LÅNGLÄSNING: Bajenbasen talar ut för FD – om nya Hammarby som maktfaktor: ”Vi är en Ferrari”

FD har träffat Hammarbys vd Henrik Kindlund. Ett av de stora namnen bakom Bajen de senaste åren – men samtidigt restriktiv med media och låg profil. Nu talar han ut om succéstarten och outnyttjad potential. Likheten med Tottenham, frågan om en Kennedy-staty, vad avundas han hos AIK och Djurgården?, ”Häcken-kopian” på Årsta och hur Bajen ska erövra både allsvenskan och nå Europa – liksom målet att f ö r d u b b l a omsättningen på ett par års sikt.

FotbollDirekts Lennart Sandahl besökte nyligen Årsta, Hammarbys högkvarter, ett möte som slutade med ett långt samtal som vi nu publicerar i dag.

Senast Bajen var med i en allsvensk toppstrid på allvar var 2006 då klubben slutade trea. Om laget lyckas hänga med i toppen hela 2018 återstår att se. Men bakom kulisserna jobbas det för fullt på att Hammarby ska bli en stabil allsvensk toppklubb likt Malmö FF och AIK.

Inte bara i år, utan för många år framöver.

Med en modern arena, Nordens bästa publiksnitt och en ekonomi i balans finns onekligen en stor potential för en framtida storklubb inom svensk fotboll. Något som de grönvita aldrig lyckades rida vidare på efter det första och hittills enda SM-guldet 2001.

En som varit med sen 2012 och fått se klubben utvecklas till vad den är i dag är vd:n Henrik Kindlund. När han tillträdde på posten så hade Bajen säsongen innan med nöd och näppe lyckats undvika kval för att hålla sig kvar i Superettan. Ett övertidsmål från Sebastian Bojassén i den femte och sista tilläggsminuten borta mot Ängelholm var det som räddade Hammarby från att sjunka i en ännu djupare kris.

– Jag kom in ett par månader efter det. Då var det ett år kvar till flytten till Tele2 Arena och mycket fokus på det. På sommaren 2012 kom Kennedy tillbaka och det blev någonstans det stora startskottet utåt för vändningen och den resan som gjort att vi är där vi är i dag, säger Kindlund till FotbollDirekt.se.

Gregg Berhalter fick gå från Hammarby sommaren 2013.

Säsongen 2013 är händelserik. Hammarby får nyckeln till sitt nya hem, sparkar både tränare och sportchef (Gregg Berhalter, Gustaf Grauers) och anställer interimslösningen Thomas Dennerby med Nanne Bergstrand som ersättare efter säsongen. Mats Jingblad plockas in som ny sportchef och 2014 blir slutet på ett femårigt lidande i landets andradivision. 2015 är Bajen tillbaka i finrummet och sätter omgående nytt publikrekord i Sverige genom att snitta 25 507 åskådare per match – 17 åskådare fler än Örgryte gjorde 1959.

– 2016 var ett mellanår där vi slutade tolva för andra året i rad medan förra året blev en säsong där vi tog ett stort steg organisatoriskt. Jesper Jansson, Stefan Billborn och Ola Larsson (teknisk direktör) kom in bredvid Jakob Michelsen. Vi fick in rätt bra spelare men fick inte ihop det riktigt på planen. Nu har Jocke Björklund tillkommit i staben vilket är ett jättetillskott, men i övrigt är det inte så mycket nytt utan de ledande spelarna i dag var med redan förra året.

– Skillnaden ligger i att spelarna känner varandra redan från början, vi har fått vara ganska skadefria och hela den sportsliga organisationen drar åt samma håll. Det vi sagt är att vi 2018 ska ha kommit så långt att vi kan utmana de andra topplagen, sen beror ju det på hur bra de andra klubbarna är också. Ibland räcker ett bra år till en tredjeplats, som för Djurgården i fjol, och andra år slutar du femma eller sexa. Allsvenskan lever sitt egna liv men vi känner verkligen att vi kommer vara med och utmana i år.

Du tog över som vd i ett utsatt läge där klubben sånär tvingats kvala sig kvar i Superettan och på resan till i dag har det behövts tas en hel del tuffa beslut som att sparka Nanne Bergstrand och Jakob Michelsen. Hur tänker du kring resan dit ni är i dag?

– Nja, det med Nanne var inte så jobbigt som folk vill få det till. Det är klart att vi kom väldigt bra överens och att det var jobbigt av den anledningen. Men annars var det ett ganska odramatiskt beslut. Däremot att sparka Jakob var tuffare. Det ville vi inte göra men vi kände att det var rätt då, och vi har kanske inte facit i hand redan nu, men i efterhand känns det fortfarande som att vi gjorde rätt. Det är nog det enda riktigt tuffa beslutet jag behövt göra.

– Det är klart det är skitkul att leda Allsvenskan (intervjun gjordes innan derbysegern mot Djurgården) och damerna har också inlett starkt. Vi är igång. Sen är det så att vi som är djupt inne i klubben vet att – jag tror det var Jocke Björklund som sa det – vi har precis lämnat startblocken. Det finns otroligt mycket mer att få ut av Hammarby. Både vad gäller laget som vi har och allt runt klubben.

Mats Jingblad och Nanne Bergstrand förde upp Hammarby till Allsvenskan igen.

Många huvuden har rullat i klubben men själv står du kvar. Har det varit nära att du kastat in handduken eller fått sparken?

– Nej, det kan jag inte tycka så. Som vd får man sparken av styrelsen och det är inget de sagt till mig att de funderat på i alla fall, haha. Sen är det klart att går det inte bra på planen så kan det gå fort. Med de förutsättningarna vi har kan vi inte hålla på och komma nia eller tia i Allsvenskan. Det är inte okej och det tycker inte jag heller. Jag har inga problem med det.

– Sen är det klart. Styrelsen har svintuffa krav på mig och organisationen. De kommer inte vara nöjda förrän vi är i nivå med Malmö FF och FC Köpenhamn. Det är de väldigt tydliga med. Om man vill ha det lugnt och skönt på jobbet och att det inte händer så mycket, då är det här helt fel jobb. Men gillar man att vara ute i krig då är det perfekt!

Kindlund berättar att styrelsen klubbat igenom ett offensivt beslut att Hammarbys intäkter ska fördubblas över en sexårsperiod – från 110 miljoner kronor till 220 miljoner kronor.

– Man kan tro att det är en fluffig dröm men vi har ganska klart för oss varifrån de pengarna ska komma ifrån. Med Hammarbys förutsättningar som supporterbasen, befolkningen i södra Stockholm och upptagningsområdet för talanger så känner vi att det är en ganska rimlig nivå för oss.

– Vi har grundförutsättningarna som väldigt få klubbar i Norden har. Det är Vålerengen, FC Köpenhamn, Bröndby, Malmö FF, IFK Göteborg, Djurgården, Hammarby och AIK som vi ska jämföra oss med och till och med gå om.

Många av Hammarbys äldre fans har vant sig vid en stämpel som ett evigt mittenlag. Jag menar, ni har inte så många troféer i skåpet och att komma nia är lite typiskt Bajen: ”Skit i tabellen – Bajen bäst ändå”. Hur ser du på den attityden – för den andas kanske inte den klubb som ni pratar om att bli?

– Jo men så är det. Vi ligger väl tolva i maratontabellen men jag tror det är två grejer som hänt som ändrat bilden av det hela. Det ena är SM-guldet 2001. Även 2003 och 2006 var vi väl med i någon form av guldstrid utan att räcka hela vägen fram. Sen är det andra när vi flyttade in på nya arenan. Är du inne på den arenan med 22-25 000 åskådare i snitt, då känner alla nog vad fan, kom igen nu. Med den stämningen vi har på matcherna känner folk att vi är en Ferrari och inte en klubb som ska komma tolva även om vi är det i maratontabellen. Men dessa förutsättningar som vi har är det orimligt att nöja sig med mindre än att slåss i toppen.

– Vi hade en 8-10 bra år mellan 1998-2007 där vi var ute i Europa och spelade mycket. De äldre supportrarna är jäkligt sugna på att komma ut igen så det är lite tryck från dessa också. Kanske inte som i MFF och AIK, men förväntningarna finns även i Hammarby.

Vågar Bajenfansen drömma igen?

Om du skulle jämföra Hammarby med någon klubb utomlands och dit ni vill komma, vilka skulle du säga att ni är lika?

– Jag tror att vår resa är ganska lik Tottenhams. Det är en storklubb med mycket supportrar och i något läge var de tvungna att bestämma sig. Antingen får vi vara Newcastle och sluta femma eller sexa något år följt av en tiondeplats och helt plötsligt är man på 18:e plats. För några år sen bestämde de sig för att inte vara ett svänggäng längre, att det går inte med de här förutsättningarna, och i stället bli en toppklubb vilket de håller på att bli. Det är lite samma för oss.

Kindlund pratar om kontinuiteten i styrelsen som en nyckelfaktor till att Hammarby har kunnat ta kliv mot ett mer professionell och storklubbsmässig organisation.

– Det kom in väldigt mycket nytt folk både i styrelsen och bolaget 2010-2011 och det är i princip de som sitter kvar. Ingen kände varandra sen innan men alla hade gemensamt att vi orkar inte åka ur Allsvenskan var tionde år. Det får vara slut med det. Och så har vi byggt klubben för det. Att bygga en så pass stark klubb att inte behöva åka ur Allsvenskan igen.

– När man nu väl säkrat det så blir nästa naturliga steg att titta uppåt och knapra in på en klubb i taget och lägga de bakom sig. När jag började så hade vi extremt svårt för Degerfors och Ljungskile och det var de man fick jaga i tabellen. Vi lyckades med det och sen var det klubbar som Sundsvall, Halmstad och Örebro. Just nu känns det som att vi håller på att passera Elfsborg och IFK Göteborg. De är i innerfil och vi kommer i ytterfil och kör förbi.

Nästa steg?

– Och nästa steg är Norrköping, Häcken, Djurgården och Östersund. Det är tufft för det är stora starka föreningar med mycket pengar som haft kontinuerliga truppbyggen på ett annat sätt än vi haft. Det är där vi är just nu. Sen är det AIK som är nästa lag att jaga ikapp och förbi följt av Malmö. Efter det ska vi efter FC Köpenhamn och kommer man ifatt FCK och går förbi så är man ett gruppspelslag i Europa League. Om vi ska prata mål på 5-7 år framöver så är det där kan jag tycka.

Hammarby Fotbolls ordförande Richard von Yxkull (till vänster) och Henrik Kindlund har varit med på tåget i flera år nu.

Ni pratar alltså seriöst om hur ni ska kunna komma ifatt FC Köpenhamn?

– Absolut. Både i styrelsen, kontorsorganisation och den sportsliga organisationen. Alla vet vad det handlar om. Sen gäller det att göra allt på rätt sätt så man inte får en topplacering ett år och sen nästa år så kommer man tolva. Som Leicester, vinner ligan och sen faller tillbaka, eller som vi gjorde 2001 där vi hade några toppår, men vi byggde varken upp kapital eller en proffsig organisation. Konjunkturen vek litegrann och helt plötsligt var vi tillbaka i Superettan och spelade på Ängelholms IP. Det vill vi inte göra utan vi ska upp i toppen men vi ska göra det på ett ordnat sätt som gör att vi håller oss kvar där.

– Det är en sak att vara topplag och en annan att vara toppklubb och vi är inte intresserade att vara topplag. Ståle Solbakken i FCK har runt 100 miljoner att spendera på sin trupp. MFF ligger kanske runt 60-65 miljoner och AIK är nog runt 55 miljoner nu när de tog (Tarik) Elyounoussi som inte blev någon billig affär från vad jag hört. I slutändan, har du 100 miljoner att lägga på spelartruppen så har du ett jäkla lag som kan konkurrera om att kontinuerligt kvala in till Europacuperna och som då leder till ökade publikintäkter och sponsoravtal. Hela värdet på klubben ökar.

Hur svarar du den pessimistiske Hammarbysupportern som skulle kalla detta år en ”one hit wonder” om ni går och slutar topp-3 eller till och med tar guld?

– Till att börja med så måste du vara en toppklubb innan du säger att du är det. Där är vi inte ännu, men det vi har med oss nu är egentligen arenan och supporterbasen. Det är den bästa arenan i Sverige och kanske den bästa i Norden just nu. Vi har högst publiksnitt i Norden och det är basen för det hela.

– Med det kommer sponsorerna, medias intresse och bara det att vi sitter här och pratar succé efter ett par omgångar. Hammarby har i dag inga svarta hål i ekonomin. Vi behöver dock fortfarande bygga vårt egna kapital. I dag har vi 35 miljoner kronor och vi skulle väl behöva 20 till för att det ska vara riktigt bra. Mycket handlar om att vi måste börja sälja spelare på samma nivå som våra konkurrenter.

Är ni på gång att bli en säljande klubb?

– Det vi ser är att vi aldrig haft så många scouter på plats som under veckan när det var BP och Norrköping och det är inte bara en spelare utan flera olika de är intresserade av. Om man tittar på MFF och AIK så behöver man kanske ligga på nånstans 25 miljoner i snittförsäljning per år. Och det är väl, vi hade 13-14 miljoner förra året och om jag gissar så säljer vi för 20 miljoner i år. Det kan bli mer eller mindre. Men vi är nog inte så långt ifrån det.

Vilka spelare löper ni störst risk att bli av med?

– Klart att Hamad står ut där. Han har varit fantastisk hela våren och halva Bundesliga har nog tittat på honom vid det här laget. Björn Paulsen är också en jäkligt bra spelare som drar till sig uppmärksamhet med sitt sätt att vara på planen. Junior har varit lika bra som Hamad men spelar i en annan position. Det man missar i Sverige är att Junior spelar i Gabons landslag och när han lirar mot Ghana och Elfenbenskusten så är typ varenda scout i Europa på de matcherna. Han är lite av en spelartyp som anpassar sig efter motståndet. I landslaget möter han Premier League och La Liga-spelare och klarar sig hur bra som helst. De scoutar honom här men även där på plats.

– Sen är det klart att Sander Svendsen, Marcus Degerlund och Leo Bengtsson är på större klubbars listor även om de inte spelat så mycket. Men de vill vi absolut inte sälja nu utan den kategorin spelare behöver göra ett par år i Allsvenskan först. Det är generellt en diskussion bland klubbarna i Sverige att man inte ska sälja sina talanger när de är 19-20 utan mer i ålder 22-23. Viktor Claesson är en klockren försäljning. Bra i Allsvenskan, säljs för bra pengar och gör succé i Ryssland. Nu kommer han kanske säljas för 200 miljoner och den vidareförsäljningen för Elfsborg ger mer än om de hade släppt honom som 19-20-åring. Ökade driftintäkter och tv-pengar som dubblas till 2020 gör att vi kan behålla spelarna längre och inte behöver sälja till bottenlag i Holland. I stället kan vi vänta ett par år och sälja för det dubbla eller tredubbla när spelarna dominerat i Sverige en längre tid.

Vilka ser du som potentiella guldkorn i truppen?

– Tittar man på vår trupp och unga talanger, så är vi kanske inte de som har allra bäst där, men jag har samtidigt svårt att se någon klubb som har det mycket bättre. Vi har Sander Svendsen, Marcus Degerlund, Leo Bengtsson, Rooney och vi har Odilon som kommer till nästa år. Det är nog där de större försäljningarna ligger. Kommer vi igång där och börjar sälja på liknande nivåer så är vi snart ikapp AIK.

– Sander Svendsen och Marcus Degerlund skulle vi kunna sälja imorgon båda två, men vi vill inte göra det. Vi vill att de ska spelas in i vårt a-lag och bli spetsspelare i en toppklubb i Allsvenskan. Är de det så kommer de klara sig mycket bättre utomlands när de går. Linus Hallenius gav bra pengar för Hammarby men fick knappt ens träna med Genoa. Att AIK sålde Isak, det är klart att de ska ta den påsen pengar och springa. Men om det var det bästa för Isak själv är ytterst tveksamt. Nu får han spela i Dortmunds amatörlag. Hade han stannat i AIK så tror jag att han hade spelat VM. Nu är han så pass bra att han förmodligen kommer slå igenom förr eller senare

Det har hänt mycket i Bajen sedan Jesper Jansson kom in i klubben. Hur betydelsefullt är det för er att ha en dokumenterad SM-guld-vinnare som sportchef i den här satsningen?

– Det är viktigt. Vi hade Mats (Jingblad) tidigare som också hade erfarenhet av att vinna både som tränare och spelare. Det är klart att du behöver ha sådana i organisationen. Jesper är jäkligt duktig på det sportsliga, både vad gäller spelare och ledare. Han är väldigt erfaren och är en bra ledare som tar hand om alla.

– Sen är han duktig både på att rekrytera och sälja spelare. Det kan man se på truppbygget. Vi har fått in David Fällman, Simon Sandberg, Nikola Djurdjic vilket jag kan säga är tre jäkligt bra affärer för oss. Vi har fått in mycket fotbollskvalitet och karaktär för rimliga kostnader. Det är grymt jobbat. Sen har han hittat Neto Borges i Brasilien som också ser superspännande ut. Det fungerar jättebra och den sportsliga organisationen med Jesper, Stefan, Jocke och Pablo är tajta på ett sätt som vi nog aldrig har haft i Hammarby.

Just det här med försäljningar får väl visa sig, men det måste han väl bevisa i Hammarby nu eftersom ni vill och behöver komma igång med det?

– Ja, så är det ju men försäljningen av Joseph Aidoo förra sommaren gjorde han jäkligt bra och tittar man på track record i Helsingborg så såldes spelare för väldigt mycket pengar. Skillnaden är att vi inte har samma behov av att sälja spelare för att rädda ekonomin. Det blir mer som en naturlig del i verksamheten. Ligger vi på 20-25 miljoner om året så kan vi använda det som blir över efter nyrekryteringar till att stabilisera klubben ytterligare, men också investera i andra delar kring den sportsliga organisationen.

Hur ser planerna ut i sommar – kan ni värva för guld om ni är kvar i toppen?

– I det här läget och den truppen vi har så har vi inget behov över huvud taget. Det upplever vi inte alls. Däremot är det så som det är för alla, MFF kanske tappar någon, AIK kommer definitivt göra det, Djurgården och Östersund också. Det är ganska normalt tänker jag för ett lag på övre halvan att tappa 1-2 startspelare och det är väl ungefär det vi förväntar oss. Vi har våra funderingar på vilka det kan vara och hur vi ska ersätta spelarna.

– Om det finns en guldpott pengar? Nej, det gör det inte utan vi tror att vår trupp kommer räcka hela vägen. Sen kan det självklart förändras med skador och försäljningar.

Säger ni nej tack om Ola Toivonen eller Sebastian Larsson vill spela för Bajen?

– Haha, det får man ta där i så fall. Som jag känner Stefan och Jocke så tror jag hellre de jobbar vidare med det vi har för att sätta spelidén och systemet. Men det är klart, skulle Toivonen eller Durmaz ringa och be så får vi väl ta det därifrån helt enkelt. Vi hade möte kring det här för någon vecka sen och vi sa att vi framförallt ska försöka tappa så få som möjligt.

Om vi ska snacka Kennedy. Erkan Zengin sa nyligen att han inte tycker att Kennedy borde lägga av med tanke på det han fortfarande uträttar i träning och match. I fjol var det ganska uppenbart att han inte gick ihop med Michelsen – hur viktigt är det för er att Kennedy mår bra?

– Det är klart det är viktigt, framförallt är det viktigt att vi behandlar honom med respekt för allt han gjort för den här klubben. Det är ett ansvar och en skyldighet gentemot honom. Sen har han varit väldigt tydlig med att det här är hans sista år. Det är hans eget val. Han är 38 nu och känner att han börjar bli färdig. Men han kommer in och får speltid nästan varje match och bidrar på tärningarna osv.

– För ett år sen hade han inte bestämt sig, men han visade från sommaren och framåt att han fortfarande var hungrig. Då blev det relevant för oss att ta diskussionen om en förlängning när du ser bra ut, du brinner för det. Man kan inte ha kvar en spelare bara för han är ikon men inte brinner för det. Det går ju inte. Men det är roligt, vi var nere på första U21-matchen mot Sirius och vi började lite skakigt, då var det han som eldade igång det och vi vann med 7-2 tror jag. Han brinner för fotboll och Hammarby och då känns det som en värdig avslutning på det hela.

Har ni en plan för hur han ska tackas av i höst?

– Ja det skulle jag säga att vi har en ganska detaljerad plan för. Vi har tagit fram merch som säljer bra i butikerna, vi har haft en längre intervju med honom på hemsidan och det kommer flera såna intervjuer. Sen är det precis som med Söderstadion, man gör lite grejer men det är sista matchen allt kulminerar. Vi spelar borta mot Östersund tyvärr men vi kommer göra något i sista hemmamatchen. Som jag förstår det finns inte jättemånga hotellrum kvar i Östersund heller.

Zlatan har en staty i något garage nånstans. Kan du lova en staty till Kennedy?

– Haha, nej så långt har vi inte kommit. Fan, blir det inte konstigt med statyer över levande människor? Den får vi se litegrann.

Han har inte krävt en staty?

– Nej, inte officiellt i alla fall. Vi tittar väl på lite grejer i den riktningen kan man säga, säger han hemlighetsfullt.

Finns det något du kan avundas i AIK och Djurgården?

– Nej, inte hos Djurgården. Det kan jag inte säga. Jag och Henrik Berggren har en jättebra relation så det är inte så. Det är klart att Bosses försäljningar av Michael Olunga och Sam Johnson är ju helt overkliga men i övrigt kan jag inte se att det finns något som de gör bättre än vad vi gör.

– Sen med AIK, det är ju en speciell klubb får man säga. Den här förmågan att det inte spelar någon roll vad som händer runt omkring, styrelsegrejer, bråk och strul, så lyckas de ändå alltid samla laget och klämma ur sig toppresultat. Det får man säga att AIK är duktiga på.

Det finns en vinnarmentalitet i AIK?

– Ja, litegrann så att det finns någon form av grundstyrka i deras sportsliga organisation. Jag tror att deras analys när de åkte ur Allsvenskan och vår är ganska lika. Man startade upp ordentliga akademiverksamheter, där AIK var ett par år före oss eftersom de åkte ur 2004 och vi 2009. Så började man jobba rätt mycket med kulturfrågor för att få fram starka kulturbärare. Det gick lite snabbare för AIK, det får man säga. De hade redan Rikard (Norling) och så fick de in Björn Wesström, Jens T Andersson, Andreas Alm och Micke Stahre. En ganska stor grupp ambitiösa killar som de byggt vidare på. De skulle kunna rotera runt på de här namnen: Björn och Jens som sportchefer forever, Rikard, Andreas och Micke som tränare. Slutar Rikard så kommer Micke och slutar Micke så kommer Anderas. De är så pass unga så de kan hålla på i 30 år känns det som.

– Där kan jag känna att vi på organisationssidan är ganska mycket ikapp AIK. Sen är frågan om vi är ett topplag eller en toppklubb? Det är ingen som vet det i dag även om vi skulle få en topplacering i år så är det inget bevis. Då har vi varit ett topplag i ett år och i min värld så räknas inte det riktigt. Du måste ligga där – AIK har varit topp-3 sju år i rad. De har byggt på sitt sätt och vi vill bygga vår vinnarmentalitet på vårt sätt. Inte för att vi vill kopiera AIK, det tycker jag inte för fem öre att vi har gjort, men det finns en hel del likheter hur vi byggt våra sportsliga organisationer.

Vad tror du DIF och AIK hade önskat att de hade från er?

– I min värld så är det två väldigt olika klubbar. Hammarby är nog mittemellan hur klubbarna fungerar. Jag tror att Djurgården hade velat ha vår breda publik. AIK tror jag att många fans önskat att de kunde hålla ihop klubben med allt runtomkring. Inte i den sportsliga organisationen utan runtomkring. Där tycker jag man hör från olika typer av AIK:are att de är rätt trötta på allt strul, att behöva vara 900 pers på årsmötet osv. Där tycker jag att vi på vårt sätt lyckats hålla ihop det utan att det blivit den typen av bråk.

– Sen tror jag att AIK:arna gärna hade bytt, kanske inte underlaget på arenan och var den ligger någonstans, men det är klart att Tele2 arena både som byggprojekt och fotbollsarena är otroligt mer lyckad än Friends. Det är väl bara att konstatera.

Det har varit tunt med egna talanger både i Djurgården och Bajen senaste åren?

– Det har även AIK varit historiskt, men de startade upp sin akademi ett par år före oss och Djurgården. Sen är det en faktor att AIK varit topplag i många år. Då får du bättre betalt för spelarna. De har gjort det tidigare och bättre. Men vi ser att vi är ikapp AIK på talangsidan i dag. Vår ambition är att gå förbi också. Mellan AIK, Hammarby och BP är det just nu väldigt jämnt på akademisidan medan Djurgården är snäppet bakom.

Hur viktigt är Årstaprojektet i Hammarbys ögon?

– Jätteviktigt, absolut. Just nu håller vi till på Tele2 för att vi håller på spränga bort halva Årsta. Nu ska ett par tusen sten forslas bort och göra i ordning för huset, sen ska det gjutas bottenplatta och så. Bygget är ett så kallat modulhus som tillverkas i en fabrik i de mörka skogarna i Småland och som kommer första veckan i juni. Det är klart till 60 procent.

Vad finns i byggnaden?

– Det är 2000 kvadratmeter med fem omklädningsrum för akademin, stort omklädningsrum för herrarna, ytor för rehab och gym på nedervåningen. På övervåningen finns ytor för kontoret som i dag sitter på Veterinärgränd samt matsal och kök. Man kan säga att det, inte är en kopia av Häckens klubbhus på Hisingen, men det är väldigt likt. Vi har varit där ett par gånger och tittat och lyssnat på vad de tycker. Vi fick med oss en del grejer som vi gjort annorlunda på Häckens inrådan. Vi byggde stort från början medan de fått bygga ut sitt klubbhus för att det blev för litet.

– Det är inget skrytbygge men det är jäkligt funktionella lokaler för oss. Sen är det klart vi är på Årsta med 1,5 konstgräsplan. I den bästa av världar hade vi haft tre konstgräs och två naturgräs men det är som du är inne på att i Stockholms stad så kommer det aldrig hända. Det kan man bara släppa direkt för den kostnaden för marken är omöjlig. Och för oss att åka ut till Haninge eller Huddinge, vi har i alla fall gjort bedömningen att det inte är relevant för oss. Vi vill vara kvar i Bajenland nära till arenan och Södermalm. Då är Årsta perfekt för oss.

Ni vill närma er allsvenska toppklubbar och på sikt även en nordisk gigant som FCK. Hur viktigt är det att ni upplevs professionella med till exempel en modern träningsanläggning om ni vill öka intäkterna?

– Ska du vara i en professionell verksamhet så kan man inte hålla till i baracker och säga att man vill bli en av Nordens största klubbar. Det hänger inte ihop. Men med nya Årsta från och med i höst och nästa år, tillsammans med Tele2 och Hammarby IP på Södermalm så har vi superfaciliteter. Då börjar man få en bra infrastruktur i klubben. Vi har en ungdomsverksamhet med över 3000 ungdomar. Hela den här potentialen som alltid funnit med Hammarby, helt plötsligt har vi en struktur för att hantera den och då kan du få en riktig utväxling av den potentialen.

– Det är lite det vi menar att visst vi toppar Allsvenskan, men vi har precis kommit ur startblocken. De flesta klubbarna i Allsvenskan tittar på 2018 och det är den tidshorisonten klubbar jobbar med därför att man slåss för att hålla sig kvar, hålla ekonomin flytande eller har stora krav på sig att lyckas antingen i Allsvenskan eller Europa. AIK har krav på sig att vinna serien och Malmö vill ta sig till Champions League eller åtminstone Europa Leagues gruppspel.

– Jag kan känna att vi är en av få klubbar som har lite längre tidsperspektiv, även om vi såklart vill vara så bra som möjligt 2018. Men det har att göra med att vi har är en av klubbarna med störst potential som vi inte fyllt upp ännu. Malmö tror jag som sagt ligger på sitt max nu. Då blir fokus här och nu och det ska det vara. Men för oss ligger det lite längre fram.

Ditt tuffaste beslut som vd?

– Det var visserligen styrelsens beslut men jag satt med i processen… Det var när vi avslutade kontraktet med Jakob Michelsen. Absolut.

Vilket beslut eller avtal är du mest nöjd med för klubbens utveckling?

– Då säger jag rekryteringen av vår biljettansvarige Markus Nilsson. Han var biljett och publikrekryteringsansvarig för damernas EM 2013 och vi snodde honom framför ögonen på alla andra. Han har väl snart vartenda publikrekord som finns i svensk fotboll så vad ska man säga… Utanför spelartruppen är han den största stjärnan i organisationen.

Du har varit vd sen 2012. Hur länge orkar du trumma vidare?

– Klart att det är väldigt speciellt jobb. Men det blir så att när vi hela tiden tar steg i organisationen så undrar folk hur långt det kan bära. Och det undrar ju jag också. Då är det rätt kul att vara med på en sån resa. Att vara med på en resa nedåt är inte så kul och då brukar inte folk bli kvar heller.

– När vi hela tiden flyttar fram positionerna är det spännande att vara med på tåget. Vi får se hur länge det blir men med den utvecklingen vi haft på mina sex år så är jag ganska nöjd, tillfreds med den resan vi gjort.

Du skulle kunna gå hem i dag med flaggan i topp?

– Ja lite så är det ju. Men lite till ska jag vara med. Det har jag å andra sidan sagt ett par år nu. Man får ta ett kvartal i taget kanske, haha.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
lördag 01 oktober
13:00 Vänersborgs IF - GAIS Ettan södra
13:00 Örebro Syrianska - Forward Ettan norra
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:00 AFC Eskilstuna - Örebro Superettan
13:00 Sollentuna - Täby Ettan norra
13:30 Arsenal - Tottenham Premier League
13:30 Hearts - Rangers Skottland Premiership
14:00 Cadiz - Villarreal La Liga
15:00 Östersund - Halmstad Superettan
15:00 Napoli - Torino Serie A
15:00 Örgryte - Brage Superettan
15:00 Landskrona - Dalkurd Superettan
15:00 Malmö - Hammarby Allsvenskan
15:30 Wolfsburg - Stuttgart Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
15:30 Leipzig - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Haninge - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Lindome - IFK Malmö Ettan södra
16:00 Umeå - Sandvikens IF Ettan norra
16:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
16:00 Hammarby TFF - Gefle Ettan norra
16:00 Lund - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Bournemouth - Brentford Premier League
16:00 Ängelholm - Åtvidaberg Ettan södra
16:00 Liverpool - Brighton Premier League
16:00 Coventry - Middlesbrough Championship
16:00 Fulham - Newcastle Premier League
16:00 Southampton - Everton Premier League
16:00 Crystal Palace - Chelsea Premier League
16:15 Getafe - Valladolid La Liga
17:00 Strasbourg - Rennes Ligue 1
17:30 Degerfors - Djurgården Allsvenskan
18:00 Inter - Roma Serie A
18:30 Sevilla - Atletico Madrid La Liga
18:30 Werder Bremen - Borussia M'gladbach Bundesliga
18:30 West Ham - Wolverhampton Premier League
19:30 New England Revolution - Atlanta United MLS
20:00 Ajax - Go Ahead Eagles Eredivisie
20:45 Empoli - Milan Serie A
21:00 Paris SG - Nice Ligue 1
21:00 Mallorca - Barcelona La Liga
21:30 Colorado Rapids - FC Dallas MLS
21:30 Vitoria Guimaraes - Benfica Portugisiska ligan
23:30 Charlotte - Philadelphia Union MLS
söndag 02 oktober
04:00 San Jose Earthquakes - Minnesota United FC MLS
04:30 LA Galaxy - Real Salt Lake MLS
12:30 Lazio - Spezia Serie A
13:00 Brommapojkarna - Kalmar Allsvenskan, damer
13:00 Stoke - Watford Championship
13:00 Vittsjö - Umeå Allsvenskan, damer
13:00 Karlstad - Team TG Ettan norra
13:00 Utsikten - Västerås SK Superettan
13:00 Lorient - Lille Ligue 1
14:00 Espanyol - Valencia La Liga
14:00 Midtjylland - Viborg Superligaen
15:00 Toulouse - Montpellier Ligue 1
15:00 Eskilstuna - Kristianstad Allsvenskan, damer
15:00 AC Ajaccio - Clermont Ligue 1
15:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
15:00 KIF Örebro - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Auxerre - Brest Ligue 1
15:00 Troyes - Reims Ligue 1
15:00 Piteå - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Manchester C - Manchester U Premier League
15:00 Sassuolo - Salernitana Serie A
15:00 Norrby - Skövde AIK Superettan
15:00 Sundsvall - Norrköping Allsvenskan
15:00 Sampdoria - Monza Serie A
15:00 Lecce - Cremonese Serie A
15:00 Varberg - Häcken Allsvenskan
15:30 Hertha Berlin - Hoffenheim Bundesliga
16:00 Vasalund - Piteå Ettan norra
16:00 Falkenberg - Qviding FIF Ettan södra
16:15 Celta Vigo - Real Betis La Liga
17:05 Monaco - Nantes Ligue 1
17:30 Schalke - Augsburg Bundesliga
17:30 Kalmar - Helsingborg Allsvenskan
17:30 Sirius - AIK Allsvenskan
17:30 Leeds - Aston Villa Premier League
18:00 Köpenhamn - Aarhus Superligaen
18:00 Atalanta - Fiorentina Serie A
18:30 Girona - Real Sociedad La Liga
20:45 Lens - Lyon Ligue 1
20:45 Juventus - Bologna Serie A
21:00 Portland Timbers - Los Angeles FC MLS
21:00 Real Madrid - Osasuna La Liga
måndag 03 oktober
19:00 Nordsjälland - Randers Superligaen
19:00 Värnamo - Mjällby Allsvenskan
19:00 Trelleborg - Jönköping Superettan
19:00 FC Trollhättan - Oddevold Ettan södra
19:10 Göteborg - Elfsborg Allsvenskan
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Leicester - Nottingham Forest Premier League
21:00 Rayo Vallecano - Elche La Liga
tisdag 04 oktober
18:45 Marseille - Sporting Lissabon EUROPA: Champions League
18:45 Bayern München - Viktoria Plzen EUROPA: Champions League
19:00 Öster - Brommapojkarna Superettan
21:00 Eintracht Frankfurt - Tottenham EUROPA: Champions League
21:00 Inter - Barcelona EUROPA: Champions League
21:00 Club Brügge - Atletico Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Porto - Bayer Leverkusen EUROPA: Champions League
21:00 Liverpool - Rangers EUROPA: Champions League
21:00 Ajax - Napoli EUROPA: Champions League
21:00 Cardiff - Blackburn Championship
onsdag 05 oktober
18:45 Leipzig - Celtic EUROPA: Champions League
18:45 Salzburg - Dinamo Zagreb EUROPA: Champions League
21:00 Preston - West Bromwich Championship
21:00 Manchester C - Köpenhamn EUROPA: Champions League
21:00 Real Madrid - Shakhtar Donetsk EUROPA: Champions League
21:00 Benfica - Paris SG EUROPA: Champions League
21:00 Juventus - Maccabi Haifa EUROPA: Champions League
21:00 Sevilla - Borussia Dortmund EUROPA: Champions League
21:00 Chelsea - Milan EUROPA: Champions League
01:00 Charlotte - Columbus Crew MLS
torsdag 06 oktober
02:00 Inter Miami CF - Orlando City SC MLS
15:00 Köln - Partizan Belgrad UEFA Europa Conference League
18:45 Malmö - Union Berlin UEFA Europa League
18:45 Silkeborg - FCSB UEFA Europa Conference League
18:45 Lech Poznan - Hapoel Beer Sheva UEFA Europa Conference League
18:45 Slovacko - Nice UEFA Europa Conference League
18:45 Molde - Shamrock Rovers UEFA Europa Conference League
18:45 Sivasspor - FC Ballkani UEFA Europa Conference League
18:45 Pyunik - Zalgiris Vilnius UEFA Europa Conference League
18:45 Dnipro - Vaduz UEFA Europa Conference League
18:45 HJK Helsingfors - Ludogorets UEFA Europa League
18:45 Zürich - PSV UEFA Europa League
18:45 Sturm Graz - Lazio UEFA Europa League
18:45 Anderlecht - West Ham UEFA Europa Conference League
18:45 Sheriff Tiraspol - Real Sociedad UEFA Europa League
18:45 Röda Stjärnan - Ferencvaros UEFA Europa League
18:45 Monaco - Trabzonspor UEFA Europa League
18:45 Omonia Nicosia - Manchester U UEFA Europa League
21:00 Braga - Union Saint Gilloise UEFA Europa League
21:00 Olympiakos - Qarabag UEFA Europa League
21:00 Rigas FS - Basaksehir UEFA Europa Conference League
21:00 Hearts - Fiorentina UEFA Europa Conference League
21:00 Villarreal - Austria Wien UEFA Europa Conference League
21:00 Slavia Prag - CFR Cluj UEFA Europa Conference League
21:00 Gent - Djurgården UEFA Europa Conference League
21:00 Freiburg - Nantes UEFA Europa League
21:00 Midtjylland - Feyenoord UEFA Europa League
21:00 Basel - Slovan Bratislava UEFA Europa Conference League
21:00 AZ Alkmaar - Apollon Limassol UEFA Europa Conference League
21:00 Arsenal - Bodö/Glimt UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Larnaca UEFA Europa League
21:00 Rennes - Dynamo Kiev UEFA Europa League
21:00 Roma - Real Betis UEFA Europa League
fredag 07 oktober
18:30 Arminia Bielefeld - Karlsruhe 2. Bundesliga
18:30 Regensburg - Greuther Furth 2. Bundesliga
20:30 Spanien - Sverige Landskamp, damer
20:30 Hoffenheim - Werder Bremen Bundesliga
21:00 Queens PR - Reading Championship
21:00 Osasuna - Valencia La Liga
21:00 Lyon - Toulouse Ligue 1
lördag 08 oktober
13:00 Hansa Rostock - Paderborn 2. Bundesliga
13:00 Eintracht Braunschweig - St Pauli 2. Bundesliga
13:00 Qviding FIF - GAIS Ettan södra
14:00 Almeria - Rayo Vallecano La Liga
15:00 Västerås SK - Norrby Superettan
15:00 Sassuolo - Inter Serie A
15:00 Öster - Landskrona Superettan
15:00 Skövde AIK - Trelleborg Superettan
15:30 Bayer Leverkusen - Schalke Bundesliga
15:30 Mainz - Leipzig Bundesliga
15:30 Augsburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Bochum - Eintracht Frankfurt Bundesliga
16:00 Chelsea - Wolverhampton Premier League
16:00 Falkenberg - Lindome Ettan södra
16:00 Stoke - Sheffield U Championship
16:00 Oskarshamns AIK - Tvååker Ettan södra
16:00 Bournemouth - Leicester Premier League
16:00 IFK Malmö - Ljungskile Ettan södra
16:00 Newcastle - Brentford Premier League
16:00 Manchester C - Southampton Premier League
16:15 Atletico Madrid - Girona La Liga
16:30 Volendam - Ajax Eredivisie
17:00 Marseille - AC Ajaccio Ligue 1
18:00 Milan - Juventus Serie A
18:30 Sevilla - Athletic Bilbao La Liga
18:30 Brighton - Tottenham Premier League
18:30 Borussia Dortmund - Bayern München Bundesliga
19:00 Köpenhamn - Nordsjälland Superligaen
20:30 Hamburg - Kaiserslautern 2. Bundesliga
20:45 Bologna - Sampdoria Serie A
21:00 Getafe - Real Madrid La Liga
21:00 Reims - Paris SG Ligue 1
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 24 14 6 4 27 48
2 BK Häcken 24 13 9 2 22 48
3 Hammarby IF 24 12 7 5 23 43
4 Malmö FF 24 12 5 7 10 41
5 Kalmar FF 24 12 5 7 9 41
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 AIK 24 11 8 5 8 41
7 IF Elfsborg 24 9 9 6 14 36
8 IFK Göteborg 24 11 3 10 5 36
9 Mjällby AIF 24 8 9 7 -1 33
10 IFK Värnamo 24 8 7 9 -9 31
11 IFK Norrköping 24 7 7 10 -1 28
12 IK Sirius 24 7 5 12 -13 26
13 Varbergs BoIS 24 6 7 11 -16 25
14 Degerfors IF 24 5 6 13 -20 21
15 Helsingborgs IF 24 4 5 15 -18 17
16 GIF Sundsvall 24 3 2 19 -40 11

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten