Maktkampen i Dalkurd – irakisk miljardägare hoppar av

På nedflyttningsplats och kaos i styrelserummet. Det råder total oenighet om hur Dalkurd ska drivas. En maktkamp pågår mellan styrelsen, med ordföranden Ramazan Kizil i spetsen, och den irakiska miljardären Kawa Junad. Sprickan är total och så illa att Junad – som äger 49 procent av klubben – nu drar sig ur och stoppar alla extrainvesteringar.
– Det är slöseri med pengar och tid. Jag vill inte vara en del av Dalkurds fall, säger Kawa Junad till Sportbladet.

I går kunde Expressen berätta att Dalkurds nytillträdde vd Mikael Ahlerup kan vara på väg att lämna sitt arbete.

I dag skriver Sportbladet att sprickan i klubben har blivit djupare än så.

I början på 2016 klev den irakiske affärsmannen, Kawa Junad, in och köpte 49 procent av aktierna i Dalkurd AB.

– Jag hoppas få se Dalkurd i Champions League inom tre till fem år, sa hans utsände bror Sarkat Junad samtidigt som kapital sköts in till att höja lönenivåerna och heltidsanställa ideella ledare.

Säsongen 2017 vinner så Dalkurd Superettan och blir en allsvensk klubb för första gången. Tränaren Andreas Brännström får lämna klubben trots succén, AIK:s sparkade vd Mikael Ahlerup får samma roll i Dalkurd och Azrudin Valentic blir tränaren att leda klubben i Allsvenskan.

Sportsligt går Dalkurd sämre än förväntat och inför den sista omgången av vårsäsongen får Valentic sparken – varpå sportchefen Adil Kizil leder laget i den sista matchen mot Malmö FF (1-1) i väntan på en permanent lösning.

Enligt FD:s källor kommer Johan Sandahl snart att presenteras som klubbens nya tränare – men bakom kulisserna pågår en stor maktkamp som snart kan eskalera och sätta klubbens framtid på spel.

På den ena sidan storägaren Kawa Junad samt vd:n Mikael Ahlerup tillsammans med delar av styrelsen. På den andra sidan ordföranden Ramazan Kizil med majoriteten av styrelsen på sin sida. Nu stoppar Junad sina investeringar och hotar att dra sig ur – samtidigt som han bekräftar att vd Ahlerup lämnar klubben. Detta då vd:n känner att han inte kunnat driva igenom för honom avgörande beslut i klubben, bland annat att byta ut sportchefen, samtidigt som finansieringen från Junad upphör.

– Intresset hos några av familjemedlemmarna går i motsatt riktning som klubbens och det påverkar Dalkurd. Det är därför vi är i den här situationen.. När vi gav Mikael Ahlerup vd-rollen har han inte fått jobba på sitt sätt. Dom gjorde det svårt för honom att jobba professionellt. När resultaten inte går bra måste man göra förändringar, flera förändringar. Går klubben dåligt är det inte bara tränarens fel. I Dalkurd styr ordförande (Ramazan Kizil) allt. Han har gjort så många fel. Är man emot honom kickas man. Vi kom överens om att Mikael skulle få full kontroll, med alla befogenheter, säger Kawa Junad till Sportbladet.

– Mikael tog på sig ansvaret för allt när det gick dåligt. Han började inse att vi behövde förändringar. Han ville lösa hela situationen, inte bara en del av det, och därför ville vi ha en bättre sportchef som skulle kunna rekrytera bättre spelare och en stor tränare. Men återigen gick Ramazan in och sa nej. Han skickade ett mejl som insisterade att det inte skulle hända. Istället försvarade han sportchefen som är en del av familjen, hans egen son, och ignorerade vd:s förfrågan, berättar Kawa Junad.

Storinvesteraren säger nu att han inte kommer att stötta klubben längre innan förändringar görs i styrelserummet.

– Jag är så ledsen över det. De har inte investerat en enda krona på tre år, utan det var bara jag och mitt företag som sponsrade. Jag hoppas jag har fel, men jag tror inte att klubben kan hantera det här och jag vet inte hur framtiden ser ut. Men när en ny generationen av Dalkurdsupportrar och en neutral styrelse kontrollerar klubben, kommer jag gladeligen gå in och investera ännu mer för att uppnå det som skulle uppnås. Men så länge som familjen kontrollerar kan varken jag eller någon annan hjälpa vårat älskade Dalkurd.

I tidigare en intervju med Sportbladet inför säsongen visade Kawa Junad, som gjort sina miljarder genom framgångsrika affärer inom telekombranschen, ett öppet missnöje mot 51-procentsregeln och att inte kunna få fullt inflytande.

– Regelverket hjälper inte till att utveckla svensk fotboll, det försvårar förändring, sa han och fortsatte:

– I det specifika fallet med Dalkurd har visserligen alla inblandade så goda relationer att det inte gör någon större skillnad, men det är ändå mer komplicerat att uträtta saker. Hade jag ägt 100 procent av aktierna hade vi kanske kunnat uppfylla vår vision inom tre år, med 49 procent kanske det tar fem år istället.

I samma intervju uppgav Junad att han investerat omkring fem miljoner euro, strax över 50 miljoner kronor, i Dalkurd.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: