliasson bekräftar att han precis har fått in en rapport om händelsen från matchdelegaten.
– Vi har fått in en rapport från matchdelegaten nu. Vi har tillgång till tv-bilder och vi kommer begära ut bilder från kamerorna inifrån arenan. Vi kommer titta på filmerna och på bilderna. Vi kommer hantera det nu i veckan, antingen i morgon eller på fredagen, säger Eliasson till FotbollDirekt.se.
– Men jag skulle vilja undvika att spekulera i vad som händer framåt, vi har just fått in den här rapporten.
2015 så straffades varken Blåvitt eller Bajen av disciplinnämnden. I grunden ansvarar hemmalaget i berörd match för säkerheten, men även gästande lag kan i teorin straffas.
– Arrangerande förening ansvarar för arrangemanget, men det är också så att klubbar har eget ansvar för sina supportrars uppträdande. Så där måste man gå till händelsen, vad som har hänt. Orsak och verkan. Det är beroende på flera saker, säger Per Eliasson.
Tre personer som är inblandade i händelsen förra tisdagen har identifierats av polis. Och inställningen är att man inte ska straffa klubbar för enstaka individers handlingar, förutsatt att klubbarna jobbar för att hela tiden förbättra säkerheten.
– Riksombuden är till för klubbarna, vi har en ständig dialog med klubbarna kring arrangemang och säkerhet och den dialogen funkar väldigt bra. Så på det sättet fungerar det här väldigt bra, vi upplever att klubbarna gör ett jättebra jobb här. Alla klubbar vill ha trygga, säkra och stämningsfulla arrangemang. Så inställningen är mer att vi tillsammans ska verka för att det här inte upprepas.
– Vi går igenom och tittar vad som hänt. Skulle det hända något på läktarna, det kan vara en bengal, eller något annat som sker, då kan vi begära att klubbarna visar upp en handlingsplan. Så att det inte händer igen. Skulle samma sak hända vid upprepade tillfällen, då kan klubben anmälas till disciplinnämnden.
Det var en liknande händelse för några år sedan (2015). När du nämner upprepning, hur resonerar ni kring det, ska någonting hända mer i närtid eller räknas också det här för er som en upprepning?
– Ja det är en upprepning, i och med att det har hänt förut. Det vi försöker säkerställa att det inte upprepar sig igen. Man jobbar hela tiden med förbättringar i säkerheten. Som i derbyt mellan AIK och Djurgården i söndags. Där man hade vidtagit ett antal åtgärder efter det som hände i derbyt i cupen, där bengaler flyttade fram matchstarten rejält. Vi pratar med klubben, sedan tar de det med supportrarna. Det går från oss till klubbarna och från klubbarna till supportrarna kan man säga.
– Sedan är det klart att något sådant här kommer hända igen någon gång i framtiden. Men vi försöker säkerställa att det inte sker i närtid, match efter match.
Samtidigt så lär händelsen med stor sannolikhet hamna hos disciplinnämnden, utifrån vad som hänt. Per Eliasson säger att händelser som är att betrakta som allvarliga ska tas vidare till nämnden. Bengaler som kastas från en läktarsektion till en annan faller under den kategorin.
– När det är allvarliga saker, då går det till disciplinnämnden. Inget snack om saken.
På det du säger nu så låter det som att det kommer gå vidare till disciplinnämnden?
– Jag kan säga såhär: Det finns risker med bengaler, det är farligt. Pyroteknik är farligt, det är hälsofarligt. Det kan skada människor och det är allvarligt. Men hur vi kommer hantera det här ärendet kommer jag inte säga något om, vi har precis fått det till oss.
Den här artikeln handlar om: