Bajenbossen vill starta en utredning – Jesper Janssons ord

Allsvenskan kan komma att närma sig höst-vår-säsong. Över hälften av klubbarna som FD har pratat med öppnar för att lägga om säsongen till följd av coronakrisen. En sportchef som är starkt för att närma sig den internationella fotbollens säsongsupplägg är Hammarbys Jesper Jansson
– Helst vill vi starta säsongen så snart som möjligt men om det dröjer ytterligare och inte blir premiär i juni så vill jag se en utredning av höst-vår-säsong, säger han till FotbollDirekt.se. 
Men det finns gott om motståndare. 
– Man ska vara försiktig med att fatta stora beslut för snabbt. Den osäkerheten som finns i svensk fotboll har vi aldrig varit i närheten av, säger Örebros manager Axel Kjäll.

Den allsvenska fotbollen är planerad att startas upp i juni. Men kommer det vara möjligt att genomföra? 

I slutet på mars togs beslut att förbjuda allmänna sammankomster för över 50 personer och nyligen sa statsepidemiologen Anders Tegnell att att det är ”tveksamt” om det går att spela inför publik redan i juni månad. Fler och fler röster inom svensk fotboll öppnar nu för att den bästa lösningen att hantera coronakrisen i allsvenskan är att lägga om säsongen till höst-vår. 

FD har pratar med klubbledare, sportchefer och spelare från samtliga allsvenska klubbar där en majoritet är positivt inställd till att lägga om säsongen ifall det inte går att starta upp serien och spela med publik i juni månad. Med siffrorna åtta klubbar för, sex emot och två som är osäkra finns en knapp majoritet för att prova på höst-vår under dessa speciella omständigheter och där publikintäkter är en så avgörande del av klubbarnas ekonomi.

En stark förespråkare för höst-vår är Hammarbys sportchef Jesper Jansson som menar att läget är perfekt.
– Jag har ju förespråkat det här förslaget i alla år och det är inte annorlunda nu. Jag lyft det lite internt i Hammarby, även om det jag säger nu ändå är min personliga inställning, säger Bajens sportchef till FotbollDirekt.se.
– Helst vill vi starta säsongen så snart som möjligt men om det dröjer ytterligare och inte blir premiär i juni så vill jag se en utredning av höst-vår-säsong. 

Vilka är dina starkaste argument?
– Dels att säsongen ju måste räddas men också att allsvenskan måste närma sig internationellt. Men sedan ska man också se det att infrastrukturen nu jämfört med för tio år sedan har utvecklats, arenor och underlag. Frågan var uppe för ganska många år sedan, men sedan dess har som sagt ganska mycket hänt.

Två andra klubbledare som är positivt inställda är IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson och Varbergs dito Joakim Persson.
– Jag tror att det hade varit bra för svensk fotboll om man gjorde det nu, säger Gustafsson till FotbollDirekt.se och får medhåll av Persson.
– Jag är för höst-vår. Framförallt för att vi blir synkade med resten av Europa, säger Persson. 

Gustafsson om fördelarna: 
– Dels läget som det är nu, att man hade fått lite luft till att starta upp i augusti och jag tror att intresset av det hade stärkts, än att man startade mitt i sommaren. Sedan finns det såklart de europeiska, både tävlingarna och transferfönstren, som hade legat mycket bättre för den svenska delen. Det finns jättemånga saker som talar för att man ska testa detta nu.


Sedan tidigare har även AIK:s nytillträdde vd Björn Wesström öppnat för höst-vår, även om han är tveksam till att det kommer att gå att få enighet om det förslaget inom svensk fotboll.
– Det handlar om att hitta ett system där upp- och nedflyttning fungerar, oavsett nivå. Det handlar inte bara om allsvenskan, superettan eller damallsvenskan utan det handlar om ett system som måste ta till vara allas intressen i svensk fotboll. Den som löser den nöten, varsågod och kliv fram.

Tränarföreningens ordförande Stefan Lundin har ett konkret förslag för hur det skulle kunna se ut. 
Man skulle kunna börja i juli/augusti så att man får de varma månaderna och spela november ut. Då slipper man de sista, avgörande matcherna i ett ganska osäkert klimat. Sen tar man ledigt december, använder januari som en uppbyggnadsfas och börjar spela i mitten av februari med gruppspelet i svenska cupen. Sen återupptar man seriespelet i början eller mitten av mars. Och så spelar man till maj eller juni, beroende på om landslaget går till slutspel i EM eller VM, sa han till Expressen. 

Och bland spelarna som FD pratar med så är såväl Elfsborgs Johan Larsson, Malmö FF:s Oscar Lewicki och Helsingborgs Andreas Granqvist positiva till att ge höst-vår en chans.
– Nu har jag inte varit med från början i den här debatten men för mig känns det ganska logiskt att spela samtidigt som de andra ligorna. Det är väl nästan bara vi och Norge som inte spelar höst-vår? Utifrån rådande situation känns det som en goda möjligheter att genomföra det, och det hade jag tyckt i vanliga fall också, säger Granqvist till FotbollDirekt.se.

Johan Larsson:
– Jag tycker det låter rimligt. Varför inte? Klarar Danmark det så ser jag inte varför jag inte skulle göra det här. Dessutom så har man en superchans att testa det. Skulle det inte fungera så kan väl köra den här korta säsongen nästa år då? Att starta upp i juni-juli fram till december eller vad det nu blir. Allt går att lösa bara man vill, säger han.

Men det finns också tydliga motståndare till att byta säsong.
– Jag tror inte det är lösningen. Det finns många lösningar i osäkra tider och jag tror inte på höst-vår i det korta perspektivet. Däremot har jag sett att det finns andra som tycker det, men det är lite att blanda äpplen och päron, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson till FotbollDirekt.se. 

Axel Kjäll, manager i Örebro SK.
– Alltså, man ska vara försiktig med att fatta stora beslut för snabbt. Den osäkerheten som finns i svensk fotboll har jag och vi aldrig varit i närheten av. Varken klubbar eller förbund heller och att i den sitsen införa något som vi inte haft i modern tid känns risky. 

Såväl Mjällbys sportchef Hasse Larsson, Blåvitts Kennet Andersson och Falkenbergs tränare Hasse Eklund är inne på att det inte finns någon anledning att ändra en produkt som är bra.
– Jag tycker viska spela vår-höst tills bättre argument kommer fram. Grundidén är att vi redan har en bra produkt i allsvenskan som har utvecklats jättebra. Ska vi då börja avgöra serien på våren så har vi en väldigt stor konkurrens med vinteridrotter och internationell fotboll som ska avgöras samtidigt. Dessutom har vi klimatet att ta hänsyn till. Det skulle bli fler som går mot konstgräs och det är inte bra för svensk fotboll, säger Eklund.

– Vi har inget konstgräs som är godkänt på vår arena så det hade blivit tufft för oss, säger Larsson som främst tar upp klimataspekten.
– Det är det som blir tufft att lösa på så kort sikt. Vi föredrar gräs alla dagar i veckan och vi vill inte ändra det heller. 

 – Ska man vara rent krass så har vi en allsvensk produkt som fansen älskar. Då är det väl dem vi ska lyssna på i första hand, tycker Kennet Andersson. 

FOTNOT: FotbollDirekt har åsikter från representanter för samtliga sexton allsvenska lag. Åsikterna är dock individuella.


 PODD: FotbollDirekt - Vad är det som händer?

En daglig informationskanal åt alla supportrar och övriga intresserade som söker sanningar kring statusen av ligan och favoritlagen under det ovälkomna uppehållet.

Du hittar podden här: ►FotbollDirekt ►iTunesAcastSpotify


Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: