Sök
Europa League

Bajen satte honom på första bästa flyg - ''Var enda möjligheten''

Hammarby klarade ungerska Puskas Akademia enkelt.
I kväll väntar polska Lech Poznan i Europa League-kval. Hammarbys Mikael Hjelmberg scoutade Poznan på plats den gångna helgen.
–  Det här var enda möjligheten att göra det, berättar Bajens chefscout. 

Ungerska Puskas Akademia blev en enkel resa för Hammarby i Europa Leagues första kvalomgång. Nu väntar tuffare motstånd på onsdag i form av polska Lech Poznan. 

Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg reste ner till Polen den gångna helgen för att scouta onsdagens motståndare, i ligamatchen borta mot Slask Wroclaw.
En underhållande tillställning som slutade 3-3.
– Det var en bra match mellan två bra lag. Sedan det är klart, det räcker med att titta på resultatet (3-3) för att se att det var bättre anfallsspel än försvarsspel. Men en bra match i ganska högt tempo. Fysisk fotboll, mycket fart, och mycket dueller, säger Hjelmberg, som säger att man redan innan lördagens match sett en hel del Lech Poznan på video: 

– Det är Stefan (Billborn) och Jocke (Björklund) som sköter motståndarscoutingen. Men i och med att vi hade match själva på söndagen så var det bättre att jag åkte ner så de kunde koncentrera sig på Helsingborgsmatchen. De har tittat på dem på video, det här var ett komplement. Det här var enda möjligheten att göra det, så får min rapport komplettera deras.

– Det är trots allt en skillnad på att se en match på plats kontra på video, det är en del som går förlorat i att inte se live. Intrycken blir tydligare. Måndag och tisdag kommer handla om förberedelser. Det är också viktigt att se en motståndare i mer än en match. Jocke och Stefan har sett några matcher på video, så vi kommer vara ordentligt förberedda.

Polska ligan kontra allsvenskan, det känns som att det är hyggligt jämbördig klass på fotbollen? 
– Den typen av jämförelser är alltid svåra att göra. Legia Warszawa, Slask Wroclaw och Lech Poznan är bra lag. Det är Malmö, IFK Norrköping och Hammarby också. Rent ekonomiskt ligger nog de polska lagens trupper lite högre, som tur är avgörs inte fotbollsmatcher på banken.

De största hoten offensivt i Poznan? Det räcker med att kolla på statistiken för att konstatera att det är en spelare som Hammarby har koll på sedan länge. Mikael Ishak har inlett med sex mål på fyra spelade matcher (ligan och Europa League), och leder skytteligan. I matchen i lördags gjorde han två nya mål. 
– Vi vet att Ishak är en bra spelare. Han har fått en bra start på ligan. Det finns självklart flera bra spelare. Jag tror att de säger samma sak om Muamer Tankovic, Aron Johannsson, Darijan Bojanic och Abbe Khalili också. Vi har respekt för Lech Poznan, det är ett bra lag. Men vi vet att vi hemma på Nya Söderstadion är oerhört starka. Vi ser verkligen fram emot matchen.

En annan spelare att se upp med är spanjoren Dani Ramirez, en offensiv mittfältare med bakgrund i Real Madrids akademi men som fått sitt genombrott i Polen. De senaste åren i LKS Lodz, där han utmärkt sig innan Poznan i vintras köpte loss honom. Det blev tio mål och tio assists förra säsongen.
– Det är också en bra spelare, inget snack om det. Kreativ och skicklig med bollen. Det gäller att vi försvarar oss bra och inte ger dom för mycket tid.

 – Vi har en bra uppfattning om vad Lech Poznan vill med sitt spel. Både offensivt och defensivt. Det är viktigt att vara förberedd på bästa möjliga sätt. Men, det viktigaste är inte vad vi vet om Lech Poznan, det viktigaste är vad vi gör. Vi ska som alltid fokusera på vårt eget spel och göra en så bra prestation som möjligt, då har vi en väldigt bra chans att gå vidare.

Allt avgörs i en match nu imorgon, till skillnad från dubbelmötena "vanliga" år i Europaspelet. Om det blir än viktigare med grundlig scouting av motståndaren då? 
– Nu är det bara en match, vi får fördelen av att spela hemma. Klart det känns bra att göra det. I ett dubbelmöte... efter en match är du halvvägs. Då har du något att förhålla dig till i match två. Nu har du bara en match, make it or break it. Klart det är viktigt att vara så väl förberedd som möjligt.

Det var alltså en bortamatch för Lech Poznan, på Stadion Miejski i Wroclaw. Ligan i Polen fick inleda den nya säsongen med publik direkt, 50 procent av arenans kapacitet kan tas upp.
– En stor arena, men det var säkert 10-15 000 på plats, ganska utspritt förutom på klacksidan där det var ganska tätt packat. Lite annorlunda och klart man saknar supportrarna på matcherna.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
lördag 26 september
13:00 AIK Damer - Hammarby Damer Sverige Elitettan Damer
13:00 Örebro Syrianska - Vasalund Sverige Ettan Norra
13:00 Norrby IF - Degerfors Superettan
13:00 Alaves - Getafe La Liga
15:00 Torns IF - Motala AIF FK Sverige Ettan Södra
15:00 Sandviken D - Jitex Sverige Elitettan Damer
15:00 Bollstanäs - Kalmar Dam Sverige Elitettan Damer
15:00 FK Karlskrona - Qviding FIF Sverige Ettan Södra
16:00 Alingsas FC - Kvarnsvedens IK Sverige Elitettan Damer
18:00 Bayern München Damer - Freiburg Damer Bundesliga Damer
18:00 Sampdoria - Benevento Serie A
18:30 Elche - Real Sociedad La Liga
21:00 Marseille - Metz Ligue 1
söndag 27 september
12:00 Osasuna - Levante La Liga
12:00 Lidköpings FK - Morön Sverige Elitettan Damer
13:00 Sunnanå - Mallbacken Sverige Elitettan Damer
13:00 Utsiktens BK - Lindome GIF Sverige Ettan Södra
13:00 Brommapojkarna - Sollentuna FK Sverige Ettan Norra
14:00 IFK Berga - Gefle IF Sverige Ettan Norra
14:00 Oskarshamns AIK - Eskilsminne IF Sverige Ettan Södra
14:00 Lunds BK - Landskrona BoIS Sverige Ettan Södra
14:30 Helsingborg - Östersund Allsvenskan
14:30 Malmö FF - Häcken Allsvenskan
15:00 Nyköpings BIS - Frej Täby Sverige Ettan Norra
15:00 IF Sylvia - Team TG FF Sverige Ettan Norra
15:00 Skövde AIK - FC Linköping City Sverige Ettan Södra
15:00 Assyriska - Tvååkers IF Sverige Ettan Södra
15:00 IFK Haninge - IFK Luleå Sverige Ettan Norra
15:30 Hoffenheim - Bayern München Bundesliga
16:00 Taby - Karlstad Sverige Ettan Norra
16:00 Karlslunds IF HFK - Sandvikens IF Sverige Ettan Norra
16:00 Atletico Madrid - Granada La Liga
17:00 Lorient - Lyon Ligue 1
17:00 IFK Värnamo - FC Trollhättan Sverige Ettan Södra
17:30 Djurgården - IFK Norrköping Allsvenskan
21:00 Lyon - Bordeaux Division 1 Damer
måndag 28 september
04:30 LA Galaxy - Seattle Sounders FC MLS
19:00 Kalmar FF - Varbergs BoIS FC Allsvenskan
19:00 Örgryte - GAIS Superettan
20:45 Troyes - Clermont Frankrike Ligue 2
tisdag 29 september
21:00 Ferencvaros - Molde EUROPA: Champions League
onsdag 30 september
18:00 Udinese - Spezia Serie A
18:30 Newport - Newcastle England EFL Cup
19:00 Huesca - Atletico Madrid La Liga
19:00 Villarreal - Alaves La Liga
20:45 Everton - West Ham England EFL Cup
21:30 Real Madrid - Valladolid La Liga
torsdag 01 oktober
19:00 Malmö FF - Granada UEFA Europa League
fredag 02 oktober
19:00 Coventry - Bournemouth Championship
19:15 Hoffenheim Damer - Werder Bremen Damer Bundesliga Damer
21:15 St Johnstone - Celtic Skottland Premiership
lördag 03 oktober
11:00 Mallbacken - AIK Damer Sverige Elitettan Damer
13:00 Sylvia - Örebro Syrianska Sverige Ettan Norra
13:00 Kalmar Dam - Sunnanå Sverige Elitettan Damer
13:00 Qviding FIF - Torns IF Sverige Ettan Södra
13:00 HB Köge - Fremad Amager Danmark 1st Division
13:30 Linköpings FC - Rosengård Sverige Allsvenskan Damer
13:30 Chelsea - Crystal Palace Premier League
13:30 Norwich - Derby County Championship
13:30 Silkeborg - Hobro IK Danmark 1st Division
13:30 Älvsjö Damer - Lidköpings FK dam Sverige Elitettan Damer
14:00 Umeå Damer - Kopparberg/Göteborg Sverige Allsvenskan Damer
14:00 Alingsas FC - Brommapojkarna Dam Sverige Elitettan Damer
14:00 Skive - Kolding Danmark 1st Division
14:00 Hammarby Damer - Kvarnsvedens IK Sverige Elitettan Damer
14:00 Eskilsminne IF - IFK Värnamo Sverige Ettan Södra
14:00 Lunds BK - Assyriska IF Sverige Ettan Södra
15:00 Örebro SK - Elfsborg Allsvenskan
15:00 FC Trollhättan - FK Karlskrona Sverige Ettan Södra
15:00 Sollentuna FK - IFK Berga Sverige Ettan Norra
15:00 Esbjerg - Viborg Danmark 1st Division
15:00 Häcken - Falkenberg Allsvenskan
15:00 Djurgården Damer - Växjö Sverige Allsvenskan Damer
15:00 Jitex - Bollstanäs Sverige Elitettan Damer
15:00 Morön - Sandviken D Sverige Elitettan Damer
15:00 Landskrona BoIS - Skövde AIK Sverige Ettan Södra
15:00 Sassuolo - Crotone Serie A
15:30 Borussia Dortmund - SC Freiburg Bundesliga
15:30 VfB Stuttgart - Bayer Leverkusen Bundesliga
15:30 FC Köln - Borussia M'gladbach Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Arminia Bielefeld Bundesliga
16:00 Motala AIF FK - Oskarshamns AIK Sverige Ettan Södra
16:00 Karlstad - Brommapojkarna Sverige Ettan Norra
16:00 Everton - Brighton Premier League
16:00 Reading - Watford Championship
17:00 Lens - St Etienne Ligue 1
17:30 Örgryte - IK Brage Superettan
17:30 Jönköpings Södra - Halmstad Superettan
17:30 GIF Sundsvall - AFC Eskilstuna Superettan
18:00 Sarpsborg - Stabaek Norge Eliteserien
18:00 Genoa - Torino Serie A
18:00 FC Linkoping City - Lindome GIF Sverige Ettan Södra
18:30 Leeds - Manchester City Premier League
18:30 RB Leipzig - Schalke Bundesliga
20:30 Valerenga - Mjondalen Norge Eliteserien
20:45 Udinese - Roma Serie A
21:00 Newcastle - Burnley Premier League
21:00 Nice - Nantes Ligue 1
22:00 Orlando City SC - New York Red Bulls MLS
Allsvenskan 2020 / 2020
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 21 11 8 2 18 41
2 BK Häcken 20 9 8 3 14 35
3 IF Elfsborg 21 8 11 2 6 35
4 IFK Norrköping 21 9 6 6 12 33
5 Djurgårdens IF 20 9 5 6 8 32
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IK Sirius FK 21 8 8 5 3 32
7 Hammarby IF 21 7 8 6 -1 29
8 Mjällby AIF 21 7 7 7 -2 28
9 Östersunds FK 21 6 9 6 -2 27
10 Örebro SK 22 7 6 9 -5 27
11 Varbergs BoIS FC 21 7 5 9 -2 26
12 AIK 20 5 6 9 -6 21
13 Helsingborgs IF 21 4 9 8 -10 21
14 IFK Göteborg 21 3 11 7 -9 20
15 Kalmar FF 21 4 6 11 -12 18
16 Falkenbergs FF 21 3 7 11 -12 16

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten