Brottarstjärnan bakom Bajens satsning - ''Tittar på Premier League''
Hammarby har lagt om planeringen inför säsongen 2020. Nu väntar fem veckor av hårda fyspass med tränaren Jimmy Lidberg. FotbollDirekt har nu en intervju med den förre brottarstjärnan om varför det blivit sånt stort fokus som det blivit på detta.
– Vi har tittat på Premier League och där är fysträningen på en annan nivå, säger han till FotbollDirekt.se.
Hammarby kommer ifrån en säsong som långtgående hade två olika ansikten. Starten blev tuff och Bajen hade bitvis problem och förlorade omgående viktig mark för att sedan under seriens andra hälft växa enormt - Hammarby var ju höstens lag i allsvenskan och förlorade sällan ens poäng.
Nu vill Hammarby agera och göra allt för att undvika den tröga start som ifjol blev skillnad mellan guld - och inte.
Den nya fyssatsningen fick sin start redan i november när Bajen som bekant reste till Fuerteventura och när säsongen nu i förra veckan startade så fortsatte det i samma stil. I skuggan av AIK och Djurgårdens fotbollspremiärer så stannade Bajens spelare kvar i gymmiljön ute på Bosön och det ska hålla i sig i flera veckor till, även om fotbollsdelen under gårdagen startades upp.
FotbollDirekt hade nyligen en intervju med assisterande tränaren Joachim Björklund som kraftfullt argumenterade för den nya inriktningen.
''Det har varit tufft och vissa av spelarna har varit skeptiska första dagarna. Jag och Stefan (Billborn) är av den gamla skolan och vi anser att det måste få göra ont''.
Och det är en gammal brottarstjärna som ska göra det - Jimmy Lidberg med så väl OS- VM, som EM-guld. Lidberg har hämtat inspiration från egna erfarenheter som gjorde honom så framgångsrik, men även från ett direkt fotbollsexempel som Premier League.
– Vi har väl skruvat på kranarna lite. Inget vi vänt på en femöring vi började öka på mängden isolerad styrketräning redan 2018, när jag kom till klubben. Vi har tagit steg för steg. I år har vi lagt till lite timmar till. Vi hade ett läger i november innan semestern. Vi har varit med och byggt den modellen och sen får vi se vart det landar. Vi har fått en otrolig effekt av det tidigare och eftersom vi spelar ett väldigt fysiskt spel. Men skulle det bli för mycket kan vi också landa i att vi måste backa, säger Jimmy Lidberg till FotbollDirekt.se.
Hur ser upplägget ut?
– Vi körde hela förra veckan utan boll. Nu är det både och. Fyra rena fyspass och fyra pass med boll. Men förra veckan höll jag i en renodlad fysvecka på Bosön. Nästkommande fem veckor är det ett extrapass per dag i stort sett.
Varifrån kommer det fokuset som kanske inte varit lika tydligt tidigare?
– Det är extremt viktigt med fysträning. Vi har kikat på antal maxlöp per match i Premier League till exempel. Då behöver du en hög aerob och anaerob maxkapacitet. I nästan alla idrotter har fysiken varit en stor faktor. Men så har det kanske inte varit tidigare i fotbollen. VM 1994 kunde man spela med en liten kula på magen. Det skiljer så lite i hur duktig du är, så då blir den fysiska biten avgörande, Men det gäller ju att skapa en fotbollsanpassad fys.
Vad ser du för skillnad från då till nu?
– De spelarna som vi haft i träning länge kan man verkligen se hur de klarar att spela fler matcher. Fystesterna visar sitt tydliga tecken. Tankovic, Sandberg, Bojanic och Kacaniklic alla kom i ganska dålig fysisk form, men har tagit jättekliv.
- Den fysiska delen har verkligen blivit bättre och det tror jag syns på plan. Men det är klart Björklund och Billborn har en del i det. Men om jag kollar på det jag jobbar med, så är det goda resultat.
Hur är statusen på en sån som Aron Johannsson som anslöt i somras?
– Han har haft med sig skador, där kommer det nog krävas en hel försäsong för att han ska få en ärlig chans. Så är det med flera av de äldre spelarna. De har lättare att dras med en del efterhängsna grejer.
Det var mycket diskussion förra säsongen om skador och framförallt i backlinjen. Hur såg du på den situationen?
– Vi fick lite för mycket gnäll på att det var mycket skador. Bara för att man är fysiskt vältränad eller inte betyder inte det att man blir mer eller mindre skadad. Det finns alltid en skadebenägenhet oavsett hur tränade de är och belastningen är olika på alla individer.
Vad är ditt mål med alla denna fysträning?
– Mitt mål är att spelarna ska bli bättre på de kapaciteter vi har pinpointat. Jag är helt övertygad om att det gör skillnad på planen för varje individuell spelare i slutändan, avlsutar han.