Sök

Rockaden borde vara given - Rydström in och Nanne ut

En match kvar.
Det allsvenska kontraktet är nära.
Sen måste Kalmar FF byta spår.
Och gå vidare utan Nanne Bergstrand.

Vi är generellt för dåliga på att hylla våra hjältar och legendarer när de fortfarande är aktiva och faktiskt vid liv.
Vi glömmer snabbt, tappar perspektiv och fokus landar på här och nu. Det är väl egentligen inte så konstigt, vi är ju mänskliga - men det är också något vi borde jobba lite med.
Att minnas. 
Respektera.
Och hylla.
Nanne Bergstrand är en sådan legendar som är värd att respekteras och hyllas under tiden han fortfarande sitter på Kalmar FF:s bänk och leder sitt lag mot ett nytt allsvenskt kontrakt.
För efter en mycket imponerande 3-1-seger i den första kvalmatchen mot Jönköping Södra på Stadsparksvallen så sitter Kalmar FF i ett superläge inför returen på Guldfågeln arena nu på söndag. Ett hemmamål (sannolikt i samband med en fast situation) och J Södra måste göra fyra mål på ett formstark KFF för att stjäla platsen i högsta serien.
Det kommer inte att gå.
Bara en mental röd-vit totalkollaps, någon psykisk härdsmälta som kostar röda kort kan hota mästarna från 2008.
Kalmar FF lär finna nytt allsvenskt liv till 2021, och då ska man jubla och må bra.
Ett litet tag.
Sen måste man byta väg framåt.

Det Nanne Bergstrand pumpat in i form av trygghet och harmoni i den förening han ledde till ett unikt SM-guld 2008, det ska aldrig underskattas.
Men ju längre säsongen 2020 gått och vi väntat på någon slags förändring och förbättring på planen så har det varit same same, match efter match.
Taktiken är enkel och lättläst.
Pressa, pressa, pressa, köra, köra, köra.
Och när man saknat målskyttar bakom en potentiell skyttekung som Nils Fröling (som varit skadad stora delar av säsongen), så har det (vad jag kunnat se) inte funnits någon plan B eller plan C.
Nanne Bergstrand har heller inte hittat något i spelet på planen eller i det mentala spelet som kunnat jaga bort det värsta (?) hemmaspöket i allsvenskans historia. Kalmar FF har alltså inte inte vunnit i allsvenskan på sin nya (nåja) hemmaplan sedan maj 2019.
Det är ett svårbegripligt facit.
Det är också svårt att se hur Kalmar FF:s egna fina talanger utvecklas under detta år, och det måste ju ses som en brist i ledarskapet då klubbens krassliga ekonomi behöver handla betydligt mer om talangutveckling och försäljning än den gör i dag.
Jag har inget alls emot tränare som blir äldre, utan hyllar gärna lag som vågar lita på sina erfarna ledare, och inte omedelbart söker sig mot en yngre förmåga då det kanske tar emot en smula under en period.
Roy Hodgson är 73 år gammal och tränare Crystal Palace i Premier League. Romeo Crennell är lika gammal och fick ta över ansvaret i NFL-laget Houston Texans när man sparkade Bill O’Brien i år.
Ja, i USA är man inte rädd för åldern hos coacher och Mike Krzyzewski, 73, har aldrig ifrågasatts som coach för Duke University eller USA:s stjärnspäckade landslag i basket.
Men det är också tränare som legat med i frontlinjen när det kommer till utveckling av respektive sport.
Nyfikna.
Nyskapande.
Besatta av hitta nya metoder att vinna med, även om dessa blandas upp med de gamla beprövade recepten.
De hänger med.
Där var Nanne Bergstrand för inte så länge sedan, en pionjär som sökte nya vinnande vägar och vågade gå emot strömmen för att nå dit. Det resulterade i SM-guld, en sanslös utveckling av Kalmar FF där Nanne var exakt rätt man på rätt plats - och så en helgonförklarad sejour i Hammarby.

Men den Nanne vi sett i år är inte samma ledare som då. Det saknades i år energi, och anpassning och nytänkande.
Kanske är det bara inbillning, att det faktiskt beror på annat att Kalmar FF aldrig fick foten på gaspedalen (förrän i tolfte timmen) den här säsongen. Spelartrupp, skador (Nils Fröling och Viktor Elm, tappade spelare (Svante Ingelsson) och så vidare.
Men jag har känslan av att det går lite på autopilot numera, att - Gud förbjude - KFF-pensionären Henrik Rydström kanske hade rätt när han i Patrick Ekwalls och min podd inför säsongen sa:
“Om han (Bergstrand) inte jobbar mer, är mer analytisk och mer noggrann så tror jag det blir svårt i dagens fotbollsklimat".

 

Facit - det vill säga det allsvenska resultatet - säger att Rydström hade rätt.
Samtidigt flög Sirius fram under två tredjedelar av seriespelet ledda av - just det - Henrik Rydström, och stod för nyskapande, underhållande och effektiv fotboll på Studenternas i Uppsala.
Där har ni ju också rockaden som vore lika logisk som rätt, då Rydström (som spelat 802 matcher för Kalmar FF och var lagkapten guldåret 2008) nyligen lämnade Sirius och nu är ett eftertraktat namn i svensk fotboll men säger att han helst är närmast familjen - som ju bor i Kalmar.
Henrik Rydström ÄR Kalmar FF och Kalmar FF behöver vara som Henrik Rydström.
Tjurig, orädd, envis, obehaglig - och med modet att gå sin alldeles egen väg för att bli vinnare igen.


Matchrapporter: Kalmar måste kvala efter oavgjort mot Häcken Jönköping kvalklart efter oavgjort mot Akropolis 1–0-seger för Kalmar mot AIK – Erik Israelsson matchhjälte

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 januari
16:00 Bournemouth - Crawley Town FA-cupen
18:30 Erzgebirge Aue - Wurzburger Kickers Tyskland 2. Bundesliga
19:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
19:00 Newcastle - Leeds Premier League
20:30 Fortuna Düsseldorf - Hamburger SV Tyskland 2. Bundesliga
20:45 Ipswich - Sunderland League One
21:15 West Bromwich - Manchester City Premier League
21:15 Southampton - Arsenal Premier League
onsdag 27 januari
19:00 Chelsea - Wolverhampton Premier League
19:00 Burnley - Aston Villa Premier League
20:30 Brighton - Fulham Premier League
20:45 Hibernian - Rangers Skottland Premiership
21:00 Lorient - Dijon Ligue 1
21:15 Everton - Leicester Premier League
21:15 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 28 januari
21:00 Tottenham - Liverpool Premier League
21:00 Ajax - Willem II Eredivisie
fredag 29 januari
19:00 Malmö FF - IFK Malmö Träningsmatch
20:30 VfB Stuttgart - Mainz Bundesliga
20:45 Torino - Fiorentina Serie A
21:00 Lyon - Bordeaux Ligue 1
21:00 Reading - Bournemouth Championship
21:00 Valladolid - Huesca La Liga
lördag 30 januari
13:00 Hamburger SV - Paderborn Tyskland 2. Bundesliga
13:00 AIK - Vasalund Träningsmatch
13:30 Norwich - Middlesbrough Championship
13:30 Everton - Newcastle Premier League
14:00 Mjällby - Landskrona BoIS Träningsmatch
14:00 Djurgården - Akropolis Träningsmatch
14:00 Örebro - Degerfors Träningsmatch
14:00 Eibar - Sevilla La Liga
15:00 Bologna - Milan Serie A
15:30 Bayern München - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Union Berlin - Borussia M'gladbach Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Hertha Berlin Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Schalke Bundesliga
15:30 Borussia Dortmund - Augsburg Bundesliga
16:00 West Bromwich - Fulham Premier League
16:00 Huddersfield - Stoke Championship
16:00 Crystal Palace - Wolverhampton Premier League
16:00 Manchester City - Sheffield U Premier League
16:15 Real Madrid - Levante La Liga
17:00 Montpellier - Lens Ligue 1
18:00 Sampdoria - Juventus Serie A
18:30 Valencia - Elche La Liga
18:30 Arsenal - Manchester U Premier League
18:30 RB Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga
20:45 Inter - Benevento Serie A
21:00 Villarreal - Real Sociedad La Liga
21:00 Southampton - Aston Villa Premier League
21:00 Marseille - Rennes Ligue 1
söndag 31 januari
12:00 Barcelona - Real Madrid Spanska ligan, damer
12:30 Spezia - Udinese Serie A
13:00 Chelsea - Burnley Premier League
13:00 Nice - St Etienne Ligue 1
13:30 Chelsea - Tottenham Women’s Super League
14:00 Getafe - Alaves La Liga
14:30 Feyenoord - PSV Eindhoven Eredivisie
15:00 Cagliari - Sassuolo Serie A
15:00 Atalanta - Lazio Serie A
15:00 Leicester - Leeds Premier League
15:00 Angers - Nimes Ligue 1
15:00 Strasbourg - Reims Ligue 1
15:00 Brest - Metz Ligue 1
15:00 Lorient - Paris SG Ligue 1
15:00 Crotone - Genoa Serie A
15:30 FC Köln - Arminia Bielefeld Bundesliga
16:15 Cadiz - Atletico Madrid La Liga
16:45 AZ Alkmaar - Ajax Eredivisie
17:00 Lille - Dijon Ligue 1
17:30 West Ham - Liverpool Premier League
18:00 Wolfsburg - Freiburg Bundesliga
18:00 Napoli - Parma Serie A
18:30 Granada - Celta Vigo La Liga
20:15 Brighton - Tottenham Premier League
20:45 Roma - Verona Serie A
21:00 Barcelona - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Nantes - Monaco Ligue 1
måndag 01 februari
20:45 Watford - Queens PR Championship
21:00 Real Betis - Osasuna La Liga
tisdag 02 februari
18:00 Randers - Horsens Superligaen
19:00 Wolverhampton - Arsenal Premier League
19:00 Sheffield U - West Bromwich Premier League
20:00 Vejle - AGF Århus Superligaen
21:15 Newcastle - Crystal Palace Premier League
21:15 Manchester U - Southampton Premier League
onsdag 03 februari
19:00 Fulham - Leicester Premier League
19:00 Burnley - Manchester City Premier League
19:00 Reims - Angers Ligue 1
19:00 Strasbourg - Brest Ligue 1
19:00 Rennes - Lorient Ligue 1
19:00 Metz - Montpellier Ligue 1
19:00 Bordeaux - Lille Ligue 1
20:30 Leeds - Everton Premier League
20:45 Brentford - Bristol City Championship
21:00 Dijon - Lyon Ligue 1
21:00 Lens - Marseille Ligue 1
21:00 Paris SG - Nimes Ligue 1
21:00 St Etienne - Nantes Ligue 1
21:00 Monaco - Nice Ligue 1
21:15 Aston Villa - West Ham Premier League
21:15 Liverpool - Brighton Premier League
Allsvenskan 2020 / 2020
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 17 9 4 34 60
2 IF Elfsborg 30 12 15 3 11 51
3 BK Häcken 30 12 13 5 16 49
4 Djurgårdens IF 30 14 6 10 15 48
5 Mjällby AIF 30 13 8 9 4 47
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IFK Norrköping 30 13 7 10 14 46
7 Örebro SK 30 12 6 12 -4 42
8 Hammarby IF 30 10 11 9 0 41
9 AIK 30 10 9 11 -3 39
10 IK Sirius FK 30 9 11 10 -8 38
11 Varbergs BoIS FC 30 10 7 13 1 37
12 IFK Göteborg 30 7 13 10 -6 34
13 Östersunds FK 30 8 9 13 -19 33
14 Kalmar FF 30 6 10 14 -19 28
15 Helsingborgs IF 30 5 11 14 -15 26
16 Falkenbergs FF 30 5 9 16 -21 24

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten