Sök
© Bildbyrån
Allsvenskan

Erik Berg: "Det kommer bli supermärkligt"

Djurgårdens mittbacksstjärnan Erik Berg, 31, är tillbaka - och han är redo att gå fullt ut hela 2020. 

I en intervju med FotbollDirekt lämnar den förre landslagsmannen definitivt klartecken för spel direkt från start.
– Jaja, absolut. Planen är att spela alla matcher hela säsongen, säger Berg. 

Och menar det kommer bli "supermärkligt" att spela inför tomma läktare, men att han är redo att ta ansvar när guldhjälten Marcus Danielson lämnat för proffsspel i Kina.

Det var den 20 augusti i fjol som mästarklubben Djurgården lämnade det tunga beskedet: Erik Berg tvingades till en knäoperation och säsongen 2019 var över för den mångfaldigt landslagsmeriterade försvararen. 

Ja, även inledningen av 2020-säsongen var hotad.

Det är mer än nio månader sedan nu, och sedan dess har det spekulerats kring  hur rehabben egentligen gått och om Bergs möjligheter att återkomma till fotbollen överhuvudtaget. 

Att det har varit coronatider och därmed stängda träningar har säkerligen spätt på spekulationerna. 

Och Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf sade också i FotbollDirekts podcast "Vad är det som händer?" i april att man inte kunde räkna med Berg i en tänkt allsvensk start 14 juni.
– Nej, det kan jag inte. Det enda jag kan säga är att han inte hade spelat om allsvenskan hade startat i början på april. Nu finns det ändå visst hopp om att han ska kunna delta. Han går sakta framåt i träning, är med i vissa spelmoment även om vi inte släppt på honom fullt. 

– Visst finns det hopp helt plötsligt. Men det blir ändå någonstans något vi ännu inte vågar räkna med, utan vi hoppas och ser det som en bonus om han kan delta.

Men i dag ger huvudpersonen glasklara besked - Erik Berg säger själv att han lämnar klartecken för spel direkt, det vill säga i den allsvenska premiär som är planerad till den 14 juni.
– Jag har varit med laget i träning länge nu. Jag tränar inte alla fotbollspass per vecka, men många pass och så en del gymträning på det. Jag är väldigt glad över att vara uttagningsbar från första matchen nu, säger Berg.

Du har klartecken från läkarna om att vara med direkt till 14 juni?
– Ja, ja, absolut. Jag är med direkt från start. Det finns inget som hindrar det.

Hur har tiden från operationen och fram till idag varit?
– Det har såklart varit tungt, den här knäskadan började i princip senhösten 2018. Jag kom till  Djurgården på sommaren 2018, så det har egentligen varit problem sedan dess. Sommaren 2018... det är lång tid. Till slut var vi tvungna att ta en operation. Jag har tagit det sakta men säkert och nu har jag fått extra tid att ta mig tillbaka i lugn och ro. 

Vad har varit jobbigast under den här tiden?
– Det jobbigaste är att inte veta riktigt hur man ska lägga upp det. Man vill inte "peaka" för tidigt heller. Så det är svårt att lägga upp en rehabplan för hur man ska stegra det, när ingen vet när det är dags att gå på. Därför var det ett skönt beslut att få idag, nu vet vi alla vad som gäller. 

Man tänker att du förmodligen hade missat en hel del matcher i år om det varit en "vanlig säsong"...
– Det hade kunnat vara så att vi skyndat på det, om det här med coronaviruset inte hade hänt. Det är inte säkert att jag hade missat så många matcher egentligen. Men som det är nu har vi kunnat ta det väldigt lugnt och bygga det här på ett bra sätt. 

Det hade kunnat bli så att ni skyndat på det så att du kunde vara klar till april? 
– Ja, så är det mycket i fotbollsvärlden. Man har inte tiden att återhämta sig på det sättet man kanske hade velat. Man stressar ofta på det lite, vill tillbaka till fotbollen. Men den här gången har vi haft ett annat lugn i och med att det blev så här. 

Har det hänt med den här skadan också, att man stressat på det... tidigare, innan definitiva beskedet kom i fjol höst? 
– Ja kanske, att jag klivit på det för tidigt. Man vill tillbaka och spela, och då blir det ofta så. Det är möjligt att det varit så med den här skadan också. 

Vågar du se en hel säsong framför dig, att du spelar alla matcher? Inget "load management", att du får vila vissa matcher?
– Nej, det är planen, att spela fullt. Det kommer vara ett tajt spelschema, absolut. Men jag hoppas inte det ska vara någon "load management", det är inget vi planerar för. Vi planerar för att jag kan vara med alla matcher.

Och han ser inga hinder för att gå in direkt och spela tävlingsmatcher. Det har under fredagen varit lite oklarheter kring när det är okej att spela matcher - det besked som gäller är alla former av matcher först från och med 14 juni.
– Ja precis, det är beskedet vi i Djurgården fått också. 

Hur ser du på det, lika bra att dra igång direkt eller känner du att du skulle behöva träningsmatcher först efter det du varit igenom?
– Jag vill att det drar igång direkt nu med allsvenskan. De flesta vill bara dra igång och spela matcher nu, det behöver inte vara träningsmatcher innan. Men det kommer bli intressant att se hur alla hanterar det när det blir utan publik. 

Vad är din känsla inför det? Det ser ut som att en stor del av säsongen spelas helt utan publik...
– Jag tror det kommer vara supermärkligt, verkligen. Det är bara att ställa in sig på att det kommer vara så här ett tag. Men publiken är en stor del i att man spelar fotboll, så det här kommer bli... ja, supermärkligt. Det är svårt att säga på förhand hur det kommer vara. Man får göra det bästa av situationen bara, det är lika för alla. 

Erik Berg har alternerat mellan en mittbacksposition och en defensiv mittfältsposition. Ingen djurgårdare har nog glömt insatsen på mittfältet när Blåränderna dödade derbyspöket mot Hammarby 2018.

I fjol när Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf kom in som nya tränare så var de tydliga med att de främst såg Erik Berg som mittback.

Nu har också Marcus Danielson lämnat, och ingen ersättare har ännu värvats in. Erik Berg säger att det inte är givet att han bara spelar mittback i år.
– Det är tanken att jag ska vara mittback. Men man vet aldrig hur säsongen utspelar sig, det kan bli så att jag får gå in på andra positioner också. 

Hur ser du på din roll när Marcus Danielson nu flyttat, känner du att det upp till bevis nu?
– Det är klart, när en lagkapten försvinner från ett lag så är det andra som kommer få kliva fram och ta stort ansvar. Jesper Karlström är ny lagkapten, men det finns många andra ledare i laget också. Jag ska absolut försöka bidra där, men vi många som kan dela på ansvaret.

Erik Berg har många projekt vid sidan av fotbollen, inte minst tv-programmet "Bergs drömkåk", som han gör tillsammans med makan Carina Berg. 

Han har i många intervjuer klargjort hur fotbollen långt ifrån är något stort intresse vid sidan av det egna spelandet. Kontraktet med Djurgården går ut 2022, och med tanke på skadebekymren och de många projekten vid sidan av, hur tänker han kring framtiden?
– Just nu är det bara Djurgården som gäller. Jag har inga planer på något annat än att fullfölja kontraktet här. Sedan i fotbollsvärlden vet man aldrig heller, det kan gå snabbt. Men jag har inga andra planer än att fortsätta spela, det är så jag känner just nu. 

  


 


Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 13 augusti
19:00 Umea FC - Örgryte IS Superettan
19:00 Sirius - Helsingborg Allsvenskan
19:00 Kalmar FF - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 AIK - Östersund Allsvenskan
19:00 Varbergs BoIS FC - Häcken Allsvenskan
19:00 IFK Norrköping - Hammarby Allsvenskan
19:00 Elfsborg - Falkenberg Allsvenskan
21:00 RB Leipzig - Atletico Madrid EUROPA: Champions League
fredag 14 augusti
17:00 Marseille - VfB Stuttgart Träningsmatch
21:00 Barcelona - Bayern München EUROPA: Champions League
lördag 15 augusti
15:00 Örebro SK - Djurgården Allsvenskan
16:00 Sarpsborg 08 - Molde Norge Eliteserien
17:30 Dalkurd FF - Halmstad Superettan
17:30 GIF Sundsvall - GAIS Superettan
17:30 Öster - IK Brage Superettan
21:00 Manchester City - Lyon EUROPA: Champions League
söndag 16 augusti
14:30 Västerås SK - Umea FC Superettan
14:30 Degerfors - Ljungskile Superettan
14:30 Falkenberg - AIK Allsvenskan
14:30 Hammarby - Elfsborg Allsvenskan
15:00 Linköping - Uppsala Sverige Allsvenskan Damer
15:00 Inter U19 - Rennes U19 UEFA Youth League
15:00 Växjö - Vittsjö Sverige Allsvenskan Damer
15:30 Eskilstuna - Piteå Sverige Allsvenskan Damer
16:00 Borussia Dortmund - Austria Wien Träningsmatch
16:00 KIF Örebro - Kristianstad Sverige Allsvenskan Damer
17:30 Norrby IF - Trelleborgs FF Superettan
17:30 Mjällby AIF - Malmö FF Allsvenskan
18:00 Sandefjord - Bodö/Glimt Norge Eliteserien
18:00 Odd - Kristiansund BK Norge Eliteserien
18:00 Haugesund - Strömsgodset Norge Eliteserien
18:00 Viking FK - Stabaek Norge Eliteserien
18:00 Juventus U19 - Real Madrid U19 UEFA Youth League
18:00 SK Brann - Mjondalen Norge Eliteserien
20:30 Rosenborg - Ålesund Norge Eliteserien
21:00 Sevilla - Manchester U UEFA Europa League
måndag 17 augusti
02:30 FC Dallas - Nashville SC MLS
15:00 Kopparberg/Göteborg - Umeå Sverige Allsvenskan Damer
19:00 AFC Eskilstuna - Akropolis IF Superettan
19:00 Östersund - Kalmar FF Allsvenskan
19:00 Helsingborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Häcken - Varbergs BoIS FC Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - IFK Norrköping Allsvenskan
19:00 Djurgården - Rosengård Sverige Allsvenskan Damer
20:30 Start - Valerenga Norge Eliteserien
21:00 Inter - Shakhtar Donetsk UEFA Europa League
tisdag 18 augusti
15:00 Midtjylland U19 - Ajax U19 UEFA Youth League
18:00 Dinamo Zagreb U19 - Benfica U19 UEFA Youth League
19:00 Örgryte IS - Jönköpings Södra Superettan
21:00 RB Leipzig - Paris SG EUROPA: Champions League
onsdag 19 augusti
15:00 Red Bull Salzburg U19 - Lyon U19 UEFA Youth League
torsdag 20 augusti
01:00 New York Red Bulls - New York City FC MLS
01:30 Columbus Crew - Chicago Fire MLS
fredag 21 augusti
18:00 Atletico Madrid Dam - Barcelona Dam UEFA Champions League Damer
18:00 Glasgow City Dam - Wolfsburg Dam UEFA Champions League Damer
19:00 Marseille - St Etienne Ligue 1
Allsvenskan 2020 / 2020
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 15 10 4 1 18 34
2 IF Elfsborg 15 8 6 1 7 30
3 Djurgårdens IF 16 9 2 5 10 29
4 IFK Norrköping 15 7 4 4 10 25
5 BK Häcken 15 6 6 3 11 24
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Hammarby IF 15 6 5 4 0 23
7 IK Sirius FK 15 5 7 3 2 22
8 Mjällby AIF 15 5 4 6 -5 19
9 Varbergs BoIS FC 15 4 5 6 -1 17
10 Örebro SK 16 4 5 7 -6 17
11 IFK Göteborg 15 2 9 4 -5 15
12 Östersunds FK 15 3 6 6 -6 15
13 Kalmar FF 15 3 4 8 -6 13
14 AIK 15 3 4 8 -10 13
15 Helsingborgs IF 15 2 7 6 -11 13
16 Falkenbergs FF 15 2 6 7 -8 12

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten