Allsvenskan

SEF-basen om första mötet med FHM - efter tio månaders tystnad

ANNONS

Företrädare för svensk fotboll har velat prata med Folkhälsomyndigheten allt sedan pandemin slog till förra vårvintern. I dag var det dags - SEF:s generalsekreterare Mats Enquist berättar här om det första mötet med FHM, och förhoppningarna på att kunna ta in publik igen. 
– Vi har haft en väldigt effektiv apparat för att stoppa smittan, det upplevde jag att de förstod och tyckte var väldigt positivt, säger Enquist. 

Ett första möte med FHM - närapå exakt tio månader efter att fotbollen stoppades upp pga covid-19. Strax efter nyår framkom att fotbollen skulle få prata direkt med Folkhälsomyndigheten. I dag hölls ett digitalt möte på en timme, där fotbollen förutom Mats Enquist representerades av SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand (SvFF) samt EFD:s generalsekreterareTomas Hoszek.

Från FHM:s sida var det biträdande statsepidemiologen Anders Wallensten, samt jurister, och RF var även närvarande vid mötet. Det var ett möte på initiativ från fotbollen, och efter en längre tid av förfrågningar fick man alltså ja. 

Mats Enquist är positiv efter mötet då han upplever att fotbollen fick en chans att lägga fram sitt case. Dels kring hur man klarat att hålla smittan nere på en ytterst låg nivå bland deltagarna säsongen 2020, dels kring hur man fick framföra att man är förberedd på att ta in publik igen på ett ansvarsfullt sätt.
– Det var positivt i den mån att vi äntligen fick ett direkt möte. Fotbollen representerar en tredjedel av all idrott i Sverige, och det är inte alltid bra att dialogen bara sker med andra parter. Utan det kan behövas att man får en direkt diskussion också, säger Enquist till FotbollDirekt.se.

– Vi framförde dels feedback på 2020, hur vi arbetat med frågorna och vilka utfall vi haft. Det positiva är att vi hittat coronafall, men vi har inte kunnat se att smittspridningen skett i samband med träning och match, eller spridning inom trupperna eller mellan lagen. Utan det är enstaka fall, vi har hittat dem, avskilt dem och sedan har de kunnat återgå i tjänst. Smittfallen i fotbollen går till nästan 100 procent härledda till att spelarna smittas när de går hem. Sedan blir de direkt upptäckta när de kommer in i fotbollen. 

– Det är skönt att konstatera... matcher och träning, hade de varit källa till smittspridning, då hade vi sett hur den här smittan spritt sig. Men det har vi inte ett enda känt fall av. Vi har haft några undantag under året, i samband med firande... till exempel i Malmös fall, och några fall i superettan där det kommit in smitta via utomstående. Och alla de fallen har vi stoppat upp med stöd av våra gemensamma protokoll.

 

Därutöver lade man alltså fram sin plan för hur man skulle kunna ta in publik igen,:
– Det gick vi igenom väldigt tydligt, alla de tänkbara alternativ som finns. Vi sade från ax till limpa egentligen. Att vi kan ta ta till åtgärder, från det att en person funderar på att gå på en match. Från hemmet till arenan och tillbaka, så kan vi ta till åtgärder för att minimera risken för smittspridning. Och visade upp hela det paketet, alla tänkbara åtgärder. Och sade samtidigt, det här måste ske i en dialog. Det är FHM som är experter på smittspridning och kan tala om på vad det är för saker man vill hålla igen, och vi kan visa vilka åtgärder vi kan ta till utifrån det. 

– Sedan lade vi fram att vi gärna vill göra några testmatcher under våren. Det finns dels en Champions League-final för damerna, det finns en landskamp innan ligastarten och det finns ett antal allsvenska träningsmatcher och cupmatcher som man skulle kunna göra olika tester på för att visa hur publik kan tas emot på ett säkert sätt. Man pratar om risken med signalvärdet att öppna upp alls, men vi ser det tvärtom. Med våra säkra rutiner och de resurser vi kan lägga kan vi bli en positiv signal om hur man bör agera. Allt det där har vi lämnat över nu, och fått chansen att redovisa.

Det är i dagsläget inte spikat om eller när nya möten och samtal kan ske, och man fick inga omedelbara svar på sina frågor. Däremot fick man ett löfte om en fortsatt dialog. 
– Vi har inte fått några svar ännu, och det fick vi inte i dag. Utan det var många hänvisningar till ordningslagen och pandemiläget i stort. Men vår poäng är att pandemilagen har slagit väldigt fel, där måste det till en dialog med FHM och politikerna för att komma åt någon slags rimlig lagstiftning.

– Man pratar mycket ifrån FHM:s sida om att det ska vara någon sorts rimlighet och proportionalitet i åtgärderna. Vi framförde, att det har det inte varit när det gäller publika evenemang. Om man jämför publika evenemang och de restriktioner som gällt där så är de helt annorlunda än vad resten av samhället har levt med. Där kände jag att, vi fick inga svar där. Det hänvisades till att det var politikernas uppgifter. Men så enkel tycker jag inte frågan är. För när man pratar med politikerna så säger de att det är på rekommendation från FHM. Och när man pratar med FHM så säger de att det är politikerna som fattar beslut. Någonstans måste båda parter ta ansvar för de fel som blivit i lagstiftningen. Det är nog inte någon som tycker det är någon rimlighet i att Friends Arena kan stå helt tom vid en fotbollsmatch, medan verksamhet runtomkring kan vara öppna nästan utan restriktioner alls.

Mats Enquist och andra företrädare för fotbollen hade förhoppningar på att den nya pandemilagen skulle komma att hjälpa för att öppna upp för publik. Så har det inte blivit, men mötet kan vara ett första steg mot ett mer anpassat regelverk hoppas SEF-basen.
– Även om man alltid hoppas på att få snabb respons så fick vi kanske inte det i dag. Men jag hoppas det kommer ut något av det här mötet som innebär, att vi kan börja diskutera lösningar. Som inte bara är utifrån att det är enklast att stifta lagar som är "en lag för allt", utan att man hittar lösningar som är anpassade efter respektive verksamhet. 

– Vi har haft en väldigt effektiv apparat för att stoppa smittan, det upplevde jag att de förstod och tyckte var väldigt positivt. Sedan kommer det mycket förklaringar om att "det ska stämma, lika för alla". Vi tycker inte riktigt att det är relevant. Utan, de verksamheter som kan ta ett stort ansvar kanske ska få lättnader för att man kan ta ett stort ansvar, och sedan får man fylla på lite senare med andra verksamheter som kanske inte klarar av det. Det är inte en orättvisa utan mer en rimlighet, att man gör åtgärder som är anpassade utifrån vad man kan lösa. 



Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0