Tror MFF ger upp storaffären – och visar oro: ”Något är galet”

Det har snart spelats sex omgångar av den allsvenska fotbollen. Det återstår massor innan vi vet hur det slutar men nog finns det rejäla orosmoln på sina håll.  FD:s Magnus Österberg analyserar allsvenskan så här långt och han ser med stora ögon på MFF:s start och tror minst en brytning är på gång.

KRÖNIKA MED MAGNUS ÖSTERBERG

Jag tittar på den allsvenska tabellen och försöker förstå.
Det går inget vidare om jag ska vara ärlig, det är en tabell som…. jag kallar det överraskar.

Några solklara “bottennapp”, några “ögonbrynshöjare” och så ett gäng klubbar med stämpeln “var ska det här ta vägen”. Det här kommer att bli rörigt att reda ut, men jag testar i alla fall.

Bottennapp är givetvis en kraftig överdrift med tanke på mängden matcher som återstår att spela men det är omöjligt att inte känna en stor dos förvåning över Malmö FF:s inledning.
Resultatraden 6 2 2 2 8-11 -3 8 poäng känns rejält låg.
Skador – absolut, sjukdomar – javisst.
Det går att leta anledningar och ursäkter tills man somnar. I Malmö FF:s fall duger inte det. Klubben är med råge den rikaste vi har, truppen fylls ständigt på med såväl egna väldigt lovande spelare och man inhandlar spetskompetens på yttersta toppnivå sett med allsvenska ögon. En trupp ska klara en viss dos motgångar som skador och sjukdomar, en MFF-trupp ska klara mer än så.

  • Tokmissen med Kingsley Sarfo svider, inte bara ekonomiskt – utan drabbar ju även balansen i truppen.
  • Värvningen av Bonke Innocent verkar samtidigt bli svår att rädda vilket så klart är en missräkning.
  • Försäljningen av Anders Christiansen lämnar i och med detta ett Malmö kvar med en för dem svag konkurrens centralt på mittfältet. Med deras mått mätt alltså.

En titt på MFF:s senaste matchtrupp gör att man kan konstatera att det ändå är ett riktigt bra lag man ställer på benen, situationen till trots. När man sen försöker ta in att man åker på en kölhalning av Kalmar FF med 3-0 sätter det svåra frågetecken på vad som är galet.

För något är galet, så är det bara. Jag gillar MFF och Daniel Anderssons skicklighet är svår att ifrågasätta. Det är svårt att vara sportchef, jag tror alla själva borde testa. Misslyckade värvningar gör man förr eller senare. Men alldeles oavsett så måste situationen nu rättas till. Detta kan självklart inte fortgå utan att det kommer att påverka Magnus Pehrsson.

***

En del lag bara hittar rätt helt plötsligt, Hammarby har gjort det, GIF Sundsvall och Örebro spelar utan press utifrån och radar upp insats efter insats som generar sköna poäng in på kontot.
Utan att ha den minsta aning gissar jag att Stefan Billborn, Joel Cedergren och Axel Kjäll sover riktigt gott om nätterna, deras uppdrag går som på räls.

“Giffarna” genomled ett riktigt svårt år ifjol men verkar ha tagit lärdom av det och dessutom verkar man ha fyndat rejält på transfermarknaden, imponerande med tanke på den svaga ekonomi som cirkulerar som ett tungt moln över klubben.

ÖSK gav Axel Kjäll några månader ifjol som “uppvärmning” inför det som komma skulle. Det verkar ha varit en genidrag. ÖSK är mycket Nahir Besara men de är mer än så. Det är ett lag som har tro på det man gör och man jobbar extremt hårt för det. Hatten av så långt för den här starten!

***

Det ska sägas, med all respekt till Kalmar FF (återkommer lite till KFF längre ner), att så tafatt och uddlöst får inte Malmö agera.
Någonsin.
De måste inse faran i att uppträda på det sättet.
Man måste visa känslor (genom att jobbar hårdare), ledning (både på högre ort och Magnus Pehrsson) måste öppet visa att kraven är betydligt högre än vad man presterar just nu. Det här duger inte alls. Förutom att man tappar mark i den allsvenska tabellen ska ju det här laget justeras i formation och prestation så pass väl att man tar sig ut i gruppspel i Europa igen. Bara den tanken måste kännas väldigt långt borta just nu.

***

Kalmar FF är ett lag som jag innan säsongen trodde skulle få rejäla problem med tanke på hur trupp och prestationer såg ut initialt. Fortsätter det här blir det den lag jag missbedömt allra mest. Då får jag leta upp en dumstrut. All heder till Nanne Bergstrand som med relativt små medel nu ändå lyckas styra KFF-skutan bort från de nedre regionerna. Tanken på en frisk Rasmus Elm i det här laget…hur skulle det sluta?

***

Dahlin-Larsson, Brorsson, Nielsen, Safari-Rieks, Lewicki, Svanberg, Traustasson-Jermejeff, Rosenberg (K). Det är en, ursäkta språket, jävligt bra elva. Det är inte en elva som ska se ut som ett lag som vilket som helst och som får ut så lite av sin kapacitet. Det är under alla omständigheter en elva som borde hålla hög allsvensk nivå.

***

Det var oerhört många som trodde att 2018 års allsvenska skulle bli en tvekamp om guldet mellan två stora favoriter: Malmö FF och AIK.

AIK har haft all världens motgångar sedan förra hösten och har åkt på det ena tuffa bakslaget efter det andra.
Avslutad karriär, långtidsskador i parti och minut.
Men än håller lagbygget mer än väl och Rikard Norling sover nog lika gott som kollegorna jag nämnde innan. AIK har inte sett fantastiska ut men den enorma styrkan i att, trots alla bakslag, mer eller mindre varje vecka utveckla sitt spel och hitta vägar till nya poäng imponerar på mig. Storligen.

***

Daniel Andersson har varit mycket skicklig i väldigt många saker sedan han blev sportchef, visserligen med en budget som gjort saker lättarbetade men ändå. Jag hävdar att Malmös strategi med färre antal “etablerade” spelare ändå är rätt. Han har gett Magnus Pehrsson ett spelarmaterial som är bra nog och som många konkurrerande allsvenska tränare gärna skulle förfoga över. Något annat skulle förvåna mig stort, även fast de knappast skulle erkänna det.

***

Är det då Magnus Pehrssons fel att starten varit så svag?
Ytterst är ansvaret hans, utan tvekan, men det är som bekant inte han som spelar. Det är inte han som ska springa, tackla, passa och göra mål. Det är spelarna. Det är sällan en persons (tränares) fulla ansvar när det går åt skogen, lika lite som det är förtjänst när det går bra. Men klart är att hans arbete och beslut synas noggrannare nu. Kraven på Malmö är med rätta skyhöga, det går inte att ducka för och det tror jag inte att “MP” gör heller.

Att bänka Carlos Strandberg är tufft.
Det är dyr investering man gjort och framför allt är det en spelare med en mycket fin framtid, så ser jag honom i alla fall. Och MFF måste själva ha gjort den bedömningen när man signerade honom. Han har inte exploderat ännu men han har så mycket bra saker i sig som jag tror att MFF skulle ha nytta av nu. Han är en tank som kan skapa saker på egen hand ur ingenting.
Ge honom speltid och han gör poäng!

***

Hammarby är i serieledning och efter de senaste omgångarna kan man vifta bort att det handlat om en gynnsam “lottning” och att motståndet varit av svagare sort. Hammarby är i “zonen” och vinner matcher, det utan att ens spela så väldigt bra alla gånger. Derbyt mot Djurgården senast är det färskaste exemplet.

Stefan Billborn är lugnet själv och har uttalat att han vill se mer, mycket mer, än det spel man hittills visat upp. Får han rätt i det kan det bära riktigt långt. Utan någon djupare analys har Billborns tankar och färdigheter prickat rätt hittills. Även om det funnits skadebekymmer på några olika spelare har han valt rätt, och/eller rättare sagt, spelarna som har fått chansen har tagit den. Så länge resultaten kommer är det bara för att bita ihop och prestera när man väl får chansen.

***

Min tippade tabell ska jag inte trötta ut er med men säger så här: Det är många gäng som håller till i fel del av tabellen just nu för att jag ska känna att det ens är rätt säsong jag ser utspelas just nu. Om trenden fortsätter, om så bara till VM-uppehållet, kommer 2018 att bli den jämnaste och mest spännande allsvenska vi har sett på många år, och så får det gärna bli.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 01 december
16:00 Kroatien - Belgien VM
16:00 Kanada - Marocko VM
20:00 Japan - Spanien VM
20:00 Costa Rica - Tyskland VM
fredag 02 december
16:00 Sydkorea - Portugal VM
16:00 Ghana - Uruguay VM
19:15 Hoffenheim - Bayern München Bundesliga, damer
20:00 Serbien - Schweiz VM
20:00 Kamerun - Brasilien VM
21:30 Granada - Alaves LaLiga2
lördag 03 december
10:00 Freiburg - Duisburg Bundesliga, damer
13:00 Wolfsburg - Eintracht Frankfurt Bundesliga, damer
13:30 Sunderland - Millwall Championship
13:30 Manchester Utd - Aston Villa Women’s Super League
13:30 Thisted - Bröndby Danska ligan, damer
13:30 Kolding - Köge Danska ligan, damer
13:30 Århus - Nordsjælland Danska ligan, damer
13:30 Fortuna Hjörring - Sundby Danska ligan, damer
14:30 Inter - Juventus Serie A, damer
16:00 Nederländerna - USA VM
18:30 Gijon - Las Palmas LaLiga2
20:00 Argentina - Australien VM
söndag 04 december
13:30 Wycombe - Portsmouth League One
13:30 Reading - Tottenham Women’s Super League
14:30 Milan - Roma Serie A, damer
16:00 Frankrike - Polen VM
20:00 England - Senegal VM
21:00 Levante - Malaga LaLiga2
måndag 05 december
16:00 Japan - Kroatien VM
20:00 Brasilien - Sydkorea VM
tisdag 06 december
16:00 Marocko - Spanien VM
19:00 Real Oviedo - Las Palmas LaLiga2
20:00 Portugal - Schweiz VM
onsdag 07 december
19:00 Huesca - Andorra CF LaLiga2
21:00 Tenerife - Alaves LaLiga2
torsdag 08 december
18:45 KS Vllaznia - PSG UEFA Champions League, damer
18:45 Wolfsburg - Roma UEFA Champions League, damer
20:15 Gillingham - Dag & Red FA-cupen
21:00 Malaga - Granada LaLiga2
21:00 Real Madrid - Chelsea UEFA Champions League, damer
21:00 St Polten - Slavia Prag UEFA Champions League, damer
fredag 09 december
19:15 Eintracht Frankfurt - Potsdam Bundesliga, damer
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 BK Häcken 30 18 10 2 32 64
2 Djurgårdens IF 30 17 6 7 30 57
3 Hammarby IF 30 16 8 6 33 56
4 Kalmar FF 30 15 6 9 14 51
5 AIK 30 14 8 8 9 50
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Elfsborg 30 13 10 7 20 49
7 Malmö FF 30 13 7 10 10 46
8 IFK Göteborg 30 14 3 13 3 45
9 Mjällby AIF 30 11 10 9 0 43
10 IFK Värnamo 30 9 10 11 -13 37
11 IK Sirius 30 9 8 13 -11 35
12 IFK Norrköping 30 8 10 12 -2 34
13 Degerfors IF 30 7 10 13 -17 31
14 Varbergs BoIS 30 8 7 15 -26 31
15 Helsingborgs IF 30 4 5 21 -30 17
16 GIF Sundsvall 30 4 2 24 -52 14

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten