Sök
Foto: Bildbyrån
Långintervju

Oscar Linnér: "Jag tänker på AIK varje dag"

I vintras fick Oscar Linnér till slut chansen att bli utlandsproffs. Flytten gick till Bielefeld i Bundesliga 2, en toppklubb i pole position för att bli uppflyttade. För FD berättar den 23-årige SM-guldvinnaren om den första tiden i Tyskland, den "östtyska träningen", om avslutningen i AIK och hur han fortfarande följer klubben intensivt och en dag vill tillbaka till den svartgula tröjan. 
– Jag tänker på AIK varje dag på samma sätt som jag tänker på min familj, mina vänner och på Stockholm som stad, säger han till FotbollDirekt.se. 

2014 blev Oscar Linnér kontrakterad av AIK och redan året därpå gjorde han tävlingsdebut i Europa League. 

Bitvis ifrågasatt, men också med en statistik som få andra, så lämnade Linnér AIK i vintras med ett facit på 115 tävlingsmatcher och 54 hållna nollor. Och inte minst ett SM-guld med sig i bagaget till sitt första äventyr i utlandet. 

AIK fick mellan 2,5-5 miljoner kronor i övergångssumma (kan hamna mellan 5-10 miljoner om rörliga tillägg kickar in) och Linnér anslöt i januari till en klubb i medvind. Arminia Bielefeld leder Bundesliga 2 med sex poäng före Stuttgart och ytterligare en poäng före klassiska Hamburg. Ännu har Linnér inte fått göra ligadebut för klubben, men mycket talar för att han snart är en Bundesligaspelare. 

FD fick en pratstund med 23-åringen som valt att ligga lågt i media sedan flytten. 

Berätta om den första tiden i din nya klubb. Hur är proffslivet? Har det varit som du tänkte dig eller annorlunda?
– En omställning med tanke på nytt land och nya förutsättningar. Jag har tvingat mig ut från bekväma hemmiljön i Stockholm för att utmana mig själv som person och fotbollsspelare och än så länge känner jag att det beslutet har utvecklat mig vidare, i form av att jag samlat på mig nya erfarenheter.

Du säger att det varit mycket att stå i sen flytten och att det är därför du legat lite lågt med intervjuer. Kan du utveckla kring varför du valt det?
– Jag har haft mycket att pyssla med vid sidan om planen för att lösa allt det praktiska med boende, pappersarbete etc. Sedan har jag i lugn och ro velat komma in i fotbollsmiljön utan att känna mig tvungen att utveckla hur det går varje vecka i mediasammanhang. Saker och ting måste få ta sin lilla tid.

Känner du att det är stor skillnad på mentaliteten på spelarna jämfört med i AIK och allsvenskan?
– AIK är en väldigt professionell miljö där jag har haft turen och möjligheten att få utveckla mig själv vid sidan om spelare och tränare som brinner för uppgiften och som har en bra vinnarmentalitet. Här i Arminia Bielefeld är det också en otrolig vinnarmentalitet. Precis som i AIK är det ingenting som lämnas åt slumpen och på så sätt påminner klubbarna om varandra, kanske är det inte någon tillfällighet att både AIK och Arminia är toppklubbar i respektive ligor?

Har det varit svårt att komma in i gruppen? 
– Ja, det har det då jag inte pratar tyska. En del av spelarna har hjälpt mig mer än andra att snabbt komma in i de. Social kompetens kan hjälpa till men här går allt tillbaks till hur man levererar på planen, i takt med att man levererar på planen kommer man in i gruppen. 

Hur går det med tyskan?
– Jag gick på tyska lektioner hos en språklärare som klubben använder men rådande samhällssituation har gjort att mina tyskalektioner uteblivit, och därav även utvecklingen av mina språkkunskaper i tyska.

Bielefeld kontra Stockholm. Vad man läser sig till så är det ganska stor skillnad på utbudet?
– Ja Bielefeld är en mindre stad än Stockholm, men samtidigt är Bielefeld större än Malmö till exempel ur befolkningsperspektiv. Det känns som en ganska lagom stad att börja i med tanke på att det är första gången jag bor utomlands. Sen ska det påpekas att det ligger många väldigt stora städer inom nån timmes bilavstånd, till exempel Hamburg, Dortmund, Düsseldorf, Köln, Amsterdam.

Vad gör du på fritiden?
– Försöker utveckla mina kunskaper inom matlagning och kollar på serier. Innan Corona bröt ut var jag på gymmet nästan varje kväll men nu är samtliga gym stängda här.


Hur har du haft det med tanke på alla begränsningar till följd av pandemin?
– Det kunde varit både bättre och roligare, men jag är den sista som ska klaga. Samhället ser ut som det gör och man får finna sig i situationen och göra det bästa av läget.

När det kommer till träning och match. Är det några skillnader i den du kan peka på? 
– Spelsättet skiljer sig mellan AIK och Arminia. Målvaktsträningen skiljer sig också, här är det den tyska målvaktsskolan som gäller med allt vad det innebär, och det är jag väldigt tacksam över att jag blivit introducerad för. Precis som att jag lärde mig otroligt mycket av mina målvaktstränare jag hade i AIK så har jag otroligt mycket att lära från Marko Kostmann som är min målvaktstränare här. Marko är uppväxt i DDR/Östtyskland och det får man smaka på ibland i målvaktsträningen, haha! 

– Han är dock väldigt modern i de tekniker han lär ut.

När du flyttade sa du att du räknar med lite speltid under våren för att ha större chans till speltid nästa säsong. Är det fortfarande din inställning?
– Ja, det är bara konstatera att målvakten (Stefan Ortega Moreno) jag har bredvid mig är ligans bästa målvakt och har gjort en helt fenomenal säsong. Men ingen stress över det, tvärtom jag tar tillfället i akt att lära av honom. Mina chanser kommer komma med tiden, det är jag övertygad om.

Laget har en väldigt god chans att avancera till Bundesliga. Hur går snacket kring det, och hur påverkar detta uppehåll era chanser?
– Ja, det stämmer. Vi leder serien före Stuttgart och Hamburg som ligger några poäng bakom, men det är väldigt bra lag som gör att vi inte kan slappna av. Konkurrensen om direktuppflyttningsplatserna är stenhård, precis som det ska vara.

Hur stor del av valet av klubb och liga handlade om en bättre ekonomi?
– I det stadiet jag är i min karriär är inte den parametern något som var en avgörande faktor. Men att ignorera det faktum att tyska klubbar betalar sina spelare bra löner vore respektlöst, det är få förunnat att kunna livnära sig på sitt stora intresse.

Hur känner du att avslutet i AIK blev?
– Jag kan bara svara från mitt eget håll genom att säga som så många gånger förut att jag är obeskrivligt tacksam för allt jag fick uppleva i AIK tillsammans med alla svartgula medmänniskor runt klubben. Mitt hjärta kommer alltid tillhöra AIK och jag hoppas självklart att klubben är nöjd med sättet jag agerat i olika sammanhang och därmed ser på mig som fotbollsspelare och person med ett positivt öga i framtiden.

Att klubben fick ett par miljoner för dig, hur ser du på det?
– Det faktum att klubben fick något tillbaks rent ekonomiskt för satsningen de gjorde på mig är självklart positivt.

Det är ju speciella tider nu såklart. Men hur har du följt AIK sedan du lämnade?
– Jag tänker på AIK varje dag på samma sätt som jag tänker på min familj, mina vänner och på Stockholm som stad. Jag har nära kontakt med vissa spelare i laget och kommer självklart följa klubben lika intensivt som jag gjort sedan jag var 4-5 år gammal.

Hur tycker du att det nya, mer offensiva, tänket fungerat. Och var det rätt beslut att ändra spelsätt enligt dig?
– Fotboll kan spelas på olika sätt. Rikard implementerade en spelidé när han kom 2016 som ledde klubben till en svensk mästartitel 2018. Då var då och nu är nu. Jag är övertygad om ledningens kompetens att hitta ett spelsätt som passar klubben just idag.

AIK:s ekonomi har gjort att de fått satsa mer på en del yngre och oprövade kort. Är det rimligt att tro på SM-guld med det här truppen?
– Det är svårt att säga. Det enda jag vet efter alla år man varit med runt AIK är att publikens förväntningar alltid är ett SM-guld, vare sig kvaliteten för det finns eller inte. Det är många bra lag i allsvenskan och det är lättare sagt än gjort att vinna. Jag är 100 procent säker på att spelare och tränare gör allt i sin makt för att optimera chanserna att vinna, mer än så är svårt att göra.

Vilka klubbar ser du kommer slåss om guldet?
– Malmö och några till kanske, bra gissning va?

Nu har du precis lämnat för utlandet och kan snart vara en Bundesligaspelare. Men ser du dig spela i AIK-tröjan igen någon gång i framtiden?
– Det är inget jag tar för givet nånstans men något jag drömmer om att få göra igen.

Skulle du kunna spela i en annan allsvensk klubb?
– AIK kommer självklart alltid vara det naturliga steget i min värld med tanke på min uppväxt och bakgrund i klubben, men om tajmingen inte finns där får man ta det därifrån.

Var ser du att du är i karriären om tre år?
– I en klubb där jag känner mig viktig och där jag trivs med tillvaron.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 02 juni
19:00 Bröndby - SönderjyskE Superligaen
onsdag 03 juni
18:30 Hannover 96 - Dynamo Dresden Tyskland 2. Bundesliga
20:30 Werder Bremen - Eintracht Frankfurt Bundesliga
torsdag 04 juni
18:00 Duisburg Damer - Köln Damer Bundesliga Damer
fredag 05 juni
17:30 Kolding - Viborg Danmark 1st Division
18:30 Bochum - St Pauli Tyskland 2. Bundesliga
19:00 Skive - Vendsyssel FF Danmark 1st Division
20:00 FC Fredericia - Vejle Danmark 1st Division
20:30 SC Freiburg - Borussia M'gladbach Bundesliga
lördag 06 juni
13:00 FC Roskilde - Fremad Amager Danmark 1st Division
13:00 Wolfsburg Dam - Frankfurt Damer Bundesliga Damer
15:30 Bayer Leverkusen - Bayern München Bundesliga
15:30 Fortuna Düsseldorf - Hoffenheim Bundesliga
15:30 RB Leipzig - Paderborn Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Mainz Bundesliga
18:30 Borussia Dortmund - Hertha Berlin Bundesliga
söndag 07 juni
13:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
14:00 Potsdam Damer - Bayern München Bundesliga Damer
15:30 Union Berlin - Schalke Bundesliga
17:00 AC Horsens - Bröndby Superligaen
17:00 FC Nordsjälland - FC Midtjylland Superligaen
17:00 Ålborg - AGF Århus Superligaen
18:00 Augsburg - FC Köln Bundesliga
måndag 08 juni
20:30 Hamburger SV - Holstein Kiel Tyskland 2. Bundesliga
tisdag 09 juni
20:45 Saarbrucken - Bayer Leverkusen Tyska cupen
onsdag 10 juni
18:00 SönderjyskE - AC Horsens Danska cupen
20:45 Ålborg - AGF Århus Danska cupen
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten