Allsvenskan

Ville döpa allsvensk arena till Leninstadion - nytt namn föreslås

ANNONS
 Ska Varbergs hemmaarena heta Leninstadion? Varbergsentrepenören och övertygade kommunisten Lasse Diding vill det. Det blev tvärnej från kommunen - men Diding vill istället att de ska behålla arenanamnet Påskbergsvallen, och skänka kostnaden för arenanamnet till Varbergs ungdomsverksamhet.
– De hos kommunen vet nog att jag innerst inne vill den ska heta Påskbergsvallen. Jag har hela tiden velat att de ska behålla namnet. Det är bara politikerna som vill sälja ut Påskbergsvallen, säger Diding till FotbollDirekt.se. 


Varberg spelar 2020 allsvenskan för första gången någonsin. Hemmaarenan Påskbergsvallen har rustats upp för att möta allsvenska arenakrav, och den kommunalt ägda arenan kan nu också byta namn. Varbergs kommun är berett sälja namnrättigheter till arenan 2020 för 600 000 kronor. 

Då har Varbergsprofilen Lasse Diding gett sig in i bilden med ett förslag som väckt uppmärksamhet. Mångmiljonären Diding, som kallats "kommunistisk entreprenör", har föreslagit att Påskbergsvallen ska döpas om till Leninstadion. 

Lasse Diding driver flera företag i Varberg, bland annat ett hotell med namnet Hotell Havanna, och ett bad som kallas Leninbadet. Diding har även försökt ge sin son namnet Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 (uttalat Albin), men han fick nej på det från Skatteverket.

 När nyheten kom ut om Didings förslag så gjorde kommunpolitiker i Varberg snabbt klart att han är chanslös - Påskbergsvallen kommer inte döpas om till Leninstadion.

– Det finns inte på kartan. Det är helt uteslutet. Det är inte den som betalar mest som får köpa namnet, utan vi ska hitta ett namn som Varbergsborna tycker är bra, sade kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) till Hallands Nyheter. 

Kommunalrådet Christofer Bergenblock (C) var mycket tydlig med vad han tyckte om förslaget. 

– Det är fullständigt otänkbart att döpa arenan efter tyranner, massmördare och diktatorer. Det finns humanistiska värden som står högre i kurs än Didings miljoner, sade han till Hallands Nyheter. 

FD når idag Lasse Diding som inte låter sig nedslås. Han berättar om sina egentliga avsikter med namnförslaget. 

– Det var väl väntat. De hos kommunen vet nog att jag innerst inne vill den ska heta Påskbergsvallen. Jag har hela tiden velat att de ska behålla namnet. Det är bara politikerna som vill sälja ut Påskbergsvallen, säger han till FD. 

– Det är lite motvind, det är det. Konstigt nog. Från kommunledningen då. Annars är det många som vill ha Lenin i Varberg, det är många här som önskar mig lycka till och vill att det här ska bli av. Men så blir det inte, för det är kommunpolitikerna själva som bestämmer, det är inte en upphandling på det vanliga sättet. 

Han fortsätter: 

– Det jag tycker det är dåligt, det är att kommunen lägger 41 miljoner på att rusta upp arenan för att hålla allsvensk standard. Att sedan sälja ut namnet så att folk tror att det är någon annan än kommunen som lägger ut namnet, det tycker jag är för dåligt. 

– Det är inte den som betalar bäst, utan de kommer välja en sponsor som de tror kommer sälja in Varbergs varumärke bäst. Antagligen någon stor bank då. 

Trodde du på förhand att det skulle finnas en chans med ett namnbyte till Leninstadion? 

– Jag tyckte det här var så bra. Eftersom Lenin är så intimt förknippad med Varberg. Om man går efter vad som skrivs om Varberg så är Lenin namnet som kommer upp. Eftersom jag driver Leninbadet, jag anordnar events och delar ut Leninpriset varje år, nu senast var det Kajsa Ekis Ekman som fick det och det fick stor uppmärksamhet. 

Lasse Diding inser att det blir svårt med Leninstadion, men han hoppas istället att Påskbergsvallen får behålla sitt namn. Och då har han en plan: 

– Om jag nu inte lyckas med det här... om namnet Påskbergsvallen skulle behållas så lovar jag att sponsra Varbergs ungdomsverksamhet med samma summa som det hade kostat, 600 000 kronor. Det har vi pratat om och det vet jag att de skulle uppskatta. 

Lasse Diding har velat få till en Leninstaty i Engelska parken i Varberg men fått nej. Nu har han en staty av den gamla Sovjetledaren på gång i sin egen trädgård, men han skulle gärna velat ha en vid Påskbergsvallen också.

– Min trädgård är synlig mot havet, strandpromenaden nedanför. Den blir upplyst och synlig som en Frihetsgudinna mot havet. Så en Leninstaty kommer komma upp ändå. Ja ja. Jag har köpt marken, det kan de inte göra något med. En staty får du alltid ställa på din egen mark om du vill. 

– I och med att det blir det här speciella året, Varberg spelar i allsvenskan och det är samtidigt 150 år sedan Lenin föddes, så hade det varit väldigt fint med en Leninstaty vid stadion.

Inne på stadion eller i anslutning till den? 

– Inne på stadion om det går. Det hade varit fint att se Lenin blicka ut över planen. 

Kommunalrådet Christoffer Bergenblock (C) har alltså markerat tydligt mot Didings planer. 

– Jag kan säga som så... att vi i Varberg skulle döpa en arena efter Lenin... det hade varit fullständigt otänkbart under alla omständigheter. Vi namnger inte arenor efter massmördare och tyranner. Så mycket är inte Didings miljoner värda att vi gör det för 600 000 kronor, säger han till FotbollDirekt.se. 

– Jag är rätt övertygad om att han har 99,9 procent av Varbergsborna emot sig när det gäller att döpa om vår fotbollsarena efter en tyrannisk massmördare. Även i Moskva där det fanns en stadion med namnet Leninstadion, så tog man bort namnet (arenan heter numera Luzhnikistadion), för man ville inte förknippa stadion med en diktatorisk mördare. 

– Han hade en idé för nästan tio år sedan om sätta upp en staty av Lenin i en offentlig park i Varberg. Det var väl lika oaktuellt då som det här är nu. 

Han kan tänka sig lägga 600 000 kronor för att namnet Påskbergsvallen ska bevaras, om pengarna går vidare till Varbergs BoIS ungdomsverksamhet... 

– Det hade jag inte hört innan, och det är han naturligtvis välkommen att göra. Om han är beredd att lägga de pengarna på att behålla namnet så kan han skicka in det som förslag istället. 

Men enligt Christoffer Bergenblock så är det ändå väldigt nära med ett nytt namn på arenan. 

– Vi har en huvudsaklig intressent som vi för diskussioner med om att få namnge arenan. Det kommer nog presenteras ett förslag de närmaste veckorna. Det är inte så länge kvar till allsvenska starten heller, så det vore bra om namnet finns uppe i god tid. Sedan vet vi att det i folkmun lär bli "Vallen" även i fortsättningen ändå, det har vi full förståelse för. 

Under torsdagseftermiddagen framkommer det också vad det handlar om för namn. Hallands Nyheter skriver att det kommunalt ägda bolaget Varberg Energi har blivit föreslagen som ny namnpartner - nu finns en avsiktsförklaring för att byta namn. Kostnaden blir 650 000 kronor/år i upp till fem år.

– Det var viktigt att få ett namn som är kopplat till Varberg och Varberg Energi är ett av kommunen helägt dotterbolag. Sen är Varberg Energi engagerade i idrott i många olika sammanhang sen tidigare, säger Ann-Charlotte Stenkil (M) till tidningen.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 5 5 0 0 12 15
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 Gais 5 3 0 2 -2 9
5 Halmstads BK 5 3 0 2 -2 9
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
7 Djurgårdens IF 5 2 1 2 2 7
8 Mjällby AIF 5 2 1 2 2 7
9 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
10 IFK Norrköping 5 2 1 2 -4 7
11 Hammarby IF 5 2 0 3 1 6
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IF Elfsborg 5 1 1 3 -5 4
14 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
15 Västerås SK FK 5 1 0 4 -3 3
16 Kalmar FF 5 1 0 4 -4 3