Sök
Superettan

BLOGG: Gnissel hos favoriten, intressant Öis och tungt för ”Bajen-B” i Superettan

SUPERETTANBLOGG MED FD:S LENNART SANDAHL.

Tre omgångar har passerat och det är dags för en första reflektion – och självrannsakan. Varbergstränaren Joakim Persson överraskar återigen med en namnsvag trupp. Hyperfavoriten Halmstad är inte så bra som jag trodde, Frej får det lika tufft som jag trodde och Örgrytetipset kan mycket väl spela i Allsvenskan 2020.

Medias tabell inför säsongen:

Min tabell inför säsongen:

1. Halmstad
2. Örgryte
——
3. Jönköpings Södra
——
4. Brommapojkarna
5. Öster
6. Trelleborg
7. Brage
8. Gais
9. Degerfors
10. Dalkurd
11. Syrianska
12. Mjällby
——
13. Norrby
14. Västerås
——
15. Varberg
16. Frej

Tabellen efter tre omgångar:

1. Varberg
2. Degerfors
——
3. Örgryte
——
4. Brage
5. Gais
6. Norrby
7. Västerås
8. Brommapojkarna
9. Öster
10. Mjällby
11. Jönköpings Södra
12. Halmstad
——
13. Syrianska
14. Trelleborg
——
15. Dalkurd
16. Frej

Om vi börjar med dunderfavoriten Halmstad – med Andreas ”Ante” Johansson i laget så går det inte annat än att kritisera säsongsstarten. Halmstad har ett kanonlag på pappret och målsättningen med allsvenskt spel bara ska uppfyllas. Allt annat är ett fiasko. Men starten på Superettan har onekligen varit kass. En kämpaseger borta mot Jönköpings Södra (0-1) följt av förluster hemma mot Örgryte 1-3 och borta mot Brage med 2-0. Ge detta två-tre matcher till utan resultat och jag tror att tränaren Igor Krulj kan få lämna klubben. Trist i så fall, då det är en gammal HBK-spelare med hjärta för laget och stan. Till helgen väntar nykomlingen Syrianska som stod för en jätteflopp mot Varberg senast (1-5) och visade upp ett försvarsspel som inte håller ens på division 1-nivå. Den bataljen vill Krulj garanterat inte tappa poäng i.

***

Just Varberg (serieledare med full pott!) förtjänar all beröm. En förening som var nära att gå i konkurs, klarade sig kvar efter tufft underläge i kvalet mot Oskarshamn och som i år fortsatt bygga sitt lag på ett smart lågbudget-sätt. Spelare som Albert Ejupi, Astrit Seljmani och Perparim Beqaj är skickliga spelare och tränaren Joakim Persson har fått Varbergsspelarna att jobba stenhårt för laget. Efter nio poäng av nio möjliga känns det som att jag kan ha varit snett ute med att placera Varberg på nedflyttningsplats. Att tvåan Degerfors fått en så bra start förvånar också, men vi ska nog inte räkna med något av dessa två lag att slåss i toppen efter sommaren.

Tuff match för Varberg nu mot Brommapojkarna – som skriker efter poäng efter en svajig start.

***

Skön, skön seger för Jönköpings Södra och Andreas Brännström sist mot sin förra klubb Dalkurd. Det behövde smålänningarna som truppmässigt absolut ska kunna slåss om de ädla valörerna. Men den största snackisen från matchen var gräsplanen som lämnade mycket övrigt att önska. Segermålet, matchens enda, var ganska talande för den (icke) fotboll som publiken bjöds på.

 

Ailton Almeida är INTE slut som artist. Det visade han för två omgångar sedan mot Halmstad där Öis tog en meriterande seger. Med Joel Qwiberg in som erfaren superettanspelare från San José i MLS så fick Öis in ytterligare kvalitet som jag tror kommer räcka hela vägen. Sen och njut av AIlton, brassen som ju var så bra i klubben 2004-2006 innan han gick till FC Köpenhamn och vidare ut i världen. Nostalgiskt att se hans fina fötter på svensk mark igen.

Målet mot HBK


…Och assisten andades klass

 

***

Blytungt går det för Hammarbys samarbetsklubb IK Frej. Tre förluster på tre matcher varav en av dessa med 0-3 hemma mot nykomlingen Syrianska. Frej har ett par stöttespelare som Daniel Sliper, Kim Skoglund (ny från Gif Sundsvall) och Bajenlånet Marcus Degerlund. Men truppen är tunn och många spelare är väldigt orutinerade på den här nivån. Jag har svårt att se hur Frej ska få ihop allt nytt med tanke på hur tufft och svårspelat det är att vara i Superettan – där många lag på den nedre halvan lever mycket på sin fysiska fotboll.

****

Omgång 4 ser ut så här

Fredag

Gais-Brage

Två lag som öppnat säsongen bra/helt okej. Gais försvar har dock darrat en del och jag tror att Brage får med sig poäng här.

Lördag

Degerfors-Örgryte

Två lag på sju inspelade poäng. Att komma till Stora Valla och plocka tre pinnar är aldrig lätt. Men Örgryte har ett bättre lag och Degerfors utdelning måste avstanna snart.

Söndag

Norrby – Jönköpings Södra

Det här tror jag är en match som J-Södra ser som oerhört viktig. Konstgräs på Borås arena bör passa den fotbollen som Brännström vill att hans lag ska spela. Jag förväntar mig att J-Södra styr och ställer här. Kanske lyckas man både spela bra och vinna den här gången?

Dalkurd – Mjällby

Dalkurd har en tunn trupp men där många namn känns igen. Ny tränare i Paul Olausson som behöver en trepoängare här för att gjuta mod i gruppen. Svajiga resultat med 0-0 borta mot Öster, 0-4 hemma mot BP och förlust i slutminuterna mot J-Södra. Detta är en oerhört viktig match för Dalkurd som sedan ska resa till Vångavallen.

Måndag 

Västerås – Trelleborg

Västerås har fått en fin start på säsongen. Men håller truppen över tid? Jag har svårt att se laget på den övre halvan faktiskt och Trelleborg kommer vara oerhört motiverat efter en mindre bra start med bara två poäng på tre matcher.

Halmstad – Syrianska

Med tanke på Halmstads favorittryck och Syrianskas kollaps mot Varberg senast så finns inget annat än att vinna här för HBK. Måstematch om man vill visa sig vara att lita på i toppen den här säsongen.

Frej – Öster

Inget roligt läge för Frej med tre raka torsk. Nu möter man dessutom ett kompetent Öster som efter tre raka kryss knappast kommer att ta lätt på den här uppgiften. Smålänningarna kommer för tre poäng, inget annat är godkänt.

Varberg – Brommapojkarna

Slutar Varbergs maxutdelning här? BP har ett namnkunnigt lag som jag tror kommer växa under säsongen.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 28 maj
20:30 VfB Stuttgart - Hamburger SV Tyskland 2. Bundesliga
fredag 29 maj
18:30 Darmstadt - Greuther Furth Tyskland 2. Bundesliga
19:00 Silkeborg - FC Nordsjälland Superligaen
19:15 Frankfurt Damer - Sand Damer Bundesliga Damer
20:30 SC Freiburg - Bayer Leverkusen Bundesliga
lördag 30 maj
13:00 Freiburg Damer - Potsdam Damer Bundesliga Damer
13:00 Bayern München Damer - Hoffenheim Damer Bundesliga Damer
13:00 Holstein Kiel - Arminia Bielefeld Tyskland 2. Bundesliga
13:00 Freiburg Damer - Potsdam Damer Bundesliga Damer
15:30 Mainz - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Schalke - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Hertha Berlin - Augsburg Bundesliga
18:30 Bayern München - Fortuna Düsseldorf Bundesliga
söndag 31 maj
13:30 Hamburger SV - Wehen SV Tyskland 2. Bundesliga
15:00 Vendsyssel FF - FC Fredericia Danmark 1st Division
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
18:00 Esbjerg - Ålborg Superligaen
18:00 Paderborn - Borussia Dortmund Bundesliga
måndag 01 juni
14:00 Randers FC - Hobro IK Superligaen
20:00 AGF Århus - Odense Superligaen
20:30 FC Köln - RB Leipzig Bundesliga
tisdag 02 juni
19:00 Bröndby - SönderjyskE Superligaen
onsdag 03 juni
18:30 Hannover 96 - Dynamo Dresden Tyskland 2. Bundesliga
20:30 Werder Bremen - Eintracht Frankfurt Bundesliga
torsdag 04 juni
18:00 Duisburg Damer - Köln Damer Bundesliga Damer
fredag 05 juni
18:30 Bochum - St Pauli Tyskland 2. Bundesliga
20:30 SC Freiburg - Borussia M'gladbach Bundesliga
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten