Allsvenskan

Beskriver det som natt och dag för Blåvitt - ”Var värre än många tror”

ANNONS

Snart åtta månader har gått sedan Pontus Farnerud klev in som assisterande sportchef i IFK Göteborg. En halv säsong, en drös försäljningar och ett gäng rekryteringar senare är han redo för en ny säsong med Blåvitt. I en intervju med FotbollDirekt reflekterar han över sina erfarenheter de senaste månaderna.
– Jag kan känna en oerhörd stimulans och glädje när en akademispelare kommer upp och tränar med a-laget, säger Pontus Farnerud.

Sebastian Eriksson har precis blivit presenterad av italienska Genoa när FotbollDirekt når Pontus Farnerud på telefon.

– Det har varit mycket att göra några dagar här nu, och det här sista kom ju lite överraskande. Men det löste ju sig, säger 39-åringen.

Tillsammans med sportchefen Kennet Andersson är Farnerud, precis som i alla andra elitklubbar, inne i en intensiv period. De jobbar för fullt för att ge tränarduon Poya Asbaghi och Ferran Sibila de bästa förutsättningarna inför säsongen.

– Vi försöker i så stor utsträckning det går att ha en plan för allting. Spelplanen kan, som vi såg idag, förändras ganska snabbt, så det gäller att försöka ha en plan men samtidigt kunna vara öppen för olika lösningar, säger Pontus.

Vid den här tiden ifjol var det många som spådde IFK Göteborg långt ner i tabellen, efter den tunga säsong klubben hade 2018. Pontus Farnerud var inte i klubben då, men han minns att organisationen och laget hade ett tungt år och landade på en elfte plats i den allsvenska tabellen.


Idag ser det annorlunda ut. 2019 blev en positiv historia för IFK Göteborg, som hittade både identitet och poängform under året, och laget slutade slutligen sjua.

– Det är som natt och dag. Jag har fått ta del av processen kring hur det såg ut från 2018 och framåt, det året var tufft både sportsligt och ekonomiskt, och sen hur man byggde upp organisationen på ett väldigt bra sätt. Och ekonomiskt blev 2019 väldigt lyckosamt och förhoppningsvis kommer vi bara fortsätta att ta kliv.

– Men vi får fortsätta vara försiktiga, vi vet hur det har varit tidigare och det kan gå fort. Det gäller att vara väldigt noggranna i allt vi gör.

En stor del i utvecklingsarbetet har varit att hitta en bättre stabilitet, att undvika stressen i att sitta med korta kontrakt och inte ha en långsiktig plan. Pontus Farnerud berättar att den frågan var en av de viktigaste när han och Kennet Andersson satte sig ner i början av förra sommaren för att planera hur de skulle arbeta tillsammans för klubbens bästa. 

– Det var nog det första vi diskuterade. Och sen tog det inte så lång tid så hade vi förlängt med Patrik Karlsson Lagemyr, Kristopher Da Graca, och Tom Amos. Och dessutom, den kanske viktigaste pusselbiten och det som vi kände var helt avgörande för att fortsätta jobba på det sättet vi gör med tränarna, det var ju att förlänga med Poya, säger han.

– Det var en viktig del i hur vi vill jobba framöver. Till exempel det som hände i somras med Sebastian Ohlsson, att vi har en lagkapten som sitter på ett utgående kontrakt, det vill vi inte ska hända igen. Utan vi vill vara förberedda på ett bättre sätt.


”VÄRRE ÄN MÅNGA TROR”

Pontus Farnerud presenterades av IFK Göteborg i slutet på maj förra året. Vi ber honom att reflektera över den första tiden som assisterande sportchef.

– Det har varit spännande, intressant och stimulerande. Jag trivs väldigt bra med att vara en del av Blåvitt och det vi håller på att bygga upp.


Vad är roligast i ditt nya jobb?

– Det är mycket. Närheten till spelarna, att känna att vi tar rätt beslut i transfers och spelare som kommer in, att man är en del av laget och sådär när vi vinner matcher. Och jag kan känna en oerhörd stimulans och glädje när en akademispelare kommer upp och tränar med a-laget. Det är väldigt mycket som känns bra. 


Du som varit aktiv spelare för inte så längesedan, de kickar du fick från att göra mål eller vinna en match, kan du få samma kickar av när ett kontrakt går i lås eller ni gör en bra försäljning?

– Nja, just det adrenalinet är svårt att känna, när man står en spelartunnel inför en match eller så. Men just det du säger, det kan vara en transfer eller att se att de moment vi gör blir en ytterligare pusselbit som föll på plats, till exempel när vi flyttar upp en akademispelare eller när en nyvärvad spelare kommer in i gruppen på ett bra sätt. Det är en väldigt speciell känsla.


Är det någonting med ditt jobb som varit svårare än du tänkte dig?

– Det är väl att vi kom ifrån en väldigt jobbig ekonomisk situation. Värre än många tror. Och det är liksom inte över, utan vi måste hela tiden vara noggranna i allt vi gör för att vi ska fortsätta förbättra allt vi gör, både ekonomi och i organisationen. Man ser tydligt hur svårt det ibland kan vara för svenska klubbar med transfers och att konkurrera internationellt.

 ”VI KOMMER INTE BLI DESPERATA”

IFK Göteborg har kommit igång med försäsongsträning inomhus i Prioritet Serneke Arena, och under söndagen möter de danska Ålborg i sin första av tre träningsmatcher innan laget åker på träningsläger till Portugal. Pontus Farnerud är nöjd med hur truppen ser ut för tillfället, men stänger inga dörrar för eventuella rekryteringar.

– Allting kan ändras, men just nu är det väl anfallspositionen som vi kanske tittar lite på, efter att Lasse Vibe försvann, och det egentligen bara är Robin Söder som är renodlad anfallare. Dessutom är vi lite tunna på mittbackspositionen. Men vi kommer inte bli desperata. Vi sitter ganska lugnt i båten och tror väldigt mycket på den truppen vi har just nu. Givetvis hoppas vi kunna förstärka lite men det är som vanligt en fråga om budget och ekonomi. Det är tufft att hitta bra spelare som inte kostar pengar. 

– Sedan fortsätter vi att jobba mycket med akademin, vi vill ju att den ska bli bättre de spelare som kommer upp från akademin ska bli ännu bättre. Så det ser väldigt ljust ut för framtiden.


Ni har en relativt ung trupp, ännu yngre nu när Sebastian Eriksson försvinner, känner du att ni saknar lite erfarenhet?

– Det är lite både och. Det är klart att både Lasse och Sebban är två ledare och har en hel del erfarenhet, så det är klart vi tappat lite på den biten. Men vi hoppas att andra spelare ska kunna ta kliv. Vi ser ”Paka” Lagemyr nästan som ett nyförvärv nu om han får fortsätta sin rehab och komma tillbaka. Han har blivit ett år äldre, Erlingmark har också blivit ett år äldre. Det är spelare som kanske inte sågs som ledarna i laget, det börjar bli dags för dem att kliva in i den rollen också. Men det är möjligt att vi tittar på spelare med kanske lite mer erfarenhet när vi ser på vad som ska in.


Ett år efter att IFK Göteborg tippades långt ner i tabellen, efter det mörka året 2018, ser Pontus Farnerud nu med hoppfullhet och trygghet på den kommande säsongen. Förväntningarna på Göteborgslaget är sannolikt betydligt högre från media och supportrar, men den assisterande sportchefen känner ingen större press. I alla fall inte inifrån organisationen.

– Utifrån kanske man känner det lite, vi gjorde en bra säsong resultatmässigt och framför allt efter det sättet vi spelade fotboll, med de spelare och profiler som verkligen höjde laget. Så visst är det många som förväntar sig att det ska bli ännu bättre 2020. Och självklart är vår målsättning att alltid förbättra oss.

– Men internt känner vi inte den pressen utan vi jobbar på i lugn och ro. Eller, IFK Göteborg jobbar väl aldrig i lugn och ro, men vi har hittat en styrka i att tro på det vi gör över tid. Och känslan i klubben är minst lika bra nu som den var förra säsongen.


Om du tittar i spåkulan, vad blir detta för säsong för IFK Göteborg?

– Jag hoppas att det blir en säsong där vi tar ytterligare kliv, där vi fortsätter att utvecklas som lag. Det är det viktigaste.

IFK Göteborg spelar i eftermiddag sin första match för året när de tar emot Ålborg i Prioritet Serneke Arena. FD bevakar matchen live med start 14:00. 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Queens PR - Leeds Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
lördag 27 april
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 4 2 2 0 3 8
3 IF Brommapojkarna 4 2 1 1 5 7
4 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
5 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 4 2 1 1 1 7
7 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
8 IK Sirius 4 2 0 2 1 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 4 1 1 2 -3 4
13 IFK Värnamo 4 1 1 2 -4 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0