Nyheter

PÅ FD: Domen – så bra värvade allsvenskan i sommarfönstret

ANNONS

Svenska transferfönstret stängde natten till söndag. Här går FD:s krönikör Magnus Österberg igenom samtliga lags fönster och betygsätter – lag för lag. 

Svenska transferfönstret för spelare in stängde i helgen. Samtliga allsvenska lag har agerat med nyförvärv in, vissa mer än andra. Vilka har varit piggast och gjort det bäst? FotbollDirekts krönikör Magnus Österberg sätter här betyg på alla lag, skala 1-10.

– Efter att ha gått igenom alla lag såg jag att det grovt räknat finns tre grupper. Det är några som har gjort det väldigt bra. Sedan ett stort kluster man kan kalla ”mittengrupp”, de som gjort det godkänt. Och sedan en grupp som jag ger underkänt för det här fönstret, säger Österberg.

Här nedan samtliga klubbar, och Magnus Österbergs betyg:

De som gjort det väldigt bra:

1. Malmö FF

Spelare in: Anders Christiansen, Romain Gall, Guillermo Molins, Walter Viitala, Marcus Antonsson

Magnus Österbergs betyg: 8,5.

– Jättebra fönster. De har spänt musklerna med Antonsson, köpt loss Gall från en allsvensk konkurrent, tagit tillbaka Molins, och inte minst Christiansen som var bäst i allsvenskan och de vet exakt vad de får där. Truppen är mycket bättre än när säsongen började. Och jag skulle säga att det är därför de går bra nu också, nu är de mycket bättre. Det är förstås lite orättvist för de kan agera på ett sätt som ingen annan klubb kan. Ingen annan kunde ta Antonsson till exempel, Malmö gjorde det för att de kunde. Framför allt har de nu gett sig själva chansen att räta upp vad som länge kändes som en fiaskosäsong.

2. AIK.

Spelare in: Sebastian Larsson, Panos Dimitriadis, Heradi Rashidi.

Magnus Österbergs betyg: 8

– De har gjort en profilvärvning i Seb Larsson, och de har breddat och spetsat truppen för att kunna gå för guldet ordentligt. De har gjort ett jättebra AIK-sommarfönster. Det de har fått in spelare som är precis vad de behövde: En spets till in på centralt mittfält i Sebastian Larsson, en vinge i Rashidi, de behövde en till vinge in. Panos Dimitriadis en spelare som kan spela på flera positioner, vilket är väldigt värdefullt inför hösten.

3. IFK Göteborg

Spelare in: Robin Söder, Sargon Abraham, Fredrik Oldrup Jensen, Marcus Degerlund, Alhassan Yussuf

Magnus Österbergs betyg: 7

– Har ju dropkickat Mats Gren några gånger, men de har faktiskt förstärkt nu. Truppen är mycket bättre än den var innan fönstret stängde. Förmodar att alla de här spelarna går in i startelvan. Olstrup Jensen har fått goda vitsord, men tidigt att säga något om. Abraham spännande, inte prövad i allsvenskan. Men om man tittar på vad de här spelarna innebär för truppen så är det stor skillnad nu. Beröm till att man ror hem spelare på den här nivån efter såpass dåliga resultat och allmän stämning kring klubben.

– Östersund

Spelare in: Simon Kroon, Rewan Amin, Jerell Sellars, Henrik Bellman, Jordan Flores

Magnus Österbergs betyg: 7

– Kroon gillar jag mycket, en riktigt bra spelare. En djupledskanon. Amin är en skicklig spelare, det tror jag alla har sett nu. Han kommer vara mycket bättre nu. Varit helt okej i Dalkurd, men nu med bättre medspelare så kan hans kvaliteter komma fram ordentligt. Sedan har de ruggigt bra track record av tidigare ”anonyma” rekryteringar, inte minst engelsmän. Titta på Hopcutt och Edwards. Steppat upp och gjort lite profilvärvningar, men dissar inte heller det andra spåret som varit lyckosamt.

***

Mittengruppen: 

5. IFK Norrköping

Spelare in: Kasper Larsen, Alexander Fransson

Magnus Österbergs betyg: 6,5

– Stabil förening, gör inget förhastat. Larsen ska ersätta Fjoluson och kommer säkert passa väl in i deras sätt att spela, bra meriter från Holland. Fransson är en klar uppgradering på deras mittfält och det behövdes. Svårt se att de hade behövt göra så mycket mer än det här, de är med i toppen och har en väldigt bra trupp redan.

– Hammarby

Spelare in: Junes Barny, Vladimir Rodic

Magnus Österbergs betyg: 6,5

– Gjort ett bra fönster, de har både spetsat och breddat. Barny användbar på flera positioner, vilket är värdefullt. Och en uppgradering mot för vad man haft innan. En klok värvning. Rodic tillför något man inte har så mycket av, en väldigt bra djupledsspelare. Ett bra fönster av Bajen, de har fungerat så pass bra och man ska inte röra för mycket då. På så sätt är det lite samma som med Norrköping.

– Brommapojkarna

Spelare in: Philip Hellquist, Kristjan Floki Finnbogason

Magnus Österbergs betyg: 6,5

– BP har väl gjort det de ekonomiskt kan göra. Tycker Kjartansson ser väldigt spännande ut. En duktig forward och de har haft trassel med målskyttet. Hellquist går in i deras startelva, på sätt har de förstärkt. Det är klart att de behöver bättre spelare på många positioner, men förutsättningarna är som de är, och utifrån dessa har de gjort det helt okej.

– Sirius

Spelare in: Robert Åhman Persson, Mohammed Saeid, Jonas Lindberg

Magnus Österbergs betyg: 6,5

– Gjort det jättebra efter sina förutsättningar. De har haft det trassligt med skador, och resultaten gick emot på våren. Har fått in rutin och vinnarskallar. Sedan hade jag kanske trott att de skulle klippa en målvakt med större kvalitet med tanke det strul de haft där. Det är det enda jag sätter frågetecken på. I övrigt är det över förväntan.

9. Djurgården

Spelare in: Erik Johansson, Omar Eddahri, Nicklas Bärkroth

Magnus Österbergs betyg: 6

– Kluven inför Djurgården. Jag saknar en sak; att de inte värvade en renodlad forward. De borde ha gått på en ren nia. Det är vanskligt att nöja sig med det de har. De har sålt för så mycket pengar, och då kan det inte finnas några ursäkter. Spelare finns på marknaden, de har kapital, det ska kunna gå. Å andra sidan är det inga dåliga spelare de fått in. Det är otvivelaktigt förstärkningar, men bara inte på den position där de behövde det mest.

– Elfsborg

Spelare in: Chinedu Obasi, David Boysen, Frederik Holst

Magnus Österbergs betyg: 6

– En besvikelse sportsligt i år, och man har också agerat i fönstret. Obasi har man lite olika känslor för. Ofantligt bra första vändan i AIK, inte fullt så bra andra gången. Potentiellt kan han verkligen göra skillnad. Som forwardstyp är han ganska lik Issam Jebali som de sålde. Det kan bli väldigt bra, men någon garanti är det inte. Boysen och Holst är ännu oskrivna kort. Bägge med bra cv:n men får se vad det innebär i praktiken.

– Häcken

Spelare in: Godswill Ekpolo, Joona Toivio, Alexander Jeremejeff, Ali Suljic

Magnus Österbergs betyg: 6

– Hade förväntat mig att Häcken skulle gjort något mer. Jag tycker inte deras resultat fram till igår mot Djurgården har imponerat. Här har vi både oskrivna kort och kända namn. Helt okej spelare i Toivio och Jeremejeff. Men med tanke på deras ekonomi så förväntade jag mig en profilvärvning. Nu kanske de tycker Jeremejeff är en profilvärvning, men hade trott på mer än så.

– Gif Sundsvall

Spelare in: Pol Moreno, David Haro, Oliver Berg

Magnus Österbergs betyg: 6

– Har inga pengar, så de kan inte göra så mycket. Men intressant med flera spanjorer in. De har hittat ett spår där som blivit lyckat, och det känns klokt att fortsätta på det som funkat. Jag kan tycka att det är ett bra fönster sett till förutsättningarna. De har också gått väldigt bra, och att de inte vill röra runt för mycket tycker jag är ett sundhetstecken.

– Trelleborg

Spelare in: Jasmin Sudic, Kofi Sarkodie, Isak Jönsson

Magnus Österbergs betyg: 6

– Jobbar också med små medel. Man får hoppas att Sudic håller ihop, så att han kan ersätta Hadzikadunic, för det behöver de. Jag hade inte förväntat mig att de skulle agera större, de är inte den typen av klubb. Låga förväntningar, och de har inte möjligheterna. Det fanns luckor att täta defensivt, och de har gjort det de har mäktat med känns det som.

***

Underkända:

14. Dalkurd

Spelare in: Stefan van der Lei, Eero Markkanen, Adam Ståhl, Markus Thorbjörnsson, Alibek Aliev, Smajl Suljevic,

Magnus Österbergs betyg: 5

– Hela deras fönster känns som en förberedelse för superettan. De anpassar sin kostym för nästa år. Rent kvalitetsmässigt tappar de enormt när de säljer Buya och Amin. De som kommer in är  förmodat goda allsvenska spelare. Det är ett tag sedan Eero var bra i allsvenskan. Men man vet vad det är för spelare, kan säkert tillföra en hel del med sitt huvudspel och tyngd. Ståhl har aldrig spelat allsvenskan. Spännande spelare men ingen garant för att det ska bli succé.

– Örebro

Spelare in: Viktor Tranberg, Johan Bertilsson, Fabio de Souza Silva

Magnus Österbergs betyg: 5

– Frågetecken. Bertilsson är en duktig spelare, trodde han skulle lyckas bättre än han gjorde i Dalkurd. Där finns i alla fall en kvalitet i grund och botten, det gäller bara att han får ut det han kan. Däremot har ÖSK helt tappat farten i allsvenskan, man är bland de formsvagaste lagen. Jag hade nog trott att de skulle göra någonting mer för att vända trenden. Något mer än det här, framför allt med tanke på att de sjunker som en sten formmässigt.

16. Kalmar

Spelare in: Jajá

Magnus Österbergs betyg: 3

– Fönstret speglar inte deras säsong och form. Kan tycka det är märkligt att man inte försökt vispa runt lite till. Att man legat så här still signalerar att man är nöjd med truppen, när man inte gör någonting. Vilket i sig är väldigt märkligt. Att man kan vara nöjd efter de här senaste omgångarna, det övergår mitt förstånd. Det är förstås möjligt att de försökt. Men man bör kunna ro i land någonting mer än en oprövad brasse.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 16 april
18:00 Al Ain - Al Hilal Riyadh AFC Champions League
19:00 Öster - Örebro Superettan
21:00 Barcelona - PSG EUROPA: Champions League
21:00 Borussia Dortmund - Atletico Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Southampton - Preston Championship
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0