Nyheter

LÅNGLÄSNING – Guillermo Molins: ”Bästa MFF-upplagan jag spelat i”

ANNONS

MALMÖ. Guillermo Molins är inne på tredje sejouren i MFF. Stjärnan är tillbaka på allvar efter skadan och i en lång intervju med FotbollDirekt berättar anfallaren om hur Uwe Rösler var en avgörande faktor till att det blev en återkomst i somras, att Chelsealottningen var ”piss” och att han högaktar det Malmölag som ställs på benen i år.
– Det här är den absolut bästa och starkaste MFF-upplaga som jag spelat i, konstaterar 30-åringen. 

När Guillermo Molins lämnade Malmö FF för Kina sommaren 2016 var det få som räknade med en tredje sejour i den himmelsblåa dressen för skåningen.

”Gische” kom tidigt upp i Malmös a-lag, redan som 18-åring 2006 debuterade han i allsvenskan och två år senare var spelaren med uruguayanska rötter given i elvan.

Sommaren 2011 fick Molins chansen att testa vingarna utomlands och lämnade för Anderlecht. Succén uteblev och efter att ha varit utlånad till Real Betis återvände Molins till MFF sommaren 2013 – vilket visade sig bli en explosionsartad framgångssaga.

Molins var kanske hela allsvenskans bästa spelare den hösten och på elva framträdanden svarade han för åtta mål – varav två i guldmatchen mot Elfsborg. SM-pokalen var i hamn och våren 2014 fortsatte han i samma rasande tempo. Åtta mål och tre assist på elva fighter och helt plötsligt var Molins ett namn för a-landslaget.

Då hände det som inte fick hända. Korsbandet rök igen, precis som under tiden i Anderlecht. Den här gången inträffade olyckan nere i Belgrad i Malmös uppladdning inför Champions League och sedan dess har anfallaren aldrig nämnts i landslagsdiskussionen igen.

GULDMAKARE. Med två mål på Borås Arena var Guillermo Molins den stora hjälten när MFF säkrade SM-guldet 2013. Foto: Bildbyrån.

En lång rehab väntade och först i slutet av 2015 var Molins tillbaka med tre inhopp. Våren 2016 var han fit for fight på allvar igen och lämnade samma sommar för kinesiska Beijing Renhe. En spricka verkade uppstått mellan honom och sportchef Daniel Andersson. Molins väntade på nytt kontrakt – men fick inget och sa sedan att han nog inte skulle spela något mer i Malmö FF.

Efter ett halvår i Kina blev det den grekiska storklubben Panathinaikos för Molins och till skillnad från floppsejouren i Anderlecht gick det nu klart bättre i Grekland. Sex mål på 25 matcher blev Molins facit innan han skadade sig för ett år sedan och till sist, mot alla odds, presenterades 30-åringen för Malmö FF i slutet av juli.

Molins var då fortsatt skadad och gjorde bara ett framträdande i fjol, detta i ett inhopp i cupmatchen mot Lund där han också svarade för ett vackert mål. Nu är dock stjärnan tillbaka på allvar och när FD träffar honom efter ett träningspass i Malmö är det en harmonisk ”Gishe” som slår sig ner på en stol inne i Stadions pressrum.

MFF har ännu inte gjort någon fet transfer under vintern och i stället är det just Molins som får rankas som det största ”nyförvärvet”. Han medger nämligen själv att han känner sig som ett nytillskott.

– Ja men lite så är det ju. Jag kom tillbaka i somras med en skada i bagaget. All speltid förra året var en bonus, även om jag mot slutet var med i truppen. Men jag fick göra ett inhopp i cupen och nu ska det bli väldigt kul att köra igång på riktigt och få vara med från början. Det känns väldigt bra än så länge, säger Molins.

Och du presenterade dig direkt mot Lund i november med ett snyggt mål under ditt korta inhopp. Måste ha känts skönt?

– Ja jag var ju tvungen att göra någonting, haha! Nej men det kändes bra så klart och nu har jag spelat tre matcher och gjort fyra mål. Det är väl det som varit en av mina styrkor genom karriären, att jag hållit en jämn nivå i mitt målskytte. Det är bara hoppas att det fortsätter så!

Och det är anfallare som du ska spela?

– Alltså, spelar vi 3-5-2 är det främst anfallare, men sedan har vi snackat om att spela 4-3-3 också och då kan jag lira ytteranfallare för då är det inte tänkt att vi ska ha rena yttrar – utan tre anfallare. Så den möjligheten finns också, men jag själv ser mig främst som striker. Det är där jag ska konkurrera.

Som ung i Malmös a-lag spelade du ju annars på kanten?

– Ja, det gjorde jag. Jag var ju anfallare i grund och botten, men sedan gjorde Sören Åkeby om mig till ytter. Men då var jag verkligen yttermittfältare i ett rent 4-4-2. Sedan hängde det med ett tag innan jag spelade på topp igen.

Er tränare Uwe Rösler har ju skolat om Sören Rieks till wingback och verkar nu också sugen på att göra samma experiment med Arnor Traustason. Uteslutet att vi får se dig löpa fram och tillbaka som ett ånglok på kanten?

– Jag ser mig själv inte som det faktiskt, men där jag hjälper laget mest spelar jag, klart jag ställer upp om det vore så… För mig är det viktiga att få speltid – och helst göra mycket mål. Men sedan vilken roll på planen jag har, det är upp till Uwe och så rättar jag mig efter det.

Anfallskonkurrensen i Malmö FF är mördande. Bortsett från Molins finns kaptenen Markus Rosenberg, målmaskinen Marcus Antonsson som sköt laget vidare från Europa Leagues gruppspel och så kraftpaketet och forne CSKA Moskva-spelaren Carlos Strandberg. Om Molins själv ser sig som en startman när tävlingssäsongen kickar igång?

– Som jag ser det har vi fyra väldigt bra anfallare, den starkaste anfallskonstellationen i hela Sverige! Vi siktar på att vinna allsvenskan, komma ut i Europa igen och kamma hem cupen – då behövs det en bred trupp så att man kan rotera. Ärligt talat, det här är enda gången när jag varit i Malmö – och då har jag varit här i många år – som vi kan göra byten på alla positioner utan att tappa i kvalitet. Det är så det ska vara i en storklubb. Det ska inte märkas när man gör byten. Konkurrensen är en naturlig del i fotbollen. Vill man inte ha konkurrens kan man spela i typ Göteborg haha!

RADARPAR. Markus Rosenberg och Guillermo Molins är två stora profiler i Malmö FF. Foto: Bildbyrån. 

Du nämnde att ni ska vinna allsvenskan, cupen och komma ut i Europa igen – men inget om att gå vidare från sextondelsfinalen i Europa League. Ser du det som en omöjlighet att slå ut Chelsea?

– Jag vet inte hur många fler miljoner de har på banken – och då känns ändå vi rika med svenska mått mätt… Det kommer ju bli väldigt tufft och vi måste ha två riktigt bra dagar för att vinna.

Hur reagerade du på lottningen när det stod klart att ni möter Chelsea?

– Jag tyckte att det var piss! Jag är inte så mycket för de här publikmatcherna. Jag möter hellre ett lag från Balkan som ingen känner till för att ta sig så långt som möjligt i turneringen.

Ni kunde ju ha lottats mot ditt gamla lag Real Betis!

– Ja men de är bra, de är riktigt bra. Alltså alla lagen som vi kunde ha ställts mot är ju väldigt duktiga, men så var det ju några som stack ut. Självklart fick vi ett av dessa… MFF får alltid svåra lottningar.

Som Molins är inne på har skåningarna fått drabba samman med världslag senaste åren. I Champions League-gruppspelet 2014 var det såväl Juventus som Atlético Madrid – och året därpå PSG och Real Madrid.

– Jag var mest skadad då, men jag var med mot PSG. Det är ju en viss nivå upp… 0-5 hemma mot PSG och 0-8 mot Real Madrid, man vill inte ens minnas de matcherna!

Hur många procents chans tror du att ni har att slå ut Chelsea?

– Svårt att sätta procent. Jag vill inte göra det utan snarare säga att vi bara ska göra så bra ifrån oss som möjligt. Vi börjar hemma och de kommer säkert underskatta oss. Ja, rätt mycket kommer de underskatta oss förmodligen. De har tuffa matcher i England i samma period som mötena med oss och jag hoppas därför att de kommer vila en del spelare. Får vi med oss ett bra resultat från Malmö vet man aldrig vad som kan hända på Stamford Bridge. Det kommer bli häftigt!

Innan hemmamötet med Chelsea 14 februari kommer Malmö FF att tillbringa nio dagar på träningsläger i Marbella. Planen var Florida, men efter avancemanget från Europa Leagues gruppspel valde skåningarna att hålla sig inom Europa för en bättre och mer effektiv uppladdning.

– Jag tycker det är bra! Lägren i Florida har varit okej, motstånden likaså, men det är annorlunda att spela i Europa. De matcherna vi får nu i Marbella, ja det är riktigt bra! Dessutom är det kortare flygtid och man behöver inte ställa om huvudet med typ åtta timmars tidsskillnad som i USA. Så ja, bättre uppladdning nu!

Du nämnde träningsmatcherna i Marbella där ni drabbar samman med Krasnodar och Dynamo Kiev. Tufft motstånd! 

– Ja, de är ju också vidare till Europa Leagues sextondelsfinal. Det är den nivån vi är på nu.

VARMARE BREDDGRADER. Molins var med i truppen borta mot Besiktas i december, men hoppade aldrig in. På fredag reser MFF till Marbella för att ladda upp inför dubbelmötet med Chelsea. Foto: Bildbyrån. 

Efter en blytung vår för Malmö FF i fjol, där Magnus Pehrsson fick kicken som tränare efter svaga resultat i allsvenskan och dessutom en förnedrande finalförlust mot Djurgården i Svenska cupen med hela 3-0, vändes allt när Uwe Rösler klev in. Tysken fick MFF att förvandlas till en segermaskin och Molins rankar den forne Manchester City-spelaren riktigt högt.

– Jag har i MFF haft Tom Prahl, Sören Åkeby, Roland Nilsson, Rikard Norling, Åge Hareide, Allan Kuhn och nu Uwe Rösler som tränare. Om jag ska ranka Rösler skulle jag säga att han står sig väldigt bra om man ser till alla tränare som jag haft under hela min karriär. Han har mycket pondus, det är inga hemligheter med honom. Är han sur vet man det, likaså om han är glad. Det är raka rör och det är något som jag uppskattar. Han var en av anledningarna till att jag valde att komma hem igen. När jag lämnade MFF 2016 trodde jag inte att jag skulle komma tillbaka, men så träffade jag Uwe i Köpenhamn och vi snackade i princip om allt som gick att prata om. När vi träffades så kände jag att jag ville komma tillbaka.

Detta är ju tredje sejouren i MFF för dig. Måste kännas speciellt?

– Ja det känns bra, det har ju varit olika perioder i ens liv. Första gången kom jag ju upp från juniorlaget, sedan blev man proffs och hade ett misslyckat äventyr utomlands där jag skadade korsbandet i ena knät. Jag kom tillbaka till MFF, gjorde det jättebra och vann två SM-guld – men så skadade jag ju andra knät och blev borta i två år. Sedan blev det utomlands igen, jag åkte till Kina och spelade i Grekland. Det var väldigt bra fotboll i Panathinaikos och det var kul att lira där. Nu är man tillbaka igen, helt plötsligt 30 år…  Så ja, man är lite äldre nu haha. Jag har alltid tagit ansvar, men nu behöver man göra det på ett annat sätt här!

ELA! Guillermo Molins i Panathinaikos tröja 2017. Foto: Intime Sports.

Hur nöjd med karriären är du?

– Väldigt nöjd! Med tanke på förutsättningarna då jag åkt på två svåra skador i samband med att jag pikat bägge gångerna så får man ändå vara glad att det gått så bra för mig.

När du manglade i allsvenskan hösten 2013 – våren 2014 då fullkomligen öste in mål var det ju snack om landslaget för dig. Bittert att det aldrig blev något?

– Jag var ju på väg in i landslaget då. Alltså jag kom med på en bruttolista redan när jag såldes till Anderlecht, sedan skadade jag knät. När jag kom hem igen och gjorde det väldigt bra var jag med på en ny bruttolista – och så skadade jag mig allvarligt igen. Jag tror inte jag vill vara med på några fler listor, haha! Jag vill bara spela för MFF, klubben som jag tycker väldigt mycket om.

Avslutar du karriären i Malmö FF?

– Ja, jag är ju 30 år nu och har kontrakt i ytterligare tre säsonger så jag ser mig själv spela här i många år till!

Molins är långt ifrån den enda rutinerade räven som ser ut att ha MFF som sista klubbadress. Markus Rosenberg gör sin sista säsong, 33-årige Behrang Safari har avtal till december 2020 och så i onsdags kom beskedet att såväl Rasmus Bengtsson som Johan Dahlin förlänger sina kontrakt. Molins jublar över de två sistnämndas färska signeringar.

– Jättebra förstås. Jag har känt båda väldigt länge, vi lirade i U21-landslaget tillsammans trots att de är två år äldre än vad jag är. Så ah, vi känner varandra bra och båda är jättefina killar och grymma spelare! Jag är glad för deras skull – och också för klubben som får behålla två så viktiga spelare. Jag tycker det är bra också att Malmö lärt sig att förhandla kontrakten i tid. Allt har blivit mycket bättre här!

Du har gjort väldigt många säsonger i Malmö FF. Om du jämför denna MFF-upplaga med de tidigare du spelat i, hur låter det då?

– Det här är den absolut bästa och starkaste MFF-upplaga som jag spelat i. Konkurrensen är mördande, det är bra spelare på alla positioner. Sedan har det tidigare år varit lite mer talangbetonat. Det har varit fler spelare som är på väg fram i karriären. Nu har vi i stället betydligt fler färdiga produkter och man märker skillnaden, inte minst när vi är ute i Europa. Det finns för- och nackdelar med att ha massa talanger kontra erfarna spelare, men jag har aldrig varit med om ett starkare MFF-lag än det som vi har nu.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
5 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
7 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
8 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0