Hammarbys ordförande: ”Efterlyser större diskussion”

Allsvenska fotbollsklubbar ser inte ut att prioriteras när statens stöd till idrotten ska delas ut. Däremot kan statliga krispengar komma till klubbarna i sommar – om coronaviruset sätter stopp för allsvensk start i juni. Det meddelade Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i helgen.
– Positivt, men jag efterlyser också en större diskussion om vikten av klubbarnas men även allsvenskan och Elitettans överlevnad, säger Hammarbys ordförande Richard von Yxkull till FotbollDirekt.se. 

Regeringen har avsatt 500 miljoner kronor till svensk idrott, för att underlätta ekonomiskt under coronakrisen. Pengar som ska komma all idrott till del.

De första utbetalningarna lär inte ske förrän i månadsskiftet april-maj, men redan nu finns en grov fördelning. Barn- och ungdomsidrott ska prioriteras framför elitidrotten.
Riksidrottsförbundets (RF) ordförande Björn Eriksson har flaggat för detta, i en intervju med FotbollDirekt den gångna helgen
Men Eriksson var då också tydlig med att staten kan behöva hjälpa allsvenska klubbar ekonomiskt om inte serien kan starta i sommar.

Ett besked som tagits emot med blandade känslor bland allsvenska klubbar som FotbollDirekt pratat med. Att det finns en förståelse för situationen är positivt, säger Hammarbys ordförande Richard von Yxkull.
– Jag tar med mig det, att Björn och RF förstår att pengarna räcker inte till om det här fortsätter över sommaren. Och att det måste äskas mer pengar åt de allsvenska klubbarna.

– Jag tycker att det är märkligt att vi inte har en närmare dialog med politiker och RF kring klubbarnas elitverksamhet och dess betydelse i samhället. Vilken roll vi spelar i våra supportrars liv. Vad händer om några av oss inte klarar detta? Vad får det för konsekvenser?

Richard von Yxkull efterlyser också en större diskussion kring vad elitfotbollsklubbarna betyder i samhället, bortom det ekonomiska. Han vill förmedla en annan bild än den om en verksamhet enkom av och för elitidrottare. Allsvenskan har haft över två miljoner besökare fem år i rad.
Hur mäter man värdet på en verksamhet som engagerar så många människor utöver de faktiska utövarna?
– Det handlar inte om att få bidrag till att betala pengar till spelares löner, det handlar om att  klubbarna ska överleva i sin nuvarande form. Vi slåss för vår existens just nu.

– Den diskussionen har vi inte haft: Vikten av att klubbar överlever. Klubbar vi som har funnits sedan 1800-talets slut och 1900-talets början. Med tusentals engagerade supportrar och fans. Vi måste värna om det. Och den diskussionen har vi inte haft. Samhällsvärdet, inte kronor och ören. Utan värdet i att vi finns där, för människor.


Just nu är det många som behöver pengar, och Richard von Yxkull är tydlig med att det sista han vill är att man ska tycka synd om Hammarby och andra elitklubbar. Men nu när statliga pengar om en halv miljard ska fördelas ut så behöver man vara väldigt klar över var behovet är som störst, resonerar han:
– Vi befinner oss i en unik situation där många behöver kortsiktig hjälp för att överleva. Som ingen kunde förutspå. Och det är inte mer synd om de Allsvenska klubbarna jämfört med andra föreningar och idrotter. Men det vi tycker är viktigt, det är att pengarna fördelas utifrån vilka som de facto är mest påverkade. Det vill säga de som drabbats hårdast av bortfall av publikintäkter och inställda evenemang. Vi har ju ett indirekt näringsförbud som gör det omöjligt för oss att bedriva vår verksamhet. Det är förstås ohållbart.


Är det antalet aktivitetstimmar eller är det publikbortfall som ska väga tyngst? I dagarna publicerade revisionsbyrån Ernst & Young en rapport som visade publikens betydelse för klubbarna i allsvenskan: Efter två hemmamatcher utan publik skulle fem av de allsvenska klubbarna uppvisa ett negativt eget kapital och behöva ett kapitaltillskott.   
– Vi jobbar stenhårt nu för att få ihop det fram till dess att vi kan börja spela, det gäller alla klubbarna. Vi skulle ha påbörjat säsongen förra helgen. Vi laborerar med olika scenarion utifrån när Allsvenskan kan dra igång, med eller utan publik.

Hur når ni fram till makthavare kring detta?

– Jag har inte exakt insyn hur arbetet fortgår just nu men jag hade gärna sett att SEF och SvFF fått prata direkt med politikerna och förklara situationen närmare. Men det är en exceptionell situation, och det får man ha respekt för.

– När sådant här händer förstår man att de strukturer vi har, det är både på gott och ont. De är inte direkt anpassade efter extrema tider som dessa. Vi representeras i RF av SvFF, som i sin tur diskuterar med distrikten och med SEF, som i sin tur diskuterar med oss. Det är många kockar. Det hade varit fantastiskt om vi klubbar hade fått träffa- och diskutera direkt med politikerna. Vi är långt från den beslutande delen.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: